Drie werknemers ontslagen wegens roken

Drie werknemers van een Twents bedrijf hoeven niet terug te komen bij hun werkgever. Zij stonden namelijk buiten te genieten van een sjekkie. Het trio, bestaande uit twee medewerkers in hun proeftijd en een medewerker met een vast dienstverband, werd betrapt op het terrein van het bestuurscentrum van AveleijnSDT in Borne.

Het bedrijf is een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke handicap. Regiomanager Jacob Pol laat weten dat tijdens de introductie van vorige maand twaalf mensen zijn geïnformeerd over het antirookbeleid van het bedrijf. "We hebben er de nadruk op gelegd dat hier op het bestuurscentrum een rookverbod ligt, ook op het terrein."

Tot zijn ontzetting bleken drie medewerkers deze regel aan hun laars te lappen en stug door te roken op het terrein. "We hebben ons dan ook afgevraagd wat je dan wel niet moet doen om ervoor te zorgen dat mensen zich aan afspraken houden. Deze drie medewerkers hebben eigenlijk laten zien dat zij niet in staat zijn om met afspraken om te gaan. Omdat dit voorval direct voor onze neus en nog tijdens de introductie heeft plaatsgevonden willen we de dienstverbanden van deze medewerkers niet verlengen."

"In twee van de drie gevallen is dit eenvoudig, niet meer oproepen en 1 oktober is einde proeftijd en dus geen verlenging.” Ten aanzien van de derde persoon: „ We weten nog niet hoe en wat, maar weet dat we onderzoeken welke maatregel we kunnen treffen. En dat einde dienstverband uitgangspunt is."