Utrecht wil doorgaand verkeer weren uit binnenstad

Utrecht wil doorgaand verkeer weren uit de oude binnenstad om de luchtkwaliteit en bereikbaarheid te verbeteren. Dat staat in een actieplan dat de gemeente donderdag heeft gepresenteerd. De maatregel wordt nodig geacht om de kwaliteit van de Utrechtse lucht in 2015 te laten voldoen aan de wettelijke normen.

De gemeente wil de komende twintig jaar een miljard euro investeren in het actieplan. Daarvoor moeten het rijk en de provincie wel bijspringen, meent Utrecht. Het geld wordt besteed aan kwaliteitsverbetering van het openbaar vervoer (420 miljoen), uitbreiding van het aantal P+R-voorzieningen (150 miljoen), fietsvoorzieningen (60 miljoen) en tunnels (25 miljoen). Ook gaat er 155 miljoen euro naar het oplossen van knelpunten voor het autoverkeer.

De gemeente wil met het plan zorgen dat meer mensen met het openbaar vervoer en per fiets reizen. Naar eigen zeggen is de lucht de afgelopen decennia schoner geworden, maar nog niet genoeg om te voldoen aan de wettelijke normen.

Minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA) stelde in juni twee miljard euro beschikbaar om in 2015 heel Nederland te laten voldoen aan de Europese normen van luchtkwaliteit. De Europese Commissie moet nog wel goedkeuring verlenen aan de regeling. Cramer verwacht dat het in maart volgend jaar zover is.