FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 oktober 2008

'Zwartboek' verkozen tot beste Nederlandse film

'Zwartboek' is uitgeroepen tot beste Nederlandse film aller tijden. Dat is donderdag bekendgemaakt op het Nederlands Film festival in Utrecht. De film van Paul Verhoeven met Carice van Houten in de hoofdrol kreeg de meeste stemmen van het Nederlandse publiek via de website van de verkiezing.

'Simon' van Eddy Terstall eindigde op de tweede plek van de Nederlandse Film Top 50. 'Soldaat van Oranje', 'Alles is Liefde' en 'Turks Fruit' bekleden de derde, vierde en vijfde positie in de filmlijst. Andere films in de top tien zijn onder meer 'Van god los' (8) en 'De Poolse bruid' (10).

De Nederlandse Film Top 50 is een initiatief van Nederland 2 en werd georganiseerd in samenwerking met de VPRO, Cinema.nl en het Nederlandse Film Festival. Bijna 15 duizend mensen brachten hun stem uit op hun favoriete Nederlandse film.


Foto bij: 'Zwartboek' verkozen tot beste Nederlandse film  (foto: DAG)

Wall Street hard onderuit door zorgen economie

Wall Street is donderdag fors lager gesloten. Zorgen over de staat van de Amerikaanse economie overschaduwden de hoop dat het reddingsplan voor de financiële sector wordt goedgekeurd.

De toonaangevende Dow Jones-index eindigde 3,2 procent lager op 10.482,45 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 4,0 procent tot 1.114,28 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 4,5 procent afstond tot 1.976,72 punten.

Economische zorgen werden aangewakkerd door tegenvallende cijfers over het aantal werkloosheidsuitkeringen. Deze stegen onverwacht met 1.000 naar 497.000, het hoogste niveau sinds september 2001. Er was een daling met 18.000 voorzien.

Daarnaast zorgde een tegenvallend rapport over de fabrieksorders voor extra druk op de stemming. De vraag naar geproduceerde goederen nam in augustus af met 4 procent, waar op een afname van 3 procent werd gerekend.

Een winstwaarschuwing van Marriott International (-5,3 procent) gaf het sentiment een extra tik. Het hotelconcern boekte in het derde kwartaal een 28 procent lagere nettowinst. Daarbij gaf het concern aan dat de resultaten over het vierde kwartaal niet aan de verwachtingen zullen voldoen en dat 2009 een "bijzonder uitdagend" jaar zal worden.

Aandelen van bedrijven die veel lijden onder economische tegenwind verloren donderdag fors. Alcoa en Caterpillar hoorden bij de sterkste dalers. Het aluminiumbedrijf gaf 8,9 procent prijs, terwijl de fabrikant van graafmachines 8,3 procent daalde.

Zwaargewicht General Electric (-9,6 procent) was de grootste procentuele daler, door zorgen over de financiële tak van het conglomeraat. Woensdag maakte GE bovendien een claimemissie van $12 miljard bekend en meldde het dat superbelegger Warren Buffett voor $3 miljard aan preferente aandelen koopt.

Financiële waarden hielden de schade aanvankelijk beperkt maar verloren in de laatste uren. Bank of America en Citigroup daalden achtereenvolgens 4,6 procent en 2,2 procent. JP Morgan Chase deed het beter met een stijging van 1,2 procent.

De Securities and Exchange Commission (SEC) meldde dat het verbod op short-selling wordt verlengd tot 17 oktober of drie werkdagen nadat het reddingsplan is aanvaard.

Buiten de Dow stond ConocoPhillips in de aandacht. Het derde oliebedrijf van de VS verwacht in het derde kwartaal lagere prijzen voor olie en gas en afnemende marges. Het aandeel daalde 4,2 procent.

Ondertussen keken beleggers gespannen uit naar nieuws over de politieke ontwikkelingen rond het reddingsplan voor de financiële sector. De Senaat keurde het aangepaste plan afgelopen nacht goed, twee dagen nadat het Huis van Afgevaardigden het oorspronkelijke plan nog verwierp. Hoogstwaarschijnlijk buigt het Huis van Afgevaardigden zich vrijdag weer over het reddingsplan.

De olieprijs is donderdag 4,6 procent lager gesloten door een stijgende dollar en nieuwe cijfers die wijzen op economische achteruitgang in de VS en Europa. De novemberfuture voor een vat ruwe olie sloot $4,56 lager op $93,97.

Interview Kirsten Verdel, stafmedewerkster Obama

Kirsten VerdelKirsten Verdel (1978) is bestuurskundige, politica en journaliste. Verdel is werkzaam als stafmedewerkster voor Barack Obama, in het campagneteam van de Democratische Partij. Ze is de eerste buitenlander ooit die direct op het landelijk hoofdkantoor van de DNC werkzaam is tijdens de presidentsverkiezingen. De eerste maanden werkte Verdel in de Research Department, waar ze zich bezig hield met rapid response, opposition research en de debatvoorbereiding van Obama. Vorige week is ze aan de slag gegaan in de Political Department, waar gewerkt wordt aan de ontwikkeling en uitvoering van de campagnestrategie voor de laatste zes weken van de campagne.

Uitslag Ajax - FK Borac

Ajax is er als laatste Nederlandse ploeg in geslaagd om de groepsfase van de UEFA Cup te bereiken. In eigen huis waren de Amsterdammers te sterk voor FK Borac. Twee weken geleden zegevierde de ploeg van trainer Marco van Basten al met 4-1.

Van Basten kon in het duel tegen FK Borac niet over Maarten Stekelenburg beschikken. De keeper van de Amsterdammers had teveel last van een blessure aan zijn schouder. Ook Gabri moest het duel tegen de Serven aan zich voorbij laten gaan. De Spaanse voetballer is hersteld van een enkelblessure en maakte afgelopen maandag zijn rentree bij de selectie.

In de eerste tien minuten van de wedstrijd gebeurde er nog niet veel. Toch was FK Borac de ploeg die de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Milovanovic had de bal voor het intikken, maar kwam net een paar centimeter te kort. Aan de andere kant wisten Klaas-Jan Huntelaar, Evander Sno en Luis Suárez wat speldenprikjes uit te delen. Deze kansen waren echter niet gevaarlijk, waardoor Grahovac eenvoudig weerstand kon bieden. Na iets meer dan een kwartier spelen was het weer Suárez die dichtbij een treffer was. De Uruguayaan wist de bal over het doel te lepelen. Sno zorgde niet veel later voor serieus gevaar, maar scoorde niet.

Na bijna een half uur spelen waren wederom Suárez en Dario Cvitanich dichtbij de openingstreffer. Zij wisten het doel echter niet te vinden, waardoor de mensen in het stadion nog altijd op een openingstreffer moesten wachten. Tien minuten voor rust probeerde Huntelaar het eens van afstand. Hierdoor moest Grahovac het nodige werk verrichten en wist hierdoor een treffer te voorkomen. Aan de andere kant was Stojanovic dichtbij een doelpunt, maar wist deze niet te verzilveren.

Het eerste kansje van de tweede helft was voor Cvitanich. De bal werd voorgezet door Bruno Silva, maar de Argentijn kopte over het doel van FK Borac. Niet veel later probeerde de net ingevallen Rasmus Lindgren het eens vanaf de rand van het strafschopgebied. Grahovac zat er echter weer goed bij en hield zijn doel schoon. Na een uurtje spelen was Cvitanich dichtbij een doelpunt. De Argentijn raakte de bal wederom met het hoofd en kopte weer over.

Naarmate de tweede helft vorderde, wist Ajax de druk op FK Borac steeds verder op te voeren. Dit leverde uiteindelijk een grote kans voor Huntelaar op, maar de keeper van de Serven zat er weer goed bij. Aan de andere kant moest Vermeer in actie komen na een schot van Mugosa. Na 71 minuten spelen was het dan eindelijk raak. Jeffrey Sarpong was de gevierde man aan de zijde van Ajax. Een kwartier voor tijd werkte Dmitrovic de bal bijna in eigen doel en schoot Lindgren uit stand bijna raak. In de slotfase waren er nog kansen voor Huntelaar, die geen doel trof, en Suárez. De laatstgenoemde speler besliste het duel in blessuretijd.


Karakteristieken

Ajax - FK Borac 2-0 (4-1)
71’ Sarpong 1-0
90+4’ Suárez 2-0

Toeschouwers: 18.139
Scheidsrechter: Burgger (Oos)
Stadion: Amsterdam ArenA
Gele kaart: Vermaelen (Ajax)

Opstellingen

Ajax: Vermeer, Silva, Vermaelen, van der Wiel, Schilder, Vertonghen (Lindgren/54), Enoh (Anita/59), Sno (Sarpong/46), Huntelaar, Suárez, Cvitanich

FK Borac: Grahovac, Antic, Ignjatovic, Dmitrovic, Dragutinovic (Dokovic/46), Maric, Krnjinac, Mugosa, Lazovic (Grkajac/80), Stojanovic, Milovanovic (Prtenjak/90+2)

Uitslag SC Heerenveen - Vitória Setúbal

SC Heerenveen heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het UEFA Cup toernooi. De Friezen wonnen thuis met 5-2 van Vitória Setúbal. In Portugal was het nog 1-1 geworden, waardoor de overwinning thuis genoeg was voor plaatsing.

Vitória moest scoren om nog een kans te maken om door te gaan in de UEFA Cup en het kreeg dan ook binnen vijf minuten twee goede kansen. Echter was het Heerenveen dat kort daarna scoorde door een goede kopbal van Paulo Henrique. Hierdoor kwam de thuisploeg goed in haar spel en binnen 25 minuten stond er dan ook al een geruststellende 3-0 voorsprong op het bord door twee goals van Gerald Sibon. In het vervolg van de eerste helft gebeurde er op een schot van Moraes na weinig.

Na rust kwam Heerenveen via Tarik Elyounoussi al snel op 4-0, waarna de ploeg zich ver terugtrok. Setúbal profiteerde hiervan en kwam via Bruno Gama en Chaves al snel op 4-2. Verder liet de thuisploeg de Portugezen niet meer komen. Elyounoussi scoorde nog zijn tweede van de avond en gooide daarmee de wedstrijd in het slot. Vitória drong nog wel aan, maar tot scoren kwam de ploeg niet meer.


Karakteristieken

SC Heerenveen - Vitória Setúbal 5-2
6’ Paulo Henrique 1-0
13’ Sibon 2-0
24’ Sibon 3-0
50’ Elyounoussi 4-0
57’ Bruno Gama 4-1
63’ Chaves 4-2
68’ Elyounoussi 5-2

Toeschouwers: 25.000
Scheidsrechter: Yefet (Isr)
Stadion: Abe Lenstra Stadion
Gele kaart: Moraes (Vitória Setúbal)


Opstellingen

SC Heerenveen: Vandenbussche, Jong-A-Pin (Fellinga/77), Dingsdag, Breuer, Grindheim, Väyrynen, Pranjic (Smárason/90), Sibon, Paulo Henrique (Kopic/69), Beerens, Elyounoussi

Vitória Setúbal: Vale, Robson, Janício, Auri, Chisokho, Chaves (Lima/70), Sandro, Elias (Bruno Gama/46), Mateus, Laionel (Leandro Carrijo/70), Moraes

Nederlanders onwetend over eigen financiële positie

Nederlanders zijn onvoldoende op de hoogte van hun eigen financiële positie. Ze denken weliswaar dat ze wel op de hoogte zijn van hun financiële huishouding, maar onderzoek van Trendbox wijst uit dat niets minder waar is. Stichting Verantwoord, die het onderzoek liet uitvoeren, noemt de resultaten van het onderzoek 'schrikbarend'.

Meer dan de helft van de Nederlanders weet niet wat de rente is op zijn spaarrekening, terwijl een kwart niet zeker weet welke rente hij betaalt voor zijn hypotheek. Een op de vier respondenten van het onderzoek denkt geen lening te kunnen krijgen van dertigduizend euro, vier op de vijf respondenten denkt niet verder dan een maand vooruit in zijn huishoudboekje.

Jet Creemers van Stichting Verantwoord vindt de uitkomsten van het onderzoek onthutsend. "Als we iets willen ondernemen en iets van ons leven willen maken, is het op orde houden van onze financiële huishouding een vereiste!", aldus Creemers.

Uitslag FC Twente - Stade Rennais

In Enschede werd vanavond de returnwedstrijd gevoetbald tussen FC Twente en Stade Rennais. Twee weken terug werd het in Frankrijk 2-1 voor de Fransen. Vandaag wist FC Twente te winnen met 1-0 en zich daarmee te plaatsen voor de groepsfase van de UEFA Cup.

De Twentenaren kregen de overwinning zeker niet cadeau en moesten er zelfs lang voor knokken. De ploeg uit Enschede begon stroef en binnen vijf minuten hadden de gasten uit Frankrijk drie corners. Na zeven minuten was er een grote tegenvaller voor FC Twente want Theo Janssen moest het veld geblesseerd verlaten. Voor het rustsignaal waren de Fransen echter een aantal maal levensgevaarlijk via Briand. Een doelpunt van Briand werd afgefloten vanwege buitenspel en even later mocht Twente niet klagen dat de scheidsrechter geen penalty gaf na een overtreding op de Fransman in het strafschopgebied. Twente kreeg echter pas zijn eerste kans in de blessuretijd van de eerste helft. Elia wist echter Douchez niet te verschalken met een afstandschot.

De thuisploeg kwam na de rust een stuk beter het veld op en wist zelfs een aantal maal gevaarlijk te worden via Romano Denneboom en Blaise N'Kufo. In de 68ste minuut wist N'Kufo dan eindelijk wel het net te raken nadat een vrije trap snel werd genomen. In de laatste twintig minuten probeerden de Fransen nog te scoren, maar doelman Sander Boschker wist de ploeg uit Enschede op de been te houden.FC Twente - Stade Rennais 1-0
68' N'Kufo 1-0

Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.000
Scheidsrechter: Genov (Bulgarije)
Gele kaart: N'Kufo (FC Twente) Danze, Thomert, Briand (Stade Rennais)

Opstellingen:

FC Twente: Boschker, Stam, Douglas, Wielaert, Braafheid, Brama, Perez (74/ Wellenberg), Janssen (8/ Tioté), Denneboom, N'Kufo (90+4/ Huysegems), Elia

Stade Rennes: Douchez, Fanni, Hansson, Bocanegra (85/ Wiltord), Mangane, Leroy (77/ Sow), M'Bia, Lemoine, Danze (70/ Pagis), Briand, Thomert

PKK-verdachte gearresteerd in Duitsland

In Duitsland is gisteren een 40-jarige Koerdische Turk gearresteerd die al bijna tien jaar werd gezocht omdat hij als leider van de Koerdische rebellenbeweging PKK in Duitsland opdracht zou hebben gegeven tot zeven brandaanslagen. Dat heeft het Duitse openbaar ministerie vandaag bekendgemaakt.

De verdachte, Aslan Y., werd aangehouden toen hij vanuit Denemarken Duitsland wilde binnengaan. In 1999 werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd omdat hij als PKK-leider in het zuiden van Duitsland verantwoordelijk zou zijn voor zeven brandaanslagen op Turkse clubs, restaurants en bedrijven. Bij de aanslagen viel een dode. De PKK vecht sinds 1994 voor Koerdisch zelfbestuur in het zuidoosten van Turkije.

Take Two kiest voor onafhankelijkheid

Vorige maand besloot na een half jaar van duwen en trekken Electronic Arts eindelijk de stekker te trekken uit de overnameplannen rond uitgever Take Two. Het bestuur van laatstgenoemde gaf eerder aan ook te zoeken naar alternatieven voor EA, mocht de overname mislukken, wat dus gebeurde. Na onderzoek heeft het bestuur geconcludeerd dat een overname momenteel niet interessant is. De financiële positie is goed, er zijn getalenteerde teams aan het werk en er worden goede games ontwikkeld.

We are strongly positioned creatively, financially and competitively to benefit from the opportunities we see in the fastest growing segment of the entertainment industry. Our management and outstanding and talented employees have maintained an unwavering focus on our products and our business through this lengthy strategic review process and we are confident in our prospects. We remain focused on maximising value for stockholders and are executing on our business strategies in a determined manner.

CEO Ben Feder denkt dat door het succes van games als Grand Theft Auto, Top Spin en Civilization zijn bedrijf nu de mogelijkheden heeft om dat te doen waar ze het beste in is; het ontwikkelen van sterke creatieve games, waar de consument van kan genieten.

'Maximumsnelheid op provinciewegen naar 100 km'

Als het aan verkeersminister Camiel Eurlings ligt, gaat de maximumsnelheid op een aantal belangrijke provinciale wegen op termijn naar 100 kilometer per uur.

Dat blijkt uit een notitie die Eurlings en staatssecretaris Tineke Huizinga voorbereiden. Eind volgende week buigt het kabinet zich in principe over deze MobiliteitsAanpak.

De ondertitel van het stuk luidt: Naar een robuust mobiliteitssysteem van Olympische kwalteit, schrijft het OV-Magazine, dat vandaag een tipje van de sluier oplichtte. Het ministerie weigert elk commentaar.

Eurlings wil, gezien het groeiende verkeer, dat de belangrijkste snelwegen in de Randstad twee keer vier rijstroken krijgen. De N3 (Papendrecht-Dordrecht), N18 (Varsseveld-Enschede), N35 (Zwolle-Almelo), N44 (Den Haag-Wassenaar) en N65 (Den Bosch-Tilburg) wil hij 'opwaarderen' voor een maximumsnelheid van 100 kilometer.

Finse site verwijdert schietgame

Een internetgame waarin spelers kinderen doodschieten op een school is van een Finse website gehaald. "We hebben pagina's van onze site verwijderd die niet geschikt zijn voor jongere gezinsleden", liet spelletjessite lastenpelit.fi weten.

Het spel, Kindergarten Killer (kleuterdoder), is wijdverbreid op het internet. Het verwijderen van het spel komt ruim een week nadat een 22-jarige student, Matti Saari, tien mensen had doodgeschoten op een school in het Finse Kauhajoki.

Vier zwaargewonden door brand in caravan

Bij een brand in een caravan op een camping in Rijnsburg zijn vanavond vier personen zwaargewond geraakt. Dat liet de politie weten.

De brand brak iets na zes uur uit op camping Koningshof. Twee van de gewonden zijn overgebracht naar het Brandwondencentrum in Beverwijk. De overige twee slachtoffers zijn opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum. Volgens een woordvoerster van de politie verkeren alle slachtoffers in kritieke toestand. Hun identiteit en de oorzaak van de brand zijn nog niet bekend.

Consument onveilig met huishoudchemicaliën

Consumenten nemen de veiligheidsvoorschriften op huishoudchemicaliën niet serieus. De etiketten op de producten worden wel gelezen, maar mensen volgen de veiligheidsvoorschriften lang niet altijd op. Dat stelt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die onderzoek deed naar het gebruik van was- en reinigingsmiddelen, verf, lijm en andere stoffen die chemicaliën bevatten.

Het onderzoek wijst uit dat consumenten vooral de veiligheidsvoorschriften uitvoeren die makkelijk op te volgen zijn. Als het te veel moeite kost, nemen mensen het niet meer zo nauw met de veiligheid. Bovendien zijn consumenten geneigd vooral de gebruiksaanwijzing te lezen. Veel minder mensen besteden aandacht aan de veiligheidsvoorschriften op de etiketten. Pas als mensen lichamelijke klachten krijgen, zoals tranende ogen en duizeligheid, worden veiligheidsvoorschriften serieus genomen.

Europese wetgeving schrijft voor dat nog voor het einde van het jaar de etiketten op huishoudchemicaliën aangepast worden. De uitkomsten van het onderzoek van de VWA worden meegenomen bij de voorlichting van consumenten over de nieuwe etiketten.

TVM overweegt eigen jeugdopleiding

De schaatsploeg van TVM overweegt na de olympische spelen van 2010 een eigen jeugdopleiding te beginnen.

In een overeenkomst tussen de commerciële ploegen en de KNSB is vastgelegd dat tot 2010 uitsluitend de schaatsbond voor de opleidingen zorgt. Uit onvrede over het beleid van de KNSB overweegt TVM na de Winterspelen in Vancouver een eigen jeugdopleiding te starten.

"Ik kan me haast niets anders voorstellen dan dat we na 2010, als het niet verandert bij de KNSB, een eigen Jong Oranjeploeg hebben," aldus Arjan Bos, president-directeur van TVM. Hij verwijst hiervoor naar het wielrennen. "Kijk naar de Rabobank, die hebben ook een juniorenploeg en een professionele ploeg. Het is dus niet zo raar als dat ook in het schaatsen gaat komen."

Uitslag Dinamo Boekarest - NEC

NEC heeft zich in navolging van Feyenoord weten te plaatsen voor de groepsfase in de strijd om de UEFA Cup. Na de eerste wedstrijd met 1-0 gewonnen te hebben, bleef de return tegen Dinamo Boekarest 0-0.

De Nijmegenaren hadden de wedstrijd voor rust aanvankelijk onder controle. Dinamo had wel een licht overwicht, maar het was NEC dat voor meer gevaar zorgde. Tshibamba schoot in kansrijke positie recht in de handen van Lobont. Toen een schot van Danciulescu op de lat belandde, kwamen de Nijmegenaren goed weg.

In de tweede helft bleef Dinamo aandringen en de drukte voor het doel van Babos nam dan ook toe. Danciulescu kreeg een grote kans op de 1-0 maar hij schoot naast. Gaandeweg de wedstrijd hield NEC de tegenstander steeds meer van aanvallen af. Schöne, die inviel, had de wedstrijd kunnen beslissen, maar zijn schot kwam op de lat terecht. In blessuretijd kwam NEC nog even in de problemen, maar Dinamo hielp zelf een grote kans om zeep.


Karakteristieken

Dinamo Boekarest - NEC 0-0

Toeschouwers: 10.000
Scheidsrechter: Johannesson (Zwe)
Gele kaart: Bratu,Blay, Torje (Dinamo Boekarest), Radomski, El-Akchaoui, Zomer (NEC)

Opstellingen

Dinamo Boekarest: Lobont, Blay (Torje/78), Tamas (Goian/69), Julio César, Pulhac, Cristea (Mitea/55), Ropotan, Bostina, Cristea, Danciulescu, Bratu

NEC: Babos, Fernández, Zomer (Pothuizen/ 68), Wisgerhof, El-Akchaoui,Sibum, Radomski, Davids, Tshibamba (Schöne/65), v.Beukering (Kivuvu/72), Ntibazonkiza.

Licentie Fortuna in gevaar

Fortuna Sittard dreigt zijn licentie voor het spelen van betaald voetbal kwijt te raken. De licentiecommissie van de KNVB dreigt die in te trekken.

Volgens de commissie houdt de club zich niet aan een opgesteld plan van aanpak dat gemaakt was om uit de financiële problemen te komen. Fortuna zou kampen met een schuld van 900.000 euro op een begroting van twee miljoen. Voor maandag moet Fortuna reageren op de bevindingen van de commissie.

De gemeente heeft al laten weten de club weliswaar te willen helpen, maar geen geld meer te zullen doneren.

Uitslag Kalmar FF - Feyenoord

Feyenoord is er in geslaagd om de groepsfase te bereiken in de strijd om de UEFA Cup. Nadat thuis met 0-1 werd verloren, werd de return tegen Kalmar FF met 1-2 winnend afgesloten.

De Rotterdammers konden in de beginfase van de wedstrijd nog niet echt overtuigen. Na een kwartier spelen kwamen ze toch op voorsprong met dank aan een blunderende doelman. De Zweedse keeper Wasta liet de bal na een hard schot van Wijnaldum door zijn vingers glippen.

Feyenoord ging daarna beter spelen en dat leidde soms tot fraaie combinaties. In de slotfase van de eerste helft was het bijna 0-2, maar Makaay faalde oog in oog met de Zweedse doelman.

De tweede helft was een minuut oud toen Kalmar alweer op gelijke hoogte kwam. Na een voorzet kopte Victor Elm de bal naar Johansson die verwoestend uithaalde. Feyenoord wist zich echter te herstellen en vijf minuten later was het alweer 1-2 toen Fer uit een hoekschop van Bruins raak kopte.

Het was nog bijna 2-2, maar de treffer van Ingelsten werd afgekeurd wegens gevaarlijk spel van Rasmus Elm. Aan de andere kant werd een treffer van Bahia wegens duwen afgekeurd. Daardoor bleef het 1-2 en plaatst Feyenoord zich voor de groepsfase.Karakteristieken

Kalmar FF - Feyenoord 1-2
17’ Wijnaldum 1-0
46' Johansson 1-1
51' Fer 1-2

Toeschouwers: 9.000
Scheidsrechter: Kinhöfer (Dui)
Gele kaart: Nouri, R.Elm (Kalmar FF), V. Bronckhorst (Feyenoord)

Opstellingen

Kalmar FF: Wastĺ, Nouri,Lantz, Lindberg, Rosengren, Rydström, V.Elm, R.Elm, Augustsson (Sobralense/79), Johansson (D. Elm/78), Ingelsten (Dauda/79)

Feyenoord: v.Dijk, Greene, Bahia, Hofland, De Cler, Bruins (El Ahmadi/73), Fer, v.Bronckhorst, Wijnaldum, Biseswar, Makaay

Gerritsen wil titel WK sprint

Annette Gerritsen heeft zich voorgenomen zich dit seizoen op de WK sprint te richten. Dit liet de schaatsster tijdens de presentatie van de DSB-ploeg weten. Om haar 1000 meter te verbeteren zal de Nederlandse zich meer op de 1500 meter moeten gaan toeleggen.

"Ik heb de lijn van vorig jaar doorgetrokken en kan nu voor het hoogste gaan. Het seizoen mag beginnen van mij", liet Gerritsen, die een prima zomer kende, in een reactie lezen. Margot Boer en Laurine van Riessen zijn weer helemaal hersteld van hun enkelblessures en ook Marianne Timmer is klaar voor het nieuwe seizoen. "Het is mooi van zo'n team deel uit te maken. Iedereen wordt er beter van als we met zijn vieren trainen. Je kunt dan langer op hoge snelheid trainen."

Timmer, die aanstaande vrijdag haar 34e verjaardag viert, liet overigens weten nog tot de Olympische Spelen van Vancouver door te gaan. "De Olympische Spelen is het mooiste dat er is. In dit preolympisch jaar is het belangrijk om hard te rijden om zo een beschermde status voor Vancouver af te dwingen. Maar ik ga zeker nog door. Ik voel me niet minder dan voorheen en heb ook nog dezelfde gedrevenheid."

[A1GP] Deelnemerlijst 2008/2009

Aan de start van de openingsrace van de A1GP seizoen 2008/2009 zullen maximaal 18 auto's staan Dit is bekend gemaakt door de organisatie. Korea en Monaco zijn de nieuwkomers dit seizoen.

Pete da Silva, CEO van de A1GP, zei hierover: We kunnen de afwezige teams niet beschuldigen van te weinig inzet. Ze hebben allemaal zo hard mogelijk gewerkt om op de grid te staan, maar de vertragingen in de bouw van de bolides heeft ze verslagen."

De afwezige teams zullen niet al te veel schade oplopen door een recente wijziging in de puntentelling. De negen beste resultaten bepalen uiteindelijk de stand in het kampioenschap.

Teamoverzicht A1GP 2008/2009
Australia
Brazil
Canada *
China
France
Germany *
Great Britain *
India *
Indonesia
Ireland
Italy
Korea
Lebanon
Malaysia
Mexico *
Monaco
New Zealand
Netherlands
Pakistan
Portugal
South Africa
Switzerland
USA
* niet aanwezig in Zandvoort

Orie wil geld voor ontwikkeling schaatssport

Jac Orie vindt dat de overheid en het bedrijfsleven meer in de ontwikkeling van de schaatssport moeten investeren. De coach van de DSB-ploeg liet dit tijdens de presentatie van de ploeg in Alkmaar weten. Volgens de trainer zijn andere landen veel meer bezig met de ontwikkeling van de sport.

Orie is van mening dat de overheid meer geld in het schaatsen zou moeten steken. "We zijn toch een uithangbord voor Nederland. Zeker als we straks in 2010 weer met goud terugkomen van de Olympische Spelen in Vancouver. Eigenlijk maakt het niet uit waar het geld vandaan komt. Universiteiten willen wel meewerken, maar het wachten is op de overheid of het bedrijfsleven."

In het verleden heeft de DSB-ploeg een aantal testen met sensoren gedaan. Op die manier zou het dan mogelijk moeten worden om schaatsbewegingen op de computer te volgen. "Helaas is dat nooit doorgezet. Bedrijven willen op den duur ook zien waar het geld blijft. Het mooiste zou zijn dat andere landen onze investeringen overnemen. Dat is geen probleem, omdat wij dat dan al twee jaar eerder hebben en zo een voorsprong hebben", aldus Orie.

Dijbeenblessure velt Materazzi

Marco Materazzi zal de komende twee weken niet in actie komen. De verdediger van Internazionale liep tijdens het Champions League-duel tegen Werder Bremen een blessure aan zijn dijbeen op.

Materazzi liet zich tijdens die wedstrijd al na twintig minuten wisselen. De oorzaak hiervan waren klachten in zijn bovenbeen. Nader onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat de Italiaanse verdediger een spiertje heeft verrekt.

Door deze kwetsuur zal Materazzi de interlands tegen respectievelijk Bulgarije (11 oktober) en Montenegro (15 oktober) moeten missen. Internazionale zal het naar verwachting slechts één duel zonder de voetballer moeten doen. De kans is groot dat hij tijdens het treffen met AS Roma, dat voor 19 oktober op de rol staat, weer inzetbaar is.

De Maar verlengt contract met Rabobank

Marc de Maar zal ook volgend seizoen voor Rabobank rijden. De 24-jarige renner van de Nederlandse wielerploeg verlengde zijn huidige contract met één seizoen.

Het afgelopen seizoen verliep voor De Maar, die in 2005 beroepsrenner werd, enigszins teleurstellend. Tijdens de E3-prijs brak hij zijn elleboog op vier plaatsen, waardoor hij twee maanden niet in actie kon komen. Tijdens de afgelopen Vuelta a Espańa was hij na Robert Gesink, die zevende werd, de beste Nederlander. De renner van Rabobank eindigde in het eindklassement als 56e.

Eerder vandaag werd al bekend gemaakt dat Theo Eltink, ploeggenoot van De Maar bij Rabobank, niet op een nieuwe verbintenis hoefde te rekenen.

Nieuwe tribune voor Volendam

Het Kras Stadion van eredivisionist FC Volendam wordt binnenkort vernieuwd. Althans, het stadion krijgt een nieuwe tribune, zo weet het Algemeen Dagblad.

Wil deze nieuwe tribune er ook echt komen, dan moet eerst de gemeenteraad van Volendam-Edam goedkeuring verlenen. Zij hebben van het B&W van diezelfde gemeente een voorstel voorgelegd gekregen voor de goedkeuring.

Naast de nieuwe tribune wil Volendam ook graag twee nieuwe cascogebouwen in twee hoeken van het stadion plaatsen. Ook hiervoor is toestemming nodig.

Hockeymannen Oranje naar India

De Nederlandse hockeymannen dingen over drie maanden mee naar de Punjab Gold Cup in India. Het toernooi wordt gespeeld tussen 29 januari van dit jaar en 8 februari volgend jaar.

Olympisch kampioen Duitsland en Pakistan hadden met gastland India de deelname aan het Vierlandentoernooi al bevestigd. Oranje is nu ook overstag. Die liet even op zich wachten. Eerst moesten een paar noten worden gekraakt. "Aanvankelijk was het toernooi later gepland, maar dat kwam ons en ook Duitsland niet zo goed uit," zegt Arno den Hartog namens de bond. "Met deze data gingen we wel akkoord."

Ook waren de Nederlanders het niet eens met de oorspronkelijke financiële opzet van het toernooi. Er zou om prijzengeld worden gespeeld. "We hebben aangegeven dat het in onze ogen niet zinvol is om prijzengeld uit te keren," zegt Den Hartog. "Wij vinden dat je gewoon faciliteiten aan moet bieden. Daar is positief op gereageerd. Er is dus geen sprake meer van prijzengeld."

Het toernooi wordt het eerste echte klusje van de nieuwe bondscoach bij de mannen, Michel van den Heuvel. En van zijn internationals sinds de Olympische Spelen in Beijing. Ze hebben vrij tot de maand januari. "Alleen Jong Oranje zal iets eerder beginnen vanwege het WK dat later het jaar op het programma staat," zegt Den Hartog. "Of de ploeg van Michel in India op volle oorlogssterkte zal aantreden? Daar is nog helemaal niet over gesproken."

Pro Evolution Soccer 2009 demo beschikbaar

Na Pro Evolution Soccer 2008 komt Pro Evolution Soccer 2009. Deze voetbalgame verschijnt in oktober op de PS2, PS3, PSP, DS, PC,Wii en de Xbox 360. Konami is echter zo vrij geweest om er een leuke demo van te maken, en deze kunnen wij allemaal uitproberen. De demo is beschikbaar voor de PS3, Xbox360 en de PC.

De pc versie is hier te downloaden en 1,05 GB groot. Een mirror van Gamershell kun je hier vinden. De PS3 variant weegt 1456 MB en de Xbox 360 versie heeft een omvang van 1,02 GB.

Mario & Luigi komen terug op je DS

Wat krijg je als je Mario en Luigi samen in een RPG spelletje plaatst? Mario & Luigi: Superstar Saga en Mario & Luigi: Partners in Time natuurlijk. Deze twee RPG's verschenen op respectievelijk de GBA en de Nintendo DS. De game werd goed ontvangen en een nieuw vervolg zit er dan ook aan te komen. Vandaag zijn zelfs de eerste screenshots vrij gegeven van deel drie van Mario & Luigi. Dit maal is Bowser ook speelbaar als we de screenshots moeten geloven. Geniet ervan.

Eerste educatieve straf voor verkeershufter

Een 31-jarige notoire verkeersovertreder heeft gisteren een educatieve sanctie opgelegd gekregen. De man uit Venlo heeft hiermee een primeur: het is de eerste keer dat een automobilist deze straf krijgt.

De man reed te hard, haalde in over een doorgetrokken streep en sneed daarbij diverse medebestuurders. Het rijbewijs van de man is ingenomen en hij moet een cursus volgen om het roze papiertje weer in ontvangst te kunnen nemen. De kosten voor deze cursus bedragen 750 euro en komen geheel voor rekening van de bestuurder.

De maatregel kan alleen worden opgelegd aan automobilisten die nog maar net hun rijbewijs hebben. Ook moeten zij herhaaldelijk in de fout zijn gegaan. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen bepaalt of een 'verkeershufter' voor de maatregel in aanmerking komt.

'Ongezond leven kost 7,8 miljard euro'

De maatschappelijke kosten ten gevolge van overgewicht, alcohol en roken bedragen dit jaar 7,8 miljard euro. Als de huidige trends doorgaan, stijgen de kosten voor overgewicht de komende jaren met 23 procent. Dat stelt de Nationale DenkTank vandaag na eigen onderzoek. Driekwart van de jongeren vindt dat de leeftijdsgrens voor alcohol omhoog moet. De Tweede Kamer ziet juist niets in het ophogen van de leeftijdsgrens.

De Nationale DenkTank bestaat uit pas afgestudeerde academici en promovendi die concrete oplossingen proberen te vinden voor een maatschappelijk probleem. Dit jaar vraagt de denktank zich af hoe jongeren ertoe kunnen worden bewogen gezonder te gaan leven. Overgewicht, alcohol en roken zijn de drie belangrijkste gezondheidsproblemen in Nederland.

Uit een enquête die de denktank onder 5.000 jongeren heeft gehouden, blijkt verder dat ruim 80% van de jongeren vindt dat zij gezond leven, terwijl in werkelijkheid bijna 50% zich ongezond gedraagt. Eén op de vijf jongeren vindt dat er bij zes glazen alcohol geen sprake is van te veel drinken. Eén op de tien jongeren heeft last van overgewicht, terwijl van deze groep bijna 70% vindt dat hij of zij gezond leeft.

De DenkTank, die bij het onderzoek wordt ondersteund door adviesbureau McKinsey, denkt dat ouders een belangrijke rol kunnen spelen bij een gezondere levensstijl van jongeren onder de vijftien jaar. Op latere leeftijd is de invloed van vrienden groter.

Alle onderzoeksresultaten van de denktank worden morgen gepresenteerd tijdens een congres dat wordt gehouden bij de Wageningen universiteit.

Nieuwe poging rookverbod in India

De regering van India heeft roken in openbare ruimtes vanaf vandaag verboden. Vier jaar geleden werd ook al een verbod ingevoerd, waar toen niemand zich wat van aantrok.

Het nieuwe verbod ging in op de geboortedag van de Indiase pacifist Mohandas Gandhi, die zelf rookte noch dronk. Een intensieve antirookcampagne, waarin er onder andere bij Bollywoodacteurs op wordt aangedrongen om te stoppen met roken en dit ook niet meer op het witte doek te doen, en strengere handhaving moeten het verbod deze keer wel succesvol maken.

Beheerders van openbare ruimtes worden strenger gecontroleerd en mogen op die plekken geen asbakken, lucifers en aanstekers meer verstrekken. Op overtreding van het verbod staat een boete van tweehonderd roepie (drie euro), hoewel er plannen zijn die te verhogen naar vijftien euro.

Boete voor bedreigen Job Cohen

Een 56-jarige inwoner uit Gorinchem is vandaag in Amsterdam veroordeeld tot 500 euro boete wegens het beledigen en bedreigen van burgemeester Job Cohen. Adriaan H. schreef de burgervader deze zomer brieven waarin hij Cohen op ''grove wijze'' uitschold en ook nog eens bedreigde.

Waarom H. tot zijn daden kwam is niet bekend gemaakt.  De verdachte had dan wel 'stoere' taal in zijn lasterlijke brieven, bij de rechtbank kwam hij vandaag niet opdagen. H. werd dan ook bij verstek veroordeeld.

Als de Gorinchemmer de boete niet betaalt, moet hij tien dagen de cel in.

Suikerfeest voor moslimhomo's in Amsterdam

In Amsterdam wordt zaterdag een suikerfeest gehouden speciaal voor islamitische homo's. Het feest wordt gehouden in de discozaal van het COC aan de Rozengracht. Namens de gemeente Amsterdam zal de stadsdeelvoorzitter van Slotervaart Ahmed Marcouch aanwezig zijn.

Het evenement voor moslimhomo's wordt mede georganiseerd door de stichtingen Habibi Ana en Nafar, die zich inzetten voor homofielen uit de islamitische gemeenschap.  De muziek wordt onder meer verzorgd door Orkest Zyriab en DJ Abdel en er zijn ook buikdanseressen.

Jonge speler van Heerenveen in selectie IJsland

De bondscoach van IJsland, Olafur Johannesson, heeft zijn selectie voor de WK-kwalificatieduels met Nederland en Macedonië bekend gemaakt. In de groep van 22 spelers zitten liefst achttien voetballers die niet in de eigen competitie spelen. Onder hen zit de jonge SC Heerenveen-middenvelder Arnar Smárason.

Smárason is de minst ervaren speler in de selectie van IJsland. De 20-jarige middenvelder, die drie duels in de eredivisie speelde, werkte tot dusverre slechts één interland af.

De complete groep van Johannesson:

Doel: Arni Gautur Arason (Odd Grenland), Gunnleifur Gunnleifsson (HK Kopavogur)

Verdediging: Hermann Hreidarsson (Portsmouth), Indridi Sigurdsson (SFK Lyn), Kristján Sigurdsson (SK Brann), Grétar Steinsson (Bolton Wanderers), Birkir Savarsson (SK Brann), Bjarni Eiriksson (Valur Reykjavik), Ragnar Sigurdsson (IFK Göteborg)

Middenveld: Brynjar Gunnarsson (Reading), Stefán Gíslason (Brřndby IF), Emil Hallfredsson (Reggina), Pálmi Pálmason (Stabćk IF), Helgi Daníelsson (IF Elfsborg), Theodór Bjarnason (SFK Lyn), Aron Gunnarsson (Coventry City), Davíd Vidarsson (FH Hafnarfjordur), Arnar Smárason (SC Heerenveen)

Aanval: Eidur Smari Gudjohnsen (Barcelona), Heidar Helguson (Bolton Wanderers), Veigar Páll Gunnarsson (Stabćk IF), Gudmundur Steinarsson (Keflavík)

Melkdrinker dronken achter het stuur

Een rechtbank in Kazachstan heeft een aanklacht tegen een man wegens rijden onder invloed laten vallen, hoewel de man heeft toegegeven dat hij gedronken had. De reden? Hij had geen bier of sterke drank gedronken, maar paardenmelk.

Gefermenteerde paardenmelk, dat dan weer wel. Gefermenteerde paardenmelk, of koemis, staat in Kazachstan niet op de lijst van alcoholische dranken, ondanks dat het tot vier procent alcohol kan bevatten. Kazachen denken dat het populaire drankje de gezondheid ten goede komt.

De man vertelde de rechtbank dat hij in juni ongeveer anderhalve liter koemis had gedronken voor medicinale doeleinden, alvorens achter het stuur van zijn auto te kruipen. Hij werd gearresteerd op verdenking van dronkenschap door bier. De rechtbank liet de aanklacht varen, omdat de verdachte kon aantonen op doktersrecept dagelijks koemis te moeten drinken.

Seizoen voorbij voor Den Bosch-spits Jans

FC Den Bosch kan de rest van het seizoen niet meer beschikken over de in de zomer aangetrokken Paul Jans. De spits is nog minimaal acht maanden uitgeschakeld.

De 27-jarige aanvaller werd door FC Den Bosch overgenomen van VVV-Venlo, dat hem sinds de winterstop al verhuurd had aan het Duitse Rot-Weiss Essen. In de eerste competitiewedstrijd van FC Den Bosch, tegen RKC Waalwijk, viel Jans geblesseerd uit.

De spits blijkt zijn kruisband gescheurd te hebben en zal spoedig onder het mes gaan. Daarna zijn er nog op zijn minst acht maanden nodig voor het herstel. Het aantal speelminuten voor Jans in de Jupiler League zal dit seizoen dus op negen blijven steken.

Asielzoeker veilig van Waalbrug gehaald

De uitgeprocedeerde asielzoeker die vanochtend de Waalbrug bij Nijmegen beklom en dreigde naar beneden te springen, staat weer veilig op de grond. Dat laat een politiewoordvoerder weten. De Iraniër ging over tot zijn actie uit vrees voor uitzetting. De man zat zo'n zes uur boven op een van de bogen, zo'n vijftien meter boven het wegdek.

Een arrestatieteam haalde de man over naar beneden te komen. Volgens de woordvoerder ging dat 'heel rustig'. "Leden van het team stonden in een hoogwerker en hebben met de man gepraat. Toen stapte hij rustig de hoogwerker in", licht de woordvoerder toe. Eerdere onderhandelingen, waarbij ook zijn vrouw werd ingezet, leverden niets op. De man eiste tevergeefs een gesprek met staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA).

De asielzoeker wordt door het aanwezige ambulancepersoneel onderzocht. Hij zat van 07.15 uur tot ongeveer 13.15 uur op de brug. Na het onderzoek wordt door de politie gekeken wat er verder gaat gebeuren.

Het verkeer ondervond grote hinder door de wanhoopsdaad van de naar schatting tussen de 45 en 50 jaar oude Iraniër. Lange tijd was de brug afgesloten voor verkeer. Volgens een woordvoerder werd de brug snel vrijgemaakt, zodat het verkeer naar en van Nijmegen weer kon doorstromen.


De Waalbrug  (foto: DAG)

Christelijk protest tegen hindoegeweld India

Duizenden christenen hebben vandaag in de Indiase hoofdstad New Delhi een protestmars gehouden naar het monument van de Indiase pacifist Mohandas Gandhi om bescherming te eisen tegen het toenemende geweld tegen christenen in het land.

De laatste tijd zijn bij aanvallen van hindoe-extremisten tientallen mensen omgekomen, tientallen kerken vernield en duizenden mensen dakloos geworden. Christelijke leiders stellen de radicale hindoepartij Bajrang Dal verantwoordelijk voor de uitbraak van geweld.

'Ban Bajrang Dal' en 'Red India van het Toenemede Fascisme' stond op verschillende protestborden van de demonstranten. Op de geboortedag van Gandhi liepen zij zeven kilometer door de straten van New Delhi naar het monument om de aandacht te richten op het geweld.

Gandhi, zestig jaar geleden door een hindoe-extremist vermoord, zag een India voor zich waarin Indiërs van alle religies in vrede samenleefden. Van de 1,1 miljard inwoners van India is ruim tachtig procent hindoe; christenen vormen slechts 2,5 procent van de bevolking.

Het meeste geweld tegen christenen vindt plaats in de oostelijke deelstaat Orissa. Hier wordt al langer een strijd gevoerd tegen christelijke missionarissen en de bekering van Indiërs uit de lagere kasten.


Christelijk protest tegen hindoegeweld India (foto: DAG)

Aangifte tegen leerlingen wegens bedreiging

Tegen vier leerlingen van de Christelijke Scholengemeenschap Het Noordik in Almelo is aangifte gedaan wegens bedreiging. Ouders van twee medeleerlingen stapten deze week naar de politie. Dat bevestigt locatieleider André Grol vandaag. De vier jongens, van 15 en 16 jaar, zijn door de school geschorst. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de aangiftes.

De twee scholieren zouden meerdere malen bedreigd en geïntimideerd zijn. In een enkel geval zou ook sprake zijn van lichamelijk geweld. Het viertal is maandag aangehouden en dinsdag na een gesprek met de officier van justitie weer op vrije voeten gesteld, zegt een woordvoerder van het OM. "De officier gaat nu bepalen of zij voor de kinderrechter moeten verschijnen of dat er een andere straf wordt gegeven." Het onderzoek kan enkele maanden in beslag nemen.

Felle kritiek op Joodse kolonisten

Het Israëlische leger heeft scherp uitgehaald naar radicale kolonisten in de Westelijke Jordaanoever. Het geweld tegen Palestijnen en Israëlische militairen in het bezette Palestijnse gebied door extreem rechtse kolonisten is de laatste weken flink toegenomen. Het gaat om "een zeer ernstig verschijnsel".

Generaal-majoor Gadi Shamni zei vandaag in de krant Haaretz dat het radicalisme onder de kolonisten groeit. "Het Joodse geweld in Judea en Samaria (Westelijke Jordaanvoever) is toegenomen. In het verleden deden hier slechts enkele tientallen aan mee, maar hun aantal is gegroeid tot honderden", aldus de topmilitair die verantwoordelijk voor de Westelijke Jordaanoever.

Shamni rept over "samenzweringen" tegen Palestijnen en de veiligheidstroepen. Al jaren maken radicale kolonisten het leven van Palestijnen zuur onder meer door het omhakken van olijfbomen van Palestijnse boeren en het bekogelen en beschieten van Palestijnen. Het gaat om honderden aanvallen. In het verleden trad het Israëlische leger hier zelden tegen op.

Maar recentelijk lijken politiek en leger zich steeds meer zorgen te maken over het extremisme onder de kolonisten, zeker nu steeds vaker het leger ook het doelwit is. Premier Ehud Olmert zei onlangs geen "pogroms" van Joodse extremisten te accepteren. De kolonisten verzetten zich op religieuze gronden fel tegen een mogelijke ruil van land voor vrede. Op de Westoever inclusief Oost-Jeruzalem wonen meer dan 500.000 Israëli's tussen circa 2,5 miljoen Palestijnen.

Pikmin keert terug naar de Wii

Nintendo heeft vandaag op haar persconferentie aangekondigd dat ze wat enkele GameCube-games voor de Wii gaan uitbrengen. De eerste GameCube-game die voor de Wii uitkomt is Pikmin. Later zullen Metroid Prime 1 & 2, Pikmin 2, Mario Tennis en Donkey Kong Jungle Beat tevens voor de Nintendo Wii verschijnen.

Maar je kunt deze GameCube-games toch al op de Wii spelen? Ja, maar volgens Saturo Iwata weten veel Wii-bezitters niet dat je GameCube-games ook op je Nintendo Wii kunt spelen. Puur om geld te verdienen, of zijn er wellicht andere redenen voor deze keuze?

Het is vooralsnog niet bekend of de 'geporte' games ook een grafische update en een Wiimote ondersteuning krijgen. Ook het prijskaartje van deze GameCube-games is nog niet bekend.


Dus, waar is jouw Pik... minnetje gebleven?

Spartaan Wilusz onder het mes

De Pool Maciej Wilusz zal op korte termijn een kijkoperatie aan zijn knie moeten ondergaan, zo meldt het AD.

De van SC Heerenveen overgenomen verdediger heeft sinds de laatste week van de voorbereiding last van zijn knie. Voor zijn komst naar het Kasteel moest hij revalideren van een kruisbandblessure. Sparta haalde hem in de winterstop op, waarna Wilusz met name in Jong Sparta een prima indruk maakte.

Sander van Gessel, Ruud Knol en Harald Wapenaar zijn inmiddels blessurevrij, maar nog niet wedstrijdfit. Het trio zit dan ook niet bij de selectie voor het duel van morgenavond in Alkmaar tegen AZ.

Parijs - Tours zonder Astana en Scott

Wielerorganisator ASO heeft vandaag bekend gemaakt dat Astana en Scott-American Beef niet mogen meedoen aan de najaarsklassieker Parijs-Tours.

Astana wordt het hele jaar al geweerd uit door ASO georganiseerde wedstrijden. Scott is niet meer welkom sinds de dopingaffaire die zich tijdens de afgelopen Tour de France rond Riccardo Ricco en Leonardo Piepoli afspeelde.

Rabobank en Skil-Shimano zullen wel op 12 oktober aan de start van Parijs-Tours verschijnen, evenals alle overige ProTour-teams. Daarnaast hebben de ProContinental-teams van Landbouwkrediet, Topsport Vlaanderen, Garmin Chipotle, Mitsubishi-Jartazi, Agritubel, Tinkoff en Cycle Collstrop een startbewijs gekregen.

Vieira en Ribéry weer terug bij Frankrijk

Patrick Vieira en Franck Ribéry zijn weer teruggekeerd bij de Franse nationale ploeg. Bondscoach Raymond Domenech riep het tweetal op voor het WK-kwalificatieduel tegen Roemenië op 11 oktober.

Inter-middenvelder Vieira liep eind mei een dijbeenblessure op, waardoor hij niet kon deelnemen aan Euro 2008. Ribéry was wel van de partij in Zwitserland en Oostenrijk, maar raakte in de wedstrijd tegen Italië zwaar geblesseerd aan zijn enkel.

In september waren Vieira en Ribéry afwezig tijdens de eerste twee kwalificatiewedstrijden tegen Oostenrijk (1-3) en Servië (2-1).

Zes jaar cel voor wurgen leraar

Een 26-jarige man is donderdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het wurgen van een leraar. De man bracht de Utrechter in maart om het leven omdat hij hem geen tien euro wilde geven om wiet te kopen. Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel en tbs geëist.

De Utrechter is veroordeeld voor doodslag en niet voor moord. De rechtbank oordeelt dat van 'kalm beraad en rustig overleg' geen sprake is geweest. De veroordeelde woonde bij de 59-jarige leraar in. Familieleden troffen het slachtoffer dood aan in zijn woning aan de Sweder van Zuylenweg in de wijk Zuilen.

De gevangenisstraf viel twee jaar lager uit omdat de rechter verwacht dat de tbs-behandeling van de veroordeelde 'langdurig' zal zijn.

Nintendo kondigt DS-games aan

Op dezelfde persconferentie als waar de DSi is aangekondigd heeft Nintendo ook wat nieuwe games voor de DS aangekondigd. Aan alleen een nieuwe DS heeft niemand natuurlijk iets als er geen games zijn!

De games met release zijn voor nu enkel voor Japan aangekondigd, maar het grootste deel zal ook in Europa uitkomen:

2008
Self-indulgent Fashion: Girls' Mode (Nintendo) 10/23
Know by Walking: Life Rhythm DS (Nintendo) 11/1
Kirby: Ultra Super Stars (Nintendo) 11/6
World Food: Talk! DS Food Navi (Nintendo) 12/4
Power Pro-kun Pocket 11 (Konami) 12/4
Mega Man Star Force 3: Black Ace/Red Joker (Capcom) 11/13
Valkyrie Profile (Square-Enix) 11/1
Chrono Trigger (Square-Enix) 11/20
Chocobo and the Magical Picture Book: The Witch, the Girl, and the 5 Warriors (Square-Enix) 12/11
Mysterious Dungeon: Fuuren no Shiren DS 2 (Sega) 11/13
Let's Make a Soccer Team DS: Touch and Direct (Sega) 11/27
Phantasy Star Zero (Sega) 12/25
Wind of Nostalgeo (Tecmo) 11/6
DS Nishimura Kyotarou Suspense Detective Series 2 (Tecmo) 11/13
Momotarou Dentetsu 20th Anniversary (Hudson) 12/18
Tamagotchi's Sparkling Shop (Bandai-Namco) 11/27
Tales of Hearts: Anime Movie Edition/CG Movie Edition (Bandai-Namco) 12/11
Harvest Moon: Welcome to the Wind's Bazaar (Marvelous) 12/18
Avalon Code (Marvelous) 11/1
Prof. Layton and the Last Time Travel (Level 5) 11/27

2009
DS Fortune-Telling Life (Nintendo) 2009
Friend Collection (Nintendo) 2009
Mario & Luigi RPG 3!!! (Nintendo) 2009
Made in Me (Wario Ware) (Nintendo) 2009
Solid Body Picross (Nintendo) 2009
Gyakuten Kenji (Capcom) 2009
FFCC: Echoes of Time (Square-Enix) 1/29
Kingdom Hearts: 358/2 Days (Square-Enix) Winter 2008-2009
Shining Force Feather (Sega) Spring
Seventh Dragon (Sega) Spring
Infinite Space (Sega) Spring

Wil je beelden van de games zien? Check dan het filmpje.

Nintendo kondigt Punch-Out! aan

De boks-klassieker Punch Out! keert terug! Nintendo komt in 2009 met een Wii-versie van de game en blaast daarmee nieuw leven in een oude franchise. Naast Punch Out keert ook Sin & Punishment terug, een N64 game die enkel in Japan uitkwam.

De volledige lijst met Wii games:

2008
Wii Music (Nintendo) 10/16
Animal Crossing: City Folk (Nintendo) 11/20
The Melancholy of Haruhi (Kadokawa Shoten) 11/27
Tatsunoko vs. Capcom: Cross Generation of Heroes (Capcom) 12/11
428 (Sega) 12/4
Samba de Amigo (Sega) 12/11
Let's Tap (Sega) Dec. 2008
Cooking Mama 2 (Taito) 12/4
Rygar: Muscle Impact (Tecmo) Dec. 2008
Guitar Hero: Aerosmith (Activision) 10/16
Karaoke Joysound Wii (Hudson) 12/18
Sky Crawlers (Bandai-Namco) 10/16
Happy Dance Collection (Bandai-Namco) 10/23
Family Ski: World Ski & Snowboard (Bandai-Namco) 11/13
Klonoa: Door to Phantomile (Bandai-Namco) 12/4
Taiko Drum Master Wii (Bandai-Namco) 12/11
Tenchu 4 (From Software) 10/23
Harvest Moon: Exciting Animal March (Marvelous) 10/30
Rune Factory Frontier (Marvelous) 11/27
Shape Boxing (Rocket Co.) 10/30

2009
Wii Sports Resort (Nintendo) Spring
Start w/ 100 Conversations! English Conversation (Nintendo) 2009
Punch-Out!! (Nintendo) 2009
Trace Memory: R, Gateway of Memory (Nintendo) 2009
Kensax (Nintendo) 2009
Cosmic Walker (Nintendo) 2009
Spawn Smasher (Nintendo) 2009
Dynamic [illegible] (Nintendo) 2009
Takt of Magic (Nintendo) 2009
Sin & Punishment 2 (Nintendo) 2009
Forever Blue 2: Beautiful Ocean (Nintendo) 2009
Everyone's the Star on the NHK Red-and-White Quiz Battle (Nintendo) 2009
Line Attack Heroes (Nintendo) 2009
Castlevania: Judgment (Konami) Winter 2008-2009
Dead Rising: Zombies' Sacrifice (Capcom) Winter 2008-2009
FFCC: Echoes of Time (Square-Enix) 1/29
Sonic and the Black Knight (Sega) Spring
Fragile (Bandai-Namco) Winter 2008-2009
Arcrise Fantasia (Marvelous) Winter 2008-2009
Oboro Muramasa (Marvelous) Spring

De releasedata zijn op dit moment Japan only, maar de meeste games komen waarshijnlijk ook in Europa uit. Wil je beelden van de games zien, check dan dit filmpje

Rus uitgeschakeld in Tasjkent

Arantxa Rus is er niet in geslaagd de kwartfinales van het WTA-toernooi in Tasjkent te bereiken. De Chinese Peng Shuai was met 6-1 en 7-5 te sterk voor de Nederlandse.

Rus wist in de tweede set nog wel op een voorsprong van 4-2 te komen, maar de als eerste geplaatste Chinese ging alsnog met de set en dus ook met de wedstrijd aan de haal.

Dankzij haar prestaties in Tasjkent gaat ze aankomende maandag Michaëlla Krajicek voorbij op de wereldranglijst en wordt ze de best genoteerde Nederlandse.

Oost mist duel tegen PSV

De Graafschap-trainer Henk van Stee kan komend weekend in de wedstrijd tegen PSV geen beroep doen op aanvaller Jason Oost, aldus de Gelderlander.

De enkelblessure van Oost is ernstiger gebleken dan men had verwacht in Doetinchem. In het duel met FC Twente raakte de aanvaller geblesseerd aan het gewricht. Vandaag kreeg hij tijdens de training wederom last van zijn enkel.

"Jason kan zaterdag niet spelen," aldus trainer Van Stee. "Maar ik verwacht dat dat de enige wedstrijd is die hij mist en dat hij voor de volgende (AZ thuis, op 19 oktober) weer fit is."

De knieblessure van verdediger Stephan Keller valt daarentegen mee. De Zwitserse verdediger onderging dinsdag een MRI-scan, maar dat leverde geen ernstige berichten op.

Thijs Römer verwacht 100.000 bezoekers

Thijs Römer, de man van Katja Schuurman en de kleinzoon van Piet, denkt dat zeker 100.000 mensen van zijn filmdebuut 'Het Wapen van Geldrop' kunnen genieten, zo zei hij vorige week in de Revu. De roadmovie, waarin twee dagen wordt gedaan over een ritje van Leidschendam naar Geldrop, gaat vandaag in première.

Maar is die verwachting wel reeël? Niet volgens de filmkenners. Zijn film wordt overal de grond in geboord. De film, over drie labiele personen waaronder een TBS'er, moordenaar en een zelfmoordenaar, wordt door weinig mensen begrepen. De Pers raadt mensen zelfs af er heen te gaan.

Eerder deze week liet Römer al weten dat al die internetrecensies geen recensies zijn maar slechts meninkjes. De echte pers zou meer verstand hebben van films. Helaas voor hem vinden ze Het Wapen van Geldrop ook maar niks. Wie graag zelf een mening vormt kan vanaf vandaag de roadmovie met o.a. Tara Elders en Katja Römer in de bioscoop gaan zien. Overigens, de vorige film waarin Katja en Thijs in speelden, de big budget film Kapitein Rob, werd door 39.000 mensen bezocht.Thijs: meninkjes op internet zijn geen recensies.

Minder content Limited Collector's Edition Fable II

De Limited Edition van Fable II zal minder items bevatten dan aanvankelijk de bedoeling was. Door "logistieke problemen" zullen er een aantal dingen uitgehaald worden, aldus Lionhead Studios.

Volgens Lionhead gaat er een kruis door "the premium box, five printed fate cards and the Hobbe figure". Wat overblijft is een DVD (making of), extra in-game content en het spel zelf. Ter compensatie gaan ze wel de 'five printed fate cards' aanbieden als PDF bestand, zodat je ze zelf kunt printen.

Het enige voordeel is dat de prijs van de LCE hierdoor zal dalen met ongeveer 10 Dollar, maar dat zal een schamele troost zijn voor de mensen die van plan waren deze LCE te kopen. Het tweede deel van Fable staat gepland voor 24 oktober (Europa).
Armstrong weigert medewerking aan antidopingbureau

Lance Armstrong heeft het aanbod om zijn urinestalen uit 1999 te testen op aanwezigheid van epo, afgewezen.

Het Franse antidopingbureau AFLD kwam gisteren met het voorstel en wilde graag samenwerken met de Amerikaanse wielrenner. AFLD-voorzitter Pierre Bordry zei dat Armstrong op deze manier kan bewijzen dat hij "nooit vals gespeeld heeft".

In 2005 meldde de Franse krant L’Équipe dat er mogelijk epo zou zitten in de stalen uit 1999, maar de Amerikaan werd toen uiteindelijk vrijgepleit. "Er is simpelweg niets van belang waarmee ik kan instemmen," aldus de Amerikaan.

Sollied: "Vleugels Setubal kwetsbaar"

De trainer van Heerenveen, Trond Sollied, heeft gezegd dat zijn ploeg Vitória Setúbal vanavond pijn wil doen op de vleugels. Na bestudering van een aantal dvd's van de tegenstander van vanavond is Sollied tot de conclusie gekomen dat de Portugese ploeg vooral aan de zijkanten kwetsbaar is.

Heerenveen heeft, na de 1-1 in de heenwedstrijd, aan een 0-0 gelijkspel genoeg, om de groepsfase van de UEFA cup te bereiken. "Maar we gaan niet speculeren op 0-0. We moeten proberen doelpunten te maken”, aldus Sollied. "Het is zaak om een goede balans te vinden tussen aanvallen en verdedigen. Vitoria Setubal is een technische ploeg met veel snelheid. En ze hebben een aantal spelers met een goed afstandschot. We moeten alert zijn.”

Red het milieu: eet een kangoeroe

Als het aan professor Ross Garnaut ligt, dan is de kangoeroe slachtoffer van zijn eigen fatsoen. De tientallen miljoenen schapen en runderen op Australische boerderijen ruften en boeren er zo ongecontroleerd op los dat ze verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel van de broeikasgassen.

De kangoeroe laat vrijwel nooit een wind. En boeren doet hij al helemaal niet. Daarom is het fokken van kangoeroes milieuvriendelijk, aldus professor Ross Garnaut.

Garnaut behandelt in zijn rapport de gevolgen van klimaatsveranderingen in Australië. Hierin pleit hij voor het fokken van de kangoeroe voor voedsel. Dankzij de keurige natuur van de kangoeroe stoot hij vrijwel geen methaangas uit.

Bovendien bevat het vlees maar weinig vet en veel proteïnen. Garnaut wil ook dat zijn land het aantal stuks vee drastisch inperkt voor het jaar 2020. Terwijl het aantal schapen met 36 miljoen omlaag moet en er zeven miljoen minder runderen moeten komen, kan het aantal kangoeres worden opgevoerd van 34 miljoen nu tot 240 miljoen.


Red het milieu: eet een kangoeroe  (foto: DAG)

Rotsblokken Greenpeace blijven in zee

De granieten blokken die Greenpeace vorige maand in de Noordzee dumpte, blijven daar voorlopig liggen. Ze zakken waarschijnlijk weg in het zand. Dat zei minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De Duitse overheid is niet van plan de rotsblokken op kosten van de milieuorganisatie weg te halen. Onder meer het CDA, de VVD en de SGP drongen hier in het debat wel op aan. Greenpeace vroeg met het dumpen van de stenen ten noordoosten van Groningen aandacht voor de schadelijke gevolgen van de bodemvisserij.

Verburg en de vissers spraken schande van de zaak. De vissers beweren dat hun boten het gevaar lopen te kapseizen omdat hun netten aan de bloken kunnen blijven haken.

Inmiddels zitten alle partijen weer om de tafel om te praten over de bescherming van natuurgebieden in zee en de totstandkoming van een duurzame visserij. Verburg wees erop dat de situatie nog 'broos' en 'kwetsbaar' is en dat hard moet worden gewerkt aan het herstel van vertrouwen.

De Kamer maande de bewindsvrouw tijdens het debat tot spoed bij het aanwijzen van de beschermde gebieden. "Het Noordzeewater staat ons aan de lippen. Waarom duurt het zo allemachtig lang", zei Lutz Jacobi (PvdA). Ook de VVD wilde weten wanneer er iets gebeurt. "Er moet tempo gemaakt worden", zei Hugo Polderman (SP). "Het is vijf voor twaalf", meende ook Esther Ouwehand (PvdD). "Het gaat niet goed met de natuur in de Noordzee, dus huppakee, aan de slag."

Verburg antwoordde dat de situatie 'vele malen complexer' is dan de Kamer doet voorkomen. "Ik begrijp uw ongeduld, wij willen ook stappen maken." Zij was daarom blij dat alle partijen weer aan tafel zitten. Aan het eind van dit jaar wil Verburg een aantal kwetsbare gebieden aanmelden als zogeheten Natura 2000-gebied. De zeereservaten worden dan in 2010 onderdeel van het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden.

Maryam Hassouni ongelukkig na Emmy

Het winnen van een Emmy Award lijkt de droom van elke acteur of actrice. Voor Maryam Hassouni was de Amerikaanse televisieprijs, die ze kreeg voor haar rol als terrorist in de tv-film 'Offers', echter geen geschenk uit de hemel. "Na de Emmy heb ik anderhalf jaar geen audities gedaan en niet meer gespeeld", vertelt ze in het weekblad Gala. "Ik voelde me erg ongelukkig."

Aan de aanbiedingen die ze kreeg, nadat ze eind 2006 met de prijs werd verrast, heeft het niet gelegen. "Integendeel. Er kwamen allerlei films en series op mijn pad, maar dan moest ik steeds een onderdrukte Marokkaanse vrouw spelen", legt ze uit. "Daar heb ik geen zin in, want Marokkaanse vrouwen zijn niet zielig en onderdrukt. Aan dat vooroordeel werk ik niet mee."

Inmiddels kan de 23-jarige actrice, die bekendheid verwierf door haar rol in de tv-serie Dunya & Desie, weer lachen. "Het gaat langzaam beter", zegt ze. "Zolang ik kan spelen, gaat het goed; van acteren word ik nu eenmaal gelukkig." Een gebrek aan rollen om te spelen, heeft ze dan ook niet. Volgende maand begint ze met de opnamen van de Net 5-serie Verborgen Gebreken. Hassouni is momenteel te zien in de kinderfilm 'Anubis - het pad der 7 zonden'.

Infographic: Nederlandse Emmy winnaars


Maryam Hassouni ongelukkig na Emmy  (foto: DAG)

Benitez prijst bijna perfect Liverpool

Liverpool won gisteren met 3-1 van PSV. Manager Rafael Benitez van de Engelse ploeg was na afloop lovend over zijn spelers.

'The Reds' speelden een zeer sterke wedstrijd vond de Spaanse oefenmeester. "Het was een bijna perfecte avond. De nul houden had nog beter geweest, maar ik ben zeer tevreden," sprak hij op de clubsite. "De derde treffer besliste de wedstrijd en hoewel ze nog terugkwamen, zijn we niet meer in gevaar geweest."

Na twee duels staat Liverpool al op zes punten en overwintering lijkt slechts een kwestie van tijd. "We moeten nog vier duels spelen, maar uit ervaring weten we dat het belangrijk is om alle wedstrijden te winnen."

Film: Death Race

Death Race 2000 is een cult hitje uit 1975 met in de hoofdrollen Sylvester Stallone en David Carradine. De film ging over een gewelddadige cross country race waar het niet zozeer de bedoeling was om als eerste over de finishlijn te rijden, maar vooral met de meeste punten. Punten die konden worden gescoord door hulpeloze voetgangers omver te kegelen. Hoe onschuldiger, hoe beter. Hoewel lang niet iedereen gecharmeerd was van zoveel geweld, heeft de film ook veel positieve reacties gekregen. Vanzelfsprekend leidt dat natuurlijk tot een remake. Aan Paul W.S. Anderson de taak om Death Race een succes te maken.

Stevens: "Dit is realiteit"

Na afloop van de met 3-1 verloren wedstrijd tegen Liverpool kon PSV-trainer Huub Stevens niet anders dan zich neerleggen bij de kansloze nederlaag.

"Dit is realiteit", aldus Stevens. "De fouten die gemaakt werden, dat mag natuurlijk op dit niveau niet gebeuren want dat wordt afgestraft. Als je afspraken maakt en je komt zo snel achter te staan, ben je teleurgesteld. Het gaat om de fouten díe er gemaakt worden, terwijl we zelf in balbezit zijn en vervolgens de bal verliezen. Dat mag niet. Ons veldspel was bij tijd en wijlen ook heel behoorlijk. Maar het was al snel héél erg moeilijk voor ons."

Wil jij VIPkaarten voor GEM?

GEM in het Hard Rock Cafe in Amsterdam! En jij kan erbij zijn!

Oktober geldt wereldwijd al jaren als de maand waarin extra aandacht wordt besteed aan de strijd tegen borstkanker. Het Hard Rock Cafe steunt deze strijd door voor deze keer het Cafe open te stellen voor de aftrap van deze Pinktober met een benefietconcert van GEM!

WIl jij als VIP naar het exclusieve benefiet concert van GEM in het Hard Rock cafe in Amsterdam?

Bulgaarse voetballer betrapt op doping

De Bulgaarse voetballer Nikolaď Pavlov van Lokomotiv Sofia is door de UEFA betrapt op het gebruiken van verboden middelen, weet de Belgische krant Het Laatste Nieuws te melden.

Pavlov had een positief testresultaat na een ontmoeting in de tweede kwalificatieronde voor de UEFA Cup met het Servische FK Borac.

De 20-jarige speler legt de schuld echter niet alleen bij zichzelf neer. Volgens hem is het de fout van de arts die hem onlangs een middel tegen een infectie aan de luchtwegen had voorgeschreven. "Maar het is ook mijn eigen schuld, ik had me beter moeten informeren."

Wat voor straf de middenvelder van de voetbalbond zal krijgen is vooralsnog niet bekend gemaakt.

Federer heeft even rust nodig

Roger Federer zal niet meedoen aan het ATP-toernooi van Stockholm. De Zwitserse tennisser is moe en heeft even rust nodig.

Federer heeft een moeilijk jaar achter de rug waarin hij geveld werd door de ziekte van Pfeiffer en uiteindelijk zijn nummer één-positie op de wereldranglijst aan Rafael Nadal verspeelde. "Ik ben lang niet topfit geweest en blij dat ik weer helemaal gezond ben. Ik wil nog wel een paar jaar aan de top blijven”, aldus Federer.

GEM in het Hard Rock Cafe Amsterdam en jij kan erbij zijn!

Oktober geldt wereldwijd al jaren als de maand waarin extra aandacht wordt besteed aan de strijd tegen borstkanker. Het Hard Rock Café steunt deze strijd door voor deze keer het café open te stellen voor de aftrap van deze Pinktober met een benefietconcert van GEM!

Wil jij als VIP naar het exclusieve benefiet concert van GEM in het Hard Rock cafe in Amsterdam?
FOK! mag voor dit evenement 2 VIP-kaarten verloten onder hun gebruikers. Dus ben jij helemaal weg van GEM? En wil jij deze Nederlandse band eens in een kleinere setting dan op Lowlands zien? Dan is dit je kans!

Hoe doe ik mee?
GEM heeft laatst het nummer Look uitgebracht. Beantwoord om mee te dingen naar de kaartjes de volgende vragen zo origineel mogelijk: Heb jij wel eens oog-in-oog gestaan met jouw favoriete band? Hoe pakte dat uit? En als je nog nooit oog-in-oog hebt gestaan met je favo band, welke band zou dit dan zijn en hoe zie jij dit voor je?
Stuur een mailtje naar forumacties@fok.nl met met je antwoord en misschien win jij 1 van de 2 VIP-toegangskaarten.
Hiermee krijg je gratis toegang tot het concert en wordt je ook nog eens van een hapje en drankje voorzien tijdens dit concert!
Mail vóór zondag 5 oktober 23.00 uur naar het forumacties@fok.nl.

Wil je jouw verhaal ook kwijt aan andere FOK!kers? Plaats het dan nadat je de mail hebt verzonden in dit topic! 

Maar dat is niet alles!
Naast het feit dat je bij dit exclusieve concert aanwezig kan zijn heb je ook nog eens de mogelijkheid om de band te ontmoeten in een Meet&Greet-sessie.

Waar en wanneer?
Het concert zal op 7 oktober om 20.00 uur plaatsvinden in het Hard Rock Cafe, Max Euweplein 57-61 in Amsterdam.

GEM

[upd] Negen jaar cel voor Samir A.

Terrorismeverdachte Samir A. is vandaag in hoger beroep tot negen jaar cel veroordeeld door het gerechtshof in Den Haag. De uitspraak vond plaats in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp.

Tegen Samir A. was dertien jaar cel geëist door het Openbaar Ministerie (OM). De negen jaar die A. vandaag opgelegd kreeg zijn een straf voor deelname aan een terroristische organisatie. Volgens de raadsheren had A. hier een organisatorische rol in. Daarnaast kreeg hij zijn straf voor het medeplegen van voorbereidingen van aanslagen op Nederlandse politici en de werving van personen voor de gewapende strijd tegen de 'vijanden van de islam'.

In 2006 werd A. door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot acht jaar cel. Destijds achtte de rechtbank het niet bewezen dat er een terroristische organisatie bestond.

Niet alleen tegen Samir A. wordt door het gerechtshof een uitspraak gedaan, maar ook tegen vier medeverdachten in de zogenaamde Piranha-zaak. De vier medeverdachten zouden de voornaamste handlangers zijn van Samir A., zo wordt verondersteld. Tegen twee van de vier medeverdachten is vijftien jaar cel geëist.

In het proces in hoger beroep was veel te doen betreffende mogelijke malversaties met getuigenverklaringen door de politie en het OM. De advocaten van Samir A. menen dat officier van justitie, Koos Plooij, hierover als getuige ten overstaan van het hof heeft gelogen.

Update 12.58  uur
Niet alleen Samir A. heeft een zwaardere straf gekregen, ook andere verdachten werden zwaarder bestraft. Noureddin El F. kreeg acht jaar. Twee jaar terug was dat nog vijf jaar. Ook hij was volgens het hof een actieve en centrale figuur in het netwerk.

De enige vrouw in het gezelschap, Soumaya S., moet vier jaar de gevangenis in.  De rechters vinden dat zij een beperkte rol in de organisatie had. S. werd volgens hen door haar toenmalige echtgenoot El F. de organisatie ingetrokken.  De vier jaar is wel een jaar meer dan haar eerder was opgelegd.

Mohammed C. werd veroordeeld tot zes jaar cel. Mohammed H., die door de rechtbank werd vrijgesproken, kreeg vandaag van het Hof drie maanden opgelegd wegens verboden wapenbezit.

Zowel de gevonden wapens en bivakmuts als onder meer het videotestament van Samir A. vormen voor het hof een belangrijk deel van het bewijs. In de video gaf A. aan voor de Jihad te zijn gestorven.

Het gerechtshof benadrukte dat terrorisme tot de ernstigste misdrijven behoort omdat het de staat en de samenleving bedreigt. Met hun activiteiten hebben de vijf zich buiten de democratische rechtsorde geplaatst en hun minachting voor de Nederlandse samenleving kenbaar gemaakt

Feyenoordfans raken slaags in Göteborg

Tientallen Feyenoordaanhangers zijn gisteravond in de Zweedse stad Göteborg slaags geraakt met aanhangers van de lokale club IFK. De naar schatting dertig Nederlanders werden volgens de lokale krant Göteborgs-Posten aangevallen door vijftig IFK-aanhangers.

De politie had de grootste moeite om de vechtende partijen uit elkaar te halen. Agenten zagen zich genoodzaakt waarschuwingsschoten te lossen. In totaal 22 personen zijn aangehouden. Drie van hen worden vermoedelijk aangeklaagd voor openbare geweldpleging, het voorbereiden van grove mishandeling en geweld tegen agenten. Of het daarbij gaat om Nederlanders, is niet nog bekend.

Huysegems: "Ik wil meer spelen"

Stein Huysegems was afgeopen weekend nog trefzeker voor FC Twente, maar hij is verre van tevreden.

De 26-jarige aanvaller kan niet op een vaste basisplaats rekenen. "Dan wél en dan weer niet op de bank. Het is niet meteen de leukste periode," zucht Huysegems in de Belgische media. "Met een plaats op de bank kan ik me nooit verzoenen", aldus de spits. "Coach Steve McClaren staat voor een goede organisatie en hamert op het houden van de nul. Hij houdt ons voor dat de kansen sowieso komen. Ik probeer een basisplaats af te dwingen. Door elke dag opnieuw keihard te werken en de kansen te grijpen."

"Het spreekt voor zich dat ik meer wil voetballen. Ik was nochtans tevreden over mijn voorbereiding. Soms fungeer ik als nummer tien, dan weer als spits en sporadisch zelfs als rechtsbuiten."

RapidShare moet vooraf gaan screenen

RapidShare, een Duitse dienst voor bestandsuitwisseling moet mogelijk alle bestanden gaan controleren op schending van auteursrechten. Dat oordeelde een Duitse rechter.

Als die uitspraak stand houdt kan het ernstige gevolgen hebben voor het voortbestaan van RapidShare, omdat alle bestanden vooraf controleren een haast onuitvoerbare taak is. Dat meldt ArsTechnica. RapidShare is volgens Alexa de op 11 na best bezochte site ter wereld, en heeft vele miljoenen bestanden op haar servers staan. Via RapidShare kunnen gebruikers eenvoudig bestanden uitwisselen. De site probeert mensen te verleiden een betaald abonnement te nemen om sneller te kunnen downloaden, en verdient op die wijze haar geld.

De site werd aangeklaagd door de Duitse copyright-organisatie GEMA, omdat er beschermde werken op de site zouden worden aangeboden. Dat dat zo is probeert niemand te ontkennen: iedere dienst voor file-sharing wordt gebruikt voor het uitwisselen van beschermd materiaal. Het juridische vraagstuk is echter ingewikkelder: wie is er verantwoordelijk voor en hoe moet een site dat aanpakken?

In de Verenigde Staten geldt een 'Take Down Notice' procedure: een website die direct en accuraat reageert op het verzoek iets offline te halen blijft daardoor vaak uit de problemen. Op die manier kan bijvoorbeeld ook YouTube blijven draaien zonder vooraf alles te controleren op schending van auteurswetten. In Duitsland (en Nederland) gelden die regels niet. RapidShare zegt alles te doen om schendingen te voorkomen, maar de rechter eist nu een pro-actieve controle, vóórdat een bestand op het net verschijnt.

Op dit moment controleert de site bestanden middels een hash-code automatisch en zijn er zes medewerkers aangenomen die door de bestanden kijken op zoek naar beschermde werken en die reageren op takedown-verzoeken. De rechter vindt dat niet genoeg. De automatische hash-controle is makkelijk te omzeilen en zes medewerkers zijn veel te weinig om alles te kunnen controleren. Dat het gezien de hoeveelheden haast onmogelijk is alles vooraf te controleren, ontslaat de site niet van de verplichting dat ook te doen, oordeelt de Duitse rechter. In een hoger beroep moet blijken of die uitspraak blijft staan. Als dat zo is zou het wel eens het einde kunnen betekenen van de succesvolle site: alles vooraf controleren zou veel en veel te duur zijn.

Meer DAG-multimedia

Van der Garde naar iSport

Giedo van der Garde rijdt komende winter in de GP2 Asia-series voor het team van iSport. De 23-jarige Nederlander heeft dit vandaag gezegd.

Afgelopen weekend veroverde Van der Garde het kampioenschap in de World Series by Renault en hij ziet de stap naar de GP2 als een promotie. "De GP2 is een van de belangrijkste opstapklasses richting de Formule 1 en om in de Asia-series te mogen rijden is geweldig".

De eerste race in de GP2 Asia Series is in het weekeinde van 19 oktober, op het circuit van Shanghai in China.

Overigens heeft Van der Garde een optie om ook gedurende het Europese seizoen voor het Britse team in actie te komen.

Data mobiel verkrachte jongen (16) bekend

De gegevens van de mobiele telefoon van de 16-jarige Zaandammer die vorige maand aangifte deed van verkrachting, zijn door de politie geanalyseerd. Daaruit blijkt dat de jongen, die zich weinig kan herinneren omdat hij bewusteloos werd geslagen, de bewuste zaterdagochtend van 20 september rond half elf in Zaandam was.  

Naar eigen zeggen van de jongen lokte een onbekende man hem middels een smoes naar een lichtblauwe auto. De man sloeg de jongen meteen bewusteloos en nam hem mee naar een onbekende plek. Daar werd de jongen verkracht waarbij hij ook weer buitenwesten raakte. Toen de jongen in een plantsoen bijkwam lag hij in de omgeving van een spoorwegovergang te Castricum. Hij keerde lopend terug naar Zaandam, waar hij zich meldde bij het ziekenhuis.

Uit de telefoongegevens blijkt dat de mobiel van de jongen rond 12.45 en 13.30 uur nabij het station in Heiloo is geweest. Om 14.40 uur was het apparaat in Koog aan de Zaan en 20 minuten later en 15.10 uur in de buurt van station Sloterdijk in Amsterdam.

De verkrachting vond plaats op de dag van de Dam tot Damloop. De politie zoekt nog steeds getuigen en de man die door de jongen als dader wordt omschreven.  Dat is een  Nederlandse man met een slank postuur van tussen de 30 en 40 jaar oud. Lengte is circa 1 m 80. Hij had zwart haar, dat net onder een witte pet met klep uitkwam. De dader sprak met een licht accent en droeg een donkere volle snor en een wit jack met lichtblauwe jeans.

DVD: Welcome Home, Roscoe Jenkins

Voor veel mensen is Martin Lawrence bekend van zijn rol in Bad Boys. Samen met Will Smith knalde hij van het scherm in een vermakelijke actiefilm met leuke humor. Het succes van Lawrence bleek vergankelijk en films als Big Momma’s House degradeerde Lawrence naar de manege van de one trick pony’s. Nu is hij eigenlijk niet meer dan een eenzijdig acteur die af en toe iets uitbraakt wat alleen de liefhebbers van zijn humor kunnen waarderen. Met Welcome Home, Roscoe Jenkins probeert hij het zelfde truckje nog maar een keer, vermoedelijk onder het motto ‘practise makes perfect’.

Kandidaten vinden burgemeesterssalaris te laag

Diverse benaderde kandidaten voor het burgemeesterschap van Rotterdam zien geen brood in de functie omdat ze te weinig zouden gaan verdienen. Een zegsman van de commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, Jan Franssen, heeft vandaag een bericht daarover in het Financieele Dagblad bevestigd.

"Tal van beoogde kandidaten om Ivo Opstelten op te volgen, doen niet mee om financiële redenen", meldt Franssen. De burgemeester van Rotterdam verdient bijna 140.000 euro per jaar.

Het is opmerkelijk dat Franssen zich uitlaat over de procedure rond de burgemeestersbenoeming in Rotterdam. In zijn functie van commissaris van de Koningin maakt hij een eerste selectie van benoembare burgemeesterskandidaten die hij moet voorleggen aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad.

Taakstraf wc-rolgooier Euroborg

Een 34-jarige man uit Groningen heeft een taakstraf van honderd uur opgelegd gekregen omdat hij tijdens een brand in voetbalstadion de Euroborg toiletrollen op het veld heeft gegooid. Dat meldt het OM vandaag. Een 19-jarige plaatsgenoot die verdacht wordt van hetzelfde feit verscheen niet op de zogenoemde tonzitting, waarbij het OM de zaak afdoet, en moet zich voor de rechter verantwoorden.

In het stadion van FC Groningen brak in april, voor de wedstrijd tussen Groningen en Ajax, brand uit in stapels wc-papier die door fans van de thuisclub op het veld waren gegooid. Bij die brand raakten 28 mensen gewond. De wedstrijd werd afgelast.

De twee Groningers worden niet verantwoordelijk gehouden voor de brand zelf. "De verdachten wordt verweten dat zij een gevaarlijke situatie hebben veroorzaakt door tijdens de brand nog meer brandbaar materiaal op het veld te gooien", zegt een woordvoerder van het OM. Voor het veroorzaken van de brand zijn volgens haar geen mensen aangehouden.

De dertiger die de taakstraf krijgt, is niet voor de rechter verschenen. Sinds 1 februari van dit jaar is de Wet OM-afdoening van kracht, waarbij het OM zelf eenvoudige zaken afhandelt om de overbezette strafrechters te ontlasten. De 19-jarige medeverdachte liet de zitting aan zich voorbijgaan en moet zich nu alsnog voor de rechter verantwoorden. Dit laatste geldt als standaard wanneer een verdachte niet komt opdagen of de straf van het OM niet accepteert.


Rommel na brand Euroborg  (foto: DAG)

Canadese politicus: Executeer homo's

Een Canadese onafhankelijk federale politicus heeft aan een gehoor van studenten laten weten dat homo's gedood dienen te worden. David Popescu zei dat toen hij tijdens een politieke bijeenkomst op een 'high school' werd gevraagd naar zijn mening over het homohuwelijk, dat sinds enige tijd ook in Canada gesloten kan worden.  Zijn antwoord was duidelijk: homo's dienen gewoon geëxecuteerd te worden.

In een telefonische verklaring aan de pers herhaalde Popescu zijn uitspraak.  Hij zegt zich daarbij te baseren op wat de Bijbel hem vertelt en die is volgens hem bijzonder duidelijk op dat punt.

Popescu stelde eerder al dat God ''homoseksuele steden levend heeft laten verbranden, inclusief vrouwen en kinderen als een voorbeeld van wat we geacht te worden met hen te doen. In plaats van daaruit conclusies te trekken geeft onze boosaardige regering ze rechten."

Tegen de politicus,  die enkele jaren geleden in opspraak raakte wegens mishandeling van zijn bejaarde moeder, loopt inmiddels een strafrechterlijk onderzoek wegens het begaan van aanzetten tot haat (hate crime). 

David Popescu

Endgame van Warhammer: Age of Reckoning nu al begonnen

Hoewel de developers verwacht hadden dat gamers pas over een maand aan de endgame van Warhammer: Age of Reckoning konden beginnen, is al anderhalve week na de release de endgame Altdorf Is Burning bereikt en uitgespeeld. Dit alles voltrok zich op de Europese server Karak Eight Peaks.

Een endgame is een raid die het einde van een verhaallijn binnen een MMO symboliseert en zou een flinke klus moeten vormen voor ervaren spelers. In het geval van Warhammer: Age of Reckoning ging men echter met minder dan de aangeraden 40 man (zonder de meest heftige wapens, spreuken en harnassen mee te sjouwen) met succes de endgame aan.


Nu al met de grond gelijk gemaakt...

Het probleem van de endgame was niet lag, zoals bij Age of Conan, maar het feit dat de spelers te gemakkelijk toegang konden krijgen tot het fort en zonder al te veel problemen de eindbaas een kopje kleiner konden maken. Dit heeft bijgedragen aan de toch al intense discussie op fora dat de balans in de game ver te zoeken is en dat de Destruction-factie veel te krachtig is gemaakt. Bovendien maakten spelers zich al langer zorgen over deze nieuwe aanpak van endgames. Het spreekt voor zich dat deze zorgen met dit nieuws niet minder zijn geworden.

Asielzoeker dreigt van Waalbrug te springen

Een vermoedelijk uitgeprocedeerde asielzoeker dreigt van de Waalbrug bij Nijmegen te springen. De man, een Irakees of Iraniër, is bang om uitgezet te worden, laat een politiewoordvoerder weten. Hij zit boven op een van de bogen, zo'n vijftien meter boven het wegdek. Het verkeer ondervindt grote hinder van de actie.

Onderhandelaars proberen sinds 09.45 uur op de man in te praten. "Zij zitten samen met een tolk in een hoogwerker en proberen de man naar beneden te krijgen." Volgens de woordvoerder staat het arrestatieteam van de politie inmiddels paraat voor het geval dat de onderhandelingen op niets uitlopen. De asielzoeker zit sinds 07.15 uur op de brug.

De rijbanen stadinwaarts zijn afgesloten voor al het verkeer. Een rijbaan staduitwaarts wordt voor beide richtingen gebruikt. "In eerste instantie waren alle rijbanen afgesloten, waardoor het verkeer volledig vaststond." Volgens de woordvoerder rijdt het verkeer nu 'mondjesmaat'.

NEC-supporters aangevallen in Boekarest

Supporters van NEC zijn niet veilig in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Fans van NEC melden dat ze worden aangevallen met ijzeren staven en knuppels. Bij één van de hotels waar veel NEC'ers overnachten is inmiddels permanente bewaking ingesteld. Ook is reeds gemeld dat een ruit van een taxi ingeslagen is.

Gisterenavond laat liepen Dinamofans zichtbaar op strooptocht door de stad. Vanwege de dreiging is er veel politie op de been. De Nijmeegse fans melden dat ze zich niet meer veilig voelen in de Roemeense hoofdstad en dat zij niet meer naar de wedstrijd durven. De pers is inmiddels ook belaagd bij het stadion.

Er zullen tijdens de wedstrijd ongeveer 10.000 fans aanwezig zijn in het stadion. Ongeveer duizend politiemensen en veiligheidsofficieren zijn paraat om de orde te bewaken.

Man beroofd door topless blondjes

Hij wist niet of hij moest vluchten of ze mee uit moest vragen. Een tiener uit Florida beweert dat hij is overvallen door een dolle horde topless vrouwen.

De 18-jarige Olmer Morales vertelde de lokale politie dat hij onderweg naar zijn werk op de fiets werd tegengehouden in het plaatsje Stuart, Martin County.

Een zwaarlijvige blonde vrouw met een wit shirt met lange mouwen en een overall hield hem staande door zijn stuur vast te pakken. Vier dunnere wederom blonde vrouwen, allen gekleed in overall zonder shirt of beha, omsingelden hem en stalen de honderd dollar die hij in zijn broekzak had zitten.

Een zoektocht naar de verdachten leverde vooralsnog niets op.

Kruis maakt open dames selectie bekend

De bondscoach bij de Nederlandse dames hockeysters, Herman Kruis, heeft gisteren zijn selectie bekend gemaakt waarmee hij tot december gaat trainen, meldt de KNHB. In de tweede week van december zal uit deze 'potentials' en het olympische team een nieuw Nederlands elftal worden gevormd bestaande uit 22 speelsters.

De open selectie bestaat uit:
Fieke Holman, Kitty van Male, Marieke Mattheussens van Amsterdam, Lizzy Koeston, Emilie Mol en Vera Vorstenbosch van Den Bosch. Michelle van der Pols van Kampong en Merel de Blaey en Alessia Padalino van Klein Zwitserland. Van hockeyclub Laren komen Kim Lammers, Renske van Geel en Carlijn Welten, Rotterdam zal Claire Verhage afstaan en als laatste zal S.C.H.C. Carlijn Dirkse van den Heuvel, Marise Jongepier en Inge Vermeulen leveren.

[gerucht]Sony reageert op Nintendo DSi en kondigt PSPi aan

Sony heeft vandaag de PSPi aangekondigd, nadat Nintendo de DSi aankondigde. De Sony PSPi heeft een opvallend nieuw design gekregen, maar moet minder hackbaar zijn dan zijn voorganger. Sony's CEO, Kaz Hirai, voegde eraan toe dat voor de Nintendo DS gemakkelijk illegale roms te downloaden zijn en dat deze gespeeld kunnen worden op zowel de oude als de nieuwe DS. Wanneer de PSPi het daglicht moet zien is op moment van schrijven niet bekend. In hoeverre dit bericht een gerucht is of juist niet, moet nog blijken. Voornamelijk het design van de PSPi in onderstaande afbeelding doet twijfels over de authenticiteit van de aankondiging rijzen: 'hackers' schijnen volgens het bronbericht de eerste afbeeldingen van de PSPi vervangen hebben voor Nintendo-afbeeldingen.


De opvolger van de PSP?

Bruyneel: "Contador blijft"

Ondanks de komst van Lance Armstrong zal Alberto Contador voor Astana blijven rijden. Sinds de Amerikaan bekend maakte terug te keren in het peloton gonste het van de geruchten over een eventueel vertrek van de Spanjaard.

Johan Bruyneel, teammanager bij de ploeg uit Kazachstan, was duidelijk op de website: "Contador heeft bij ons een contract tot 2010.De meeste renners tekeken voor 2 jaar, maar hij stond er zelf op om voor 3 jaar te tekenen. Ik heb al veel tijd in hem gegeďnvesteerd en hij blijft gewoon nog twee jaar bij ons."

UEFA Cup: jacht op NEC-supporters

Supporters van NEC zijn niet veilig in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Fans van NEC melden dat ze worden aangevallen met ijzeren staven en knuppels.

Bij één van de hotels waar veel NEC'ers overnachten is inmiddels permanente bewaking ingesteld. Ook is reeds gemeld dat een ruit van een taxi ingeslagen is.

Gisterenavond laat liepen Dinamofans zichtbaar op strooptocht door de stad. Vanwege de dreiging is er veel politie op de been. De Nijmeegse fans melden dat ze zich niet meer veilig voelen in de Roemeense hoofdstad en dat zij niet meer naar de wedstrijd durven. De pers is inmiddels ook belaagd bij het stadion.

Er zullen tijdens de wedstrijd ongeveer 10.000 fans aanwezig zijn in het stadion. Ongeveer duizend politiemensen en veiligheidsofficieren zijn paraat om de orde te bewaken.

Luister hier naar een gesprek met één van de aanwezige supporters.

Met dank aan NEC024 voor de submit.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

Larsson mogelijk snel PSV-speler

PSV hoopt binnen enkele weken spits Henrik Larsson te kunnen contracteren. De Zweed heeft een aflopend contract bij zijn club Helsingborg IF.

Deze zomer gonsde het al van de geruchten over een mogelijke transfer van Larsson naar Eindhoven. Omdat Danko Lazovic PSV'er bleef kwam het uiteindelijk niet tot een overgang.

PSV hoopt nu echter wel op de diensten van de routinier. Het is niet duidelijk of Larsson al vóór de transfermarkt open gaat op 1 janurari naar PSV mag, aangezien de Zweedse competitie op 9 november al af is gelopen. Daar is PSV een onderzoek naar gestart, aldus het Brabants Dagblad.

Ondanks zijn 37 jaar is Larsson nog topfit, weet de PSV-staf. Dit seizoen scoorde hij al twaalf keer en gaf acht keer de beslissende voorzet. PSV wil Larsson voor een half seizoen vastleggen. Door deze ontwikkelingen bestaat de kans dat Lazovic weer mag vertrekken tijdens de winterstop.

Dragen van hakken kost miljoenen per jaar

De Engelse belastingbetaler ziet jaarlijks 37 miljoen euro in de zakken van artsen verdwijnen, omdat vrouwen massaal op hakken willen lopen. Dat meldt de Daily Star. De Engelse dames ondergaan jaarlijks tienduizenden behandelingen voor blaren, verdraaide tenen, verzwikte enkels en bunions (knobbels).

Uit het onderzoek blijkt dat eenderde last heeft van vergroeide tenen door de punten van de hak. Ook gaf 40 procent van de hakdragende vrouwen aan wel eens een blessure te hebben opgelopen. Het grootste deel daarvan betrof verzwikte enkels.

Daar is inmiddels ook een dure oplossing bijgekomen voor pijnlijke voeten die het schoeisel veroorzaakt: plastische chirurgie. Met een ingreep wordt extra vet in de bal van de voet gespoten, zodat deze werkt als een kussentje. 


Dragen van hakken kost miljoenen per jaar  (foto: DAG)

CD: Everlast - Love, War And The Ghost Of Whitey Ford

Erik Schrody, Everlast, Whitey Ford. Namen voor één en dezelfde man die de meesten waarschijnlijk indirect het best kennen van de jaren negentig knaller 'Jump Around'. Hij vormde namelijk samen met DJ Lethal en Danny Boy de band House of Pain. Voor dit succesvolle album bracht hij als Everlast al een soloalbum uit, maar vervolgens duurde het acht jaar voordat hij alleen doorbrak met Whitey Ford Sings The Blues (1998). De crossovermix van rap, hip-hop, blues en slowrock sloeg commercieel aan en de singles 'What It's Like' en opvolger 'Ends' belandden hoog in de lijsten. De opvolgers Eat At Whitey's en White Trash Beautiful sloegen een iets kleinere deuk in het pak boter, maar nu keert Everlast terug met een nieuw arsenaal aan crossover-tracks die het eerdere succes van Whitey Ford weer moeten oproepen, Love, War And The Ghost Of Whitey Ford.

Krezip stopt er mee

De Nederlandse popgroep Krezip zet er na elf jaar een punt achter. Dat heeft platenmaatschappij Sony BMG vanochtend bekendgemaakt. "Na een lange periode van alles samendoen, samen in de toerbus, samen in de studio, samen op het podium, voelen we dat het tijd is om ieder een eigen weg te gaan", stelt de band in een verklaring. "Zo'n besluit komt met pijn in 't hart, maar voelt toch juist."

De carrière van de band, die in 2000 doorbrak met de hit 'I would stay', wordt afgesloten met een verzamelalbum, waarop alle singles zijn te vinden. Op 'Krezip - the best of' staan naast 'I would stay' nummers als 'I apologize' en 'All my life'.

Op 13 november gaat de laatste toer van de band van start in Doornroosje in Nijmegen. Daarna doet het zestal onder meer Tilburg, Arnhem en Rotterdam aan. Op 20 december staat de band voor het laatst op het podium. Krezip treedt dan op in het Amsterdamse Paradiso.

'I would stay'

Popgroep Krezip uit elkaar  (foto: DAG)

 

Met dank aan skyfire, Dirtbiter en Sjowhan voor de submit.

Beelen genomineerd voor Gouden RadioRing

Dj Giel Beelen maakt met zijn 3FM-programma Giel kans op de Gouden RadioRing. Ook is hij genomineerd voor de Zilveren RadioSter, de prijs voor de radioman van het jaar. Dat heeft de Avro, die de prijzen vergeeft, vanochtend bekendgemaakt in het ochtendprogramma Evers Staat Op. Ook de Coen & Sander Show van BNN en MiddenInDeNachtRick van Radio 538 maken kans op de RadioRing.

In de strijd om de RadioSter neemt Beelen het op tegen Gerard Ekdom (3FM) en Edwin Evers (Radio 538). Voor het vrouwelijke equivalent van de radioprijs zijn Froukje de Both (Radio 538), Sophie Hilbrand (BNN) en Annemieke Schollaardt (3FM) genomineerd.

Vanochtend zijn ook de genomineerden voor het Gouden Radio-Oortje, de prijs voor het radio-evenement van het jaar, bekendgemaakt. Genomineerd zijn Serious Request van 3FM, de Top 2000 van Radio 2 en het Koninginnedagfeest van Radio 538.

Gisteren werden al de nominaties voor de Televizier-prijzen onthuld. Gooische Vrouwen, Mooi! Weer De Leeuw en Op Zoek Naar Evita maken kans op de belangrijkste prijs, de Gouden Televizier-Ring. De radioprijzen worden op 24 oktober uitgereikt in het Avro-programma Schiffers FM. De televisieprijzen worden diezelfde dag verdeeld in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.


Giel Beelen genomineerd voor Gouden RadioRing  (foto: DAG)

Armstrong weigert medewerking

De Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong heeft resoluut een aanbod afgewezen van het Franse antidopingbureau AFLD om zijn urinestalen uit 1999 nogmaals te controleren op de aanwezigheid van het verboden middel epo.

Volgens de zevenvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk valt er niets meer te bewijzen. "Er is eenvoudigweg niets van belang waarmee ik kan instemmen", verklaarde Armstrong woensdag.

Volgens publicaties in sportkrant L'Equipe een maand na zijn laatste tourzege in 2005 zou Armstrong in 1999 epo hebben gebruikt. De krant baseerde zich op een rapport van het dopinglab in Châtenay-Malabry waar urinestalen jaren na dato waren onderzocht met nieuwe opsporingsmethoden.

De Franse dopingjagers van AFLD zeggen nu dat de renner, die volgend jaar zijn comeback wil maken, met een nieuwe controle een einde kan maken aan alle dopinggeruchten die over hem rondgaan.


Lance Armstrong  (foto: ANP)

 

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport

Wrakstukken toestel Fossett gevonden

Speurders hebben in Californië vermoedelijk de wrakstukken van het vliegtuigje van de verdwenen avonturier en multimiljonair Steve Fossett gevonden. Dat hebben de autoriteiten in Californië vandaag laten weten, aldus de nieuwszender CNN.

Het kantoor van de sheriff in de gemeente Madera County zei dat de wrakstukken zijn waargenomen tijdens een vlucht boven het gebied waar wandelaars persoonlijke eigendommen van Fossett zouden hebben gevonden.

De toen 63-jarige Fossett verdween op 3 september vorig jaar spoorloos tijdens een solovlucht boven Nevada. Zijn lijk en vliegtuig zijn nooit gevonden.

Fossett werd in 2002 wereldberoemd met de eerste non-stopsolovlucht rond de wereld in een ballon. Drie jaar later vloog hij als eerste mens alleen in een motorvliegtuigje zonder stop rond de wereld.


Steve Fossett   (foto: ANP)

Nintendo kondigt Nintendo DSi aan

Nintendo heeft vannacht in een persconferentie de Nintendo DSi aangekondigd: de opvolger van Nintendo's populaire handheld. De draagbare console komt op 1 november aanstaande in Japan op de markt voor 18.900 yen (128 euro) en zal in eerste instantie in de kleuren zwart en wit uitgebracht worden.


De Nintendo DSi heeft een groter scherm van 3,25 inch, een 3 megapixel camera die tot een resolutie van 640x480 pixels (VGA) kan opnemen. De audio in de DSi is niet bekend gemaakt, maar verwacht wordt dat deze minimaal hetzelfde zal zijn als de huidige DS. De Nintendo DSi heeft een SD-kaart slot en zal een ingebouwd geheugen bevatten om games en afbeeldingen op te slaan. Gamers kunnen het extra geheugen gebruiken door games te downloaden uit de online Nintendo Store met het nieuwe Nintendo Point systeem (voorheen Wii Points geheten). Games zullen in vier categorieën vallen: gratis, 200 punten, 500 punten en 800 punten. Bij de aankoop van de Nintendo DSi voor maart 2010 krijg je overigens 1000 Nintendo points.

De Nintendo DSi zal 12% kleiner zijn vergeleken met de Nintendo DS doordat het Gameboy Advance cartridge slot verwijderd is uit het nieuwe model. De DSi zal overigens een web browser bevatten en een applicatie om genomen foto's te bewerken via het touch screen.

Paul de Leeuw wil ook een glossy

Paul de Leeuw onderzoekt naar de mogelijkheden om een eigen glossy op de markt te brengen. Dat vertelde de presentator vanochtend in het ochtendprogramma van Giel Beelen op 3FM. Hij zal de zoveelste BN'er zijn met een eigen blad.

Linda de Mol heeft al jaren een succesvolle glossy genaamd Linda. Onlangs verscheen de vijftigste editie. Ook de Catherine, Felderhof en Mathijs (eenmalig) verkochten goed. Overigens wil De Leeuw zijn magazine niet de Paul noemen. "Dat vind ik zo na-aperij", zegt De Leeuw. "Maar we zijn nu in de onderzoeksfase of we een eigen blad kunnen uitbrengen en wat daar dan in moet komen te staan." Vorig jaar bracht Youp van het Hek een eigen glossy uit, maar dat was een parodie.Straks Paul de Leeuw op de cover!

Senaat VS akkoord met reddingsplan

De Amerikaanse Senaat is vandaag akkoord gegaan met het reddingsplan voor de financiële sector. Het werd aangenomen met 74 stemmen voor en 25 tegen.

Voorafgaand aan de stemming werd meer dan drie uur gedebatteerd over het noodplan van 700 miljard dollar. De Amerikaanse presidentskandidaten Barack Obama en John McCain stemden beiden voor, aldus nieuwszender CNN.

Een eerdere versie werd maandag door het Huis van Afgevaardigden verworpen. Dat leidde tot een enorme val op de beurzen wereldwijd. Het Huis buigt zich vrijdag over de aangepaste versie.
Om de vooral conservatieve Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden over te halen voor het noodplan te stemmen zijn enkele maatregelen toegevoegd. Het gaat onder meer om verhoging van het spaartegoed waar de regering zich garant voor stelt en een reeks belastingvoordelen.

Het reddingsplan moet de financiële markt weer vertrouwen geven. De banken lenen elkaar nu bijna geen geld meer. De overheid neemt volgens het plan zogeheten 'giftige' hypotheekleningen van de banken over waardoor de geldstroom weer op gang zou moeten komen.

President George Bush had voorafgaand aan de stemming met senatoren getelefoneerd om ze over te halen voor het plan te stemmen.


  (foto: ANP)

Franse gevechtstoestellen neergestort

Twee Franse gevechtsvliegtuigen zijn woensdagmiddag tijdens een trainingsmissie neergestort en voor de kust van Bretagne in het water terechtgekomen. De piloot van een van de vliegtuigen, die met behulp van zijn schietstoel uit het toestel wist te komen, werd later door een reddingshelikopter uit zee opgepikt. De piloot van het andere toestel wordt nog vermist. De marine heeft schepen en helikopters ingezet om hem te vinden.

Waarschijnlijk zijn de twee toestellen tegen elkaar gevlogen. Bij de trainingsvlucht waren vier gevechtsvliegtuigen betrokken.

Veel karakters op Far Cry 2 screenshots

Eind deze maand komt het vervolg op het populaire Far Cry uit. In Far Cry 2 kan je kiezen uit één van negen hoofdpersonen en word je er op uit gestuurd om "The Jackal" uit de weg te ruimen. Dat is namelijk een wapenhandelaar die, door het verkopen van wapens aan beide kanten van het conflict, de onrust in Afrika in stand houdt.

In de game krijg je de beschikking tot veel verschillende wapens en voertuigen. Deze kan je allemaal gebruiken in een groot open gebied bedekt met savannes, jungles en rivieren. Er zijn nu weer zes nieuwe screenshots verschenen, die je hieronder kunt zien.

Far Cry 2 zal 24 oktober in de Europese winkels liggen voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360.


Uitspraak hoger beroep tegen 'Piranha'-verdachten

Het gerechtshof in Amsterdam doet vandaag uitspraak in de zaak tegen vijf terreurverdachten in de zogeheten Piranhazaak. Justitie heeft straffen tot vijftien jaar cel geëist tegen hen. Eerder kregen zij van de rechtbank drie tot acht jaar cel opgelegd.

Samir A., Nouriddin el F., Soumaya S., Mohamed C. en Mohamed H. worden onder meer verdacht van het vormen van een terroristische organisatie en het voorbereiden van een aanslag op het hoofdkantoor van inlichtingendienst AIVD.

Tegen Samir A. is dertien jaar cel geëist. Nouriddin el F. en Mohamed C. moeten van het Openbaar Ministerie vijftien jaar zitten. Soumaya S. hoorde begin vorige maand in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp tien jaar eisen. Mohamed H., die door de rechtbank nog werd vrijgesproken, moet volgens justitie acht jaar achter de tralies.

De eis is stukken hoger dan de uitspraak van de rechtbank. De reden daarvoor is dat justitie vindt dat de voorbereide aanslagen als gepleegd moeten worden beschouwd.

De verdediging uitte tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak de verdenking dat officier van justitie Koos Plooy, overigens niet de officier van justitie in deze zaak, meineed heeft gepleegd. Hij zou hebben gelogen over verklaringen van de zus van Soumaya S. in een andere zaak. Die verklaringen zijn ook in de Piranhazaak gebruikt.

Volgens de verdediging bevatten de oorspronkelijke verklaringen van de zus van S. ontlastende informatie, maar dat deel zou zijn geschrapt. Volgens Plooy zijn alleen passages over de AIVD verwijderd om de veiligheid van de familie van Soumaya S. te waarborgen.

Als het gerechtshof meineed bewezen acht, kan het OM niet-ontvankelijk worden verklaard. Dat betekent dat veroordeelde verdachten vrij kunnen komen. Het OM kan tegen een eventuele niet-ontvankelijkverklaring in cassatie gaan bij de Hoge Raad.

Gordon opent Dwaze Dagen met sneer naar Joling

Gordon heeft de Drie Dwaze Dagen vanochtend geopend met een sneer naar zijn collega Gerard Joling. "Ik was er twintig minuten geleden al, maar toen was er nog niemand. Ik dacht: jullie denken vast dat Gerard Joling komt optreden", zei hij lachend tegen het wachtende publiek op de Dam in Amsterdam.

Bij het Amsterdamse filiaal van de Bijenkorf vond om 8.00 uur 's ochtends de officiële aftrap plaats van de drie koopjesdagen. Vanaf het dak van het gebouw kwamen enkele als Tarzan verklede mannen aan touwen naar beneden. Aan de gevel van de Bijenkorf rolden zij een grote poster uit, die het winkelend publiek eraan moet herinneren dat de Drie Dwaze Dagen voor de 25e keer plaatsvinden.

Speciaal voor de koopjesdagen schreef Gordon een gospelnummer, dat hij vanochtend live ten gehore bracht. Ook zong de 40-jarige zanger zijn nieuwe single 'Sugar baby love'.


Gordon opent Dwaze Dagen met sneer naar Joling 

Marokkaanse jeugd plundert filiaal AH

In Amsterdam heeft een groep van ongeveer vijftien Marokkaanse jongeren een filiaal van Albert Heijn geplunderd. Kort daarna werd het personeel bedreigd omdat zij de plundering hadden gemeld bij de politie. Van de groep van vijftien zijn vijf jongeren opgepakt, waarvan er nog drie vastzitten op verdenking van bedreiging, diefstal in vereniging en openlijke geweldpleging.

Het incident deed zich anderhalve week geleden voor bij de Albert Heijn-vestiging in de Kleine Wittenburgerstraat in het centrum van Amsterdam. De politie heeft echter geen informatie over het incident naar buiten gebracht.

Op een zaterdagmiddag kwamen de jongeren, allen tussen de veertien en zeventien jaar, de Albert Heijn binnen en pakten alles wat ze wilden uit de schappen. Vervolgens verdween de groep al springend over de kassa's heen naar buiten, zonder ook maar een cent betaald te hebben.

"Enkele personeelsleden spraken de gasten aan op hun gedrag, maar werden bedreigd", aldus de filiaalmanager. "Toen ze op scooters wegreden werd er wel vanuit de supermarkt een foto gemaakt", vertelt politiewoordvoerder Ebe van der Land.

Met stenen opgewacht

Drie dagen na het incident kwamen de plunderaars terug en vroegen waarom de foto gemaakt was en waarom de politie ingelicht was. De jongeren zeiden daarna dat ze het personeel na sluitingstijd op zouden wachten. "Dit was reden om de politie in te schakelen die in burger kwam posten. Toen de AH dicht ging, stond een groep van vijftien jongeren voor de deur. De belagers gingen op het personeel af dat de winkel wilde verlaten. Op dat moment kwamen agenten in actie en vijf jongens konden worden opgepakt", aldus Van der Land.

Nieuwbouw op platte daken

Stedenbouwkundigen, woningbouwcorporaties, architecten en projectontwikkelaars die zich verenigd hebben in de Stichting Bovenstad stellen dat de vele platte daken in de grote steden een uitstekende plaats zijn om de woningnood aan te pakken. In Nederland zijn ruim 8000 voetbalvelden aan platte daken, waarvan zeker een derde geschikt is om op te bouwen.

In Dordrecht, Delft, Scheveningen, Groningen en Den Haag zijn vijf proefprojecten met het bouwen op bestaande platte daken die inmiddels een succesvol vervolg zullen krijgen. In deze steden zijn woningen en kantoorunits gebouwd op bestaande panden, winkels, flats en zelfs oude loodsen.

"Uiteraard moet het bouwtechnisch haalbaar zijn. Daarnaast heb je natuurlijk te maken met juridische en maatschappelijke aspecten", zegt Jan Brouwer, bestuurslid en onderzoeker van Bovenstad. Volgens hem zien ook particulieren steeds vaker de voordelen om bijvoorbeeld op de garages boven hun huis te bouwen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt wel voor mogelijke plan- en bouwschade door bouw op bestaande bouw. 

Volgens de organisatie Bovenstad is het positief als met dit initiatief meerwaarde wordt gegeven aan een wijk. "Je kunt dit echter niet generiek toepassen op alle platte daken in Nederland. Het is immers ook denkbaar dat met hoogbouw planschade wordt toegebracht aan de omliggende woningen. Bewoners van een wijk moeten nauw worden betrokken bij de plannen", zegt VEH-zegsman Steven Wayenberg. Met de zuinige aanpak hoopt Bovenstad ook het landschap te besparen.

Williams bevestigt coureurs

Williams heeft bekend gemaakt dat het ook in 2009 aan de start zal verschijnen met Nico Rosberg en Kazuki Nakajima. Het team is tevreden over beide coureurs en is van mening dat continuďteit voor het komend seizoen erg belangrijk is.

Als testcoureur blijft Nico Hulkenberg achtief bij het team van Frank Williams. Williams is van mening dat het talent van Rosberg een belangrijk onderdeel zal zijn bij de verdere ontwikkeling van de FW31, de nieuwe auto voor het komend seizoen. "Ik ben blij dat we in 2009 met een ongewijzigde line-up verder gaan. Nico is zich aan het manifesteren als één van de meest complete rijders van het veld en Kazuki wordt steeds sterker. Nico Hulkenberg ontwikkelt zich ook steeds meer," aldus Frank Williams.

Doofstom paar mag niet trouwen

Een Peruaanse ambtenaar van de burgerlijke stand heeft geweigerd een verliefd stelletje te trouwen. Omdat ze allebei doofstom zijn kunnen ze geen 'ja' zeggen. "Mensen met een dergelijk defect kunnen niet worden getrouwd vanwege de voorschriften", citeerde de televisiezender Américo de functionaris.

Inmiddels heeft de burgemeester van het bewuste stadsdeel in Lima zijn verontschuldigingen aangeboden bij het verliefde stel. Hij bood het stelletje aan ze alsnog gratis te trouwen. Het doofstomme paar heeft hiervoor bedankt en gaan zich nu laten trouwen in een ander stadsdeel.

'Naaktfoto's Monroe lagen tussen afval'

Twee Amerikaanse fotografen hebben naaktfoto's van de wijlen Marilyn Monroe gevonden in een berg afval. Dat was de lezing van hun advocaat gisteren voor een rechtbank in New York nadat de mannen aangeklaagd waren voor diefstal van de foto's.

Bert Stern, de maker van de foto's, diende de aanklacht wegens diefstal tegen de mannen in. In 1962 maakte hij de foto's van de diva en stuurde ze vervolgens naar het erotische blad Eros. De foto's zijn nooit meer terug gestuurd.

De fotografen benaderden Stern onlangs voor een licentie. Pas toen realiseerde Stern zich dat hij de foto's kwijt was. De advocaat van de twee fotografen noemt dit onzin. "De foto's zijn dertig jaar geleden afgedankt en in een afvalhoop teruggevonden."

De foto's maken deel uit van een serie die bekend staat onder de naam 'de laatste pose'. Deze naam is aan de serie gegeven omdat Monroe zes weken na het maken van de foto's op 36-jarige leeftijd overleed.

Britney Spears besprongen

Britney Spears is door haar mindere periode blijkbaar even vergeten hoe het is om grote ster te zijn. Ze dacht dat ze ongemerkt kon gaan winkelen, maar dat had ze fout.

Zangeres Britney Spears is momenteel in New York om haar nieuwste single 'Womanizer' te promoten, maar ze was schijnbaar weer even vergeten hoe het is om tot de populaire artiesten te behoren, want ze deed absoluut geen moeite om een low profile te bewaren. En dat heeft mevrouw Spears geweten, want toen ze een juwelenzaak instapte in de SoHo buurt werd ze letterlijk besprongen door een horde fans.

Momenten nadat ze uit haar dikke Hummer was gestapt werd ze door haar geschrokken beveiliging weer teruggeduwd in de auto, omdat er teveel mensen waren om door de bodyguards te worden tegengehouden. Unieke was, dat het dit keer niet fotografen waren die zich verdrongen om Spears, maar puur fans die hoopte om een foto te kunnen schieten van hun idool. Helaas hebben de fans het moeten doen met een glimp van haar auto, want Spears en beveiliging zijn direct daarna weer weggereden.

Spears is alweer een tijdje gewend om wel in de belangstelling te staan van de pers, maar niet meer zo van haar fans. In de afgelopen twee jaar heeft de zangeres een enorm moeilijke tijd meegemaakt waarin ze weinig muziek uitbracht. Daar kwam vorig jaar verandering in en inmiddels lanceert ze weer de ene na de andere hit. Maar ook Spears zal moeten beseffen dat het leven van een ster nou eenmaal zijn tol eist.


Britney Spears besprongen

Akkoord over politiewetgeving op de Antillen

Een belangrijke hobbel in het ontmantelingsproces van de Nederlandse Antillen is weggenomen. Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld (CDA) heeft gisteren overeenstemming bereikt met de bestuurders van de Antillen, Curaçao en Sint Maarten over de politiewetgeving voor de nieuwe staatkundige verhoudingen.

Curaçao en Sint Maarten krijgen een eigen politiekorps als zij zelfstandig worden. Bonaire, Saba en St. Eustatius krijgen een eigen gezamenlijk korps als zij een gemeente worden binnen het koninkrijk. Om agenten in te kunnen zetten op alle eilanden zijn verder onder meer afspraken gemaakt over uitrusting, geweldsinstructie en rangenstelsel.

Niets hoeft nu een succesvolle Ronde Tafel Conferentie op 15 december in de weg te staan, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Tijdens die bijeenkomst wordt beoordeeld of de wet- en regelgeving, die de basis vormt voor de nieuwe staatkundige en bestuurlijke structuur, voldoet aan de criteria.

De ministers van Justitie van de nieuwe landen worden verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid en de hulpverlening. De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in Nederland blijven daarmee belast op Bonaire, St. Eustatius en Saba.

Er is ook een akkoord bereikt over het toezicht op de openbare financiën van de nieuwe landen Curaçao en Sint Maarten. Ook is er overeenstemming over de tekst voor de wet die voorziet in een inspectieorgaan op de politie, het Openbaar Ministerie, het gevangeniswezen en de justitiële jeugdzorg.

Begin vorige maand werd bekend dat Curaçao en Sint Maarten nog niet klaar zijn om in december 2010 een land te worden binnen het koninkrijk. Struikelblokken waren de reorganisatie van de politie en het financieel beheer van de eilanden. Bijleveld is sinds maandag op de Antillen om de lucht te klaren. Donderdag vliegt de staatssecretaris naar Nederland.


Akkoord over politiewetgeving op de Antillen  (foto: DAG)

Zenit ontkent beschuldiging van omkoping

Zenit Sint-Petersburg doet de geruchten over mogelijke omkoping af als onzin. Volgens Spaanse media zouden de Russen vorig seizoen in de halve finale Bayern München hebben omgekocht. Na een 1-1 gelijkspel eindigde de return in een 4-0 overwinning voor Zenit.

De Rus Gennadi Petrov zou in afgeluisterde telefoongesprekken hebben gezegd dat hij zo'n 50 miljoen euro had betaald om het team van Dick Advocaat in de finale te brengen.

"De beschuldigingen zijn een belediging van alle betrokken partijen," stellen de Russen op de clubwebsite van Zenit. "De overwinning op Bayern is behaald door het goede spel van Zenit, zonder dat daar oneerlijke handelingen aan vooraf zijn gegaan."

Zenit Sint-Petersburg won uiteindelijk de UEFA Cup door in de finale van Glasgow Rangers te winnen met 2-0.

Fortis blijft hoofdsponsor Feyenoord

Ondanks de crisis bij Fortis blijft de bank hoofd- en shirtsponsor van Feyenoord. Het bedrijf heeft met de Feyenoord-directie een mondeling akkoord bereikt over een voortzetting van de samenwerking. Dat meldt RTV Rijnmond.

"Het spreekt voor zich dat we hier blij mee zijn. We hebben een paar weken geleden deze afspraak gemaakt, daarom verwacht ik niet dat de laatste ontwikkelingen bij Fortis roet in het eten zullen gooien," vertelt algemeen directeur Eric Gudde.

Beide partijen hebben ervoor gekozen om nog één jaar door te gaan. Daarna is er namelijk meer duidelijkheid over een eventueel nieuw stadion, waarin Fortis misschien ook wil participeren.

Boek: Chelsea Cain - Hartendief

Sinds kort ligt de opvolger van de eerder zeer goed ontvangen thriller Hartzeer van schrijfster Chelsea Cain in de schappen. Hartendief gaat verder waar Hartzeer ophield. Maar om even geruststellend te zijn: je hoeft niet per se het eerste boek gelezen te hebben om het tweede te kunnen volgen. De boeken staat goed op zichzelf. Spannende thrillers die je helemaal mee nemen in het verhaal zijn er vele en het is dan ook moeilijk om in dit genre juweeltjes neer te zetten. Cain slaagt hier wonderwel al voor de tweede keer in. Hartendief is zo'n aanrader die je als thrillerliefhebber gewoon móet lezen.

Reünie - leuke schoolmeid

Er is hier eigenlijk maar weinig veranderd. Eenzaam dool ik door de stille gangen van het grote schoolgebouw. Hier sleet ik maar liefst zes jaren van mijn tienerleven. De lokalen staan er nog hetzelfde bij. Het lijkt wel of het meubilair nog altijd hetzelfde is als toen. De vloer, de gangen, de ramen: het is alsof ik nooit ben weggeweest. Vijfentwintig jaar geleden trok ik de deur hier achter me dicht. Nu ben ik er weer.

Caracas is moordhoofdstad van de wereld

De Venezolaanse hoofdstad Caracas staat bovenaan de lijst van vijf steden met het hoogste percentage "wreed en dodelijk geweld" per hoofd van de bevolking. Dat staat in het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy.

De stad met ruim drie miljoen inwoners telt 130 moorden op elke 100.000 inwoners. Het Zuid-Afrikaanse Kaapstad staat op de tweede plaats, gevolgd door het Amerikaanse New Orleans. Het Russische Moskou en Port Moresby in Papoea Nieuw-Guinea nemen de vierde en vijfde plaats in.

"De hoofdstad van de Venezolaanse president Hugo Chavez is de afgelopen jaren gevaarlijker geworden dan welke stad ook in Zuid-Amerika", zo staat geschreven. "Zelfs gevaarlijker dan het beruchte Bogota in Colombia. Sinds Chavez aantrad in 1998 is het geweld, dat vooral is gerelateerd aan bendes en drugs, flink gestegen."

Jongen opgepakt om YouTube-filmpje in Zweden

In Zweden is gisteren een 15-jarige jongen gearresteerd die een filmpje op de internetsite YouTube plaatste waarin hij zegt net zo'n bloedbad te zullen aanrichten als dat van vorige week op een school in Finland.

De Zweedse politie werd over het filmpje getipt door de politie in de Amerikaanse staat Florida, die was gebeld door een burger. De politie doorzocht het huis van de jongen in de plaats Orebro, maar vond geen wapens of aanwijzingen dat hij van plan was geweld te gebruiken. De jongen is na verhoor vrijgelaten.

Een 22-jarige man schoot vorige week op zijn school in Finland tien mensen dood en pleegde vervolgens zelfmoord. Ook hij plaatste dreigende filmpjes op YouTube, waarover hij kort voor hij het bloedbad aanrichtte werd verhoord.

Psycholoog hekelt isoleerbeleid

Het isoleerbeleid van Nederland is vooral gebaseerd op traditie en niet op wetenschappelijk bewijs. Dat zegt psycholoog Bert van der Werf in vakblad Medisch Contact. Wat hem betreft gaat het isoleerbeleid in Nederland op de schop. Aanleiding van zijn betoog is het kort na elkaar overlijden van twee patiënten in de Amsterdamse GGZ-instelling Arkin, waarvan één in een isoleercel zat.

Hij wijst er in het vakblad op dat Nederland samen met Finland en Ierland in Europa op kop loopt in het aantal keren dat een psychiatrische patiënt in een isoleercel wordt gezet. In Nederland wordt dat ieder jaar minstens achttienduizend keer gedaan.

Zweden en Engeland isoleren volgens Van der Werf nauwelijks patiënten. Omdat de cellen er nu eenmaal zijn in Nederland, worden ze volgens de psycholoog gebruikt.

Ook zouden vooral verpleegkundigen denken dat een zogenoemde 'prikkelarme' omgeving een goede uitwerking heeft op psychotische patiënten. "Maar dat klopt niet", zegt Van der Werf in het blad. De patiënten zouden meer baat hebben bij stressmanagement. Driekwart van de psychotische patiënten zou door eenzame opsluiting juist steeds angstiger worden.

Het blad voert ook patiëntvertrouwenspersoon Femke Welles op. Zij is het met Van der Werf eens. Wel wijst ze erop dat de eenzame opsluiting voor sommige patiënten goed uitpakt omdat ze dan makkelijker onderscheid kunnen maken tussen prikkels van buitenaf en prikkels die uit hun eigen brein zijn ontsproten.

Omdat de voorkeur per patiënt verschilt, moet met de patiënten worden besproken wat hun voorkeur is als een gewelddadige situatie ontstaat, betoogt Welles. Ook moet de behandeling worden geëvalueerd, wat nu nog niet gebruikelijk is. Ook zou de patiënt in de isoleercel meer duidelijkheid moeten worden gegeven. Zo zou hij zicht op een klok en een kalender moeten hebben. Ook zou hij een bel moeten hebben om een verpleegkundige te waarschuwen.

Vijfduizend wietplanten in kas tussen de rozen

In een kassencomplex in Rijswijk is dinsdagavond een grote wietkwekerij gevonden. Verstopt tussen de rozen, die vermoedelijk als dekmantel dienden, stonden ongeveer vijfduizend volgroeide hennepplanten. De politie heeft een 56-jarige man uit Rijswijk en een 46-jarige Hagenaar aangehouden voor betrokkenheid bij de illegale wietteelt.

Volgens de politie was de plantage al langer in gebruik. Er zijn sporen gevonden dat er al meerdere keren is geoogst. De kwekerij is ontmanteld en de planten zijn vernietigd.


(foto: DAG)

Kamer: harder optreden tegen negeren rookverbod

De Tweede Kamer vindt het prima dat kroegbazen vanaf woensdag 1 oktober meteen een boete krijgen als ze het rookverbod aan hun laars lappen. Regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie steunen minister Ab Klink (Volksgezondheid) in zijn besluit om toezichthouder VWA strenger te laten optreden.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vindt het niet eerlijk als de ene kroeg weer rokende drinkers trekt door de asbak weer uit de kast te halen, terwijl het café een eindje verderop zich netjes houdt aan het rookverbod. Esmé Wiegman van de ChristenUnie had graag gezien dat het begrip voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen wat meer was gegroeid.

Maar volgens oppositiepartijen PVV en VVD komt het strengere optreden niet overeen met eerdere uitspraken van Klink waarin hij zou aangeven dat er altijd eerst een waarschuwing volgt. Op hun verzoek komt er een spoeddebat over de handhaving van het rookverbod in de horeca.

In een brief aan de Tweede Kamer verwees Klink gisteren naar cijfers van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), waaruit blijkt dat 95 procent van de horeca zich houdt aan het rookverbod, dat op 1 juli van kracht werd. Voor de minister reden een complimentje aan de sector uit te delen. Na de invoering van de rookvrije werkplek lag een jaar later de naleving op 70 procent.

Maar het zijn vooral (fastfood)restaurants en hotels die zich aan het verbod houden (98 procent). De cafés lopen daar met 83 procent nog op achter. Daarom is de VWA vooral de kroegen scherper in de gaten gaan houden. Omdat de minister berichten bereiken dat cafés het verbod willens en wetens in de wind slaan, gaat de VWA vanaf nu direct boetes opleggen.

 


  (foto: ANP)

Terug naar 2001 met Google

Internetbedrijf Google bestaat dit jaar 10 jaar. Van een zoekmachine heeft het zich ontwikkeld tot een multimediaal internetbedrijf dat op veel gebieden marktleider is. Ter gelegenheid van het jubileum brengt het bedrijf allerlei aardige toepassingen online. De nieuwste toevoeging is een sprong terug in de tijd: doorzoek het internet van 2001.

2001 is het jaar van de terreuraanslagen in de Verenigde Staten. Voor het eerst maakte de wereld kennis met het fenomeen war on terrorism. Internet was al gangbaar in veel landen maar veel sites stonden nog in de kinderschoenen wat betreft interactiviteit. Google heeft zijn laatst beschikbare internetindex opgezocht en die blijkt uit 2001 te zijn. Via een speciale themasite kun je dus Googlen door het internet anno 2001. Daarbij valt op dat de websites die je kunt openen toch wel wat verouderd aandoen. De zoekresultaten zijn overigens vooral op Amerika gericht, maar wie weet wat je nog tegenkomt als je je eigen naam zoekt.

Zoeken in Google anno 2001

Google viert zijn 10e verjaardag


  Googlen door het internet van 2001

SP wil paracetamol in de ban tegen zelfmoord

Zelfmoordenaars die een paar pakjes paracetamol willen leegeten, zou het een stuk moeilijker gemaakt moeten worden. De SP wil dat de pijnstiller niet meer voor het grijpen ligt.

In een debat in de Tweede Kamer over zelfmoord zei SP'er Marianne Langkamp dat een grote dosis paracetamol niet direct dodelijk is. Maar een zelfmoordenaar die spijt krijgt van zijn mislukte poging met paracetamol, kan alsnog het risico lopen te overlijden door de ernstige gezondheidsschade die een overdosis van de pijnstiller aanricht. Zo is paracetamol in grote hoeveelheden heel slecht voor de lever.

Daarom wil Langkamp dat het middel alleen nog in apotheken te krijgen is en in drogisten uitsluitend vanachter de toonbank. Maar in de Kamer vond ze geen bijval. GroenLinks-collega Tofik Dibi sprak van een "hysterisch voorstel". Net als minister Ab Klink (Volksgezondheid) wees hij erop dat de zelfmoordenaar nog vele andere vrij verkrijgbare middelen ter beschikking staan.

Dodental Indiase tempel weer hoger

Het dodental van de paniekuitbarsting bij een hindoetempel in de Noord-Indiase staat Rajasthan is woensdag vastgesteld op 224. Dat heeft de politie in de stad Jodhpur gezegd.
Eerder op de dag meldden de lokale autoriteiten nog dat 194 mensen waren omgekomen.

De paniek bij de tempel op een heuvel bij de stad Jodhpur brak dinsdag vroeg uit toen zich er meer dan 25.000 mensen hadden verzameld voor de Navaratri, een groot negen dagen durend hindoefestival. Waarom er paniek uitbrak, is nog steeds niet precies bekend.

  (foto: ANP)

Betere bescherming van getuigen en slachtoffers

De persoonsgegevens van slachtoffers en getuigen moeten tijdens het strafproces beter worden afgeschermd. Dit schrijven ministers van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) aan de Kamer in reactie op het recent verschenen rapport 'Anonimiteit in het strafproces'. Hierin staat dat dertien procent van de slachtoffers en getuigen uit angst voor represailles geen aangifte doet van delicten.

De ministers vinden deze situatie onwenselijk, maar willen ook niet dat mensen worden veroordeeld op basis van verklaringen die niet te controleren zijn. Daarom blijft het uitgangspunt dat aangiftes en getuigenverklaringen zoveel mogelijk op naam moeten worden gedaan. Anonieme getuigen blijven uitzondering, schrijven de ministers.

Om slachtoffers en getuigen beter te beschermen kunnen mensen als zij aangifte doen waarbij ze een identificatienummer gebruiken. Zij moeten wel herleidbaar zijn, maar hoeven de aangifte niet te ondertekenen met hun naam en hun adresgegevens. Ook kunnen in het strafproces persoonlijke gegevens worden afgestemd doordat getuigen gebruik maken van een zogeheten domicilieadres. Zij kunnen dan bijvoorbeeld het politiebureau als hun adres opgeven.

Minister Ter Horst roept werkgevers op om aangifte te doen als er sprake is van agressie of geweld tegen een van hun werknemers. Dit valt volgens de minister onder 'goed werkgeverschap' en de publieke taak die werknemers hebben.

Urinestalen Armstrong uit 1999 opnieuw onderzocht

Het Franse antidopingbureau AFLD wil de urinestalen van Lance Armstrong uit 1999 opnieuw testen. Pierre Bordry, directeur van het bureau, zei dit woensdag tegen de Franse sportkrant L'Équipe. Drie jaar geleden kwamen de monsters in opspraak, nadat L'Équipe stelde dat er bij nieuw onderzoek sporen van epo waren gevonden."Als hij het wil, kan hij op deze manier zijn rentree maken in de best mogelijke omstandigheden, zonder verdenkingen", aldus Bordry.

Armstrong behaalde in 1999 zijn eerste van zeven opeenvolgende tourzeges en maakt volgend jaar zijn rentree in het wielerpeloton. Bordry zegt dat hij de nieuwe tests wil initiëren om de coureur definitief van alle blaam te zuiveren. Hij stelt voor dat de analyses van de zes stalen worden uitgevoerd in een door het Werelddopingagentschap geaccrediteerd laboratorium buiten Frankrijk. "Als hij akkoord gaat, zullen we de operatie starten. Op deze manier krijgt hij de kans te bevestigen dat hij in zijn hele carrière nooit vals heeft gespeeld."

De Amerikaan heeft altijd gezegd dat hij nooit doping heeft gebruikt en dat de Fransen bezig waren met een persoonlijke heksenjacht. De Nederlandse advocaat Emile Vrijman, die door de wielerbond UCI in 2005 op de zaak werd gezet, pleitte Armstrong vrij van de beschuldigingen van L'Équipe.

Armstrong maakte vorige maand bekend dat hij zijn comeback wil maken in de Tour Down Under, die van 18 tot en met 25 januari verreden wordt in Australië. Hij zal uitkomen voor het Astana-team.

ANWB: filedruk neemt voor het eerst af

De filedruk is voor het eerst sinds 2005 gedaald. Dat concludeert de ANWB uit eigen gegevens. Vergeleken met vorig jaar daalde de filedruk, die sinds 2005 wordt bijgehouden, dit jaar met vijf procent. De filedruk wordt berekend door de lengte van de file te vermenigvuldigen met de tijdsduur.

De druk nam in de winter nog toe, maar in de zomer werden automobilisten stukken minder geplaagd door opstoppingen. Tussen 21 juni en 20 september was de afname twintig procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Als alleen werkdagen worden bekeken, is de afname zeventien procent. De daling begon in juli. Vooral de ochtendspits was volgens de ANWB minder druk.

De daling zou vooral komen door beter weer tijdens de spitsuren en minder groot onderhoud aan de wegen. De afname in de weekeindes komt vooral door het regenachtige zomerweer waardoor er minder files naar de stranden stonden.

De dinsdag is de enige dag waarop de filedruk toenam, en wel met tien procent.

Op de knelpuntenranglijst die de ANWB heeft opgesteld staat de A2 van Utrecht naar Den Bosch tussen Nieuwegein en afrit Kerkdriel op de eerste plaats. De A4 van Amsterdam naar Den Haag tussen Roelofarendsveen en Zoeterwoude bezet de tweede plaats. De A27 van Utrecht naar Breda tussen knooppunt Everdingen en knooppunt Gorinchem neemt een derde plaats in.


Foto bij: ANWB: filedruk neemt voor het eerst af  (foto: DAG)

Mick Harren maakt jolig begrafenisnummer

Mick Harren vindt de muziek die op begrafenissen wordt gedraaid vaak te zwaarmoedig. De volkszanger heeft daarom het nummer 'Tot ziens, gegroet, de mazzel!' opgenomen. Het gaat om 'een ware begrafenis- en crematieknaller', zo stelt Harren in een verklaring. Of het nummer als single wordt uitgebracht, is nog niet duidelijk.

De tekst van het nummer is op zijn minst ludiek te noemen. "Het leven blijft een feest, ook al ben ik niet meer hier. Bij mij krijg je geen koffie, maar gewoon een glaasje bier", zingt Harren. "Voor mij geen plakje cake, maar een bittergarnituur en dan ga ik voor jullie nog één keer door het vuur."

De volksartiest kwam onlangs nog in opspraak wegens een opstootje op het Jordaanfestival in Amsterdam. Hij kwam vorige week zondag in de cel terecht.


Foto bij: Mick Harren maakt jolig begrafenisnummer  (foto: DAG)

Raad van Europa bezorgd over Britse wet

De Raad van Europa maakt zich zorgen over het streven van de Britse regering de periode dat terreurverdachten zonder aanklacht mogen worden vastgehouden uit te breiden tot 42 dagen.

De Britse terreurbestrijdingswet waar het voorstel deel van uitmaakt wordt later deze maand definitief in stemming gebracht. In een rapport dat de parlementaire assemblee van de Raad van Europa opstelde en dat woensdag werd uitgebracht, wordt 'serieus betwijfeld' of de wet wel strookt met de Europese mensenrechten.

Mensen zo lang vasthouden zonder aanklacht en met beperking van hun juridische rechten kan leiden tot schending van het recht op een eerlijk proces, vrijheid en veiligheid, aldus de assemblee.

Het herziene noodplan van de VS-regering

De Amerikaanse regering hoopt door de herziening van het noodplan voor banken voldoende steun te krijgen van leden van het Congres. De Senaat stemt woensdag nog over het ontwerp en het Huis van Afgevaardigden vermoedelijk vrijdag.

In de kern is er weinig veranderd aan het reddingsplan. Nog steeds staat de overname van 'giftige' hypotheekleningen van banken door de federale overheid centraal in het meer dan 700 miljard dollar kostende plan. De regering hoopt zo het vertrouwen in de banken te herstellen.

Om de vooral conservatieve Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden over te halen voor het noodplan te stemmen zijn enkele maatregelen toegevoegd. Het gaat onder meer over de volgende zaken:

- De overheid stelt zich garant voor spaartegoeden van burgers tot 250.000 dollar. Dat was 100.000 dollar. Dit is een tijdelijke maatregel en blijft een jaar van kracht.
- Belastingmaatregelen om alternatieve energie bij burgers en bedrijven te promoten, waaronder korting bij aanschaf zonnepanelen.
- Ook wordt een reeks belastingvoordelen verlengd. Zo mogen bedrijven een deel van hun onderzoeks- en ontwikkelingskosten blijven aftrekken van de belastingen.
- Ook krijgen slachtoffers van recentelijke orkanen, tornado's en zware stormen een belastingvoordeel.

Aidsvirus ontstond eeuw geleden

Het aidsvirus waart al ongeveer honderd jaar onder de mensen rond, enkele tientallen jaren langer dan tot nu toe werd aangenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek waarvan het tijdschrift Nature verslag doet in zijn editie van donderdag.

Door middel van genetische analyse stelden de onderzoekers vast dat het aidsvirus, HIV, is ontstaan tussen 1884 en 1924, vermoedelijk rond 1908. Tot nu toe werd aangenomen dat het virus bestond sinds 1930. Formeel werd aids pas als ziekte erkend in 1981, nadat de Amerikaanse gezondheidszorg alarm had geslagen.

Het onderzoeksresultaat levert een verfijning op van de ontstaansgeschiedenis van aids. Daarmee is het niet hemelschokkend, maar wel opmerkelijk, zei Michael Worobey, een van de deelnemende geleerden.

De nieuwe ontstaansperiode valt samen met de opkomst van steden in Afrika, zeggen de onderzoekers, en de urbanisatie kan ervoor hebben gezorgd dat aids voor het eerst onder mensen werd verspreid.

Wetenschappers zeggen dat HIV is ontstaan uit een chimpanseevirus dat in Afrika oversprong op mensen, waarschijnlijk wanneer die chimpansees slachtten. Vermoedelijk werden vrij veel mensen op deze manier besmet, maar kreeg HIV geen voet aan de grond omdat het niet oversprong op andere mensen.

De opkomende steden waar veel mensen dicht op elkaar leefden en veel prostitutie voorkwam, waren echter een ideale omgeving om dat wel te laten gebeuren.

Iemand die op het platteland met HIV was besmet ging bijvoorbeeld naar wat nu de Congolese hoofdstad is, zei Worobey. "En daar heb je de lont die in het kruitvat belandt."

Uitgangspunt voor het nieuwe onderzoek was de vondst van een HIV-monster dat in 1960 werd afgenomen bij een vrouw in Kinshasa. Deze variant van het virus werd voor 1976 maar eenmaal eerder aangetroffen, namelijk in 1959, ook in Kinshasa.

HIV muteert snel. Daarom vertonen twee varianten van een gemeenschappelijke voorouder over de jaren steeds minder gelijkenis. Dat stelt onderzoekers in staat terug te rekenen hoe lang het moet hebben geduurd voor varianten zo verschillend zijn geworden als zij bij observatie blijken te zijn.

Bij het onderhavige onderzoek werd aan de hand van de genetische gegevens van de twee oude HIV-monsters en ruim honderd nieuwe monsters een stamboom gemaakt die teruggaat tot de laatste gemeenschappelijke voorouder. Verschillende interpretaties van de gegevens leverden verschillende ontstaansdata op, maar 1884-1924 is volgens Worobey de meest betrouwbare tijdspanne.

Dat het ongeveer zeventig jaar heeft gekost voor HIV werd geïdentificeerd is volgens deskundigen niet verwonderlijk. Een ontsteking heeft er vaak jaren voor nodig om in het oog lopende symptomen te produceren en al die tijd kan de rol van het virus verborgen blijven. Ook is aannemelijk dat het virus, toen het zich ging verspreiden, aanvankelijk slechts een relatief klein aantal Afrikanen trof.


Foto bij: Aidsvirus ontstond eeuw geleden  (foto: DAG)

Voetbal: Uitslagen Champions League (1/10)

Vanavond speelden de ploegen uit de groepen A tot en met D hun wedstrijden in de tweede speelronde van de groepsfase in de Champions League. PSV verloor met 3-1 van Liverpool.

Groep A:

Girondins de Bordeaux (FRA) - AS Roma (ITA) 1-3
18' Gourcuff 1-0
36' Henrique (Girondins de Bordeaux)
64' Vučinić 1-1
71' Baptista 1-2
83' Baptista 1-3

CFR Cluj (ROE) - Chelsea FC (ENG) 0-0

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Chelsea FC211044-0
2CFR Cluj211042-1
3AS Roma210134-3
4Girondins de Bordeaux200201-7

Groep B:

Anorthosis Famagusta FC (CYP) - Panathinaikos FC (GRE) 3-1
11' Sarriegie (e.d.) 1-0
16' Dobrasinovic 2-0
28' Salpigidis (Pen) 2-1
79' Taher 3-1

FC Internazionale Milano (ITA) - SV Werder Bremen (GER) 1-1
13' Maicon 1-0
62' Pizarro 1-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Anorthosis Famagusta FC211043-1
2FC Internazionale Milano211043-1
3SV Werder Bremen202021-1
4Panathinaikos FC200201-5

Groep C:

Sporting Clube de Portugal (POR) - FC Basel (ZWI) 2-0
55' Romagnoli 1-0
86' Derlei 2-0

FC Shakhtar Donetsk (OEK) - FC Barcelona (SPA) 1-2
45' Ilsinho 1-0
87' Messi 1-1
90+4' Messi 1-2

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1FC Barcelona220065-2
2FC Shakhtar Donetsk210133-3
3Sporting Clube de Portugal210133-3
4FC Basel200201-4

Groep D:

Club Atlético de Madrid (SPA) - Olympique de Marseille (FRA) 2-1
4' Agüero 1-0
16' Niang 1-1
22' Garcia 2-1

Liverpool FC (ENG) - PSV Eindhoven (NED) 3-1
4' Kuijt 1-0
34' Keane 2-0
76' Gerrard 3-0
78' Koevermans 3-1

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Club Atlético de Madrid220065-1
2Liverpool FC220065-2
3Olympique de Marseille200202-4
4PSV Eindhoven20020

1-6

 

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.