Minder asielzoekers verlaten Nederland

Het aantal vreemdelingen dat Nederland in de eerste helft van dit jaar verlaten heeft is tien procent lager dan in de zes maanden ervoor. Zo'n 5250 vreemdelingen werden uitgezet, waarvan 3200 gedwongen. De totale asielinstroom steeg met 32 procent. Dit meldt het kabinet vandaag na afloop van de ministerraad.

Het aantal asielaanvragen van Somaliërs en Irakezen is sterk toegenomen, liet staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) weten. Tot voor kort gold een zogeheten 'categoriaal beschermingsbeleid' voor asielzoekers uit deze landen. Hierdoor kwamen ook veel nareizende familieleden naar Nederland. Dit aantal steeg met 29 procent ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar. Nu de situatie in Somalië en Irak volgens de staatssecretaris verbetert krijgen vluchtelingen uit deze twee landen niet automatisch meer een verblijfsvergunning.

Het aantal kennismigranten dat naar Nederland komt steeg in de eerste helft van dit jaar met 22 procent tot 3200. De kennismigrantenregeling maakt het mogelijk om migranten die een baan in Nederland hebben gevonden met een salaris boven de 47.000 euro direct tot Nederland toe te laten.

De bezetting van de asielopvang is gedaald met dertien procent tot ongeveer 19.650. Van hen is 38 procent in het bezit van een verblijfsvergunning en wacht op huisvesting in de gemeente.