Pakistan 'in oorlog' met extremisten

Pakistan is in oorlog met islamitische extremisten. De strijd zal doorgaan tot de militanten dood of verjaagd zijn en het land 'terrorismevrij' is. "Een andere mogelijkheid is er niet." Dat heeft minister van binnenlandse zaken Rehman Malik vandaag gezegd.

Pakistan staat onder grote druk van de Verenigde Staten om de militante groepen te bestrijden die verantwoordelijk zijn voor aanvallen in het land zelf en in het buurland Afghanistan. Aarzelende pogingen tot nu toe werden beantwoord met een hausse aan zelfmoordaanslagen, waarbij volgens cijfers van het leger sinds juli 2007 twaalfhonderd mensen zijn omgekomen.

Malik zei dat de eerdere militaire campagnes tegen de islamitische militanten in het ruige tribale grensgebied met Afghanistan te vroeg zijn afgebroken.

Het leger van Pakistan bestrijdt militanten in ten minste drie gebieden in het noordwesten. De felste gevechten zijn gevoerd in de tribale regio Bajur, waarbij het leger beweert duizend rebellen te hebben gedood tegen een verlies van ongeveer zestig militairen.