Oorbel en piercing voor politie taboe

Als het aan minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) ligt, dragen agenten binnenkort geen oorbellen of piercings meer. Tatoeages, geverfd of lang haar en zichtbare uitingen van godsdienst of levensovertuiging zijn binnenkort ook verleden tijd als het aan Ter Horst ligt.

Bovenstaande beperkingen op de versiering van het lichaam staan in het voorlopige kledingvoorschrift van de minister, dat in het bezit is van het AD.

Agenten vinden de plannen van de minister belachelijk. "Niets mag meer. De minister slaat volledig door", aldus voorzitter van de politievakbond ACP, Ron Tournier. "Het is veel belangrijker dat iemand zijn werk goed doet en dat we een afspiegeling zijn van de samenleving. Straks moet je je kop nog verbouwen om bij de politie te komen."

De vakbond noemt het voorstel 'zeer vergaand'. "Dit is nog nooit vertoond als je het hebt over de houding tussen werkgever en werknemer. De gesprekken en onderhandelingen moeten nog beginnen, maar dit ligt niet eenvoudig. We zullen onze achterban raadplegen. Want wat betekent dit voor mensen die al dit soort uiterlijkheden hebben?"

Het doel van het kledingvoorschrift van de minister is om te zorgen voor een onpartijdige en neutrale politie. Strenge eisen aan kleding en uiterlijk van de agenten zou noodzakelijk zijn, aldus Ter Horst in een brief aan vier politievakbonden. De Raad van Hoofdcommissarissen heeft nog niet willen reageren op het voorlopige kledingvoorschrift van de minister.