V-raad overweegt actie tegen piraten Somalië

De VN-Veiligheidsraad overweegt actie tegen piraten die de drukbevaren wateren voor Somalië onveilig maken. Alle landen die belang hebben bij een veilige scheepvaart zouden oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen naar het gebied moeten sturen. Die zouden 'de noodzakelijke middelen' mogen gebruiken om de piraterij aan te pakken. Dat staat in een ontwerp-resolutie waar Associated Press gisteren de hand op wist te leggen.

De landen worden opgeroepen om, binnen de grenzen van het internationaal recht, actief aan de strijd deel te nemen. De piraterij vormt volgens de ontwerp-resolutie een bedreiging voor de internationale scheepvaart, de veiligheid van handelsroutes en de legale visserij. Daarnaast vormen de piraten 'een serieus gevaar' voor de aanvoer van humanitaire hulp naar Somalië, waar eind dit jaar zo'n 3,5 miljoen mensen op voedselhulp aangewezen zullen zijn.

De resolutie is door Frankrijk opgesteld onder Hoofdstuk VII van het Handvest van de Verenigde Naties, wat inhoudt dat de bepalingen met militaire middelen kunnen worden opgelegd. Volgens diplomaten bij de raad moet er begin volgende week door de Veiligheidsraad over de ontwerp-resolutie worden gestemd.

De ontwerp-resolutie spreekt ernstige bezorgdheid uit over de recente toename van piraterij en gewapende beroving op zee van schepen voor de kust van Somalië. De piraten opereren volgens de tekst steeds gewelddadiger, met zwaardere wapens en in een groter gebied voor de Somalische kust, met gebruikmaking van moederschepen en verfijnde aanvalstechnieken.

Landen zijn sinds juni al door de Veiligheidsraad gemachtigd, mits met vooraankondiging, Somalische wateren binnen te gaan en 'alle noodzakelijke middelen' toe te passen om daden van piraterij en roof op zee te stoppen. Deze resolutie is echter beperkt tot een periode van zes maanden, waar de nieuwe resolutie geen tijdslimiet bevat.

De nieuwe ontwerp-resolutie geldt alleen voor piraten voor de kust van Somalië, dat met ruim drieduizend kilometer de langste kustlijn heeft van Afrika. Somalië ligt nabij scheepsroutes die de Indische Oceaan verbinden met de Rode Zee. De meeste aanvallen door piraten vinden plaats in de Golf van Aden, één van 's werelds drukste scheepsroutes, ten noorden van Somalië. Recentelijk zijn de piraten echter ook actief geworden op de Indische Oceaan, ten oosten van Somalië. In de beruchte wateren zijn dit jaar al meer dan zestig schepen aangevallen.

Tot de schepen die nu gekaapt zijn behoort een Oekraïens vrachtschip met tanks en andere zware wapens aan boord. De Somalische kapers lieten donderdag weten dat vasthouden aan hun eis van twintig miljoen dollar losgeld. Het gekaapte schip is inmiddels omsingeld door een zestal Amerikaanse marineschepen. De kapers waarschuwen dat terug zullen vechten als commando's proberen het schip te ontzetten.

Somalië verkeert in een staat van anarchie sinds krijgsheren in 1991 de dictator Mohamed Siad Barre aan de kant zetten en vervolgens onderling slaags raakten. Islamitische militanten, die banden onderhouden met Al-Qaida, bevechten de zwakke overgangsregering en hun Ethiopische bondgenoten sinds zij in december 2006 door deze alliantie uit de hoofdstad Mogadishu werden verdreven.