Aanslag op Nederlandse uitgever in Londen

De Engelse politie heeft zaterdagochtend drie mannen aangehouden nadat ze een brandbom naar binnen hadden gegooid bij het huis van een Nederlandse uitgever in Londen. De uitgever Martin Rynja was op dat moment niet thuis. De hechtenis van de drie verdachten is vandaag verlengd, meldt het persbureau Press Association.

De werkloze Ali Beheshti (44), telefoonverkoper Abrar Mirza (22) en taxibuschauffeur Abbas Taj (30), werden opgepakt vlak nadat ze de brandbom naar binnen was gegooid bij het huis annex kantoor van Martin Rynja, directeur van uitgeverij Gibson Square. Hun arrestatie gebeurde op grond van de antiterreurwetgeving, maar de aanklachten tegen hen zijn daar niet op gebaseerd. Hun wordt poging tot vernieling en het in gevaar brengen van andermans leven ten laste gelegd. Bij de aanslag raakte niemand gewond.

Aanleiding voor de aanslag zou de voorgenomen publicatie van een omstreden roman over de profeet Mohammed zijn geweest. Het boek van de Amerikaanse auteur Sherry Jones wordt uitgegeven door Rynja's uitgeverij Gibson Square. 'The Jewel of Medina' werd eerder door een Amerikaanse uitgever teruggetrokken omdat die bang was de woede van moslims op de hals te halen. Het boek handelt onder meer over Aïsja waarmee Mohammed huwde toen zij ongeveer 9 jaar was en hij 52.

Rynja plande de uitgave later deze maand, maar deze week  berichtte een website van boekverkopers dat hij na de aanslag aarzelt om het plan door te zetten. Hij zou de situatie bespreken met de veiligheidsdiensten.

Salman Rushdie, die jarenlang ondergronds en onder bewaking moest leven nadat wijlen de Iraanse ayatollah Ruhollah Khomeini tot zijn dood had opgeroepen vanwege zijn roman 'De duivelsverzen', schaarde zich onder degenen die Random House verweten uit angst zelfcensuur te betrachten. Nadat Rynja zijn aanbod had gedaan zei de Amerikaanse uitgever Beaufort 'The Jewel of Medina' ook te zullen uitgeven. Bij Amazon.com staat de omstreden roman inmiddels vermeld onder nummer 435.