Onderzoek naar kamikazegebruik drugs

De Universiteit van Amsterdam gaat in de tweejaarlijkse monitor van drugsgebruik in het uitgaansleven onderzoek doen naar het zogeheten 'kamikazegebruik' van drugs op dancefeesten en festivals. Dit meldt minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) vrijdag in antwoord op Kamervragen.

De term 'kamikazegebruik' slaat op het gegeven dat gebruikers vanwege het zero-tolerancebeleid vaker al hun drugs ineens zouden innemen voor zij dancefeesten en festivals bezoeken. Klink zegt niet over cijfers te beschikken die op deze ontwikkeling duiden, maar noemt berichten hierover verontrustend.

Klink wijst erop dat de laatste jaren zeer weinig levensbedreigende situaties op dancefeesten en festivals zijn voorgekomen. Hij noemt het voorbarig om te veronderstellen dat de cijfers omhoog gaan door een strenger drugsbeleid. De minister zegt toe dat hij eventuele negatieve effecten laat onderzoeken en zijn beleid waar nodig hierop aanpast.

Volgens de minister hoeven bezoekers van dancefeesten zich geen zorgen te maken dat ze opgepakt worden als ze zich na drugsgebruik melden bij de EHBO. Klink benadrukt dat het gebruik van drugs niet strafbaar is, juist om de drempel naar de hulpverlening zo laag mogelijk te houden.