Lammers en rust gaan niet samen

De afgelopen weken was het een gekkenhuis in het leven van Marc Lammers. Nadat hij zijn functie als bondscoach vorige maand na het winnen van olympisch goud in Beijing neerlegde, heeft hij nog geen seconde rust gehad. Lammers heeft daar een dubbel gevoel bij.

"Dat is het gretige, het nieuwsgierige in mij", zegt hij tegen Novum Nieuws. "Ik wil vooral veel kansen benutten en niet op mijn lauweren rusten." Rust lijkt in het woordenboek van Lammers niet voor te komen. Enthousiast praat hij over zijn ideeën, plannen en uitdagingen. Hij heeft diverse ambassadeurschappen, zijn eigen bedrijfje, is bezig met de Marc Lammers Courts en wordt en passant ook nog genoemd als de mogelijke nieuwe chef de mission, nu Charles van Commenée naar Groot-Brittannië is vertrokken.

Lammers kijkt tevreden terug op de acht jaar dat hij aan het roer stond bij de hockeydames. "Voor mij was het de mooiste baan van de wereld, ik heb toen een goede keuze gemaakt. In het begin heeft het me veel moeite gekost en had ik het bijna opgegeven. Maar uiteindelijk heeft het me veel opgeleverd. Hockey was en is mijn leven en dat ik dat heb mogen combineren met zo'n topteam, daar ben ik erg dankbaar voor."

Privé was het die acht jaar niet altijd even gemakkelijk, stelt Lammers. "Ik zei tegen mijn vrouw dat we na de Spelen rust gingen nemen, maar zij wist wel beter. Toen zei ik dat ik er over tien jaar mee stop, maar zij zei dat ik dat niet kon. Mijn vrouw kent me goed." Hij is blij dat hij zijn gezin, vrouw Karin en kinderen Peppe en Jurre, meer tijd kan geven. "Dat is nu misschien ook wel noodzakelijk, anders heb ik als ik terugkijk wellicht het idee dat ik niet genoeg heb genoten. Ik heb al veel genoten, maar misschien moet ik dat nog meer doen."

In januari begint Lammers bij 'zijn' club Den Bosch als performance manager. Hier wil hij alle onderdelen van de club doorlichten, van de mini's tot de senioren en van de sponsoring tot de trainingsfaciliteiten. "Ik wil kijken waar dingen beter kunnen en met innovatieve ideeën komen, waar de mensen die er nu zitten geen tijd voor hebben. Ik hoop dat als ik daar over een paar jaar wegga op alle posities de juiste personen zitten, de club nog meer is geprofessionaliseerd en het ook zonder mij blijft draaien. Daar zou ik trots op zijn." En zijn grootste droom? "Dat Den Bosch in hetzelfde jaar zowel bij de mannen als vrouwen landskampioen wordt."

Aan het roer bij de Oranjevrouwen staat nu trainer Herman Kruis, die de afgelopen jaren de successen met de vrouwen bij Den Bosch aaneenreeg. Lammers is nu bezig de boel aan hem over te dragen. "Er zijn een hoop dingen die we bespreken, maar het belangrijkste wat ik hem kan meegeven is dat hij het op zijn eigen manier moet doen."