Verdachte doodslag na 2,5 jaar op vrije voeten

De 38-jarige Erik E. uit Venray, die vorig jaar 15 jaar cel kreeg wegens doodslag op zijn vrouw Kathleen Engels-Cremers (30), is nog voor de uitspraak in hoger beroep op vrije voeten gesteld. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde deze week 'geen reden te zien de verdachte langer vast te houden'. De man zat sinds maart 2006 vast voor het neersteken van zijn partner. Hij mag de uitspraak van zijn zaak in vrijheid afwachten.

Het dode lichaam van de vrouw werd op 15 maart 2006 gevonden in haar woning aan de Wasbloem in Venray. Twee dagen later werd haar echtgenoot opgepakt. De rechtbank in Roermond achtte overtuigend bewezen dat E. zijn vrouw meerdere malen had gestoken en legde hem vorig jaar 15 jaar cel op voor doodslag. De aanleiding zou een conflict in de relationele sfeer zijn geweest. Het Openbaar Ministerie had 20 jaar geëist en sprak van een ''beestachtige wijze'' waarop de vrouw was omgebracht (70 messteken).

Hoewel het gerechtshof in zijn motivatie om E. vrij te laten geen nadere toelichting heeft gegeven, kan uit de maatregel worden geconcludeerd dat het hof er ernstig rekening mee houdt dat E.'s straf in hoger beroep lager uitvalt dan de 2,5 jaar die hij nu heeft vastgezeten. De uitspraak, die gepland stond voor 15 oktober, is vervroegd naar 8 oktober.

De man heeft altijd ontkend dat hij zijn vrouw had vermoord. Er zouden twee hem onbekende mannen in de woning zijn binnengedrongen die zijn vrouw hadden verwond. Hij joeg ze weg en kreeg daarna bloed van de hoofdwond van zijn vrouw op zijn hand. Volgens E. kwamen de mannen later terug toen hij weg was en vermoordden zijn vrouw, terwijl hij het eigenlijke doelwit was. De verdachte is elektricien en kluste bij door meterkasten te bouwen voor wietplantages en illegaal stroom af te tappen. De daders wilden dat hij voor hen kwam werken, zo verklaarde Erik E.