Wilders wil ontslag politiechef Stikvoort

PVV-leider Geert Wilders wil een spoeddebat over de uitlatingen van korpschef Jan Stikvoort van de politie Hollands-Midden. Stikvoort zegt vandaag in een interview met de Volkskrant dat Tweede Kamerleden het Marokkanen-probleem in Gouda hebben opgeklopt. Politici scheuren de samenleving zelfs uiteen met hun ''gehype'' over problemen met allochtonen, zo meent de korpschef.

Wilders vindt de uitlatingen van Stikvoort onbestaanbaar en wil dat de korpschef per direct wordt ontslagen. ''Met zo'n gevoel van urgentie kan hij beter parkeerwachter worden'', aldus de voorman van de PVV vanochtend. Eerder drong de PVV aan op het ontslag van de Goudse burgemeester Wim Cornelis en pleitte Wilders ervoor om het leger terug te halen uit Afghanistan en de militairen orde op zaken te laten stellen in de wijk Oosterwei.

Stikvoort zegt in het Volkskrant-interview overigens dat zowel ''linkse als rechtse'' politici schuldig zijn aan de opklopperij: ''Politici hebben de mond vol van integratie van buitenlanders, maar scheuren zelf de samenleving uiteen. Ik ben klaar met politici die iets kleins heel groot maken en vervolgens zeggen dat de politie haar werk niet goed doet.''

Gisteren stelde PVV-Kamerlid Sietse Fritsma nog Kamervragen over de plundering van een Amsterdams AH-filliaal door Marokkaanse jongeren. Dat ging gepaard met de inmiddels welbekende spierballentaal waar Stikvoort zich zo aan ergert: ''Realiseert u zich dat de Nederlandse bevolking de Marokkaanse intifada spuugzat is en terecht een harde aanpak eist voor alle scheldende, spugende, intimiderende, stenen gooiende, rovende criminelen? [...] Erkent u eindelijk de noodzaak om volhardende Marokkaanse straatterroristen uit Nederland te verwijderen, inclusief de ouders als het minderjarigen betreft? Zo neen, waarom niet?'', adus Fritsma in vragen aan minister Ella Vogelaar.

Update 13.14 uur
In de Tweede Kamer is verdeeld gereageerd op de uitlatingen van Stikvoort. Naast de PVV reageerde de VVD boos. VVD-Kamerlid Laetitia Griffith zegt verbijsterd te zijn over Stikvoorts ''denigrerende'' uitspraken. ''Niet de Kamer heeft het imago van Gouda kapotgemaakt, dat heeft de burgemeester gedaan door niet in te grijpen.''

SP-fractievoorzitter Agnes Kant vindt dat Stikvoort gelijk heeft als het de PVV betreft. Omdat die partij onder meer met het ''absurde'' voorstel kwam om het leger in te zetten. Kant meent echter dat haar SP niets te verwijten valt. ''Er zijn reële problemen en de politiek heeft Oosterwei in de steek gelaten''.

CDA en PvdA voelen zich persoonlijk niet aangesproken door de uitlatingen van de korpschef.

Link: Volkskrant interview

Jan Stikvoort