24 jaar cel voor R'damse moordenaar

De verdachte van een fatale schietpartij in Rotterdam is vandaag veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf. De rechtbank in Rotterdam achtte Brian R. (34) niet alleen schuldig aan de moord op de 25-jarige Rotterdammer Elvin del Carmen in januari vorig jaar, maar ook aan een verkrachting enkele weken later. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist.

De rechters gingen niet mee in de eis van het OM omdat ze R. 'het volledige perspectief op een terugkeer in de samenleving' niet wilden ontnemen. Wel deelde de rechtbank met justitie de vrees dat de kans op herhaling groot is, waardoor 'een zeer langdurige gevangenisstraf passend en geboden is'.

Het slachtoffer stierf op 5 januari 2007 aan de gevolgen van de schietpartij op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht. Hij werd rond 04.00 uur gevonden bij de kruising van de Veerlaan en de Sumatraweg en bezweek in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. 

Volgens het AD ontstond er indertijd een nachtelijke vechtpartij voor het Katendrechtse café Marras tussen Antillianen en migranten uit de Dominicaanse Republiek waarbij Brian R. klappen kreeg. Daarop belde hij twee maten om met wapens naar het plein te komen. Daar schoot hij eerst met mededader Joe M. (31) op een groep bezoekers uit het café, van wie er een in een kuitbeen werd geraakt. Daarna begon een 'Dominicanenjacht', waarbij Brian R. en drie anderen in twee wagens gewapend rondreden. Een cafébezoeker wist te ontkomen, maar Elvin del Carmen had minder geluk. Door zijn broek met laaghangend kruis kon hij niet op tijd wegkomen. Vanaf dichtbij werd hij doodgeschoten.

Brian R.trok ruim een maand later in Leeuwarden een vrouw van haar fiets en verkrachtte haar.

R.'s vrienden zijn voor medeplichtigheid aan de moord en poging tot moord eerder al veroordeeld tot celstraffen van 4 en 7 jaar.