Voetbal: Uitslagen UEFA Cup (2/10)

Vanavond kwamen vijf Nederlandse clubs in actie in het UEFA Cup-toernooi. Alle vijf wisten ze de volgende ronde te bereiken. Feyenoord en NEC speelden uit, terwijl FC Twente, SC Heerenveen en Ajax in het eigen stadion in actie kwamen. Hieronder vind je een verslag van de wedstrijden en alle overige uitslagen.

Kalmar FF - Feyenoord

De Rotterdammers konden in de beginfase van de wedstrijd nog niet echt overtuigen. Na een kwartier spelen kwamen ze toch op voorsprong met dank aan een blunderende doelman. De Zweedse keeper Wasta liet de bal na een hard schot van wijnaldum door zijn vingers glippen.

Feyenoord ging daarna beter spelen en dat leidde soms tot fraaie combinaties. In de slotfase van de eerste helft was het bijna 0-2, maar Makaay faalde oog in oog met de Zweedse doelman.

De tweede helft was een minuut oud toen Kalmar alweer op gelijke hoogte kwam. Na een voorzet kopte Victor Elm de bal naar Johansson die verwoestend uithaalde. Feyenoord wist zich echter te herstellen en vijf minuten later was het alweer 1-2 toen Fer uit een hoekschop van Bruins raak kopte.

Het was nog bijna 2-2, maar de treffer van Ingelsten werd afgekeurd wegens gevaarlijk spel van Rasmus Elm. Aan de andere kant werd een treffer van Bahia wegens duwen afgekeurd. Daardoor bleef het 1-2 en plaatst Feyenoord zich voor de groepsfase.

Karakteristieken

Kalmar FF - Feyenoord 1-2
17’ Wijnaldum 1-0
46' Johansson 1-1
51' Fer 1-2

Toeschouwers: 9.000
Scheidsrechter: Kinhöfer (Dui)
Gele kaart: Nouri, R.Elm (Kalmar FF), V. Bronckhorst (Feyenoord)

Opstellingen

Kalmar FF: Wastå, Nouri,Lantz, Lindberg, Rosengren, Rydström, V.Elm, R.Elm, Augustsson (Sobralense/79), Johansson (D. Elm/78), Ingelsten (Dauda/79)

Feyenoord: v.Dijk, Greene, Bahia, Hofland, De Cler, Bruins (El Ahmadi/73), Fer, v.Bronckhorst, Wijnaldum, Biseswar, Makaay

Dinamo Boekarest - NEC

De Nijmegenaren hadden de wedstrijd voor rust aanvankelijk onder controle. Dinamo had wel een licht overwicht, maar het was NEC die voor meer gevaar zorgde. Tshibamba schoot in kansrijke positie recht in de handen van Lobont. Toen een schot van Danciulescu op de lat belandde kwamen de Nijmegenaren goed weg.

In de tweede helft bleef Dinamo aandringen en de drukte voor het doel van Babos nam dan ook toe. Danciulescu kreeg een grote kans op de 1-0 maar hij schoot naast. Gaandeweg de wedstrijd hield NEC de tegenstander steeds meer van aanvallen af. Schöne, die inviel, had de wedstrijd kunnen beslissen, maar zijn schot kwam op de lat terecht. In blessuretijd kwam NEC nog even in de problemen, maar Dinamo hielp zelf een grote kans om zeep.

Dinamo Boekarest - NEC 0-0

Toeschouwers: 10.000
Scheidsrechter: Johannesson (Zwe)
Gele kaart: Bratu,Blay, Torje (Dinamo Boekarest), Radomski, El-Akchaoui, Zomer (NEC)

Dinamo Boekarest: Lobont, Blay (Torje/78), Tamas (Goian/69), Julio César, Pulhac, Cristea (Mitea/55), Ropotan, Bostina, Cristea, Danciulescu, Bratu

NEC: Babos, Fernández, Zomer (Pothuizen/ 68), Wisgerhof, El-Akchaoui,Sibum, Radomski, Davids, Tshibamba (Schöne/65), v.Beukering (Kivuvu/72), Ntibazonkiza.

FC Twente - Stade Rennais

De Twentenaren kregen de overwinning zeker niet cadeau en moesten er zelfs lang voor knokken. De ploeg uit Enschede begon stroef en binnen vijf minuten hadden de gasten uit Frankrijk drie corners. Na zeven minuten was er een grote tegenvaller voor FC Twente want Theo Janssen moest het veld geblesseerd verlaten. Voor het rustsignaal waren de Fransen echter een aantal maal levensgevaarlijk via Briand. Een doelpunt van Briand werd afgefloten vanwege buitenspel en even later mocht Twente niet klagen dat de scheidsrechter geen penalty gaf na een overtreding op de Fransman in het strafschopgebied. Twente kreeg echter pas zijn eerste kans in de blessuretijd van de eerste helft. Elia wist echter Douchez niet te verschalken met een afstandschot.

De thuisploeg kwam na de rust een stuk beter het veld op en wist zelfs een aantal maal gevaarlijk te worden via Romano Denneboom en Blaise N'Kufo. In de 68ste minuut wist N'Kufo dan eindelijk wel het net te raken nadat een vrije trap snel werd genomen. In de laatste twintig minuten probeerde de Fransen nog te scoren maar doelman Sander Boschker wist de ploeg uit Enschede op de been te houden.

FC Twente - Stade Rennais 1-0
68' N'Kufo 1-0

Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.000
Scheidsrechter: Genov (Bulgarije)
Gele kaart: N'Kufo (FC Twente) Danze, Thomert, Briand (Stade Rennais)

Opstellingen:

FC Twente: Boschker, Stam, Douglas, Wielaert, Braafheid, Brama, Perez (74/ Wellenberg), Janssen (8/ Tioté), Denneboom, N'Kufo (90+4/ Huysegems), Elia

Stade Rennes: Douchez, Fanni, Hansson, Bocanegra (85/ Wiltord), Mangane, Leroy (77/ Sow), M'Bia, Lemoine, Danze (70/ Pagis), Briand, Thomert

SC Heerenveen - Vitória Setúbal

Vitória moest scoren om nog een kans te maken om door te gaan in de UEFA Cup en het kreeg dan ook binnen vijf minuten twee goede kansen. Echter was het Heerenveen dat kort daarna scoorde door een goede kopbal van Paolo Henrique. Hierdoor kwam de thuisploeg goed in haar spel en binnen 25 minuten stond er dan ook al een geruststellende 3-0 voorsprong op het bord door twee goals van Gerald Sibon. In het vervolg van de eerste helft gebeurde er op een schot van Moraes na weinig.

Na rust kwam Heerenveen via Tarek Elyounoussi al snel op 4-0, waarna de ploeg zich ver terugtrok. Setúbal profiteerde hiervan en kwam via Bruno Gama en Chaves al snel op 4-2. Verder liet de thuisploeg de Portugezen niet meer komen. Elyounoussi scoorde nog zijn tweede van de avond en gooide daarmee de wedstrijd in het slot. Vitória drong nog wel aan, maar tot scoren kwam de ploeg niet meer.

SC Heerenveen - Vitória Setúbal 5-2
6’ Paolo Henrique 1-0
13’ Sibon 2-0
24’ Sibon 3-0
50’ Elyounoussi 4-0
57’ Bruno Gama 4-1
63’ Chaves 4-2
68’ Elyounoussi 5-2

Toeschouwers: 25.000
Scheidsrechter: Yefet (Isr)
Stadion: Abe Lenstra Stadion
Gele kaart: Moraes (Vitória Setúbal)

SC Heerenveen: Vandenbussche, Jong-A-Pin (Fellinga/77), Dingsdag, Breuer, Grindheim, Väyrynen, Pranjic (Smárason/90), Sibon, Paolo Henrique (Kopic/69), Beerens, Elyounoussi

Vitória Setúbal: Vale, Robson, Janício, Auri, Chisokho, Chaves (Lima/70), Sandro, Elias (Bruno Gama/46), Mateus, Laionel (Leandro Carrijo/70), Moraes

Ajax - FK Borac

Van Basten kon in het duel tegen FK Borac niet over Maarten Stekelenburg beschikken. De keeper van de Amsterdammers had teveel last van een blessure aan zijn schouder. Ook Gabri moest het duel tegen de Serven aan zich voorbij laten gaan. De Spaanse voetballers is hersteld van een enkelblessure en maakte afgelopen maandag zijn rentree bij de selectie.

In de eerste tien minuten van de wedstrijd gebeurde er nog niet veel. Toch was FK Borac de ploeg die de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Milovanovic had de bal voor het intikken, maar kwam net een paar centimeter te kort. Aan de andere kant wisten Klaas-Jan Huntelaar, Evander Sno en Luis Suárez wat speldenprikjes uit te delen. Deze kansen waren echter niet gevaarlijk, waardoor Grahovac eenvoudig weerstand kon bieden. Na iets meer dan een kwartier spelen was het weer Suárez die dichtbij een treffer was. De Uruguayaan wist de bal over het doel te lepelen. Sno zorgde niet veel later voor serieus gevaar, maar scoorde niet.

Na bijna een half uur spelen waren wederom Suárez en Dario Cvitanich dichtbij de openingstreffer. Zij wisten het doel echter niet te vinden, waardoor de mensen in het stadion nog altijd op een openingstreffer moesten wachten. Tien minuten voor rust probeerde Huntelaar het eens van afstand. Hierdoor moest Grahovac het nodige werk verrichten en wist hierdoor een treffer te voorkomen. Aan de andere kant was Stojanovic dichtbij een doelpunt, maar wist deze niet te verzilveren.

Het eerste kansje van de tweede helft was voor Cvitanich. De bal werd voorgezet door Bruno Silva, maar de Argentijn kopte over het doel van FK Borac. Niet veel later probeerde de net ingevallen Rasmus Lindgren het eens vanaf de rand van het strafschopgebied. Grahovac zat er echter weer goed bij en hield zijn doel schoon. Na een uurtje spelen was Cvitanich dichtbij een doelpunt. De Argentijn raakte de bal wederom met het hoofd en kopte weer over.

Naarmate de tweede helft wist Ajax de druk op FK Borac steeds verder op te voeren. Dit leverde uiteindelijk een grote kans voor Huntelaar op, maar de keeper van de Serven zat er weer goed bij. Aan de andere kant moest Vermeer in actie komen na een schot van Mugosa. Na 71 minuten spelen was het dan eindelijk raak. Jeffery Sarpong was de gevierde man aan de zijde van Ajax. Een kwartier voor tijd werkte Dmitrovic de bal bijna in eigen doel en schoot Lindgren uit stand bijna raak. In de slotfase waren er nog kansen voor Huntelaar, die geen doel trof, en Suárez. De laatstgenoemde speler besliste het duel in blessuretijd.

Ajax - FK Borac 2-0 (4-1)
71’ Sarpong 1-0
90+4’ Suárez 2-0

Toeschouwers: 18.139
Scheidsrechter: Burgger (Oos)
Stadion: Amsterdam ArenA
Gele kaart: Vermaelen (Ajax)

Ajax: Vermeer, Silva, Vermaelen, van der Wiel, Schilder, Vertonghen (Lindgren/54), Enoh (Anita/59), Sno (Sarpong/46), Huntelaar, Suárez, Cvitanich

FK Borac: Grahovac, Antic, Ignjatovic, Dmitrovic, Dragutinovic (Dokovic/46), Maric, Krnjinac, Mugosa, Lazovic (Grkajac/80), Stojanovic, Milovanovic (Prtenjak/90+2)

Overige uitslagen

Saint Patrick's Athletic FC (IER) - Hertha BSC Berlin (DUI)* 0-0 (0-2)

FC Schalke 04 (DUI)* - Apoel Nicosia (CYP) 1-1 (4-1)
6' Hélio Pinto 0-1
58' Pander 1-1

Olympiacos CFP (GRI)* - FC Nordsjælland (DEN) 5-0 (2-0)
11' Torosidis 1-0
30' Santo 2-0
43' Santo 3-0
72' Kovačević 4-0
80' Kovačević 5-0

CSKA Moskou (RUS)* - NK Slaven Koprivnica (KRO) 1-0 (2-1)
37' A.Berezutski

FC Kopenhagen (DEN)* - FC Moskou (RUS) 1-1 (2-1)
37' Bracamonte 0-1
54' Sheshukov 1-1 (e.d.)

VfB Stuttgart (DUI)* - PFC Cherno More Varna (BUL) 2-2 (2-1)
48' Yurukov 0-1
81' Rusev 0-2
83' Hitzlsperger 1-2
90+4' Gómez 2-2

AS Saint-Étienne (FRA)* - Hapoel Tel-Aviv (ISR) 2-1 (2-1)
25' Gomis 1-0
76' Gomis 2-0
90+1' Yeboah 2-1

Spartak Moskou (RUS)* - FC Baník Ostrava (TSJ) 1-1 (1-0)
3' Bazhenov 1-0
32' Otepka 1-1

FC Rapid Boekarest (ROE) - VfL Wolfsburg (DUI)* 1-1 (0-1)
15' Grafite 0-1
70' Maftei 1-1

AFC Unirea Urziceni (ROE) - Hamburger SV (DUI)* 0-2 (0-0)
27' Petrić 0-1
51' Petrić 0-2

Kalmar FF (ZWE) - Feyenoord (NED)* 1-2 (1-0)
17' Wijnaldum 0-1
51' Fer 1-2

Manchester City (ENG)* - Omonia Nicosia (CYP) 2-1 (2-1)
48' Elano 1-0
55' Wright-Phillips 2-0
78' Alabi 2-1

Motherwell (SCH) - AS Nancy (FRA)* 0-2 (0-1)
18' Fortune 0-1
23' Gavanon 0-2

SC Vaslui (ROE) - SK Slavia Praag (TSJ)* 1-1 (0-0)
23' Burdujan 1-0
49' Brabec 1-1

KKS Lech Poznań (POL)* - FK Austria Wien (OOS) 4-2 (1-2)
10' Rengifo 1-0
63' Ačimovič 1-1 (pen)
85' Peszko 2-1
99' Lewandowski 3-1
100' Hattenberger 3-2
120+1' Murawski 4-2

PFC Levski Sofia (BUL) - MŠK ´ilina* (SLO) 0-1 (1-1)
61' Adauto 0-1

FC Metalist Kharkiv (OEK)* - Beşiktaş (TUR) 4-1 (0-1)
20' Jajá 1-0
30' Dević 2-0
74' Jajá 3-0
79' Gancarczyk 4-0
90' Márcio Nobre 4-1

Partizan Belgrado (SER)* - FCU Politehnica Timisoara (ROE) 1-0 (2-1)
70' Stevanović 1-0

Dinamo Boekarest (ROE) - NEC (NED)* 0-0 (0-1)

Galatasaray (TUR)* - AC Bellinzona (ZWI) 2-1 (4-3)
24' Baroš 1-0 (pen)
52' Sermeter 1-1 (pen)
86' Yildiz 2-1

Club Brugge (BEL)* - Young Boys Bern (ZWI) 2-0 (2-2)
17' Akpala 1-0
29' Sonck 2-0

FC Honka Espoo (FIN) - Racing Santander (SPA)* 0-1 (0-1)
4' Bedía 0-1

FBK Kaunas (LIT) - Sampdoria (ITA)* 1-2 (0-5)
17' Zelmikas 1-0
48' Fornaroli 1-1
60' Bonazzoli 2-1

Rosenborg BK (NOO)* - Brøndby IF (DEN) 3-2 (2-1)
15' Ya 1-0
26' M. Rasmussen 1-1
36' Kristiansen 1-2
74' Skjelbred 2-2
87' Sapara 3-2 (pen)

FC Zürich (ZWI) - AC Milan (ITA)* 0-1 (1-3)
70' Shevchenko 0-1

AC Sparta Praag (TSJ) - Dinamo Zagreb (KRO)* 3-3 (0-0)
17' Morales 0-1
19' Kulič 1-1
23' Kladrubský 2-1
30' Lovren 2-2
65' Badelj 2-3
82' Kladrubský 3-3 (pen)

Red Bull Salzburg (OOS) - Sevilla (SPA)* 0-2 (0-2)
38' Kanouté 0-2
57' Kanouté 0-1

FC Twente (NED)* - Stade Rennes (FRA) 1-0 (1-2)

AFC Ajax (NED)* - FK Borac (SER) 2-0 (4-1)
71' Sarpong 1-0
90+4' Suárez 2-0

R. Standard de Liège (BEL)* - Everton (ENG) 2-1 (2-2)
22' Witsel 1-0
67' Jagielka 1-1
79' Jovanović 2-1

Wisła Kraków (POL) - Tottenham Hotspur FC (ENG)* 1-1 (1-2)
58' Głowacki 0-1 (e.d.)
83' Brożek 1-1

FC Artmedia Petr¸alka (SLO) - SC Braga (POR)* 0-2 (0-4)
11' Luis Aguiar (pen) 0-1
31' Luis Aguiar 0-2

SC Heerenveen (NED)* - Vitória Setúbal (POR) 5-2 (0-0)

Aston Villa (ENG)* - Litex Lovech (BUL) 1-1 (3-1)
27' Harewood 1-0
53' Niflore 1-1 (pen)

Paris Saint-Germain (FRA)* - Kayserispor (TUR) 0-0 (2-1)

Update

Valencia (SPA)* - Marítimo Funchal (POR) 2-1 (1-0)
41' Marcinho 0-1
78' Del Horno 1-1
90+4' Villa (Pen) 2-1

RC Deportivo La Coruña (SPA)* - SK Brann (NOO) 2-0 (0-2)
18' Diego Colotto 1-0
76' Diego Colotto 2-0
RC Deportivo La Coruña wint na strafschoppen (3-2)

Udinese (ITA)* - BV Borussia Dortmund (DUI) 0-2 (2-0)
45+1' Hajnal 0-1
90+2' Hajnal 0-2
Udinese wint na strafschoppen (4-3)

Benfica (POR)* - Napoli (ITA) 2-0 (2-3)