DVD: Fool's Gold

Fool's gold is de titel van de actie/komedie/avonturenfilm waarin Kate Hudson en Matthew McConnaughy elkaar het leven (weer) zuur en zoet maken. De herhaling van dit on-screen liefdesduo is een volledig overbodige, wat na de eerste poging (How to lose a guy in 10 days) te verwachten was. Dat men het überhaupt geprobeerd heeft, is waarschijnlijk te danken aan de goddelijke aanwezigheid van 'golden boy and girl' Matthew en Kate. Beide zien er simpelweg prachtig uit in zwembroek respectievelijk bikini, dus wat kan er mis gaan?

De 108 minuten durende film leert ons dat er een heleboel mis kan gaan. Met het verhaal lijkt niets mis te zijn. Kate en Matthew spelen twee schatzoekers, Tess en Finnegan, die hun leven wijden aan het zoeken naar de laatste rustplaats van het schip de Aurelia, dat drie eeuwen geleden is gezonken met een ongelooflijke hoeveelheid aan zilver en juwelen aan boord. Tess en Finn zijn ook nog eens geliefden en echtgenoten geweest. Als de film begint is dat eerste allang voorbij (of toch niet?) en dat tweede officieel voorbij. Tess walgt van het onverantwoordelijke karakter van de dommige Finn en heeft inmiddels een nette baan als steward op een privé cruiseschip. Finn stort zich nog steeds in het ongeluk door verder te zoeken naar de Aurelia, inmiddels gefinancierd door gangster Bigg Bunny, die ook wel oren heeft naar het gezonken fortuin. Tess' kalme, nieuwe bestaan wordt ruw verstoord door de plotselinge verschijning van Finn aan boord van haar drijvende werkplek. Finns eigen boot is brandend ten onder gegaan en hij weet zich een plek op de 'Precious Gem' te veroveren door de hoed van rijkeluisdochter Gemma te redden, dochter van de eigenaar van het schip. Uiteraard weet hij de eigenaar (een rol van Donald Sutherland) zover te krijgen mee te zoeken naar de Aurelia.

De lange aanloop tot de start van de jacht op de Aurelia is een chaotische en saaie. We zien een prachtige, maar in zelfmedelijden zwelgende Tess moeizaam haar vervelende baan uitvoeren en we zien een over the top Finn van het water in de drup terecht komen. Geen van beiden komt overtuigend over en ze weten vooral hun afgetrainde lichamen en mooie gezichtjes te showen. McConnaughy is ronduit irritant als dommige surfdude en Kate weet haar rol geen leven in te blazen. Gedurende de film zijn er een handvol hilarische momenten die een lach aan de kijker weten te onttrekken, maar die momenten zijn te schaars en erg kort. De heftige actiemomenten dragen door de sfeer van de film absoluut geen spanning met zich mee. Vanaf het moment dat de historische achtergrond van de Aurelia geopenbaard wordt, is de film een stuk gerichter en leuker. De slotscène is zowaar best spannend, maar ook dat kan de film niet redden. Fool's Gold is het niet waard om bekeken te worden. Zelfs de fans van mooie Kate of gespierde Matthew krijgen geen waar voor hun geld.

Heeft deze film dan niets positiefs? Jawel. De bijrol van Donald Sutherland is een heel goeie. Hij speelt miljonair Nigel Honeycutt met een vermoeidheid die past bij iemand die zijn best heeft gedaan geld te verdienen om erachter te komen dat het niet gelukkig maakt. Zijn dochter Gemma is een ander leuk onderdeel in de film. Deze rol van vreselijk dom trutje wordt gespeeld door Alexis Dziena, een vrij onbekende actrice. Jammer genoeg wordt deze vader/dochter-relatie een beetje moralistisch gebracht, maar Dziena en Sutherland weten in ieder geval nog wat acteertalent te laten zien. De al genoemde humoristische scènes zijn niet talrijk, maar, ondanks McConnaughy's aanwezigheid, wel leuk. Regisseur Andy Tennant heeft eerder met Hitch (Will Smith) bewezen fatsoenlijke romantische komedies af te kunnen leveren. Hij zou er, net als andere regisseurs, goed aan doen het te perfecte duo Kate & Matt, aka Barbie & Ken, voortaan in de kast te laten.



De extra's op het schijfje zijn minimaal en alweer vervelend. In één segment hemelen beide hoofdrolspelers elkaar en hun onderlinge chemie op. Zelfs in zo'n mate dat je na een aantal uitspraken het idee krijgt dat daar daadwerkelijk vlindertjes zijn geboren. Na nog wat van die uitspraken denk je: get a room! en zap je door naar de volgende extra. En dat zijn dan de bloopers, die gewoon ook niet leuk zijn. En dat is deze film: gewoon niet leuk.


Label: Warner Bros. Releasedatum: 24 september 2008
Kijkwijzer:
Waardering: