Apple wordt iets minder streng
Toch krijgen de ontwikkelaars vanaf volgende week iets meer lucht. Het probleem voor veel ontwikkelaars is de non-disclosure agreement of NDA. Alle ontwikkelaars die de software van Apple, nodig om applicaties voor de telefoon te maken, downloaden moeten deze overeenkomst goedkeuren. In het contract staat dat ontwikkelaars niet openlijk mogen praten over de werking van het iPhone-systeem en de gemaakte applicaties.
Apple wil op die manier de software en telefoon extra beschermen. Op het apparaat en de bijbehorende software liggen honderden patenten, maar dat is niet genoeg, vindt Apple. Door de overeenkomst kunnen ontwikkelaars niet praten over wat ze aan het doen zijn op bijvoorbeeld online forums. Sommigen vonden dat zo vervelend dat ze elkaar in dienst namen op een nul-urencontract om maar tips uit te kunnen wisselen.
Apple heeft zich de massa's kritiek nu enigszins aangetrokken. In een bericht op de website laat het bedrijf weten dat het voortaan is toegestaan om te praten over het hoe en waarom van software - maar alleen na publicatie in de App Store van de iPhone. Praten over software die nog in ontwikkeling is of over functies in de ontwikkelaars-software blijft verboden.
"We hebben de NDA in werking gesteld omdat het iPhone besturingssysteem vol zit met veel Apple uitvindingen die we willen beschermen, zodat anderen het niet stelen. Dat is eerder gebeurd. [...] Toch merken we dat de NDA teveel last is voor ontwikkelaars en auteurs bij het verder bijdragen aan het succes van de iPhone" schrijft het bedrijf. Ontwikkelaars hebben verheugd gereageerd, maar vinden het nog veel te mager, zeker in het licht van de onlangs verschenen nieuwe ontwikkelaarskit van Google's Android, waarbij geen restricties gelden.
Sommige ontwikkelaars weten het zeker: Apple laat de teugels alleen maar vieren om te voorkomen dat ze overstappen naar het ontwikkelen voor Android. Dat is het laatste dat Apple wil, want juist de vele applicaties, waarmee de telefoon helemaal gepersonaliseerd kan worden, zijn verantwoordelijk voor het grote succes van de telefoon.
Apple wordt iets minder streng