FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 september 2001

Moby is heel boos

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse muzikant Moby reageert geschokt en furieus op de aanslagen in de VS. Volgens hem hebben het FBI, de CIA en het Amerikaanse leger collectief gefaald.

In een reeks uitvoerige reacties op de gebeurtenissen beschrijft Moby zijn gevoelens net na de waanzinnige gebeurtenissen in de VS. ,,Ik werd net wakker van de geluiden van een ontploffing en van schreeuwende mensen. Ik ben naar het dak van mijn appartement gerend en zag de beide torens van het World Trade Center in lichterlaaie staan''.

De dag na de ramp is de woede van Moby helemaal niet gekoeld en hij haalt uit naar de Amerikaanse veiligheidsdiensten. ,,Deze organisaties (de FBI, de CIA en het leger) bestaan ENKEL EN ALLEEN om ons te vrijwaren voor dit soort wreedheden. Heel simpel: ze hebben gefaald. Wanneer wij exorbitante bedragen aan de belastingen betalen, verwachten we wel een zekere bescherming en veiligheid van de mensen die deze belastingen ontvangen. De instellingen waarin wij ooit wat vertrouwen stelden, hebben gefaald tegenover ons, de burgers die belasting betalen''.

Defensiebeleid moet op de schop

Het internationale defensiebeleid, ook dat van Nederland, moet op de schop. Het is een illusie dat je met raketschilden je land kunt beschermen tegen terroristische aanvallen. Er moet veel meer geld beschikbaar komen voor inlichtingendiensten, die internationaal beter moeten samenwerken.

Dat zeggen PvdA-defensiespecialist Timmermans en Clingendael-onderzoeker B. Kreemers.

"De analyse dat je je land kunt beschermen met een raketschild, ligt volledig op zijn gat'', zegt Timmermans. Hij meent dat het Westen wel de tijd moet nemen voor een zorgvuldige discussie over de internationale veiligheid. Maar voor de PvdA'er is duidelijk dat een oorlog op het grondgebied van de NAVO niet realistisch is en dat de aandacht zich daarom moet verschuiven naar de dreiging van terroristische groeperingen.

Kreemers noemt de idee van een raketschild dat beschermt nu 'illusoir'. "Amerika moet de prioriteiten verleggen. Een raketscherm boven Hawaii en Alaska is zinloos als je met een vliegtuig vanuit Boston naar het WTC kunt vliegen.''

Geld
Ook hij meent dat de Nederlandse krijgsmacht nog zeer is gericht op de oude Koude-Oorlog-situatie. Dat moet veranderen en er moet veel meer geld komen voor inlichtingendiensten die binnen de NAVO en de EU veel beter moeten samenwerken. "Nu doen vijftien EU-inlichtingendiensten hetzelfde werk.'' Kreemers ziet voor Europa een noodzaak om snel aan de slag te gaan. "Wat in de VS is gebeurd, kan ook hier. Een terrorist zal geen aanslag tegen Nederland plegen, maar Rotterdam en Amsterdam zijn Europese, westerse steden.''


Ook de Groningse hoogleraar internationale betrekkingen P. Volten van de Rijksuniversiteit Groningen ziet in de aanslagen van dinsdag een bewijs dat het raketschild geen cent waard is. "Het schild biedt een misplaatst vertrouwen in technologische suprematie~, aldus Volten. ,,Het is een misvatting te denken dat je door zo'n schild onkwetsbaar wordt.''
Volten was in de periode dat de oud-Amerikaanse president Reagan zijn Starwars-plannen lanceerde adviseur van toenmalig minister van Defensie De Ruijter. ,,Ik heb toen al gezegd dat je met zo'n raketschild niet geholpen bent als er een idioot langskomt'', verduidelijkt Volten. "Ik heb toen zelfs het World Trade Center als voorbeeld genoemd. Er zal maar iemand een gifgas in de airconditioner spuiten, dan is de ramp ook niet te overzien.''

Houtsculptuur van Paaseiland veel ouder

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor het eerst is een houten beeld van het Paaseiland in een laboratorium gedateerd. Het blijkt ruim drie eeuwen ouder te zijn dan tot nu toe algemeen werd aangenomen. Het onderzochte beeld is een topstuk en werd onlangs verworven door het Jubelparkmuseum in Brussel. De datering werpt nieuw licht op de geschiedenis en de kunst van het Paaseiland, die al hun geheimen nog lang niet hebben prijsgegeven.


Het bewuste beeld is 44 centimeter hoog en werd gesneden uit het harde inheemse toromiro- hout. De ogen zijn ingelegd met stukjes been en obsidiaan en ook de lange oorlellen zijn als een sieraad uitgewerkt. Het werk behoort tot het type moai kavakava, wat verwijst naar de vooruitstekende ribbenkast van het beeld. Uit de bizarre verschijning van de figuur leidt men af dat het om een geest gaat.

Het beeld was oorspronkelijk in het bezit van pater Leonard Schmedding. In de tweede helft van de negentiende eeuw heeft hij de houten moai waarschijnlijk gekregen van missionarissen die op het Paaseiland gewerkt hadden. Sinds 1948 staat het als bruikleen in het Jubelparkmuseum, dat onlangs tot aankoop overging.

Radiokoolstofdatering van een miniem deeltje van het hout leert nu dat het beeld uit de late veertiende of de vijftiende eeuw stamt. ,,Dat is aanzienlijk ouder dan we dachten'', zegt Dirk Huyge, werkleider van het Jubelparkmuseum. ,,Traditioneel wordt de beste houtsculptuur van het Paaseiland gesitueerd in de achttiende of de vroege negentiende eeuw. Uit de datering blijkt dat de houten beelden waarschijnlijk in dezelfde periode werden gemaakt als de grote stenen beelden.''

Houtsculptuur van het Paaseiland is vrij zeldzaam, maar er bevinden zich toch enkele tientallen exemplaren in grote wereldmusea als het British Museum en het Musťe de l'Homme. ,,Om zekerheid te krijgen over de datering, moeten nog andere stukken worden onderzocht,'' zegt Dirk Huyge. ,,Maar dat er een verwantschap tussen de houten en de stenen beelden bestaat, is bijvoorbeeld te zien aan de treffende gelijkenis in de detaillering van de ribben.''

Francina Froment en Dirk Huyge van het Jubelparkmuseum publiceerden de datering in het vaktijdschrift Antiquity. Het museum heeft een bijzondere band met Paaseiland, omdat het een prestigieuze collectie van deze cultuur bezit. Het reusachtige stenen beeld van Pou Hakanononga, de god van de tonijnvissers, is een topstuk van het Jubelpark. Het kwam met een Frans-Belgische expeditie in 1935 naar ons land.

Eerder dit jaar deed een team van het Brusselse museum opgravingen op het Paaseiland, om meer over deze stenen reus te weten te komen. Het onderzoek van de houtskoolresten die op de site gevonden werden, zou het mogelijk maken ook dat beeld vrij precies te dateren.

Bij de recente aankoop van de houtsculptuur door het Jubelpark rijst onvermijdelijk de vraag of het ethisch verantwoord is dat westerse musea topstukken van primitieve kunst blijven verwerven.

,,Ons houten beeld komt niet uit een illegale opgraving en is al tientallen jaren in ons land'', zegt Dirk Huyge. ,,Ook het stenen beeld is in de jaren '30 met toestemming van de Chileense overheid uit het Paaseiland vertrokken. Vandaag zou dit niet meer kunnen. Maar je mag onze aankoop niet vergelijken met de praktijken van musea die illegale opgravingen laten uitvoeren of zonder scrupules uit zulke opgravingen stukken kopen.''

Aantal sites gingen op zwart...

Muddy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanavond zijn er een aantal site's op zwart gegaan om hun medeleven te betuigen met de familie's en slachtoffers van de vreselijke aanslagen in de Verenigde Staten.
Het initiatief van deze actie komt van Getabreak.nl

Site's die o.a. meedoen zijn:

lachnu.nl - superzooi.com - onzin.com - wepz.com - tv-spots.nl - hebjijhumor.nl - lachfabriek.nl - gratis.startkabel.nl - lachmenu.nl
shitzooi.nl - funnyshit.nl - expeditierobinson.startkabel.nl - yippie.nl - raar-maar-waar.nl - lachpagina.nl - getabreak.nl - pretplaza.nl
netwerk32.nl - worldstart.nl - broodjeaap.nl - crazysite.nl - vannacht.nl - nnmg.nl - lache.nl - funtowm.f2s.com - menno.nl -
bizarsite.nl - valkeniers.net - scoutingalphen.tmfweb.nl - 3xniks.nl

MP3's nog steeds populair

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Muziekliefhebbers blijken Napster al lang vergeten. Uit een rapport van het gespecialiseerde onderzoeksbureau Webnoize blijkt dat afgelopen augustus alleen al meer downloads plaatsvonden dan in de hoogdagen van Napster.

DE illegale Napster mag dan gemuilkorfd zijn, maar vanuit de vier grootste opvolgers werden vorige maand maar liefst 3,05 miljard mp3-bestanden gedownload. Ter vergelijking: in februari 2001 werden ,,maar'' 2,79 miljard bestanden afgehaald. Het maakt duidelijk dat de voorbije inspanningen van de muziekindustrie om het illegaal verspreiden van auteursrechterlijk beschermde muziek tegen te gaan, weinig zoden aan de dijk zetten.

De nieuwe boosdoeners zijn de sites die de software van FastTrack gebruiken. Namelijk KazaA, MusicCity en Grokster, AudioGalaxy, iMesh en Gnutella. Respectievelijk zorgen ze voor 970 miljoen, 910 miljoen, 640 miljoen en 530 miljoen downloads. Deze sites zijn veel moeilijker aan te pakken.

Napster werkte met een centrale server, waarop bijgehouden werd waar elk bestand stond dat via de Napster-software kon worden gedownload. Het zijn dus niet de muziekbestanden zelf die op die server staan, enkel de locatiegegevens van de pc van de Napster-gebruiker die mp3's aanbiedt. Door de verantwoordelijken van Napster te verplichten deze server ontoegankelijk te maken werd meteen het hele netwerk onbruikbaar.

Met de sites die in het onderzoek van Webnoiz vermeld worden ligt het anders. Als een gebruiker daarmee een bestand zoekt, gaat de software via het Internet op zoek naar andere aangesloten pc's waarop die software draait. Wordt er niets gevonden, dan zoekt de software verder. Het voordeel is dat deze service altijd werkt zolang er een aantal pc's met dezelfde software on line zijn. Het nadeel is dat het zoeken soms heel traag verloopt.

Bij de sites die gebruik maken van de FastTrack-technologie wordt dat gedeeltelijk opgevangen door het inschakelen van zogenaamde knooppunten: pc's die niet alleen een lijst bijhouden van de muziekbestanden op de eigen harde schijf, maar ook van bestanden op pc's waarmee de pc al eens contact gehad heeft.

De cijfers van Webnoize vertellen niet het hele verhaal. Behalve deze vier sites zijn er namelijk nog heel wat andere, minder druk bezochte ruilsites.

Bovendien worden heel wat muziek-, en ook videobestanden, geruild via nieuwsgroepen en ftp-servers die door particuliere pc-gebruikers opgezet worden. Dat zijn doorgaans vrij krachtige, permanent op het Internet aangesloten pc's waarop speciale software draait, die iedereen de mogelijkheid biedt om de harde schijf ervan te doorzoeken.

Het internetadres van deze privť-servers wordt via nieuwsgroepen en chat-sites verspreid, maar na korte tijd gewijzigd om de kans op betrapt te worden te verkleinen. Met deze werkwijze werd door Webnoize geen rekening gehouden.

Bovendien zullen de cijfers van de komende maanden nog hoger liggen, omdat dan de studenten van universiteiten en hogescholen weer aan de slag gaan. Die beschikken over heel snelle internetverbindingen, nodig om op comfortabele wijze mp3-bestanden te downloaden.

Joodse scholen in Amsterdam dicht

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Alle joodse scholen, gemeenten en organisaties in Amsterdam zijn woensdag uit voorzorg gesloten. De maatregel is genomen in verband met de aanslagen in de VS. Dat zei de orthodoxe rabbijn Evers.
De rabbijn zei geen aanwijzingen voor mogelijke aanslagen op joodse doelen in Nederland te hebben. De sluiting van de instellingen is een voorzorgsmaatregel.
Onder de joodse gemeenschap heerst "grote bezorgdheid", zei Evers. In de torens van het verwoeste WTC werkten volgens hem veel joden en Israeliers. Velen van hen worden vermist. Mogelijk wordt er een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers gehouden.

Oude nieuwsgroep komt van pas

De nieuwsgroep alt.current-events.wtc-explosion, die in 1993 werd opgericht vanwege de aanslag op het wereldhandelscentrum, is nieuw leven ingeblazen.

De nieuwsgroep alt.current-events.wtc-explosion werd opgericht nadat er een bom ontplofte in de parkeergarage in de kelder van het World Trade Center in New York. Daarbij vielen zes doden. Ruim duizend mensen raakten gewond. Na de nieuwe aanslagen van dinsdag is de naam van de nieuwsgroep weer actueel. De nieuwsgroep wordt drukbezocht.

Ook elders op internet gaat het over bijna niets anders. Zelfs het discussieforum Tweakers.net, dat normaal alleen aandacht besteedt aan computer- en internetnieuws, bericht over de aanslagen in de Verenigde Staten. Binnen acht uur verschenen er meer dan 600 reacties van de bezoekers van de site op het bericht waarin de chronologie van de ramp wordt vermeld.

Ook op het forum van de ict-nieuwssite Planet Multimedia werd er druk over de aanslagen gediscussieerd. Internetprovider Planet Internet besloot het forum van Planet Multimedia te gebruiken, omdat het zelf geen forum heeft. Deze beslissing was tegen de zin van de redactie van Planet Multimedia die zich in een bericht zei te distantiŽren van het forum.

"We hebben de hoofdredactie van Planet Internet te kennen gegeven dit te verwerpen. Het onderwerp hoort niet in Planet Multimedia, en we voelen niet zo veel voor een vrijplaats voor de soms heftige negatieve, agressieve emoties", aldus de redactie van Planet Multimedia.

De anti-Arabische en antisemitische inhoud van sommige berichten noemt de redactie van Planet Multimedia 'volstrekt onaanvaardbaar'. "Het blijft ook te lang staan, ondanks toezeggingen van strak modereren."

Het forum met de bijdragen over de aanslagen is inmiddels van de site van Planet Multimedia verwijderd. Evenals het bericht waarin de redactie van leer trok tegen de beslissing van de hoofdredactie van Planet Internet om het forum van Planet Multimedia te gebruiken.

Planet Internet heeft een eigen forum geopend, waar gemoederen weer hoog oplopen.

Internet bol van informatie over aanslagen

Direct na het bekend worden van de ramp in New York en Washington, bleken vele (voornamelijk Amerikaanse) webservers de grote vraag aan informatie niet aan te kunnen. De websites van de grote Amerikaanse networks bleken lange tijd onbereikbaar. Ook de websites van de BBC en de Nederlandse omroepen bleken de grote vraag in het begin niet aan te kunnen.

In de loop van de dag namen de problemen af en kwamen steeds meer sites weer online. Waarschijnlijk ook omdat veel mensen hun toevlucht zochten tot de oude media als televisie en radio die wel te ontvangen waren.

Inmiddels staat het internet bol van de informatie over de aanslagen. Foto's, ooggetuigenverslagen en videobeelden. Hieronder volgt een overzicht van de sites waar informatie gevonden kan worden.

Nederlandse sites
Zowel op de websites van de publieke omroepen als de commerciŽle omroep zijn beelden en foto's te vinden van de aanslagen op New York en Washington.

Via de server van het NOB kan naar beelden van de berichtgeving op Nederland2 gekeken worden.

Verder is via de websites van de diverse omroepen de berichtgeving eveneens op de voet te volgen. Novatv en 2Vandaag. Gebruikers met een breedband internetverbinding kunnen via RTL nieuws naar nieuwsuitzendingen in goede kwaliteit kijken.

Amerikaanse sites
CNN, een van de sites drukbezochtste sites ter wereld bij dit soort rampen, kwam al snel met een zwaar uitgeklede versie van zijn sites. De 'lichte' pagina maakt meer verkeer mogelijk. Daarnaast brengen de websites van MSNBC, ABC en CBS ook snel het laatste nieuws.

Op de website van Poynter.org is een overzicht te zien van de voorpagina's van Amerikaanse kranten.

Webcams
De Washington Post heeft een webcam op het Pentagon gericht die elke minuut geŁpdate wordt. Daarnaast is op de website van Truelook een webcam te zien die gericht is op de zuidpunt van Manhattan waar de Twin Towers stonden.

Toronto Filmfestival gaat gewoon door

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het 26e Toronto Film Festival, een van de grootste film festivals ter wereld gaat ondanks de tragedie van gisteren in Amerika gewoon door, aldus meldde de festival directeur Piers Handling dinsdagavond.

Alle festiviteiten, zoals publieke screenings, commerciele screenings en persconferenties werden dinsdag afgelast uit respect en bezorgdheid over de gebeurtenissen die zich over de grens afspeelden.

"We twijfelen werkelijk op het moment, over hoe we met een normaal en toepasselijk antwoord op de gebeurtenissen kunen komen," zei Handling tijdens een nood persconferentie in het Park Hyatt Hotel. "Op dit punt, hebben we besloten door te gaan met het festival."

Volleyballers lijden dure nederlaag

De Nederlandse volleyballers hebben woensdagmiddag bij het EK in Ostrava, dat verrassend genoeg gewoon doorgaat, de tweede nederlaag geleden. In het vierde duel van het toernooi moest Oranje zijn meerdere erkennen in Bulgarije: 2-3 (22-25 25-23 25-17 23-25 13-15). Nederland is nu afhankelijk van derden of de halve finale er nog in zit.

De minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten werkte verlammend op de Nederlandse ploeg.

Tot ver in de tweede set ging bijna niets goed genoeg om een plaats bij de beste vier te rechtvaardigen. De opslag was onder de maat en het Nederlandse blok hield geen bal tegen. Bovendien maakten de Bulgaren amper fouten.

Bij 16-19 in de tweede set leek winst ver weg. Een Bulgaarse misser gaf een sprankje hoop. Richard Schuil wakkerde het aan tot een al niet meer verwachte opleving. Hij serveerde de set bijna persoonlijk uit.

Het knakte meteen de mentale weerbaarheid van de Bulgaren, toch al niet hun grootste kwaliteit. Hun coach verhielp dat manco echter simpel door de nog jonge en gretige invallers Nikolov en Tzvetanov een kans te bieden. Nederland kon tegenover dat nieuwe elan te weinig stellen.

Niet alleen Europa stelt wedstrijden uit

Zowel de NFL als de overige Amerikaanse sportbonden overwegen alle wedstrijden voor het komend weekend af te lasten.

Een woordvoerder van de NFL verklaarde het volgende:

"We verwachten binnen 24 uur een besluit naar buiten te brengen naar aanleiding van de komende speelronde. We zijn continue bezig met overleg, zowel binnen als buiten de NFL."

Naar aanleiding van een vraag van een journalist:

"Misschien spelen we wel wedstrijden waar mogenlijk, om de mensen wat afleiding van de verschrikkelijke gebeurtenissen te geven, maar ik moet bekennen dat dit idee waarschijnlijk geen doorgang zal vinden."

De NHL is nog niet begonnen, maar ook daar zijn de gevolgen van de ramp ernstig te noemen. De directeur voor Pro Scouting van de LA Kings, Ace Bailey, en een College Scout genaamd Mark Bavis zijn beiden slachtoffer geworden van de aanslagen. Vanuit alle hoeken binnen de NHL zijn er condoleances gestuurd.

Opvallend te noemen is het feit dat de websites van de NFL, en de NHL beiden wel melding geven van de aanslagen, maar dat de website van de NBA volledig verstoken is van enig nieuws op de openingspagina.

Building 5 staat op instorten

Helaas is het gedonder in Manhattan nog niet voorbij. Nieuwsstation CNN meldt momenteel dat het gebied rondom 'Building 5', een van de zeven gebouwen van het New Yorkse WTC, ontruimd wordt. Het gebouw staat op het punt tegen de vlakte te gaan.

De voormalige indeling van de gebouwen is met een beetje klikwerk te vinden op de site van CNN.

Update: Inmiddels is een gedeelte van het gebouw, dat de naam 'One Liberty Plaza' draagt, ingestort.

Wordt vervolgd...

Nederlander leidde twee kapers op

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee voormalige studenten van de Nederlandse vliegschoolhouder Ruud Dekker uit Florida stonden vermeld op de passagierslijst van een van de vier gekaapte vliegtuigen.Dat meldt het NOS Radio 1-Journaal.

De twee mannen,vermoedelijk Afghanen, worden beschouwd als verdachten door de FBI.Dekker heeft hen in het najaar van 2000 opgeleid.Later hebben ze bij een andere vliegschool straalvliegtuigen leren besturen.

De FBI nam in de nacht na de aanslagen de administratie van de vliegschool van Dekker in beslag. De Nederlander had de veiligheidsdienst zelf ingelicht.

Veroordeling staatslieden nietig

Het Hooggerechtshof van ServiŽ heeft woensdag de veroordeling van veertien Westerse staatslieden en NAVO-bevelhebbers door een rechtbank in Belgrado nietig verklaard. Het hof heeft ook de arrestatiebevelen tegen de veertien ingetrokken.

Het hof bepaalde dat alleen een militair hof bevoegd was vonnissen in zo'n zaak te vellen, aldus het persburea Beta. De rechtbank had de veertien in september vorig jaar in een showproces bij verstek veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen wegens oorlogsmisdaden in verband met de bombardementen van de NAVO op JoegoslaviŽ in 1999. Onder de aangeklaagden waren onder anderen de Duitse bondskanselier SchrŲder, de toenmalige Amerikaanse president Clinton en voormalig NAVO-secretaris-generaal Solana.

De rechtbank veroordeelde vlak voor de verkiezingen vorig jaar september, toen Milosevic nog aan de macht was, SchrŲder tot twintig jaar gevangenisstraf. De rechter gaf destijds opdracht de veroordeelden aan te houden en gaf verzoeken tot opsporing uit. Na de presidents- en parlemenstverkiezingen kwam Milosevic ten val. Hij zit inmiddels in voorarrest in de gevangenis in Scheveningen in afwachting van zijn proces voor het JoegoslaviŽ-Tribunaal.

Onder de veroordeelden waren verder de toenmalige Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, Albright en Cohen. De rechtbank veroordeelde tevens de Britse premier Blair en de Franse president Chirac.

Aangehouden voor isoleren CD-speler

In Sint-Gillis heeft een verdacht voertuig dinsdagavond voor heel wat opschudding gezorgd. Twee politieagenten merkten een verdacht pakje op tussen de zetels van een wagen die voor een joods gemeenschapscentrum aan de Munthofstraat geparkeerd stond. De agenten vreesden voor een explosie en ontruimden de buurt. Het pakje bleek achteraf onschadelijk te zijn.

Het pakje bestond uit een gele massa die samengebonden was en waaraan een zwarte elektrische draad bengelde. Toen de agenten het pakje rond 19.20 uur opmerkten, sloegen ze onmiddellijk alarm. Alle gebouwen in het deel van de Munthofstraat dat tussen de Overwinningsstraat en het Dillensplein gelegen is, werden geŽvacueerd. Het verkeer werd omgeleid.

De ontmijningsdienst werd erbij gehaald en die bracht het pakje tot ontploffing. Achteraf bleek dat het om synthetisch schuim ging. De eigenaar van de wagen, die intussen ter plaatse kwam, verklaarde dat het pakje niets anders was dan een cd-lezer, waaraan hij synthetisch schuim bevestigd had tegen het schokken van de wagen. Hij zou het pakje tussen de zetels geplaatst hebben om diefstal te vermijden. De man werd woensdagmorgen ter beschikking gesteld van het parket.

Beckham ruziet met collega??

David Beckham is gevraagd om beelden van zijn beveiligingssysteem thuis aan de politie over te dragen ivm een ruzie met een collega voetballer.

Wolverhampton Wanderers vleugelspeler Mark Kennedy werd gearresteerd door de politie na een ruzie met de golden boy van manchester United nadat buurtgenoten de politie hadden gebeld omdat ze een ruzie hoorden.

Kennedy werd in staat van beschuldiging gesteld naar aanleiding van gevaarlijk rijgedrag en het feit dat hij een blaastest weigerde. Hij ontkent de beschuldigingen van Beckham stellig. Hij werd in zijn ferrari aangehouden door agenten naar aanleiding van de ruzie.

De 25 jarige Iers international verklaarde:
"Ik heb nooit woorden met David over zijn vrouw (Victoria) gehad. David en ikzelf hebben in het geheel geen woorden gehad toen we beiden met onze eigen vrienden in een bar zaten. We zijn buren, en er is nooit wrijving tussen ons en de Beckhams geweest. Als proffessionele voetballer bewonder ik David om zijn techniek en kwaliteiten, en de manier waarop hij en zijn vrouw leven onder continue druk van de media."

Beckham was in het restaurant samen met teamgenoot, en vriend, Gary Neville toen het argument plaats zou hebben gehad.

De Beckhams waren bij het plaatsen van dit bericht nog niet bereikbaar voor commentaar.

Zandvoort wil meer internationale autosport

Circuit Park Zandvoort wil vanaf volgend seizoen meer internationale autosportevenementen organiseren. De directie denkt aan wedstrijden in het Duits Toerwagen kampioenschap (DTM), de FIA GT-races en de FIA sportscar-serie.

Om dat mogelijk te maken is bij de provincie Noord-Holland een vergunningsverzoek ingediend voor zeven extra 'geluiddagen'. De race-auto's mogen tot nu toe jaarlijks vijf dagen herrie maken.

Zandvoort wil met opbrengsten uit de internationale wedstrijden het circuit verder opknappen. Volgens directeur Hans Ernst zijn er plannen om op het complex een 22 meter hoog hotel te bouwen, de tunnel te verdiepen, de baan opnieuw te asfalteren en lange uitloopstroken bij de laatste bocht voor het rechte stuk aan te brengen. ,,We draaien nu gezond, maar dat soort investeringen moeten we betalen van opbrengsten uit nieuwe activiteiten'', aldus Ernst.

Het circuit beschikt al een tijdje over een licentie om formule-1-teams te laten testen. Zandvoort moet geÔnteresseerde renstallen, bijvoorbeeld McLaren, tot nu toe meestal nee verkopen, wegens het beperkte aantal geluiddagen. De directie wil ook op dit gebied meer mogelijkheden.

Op 23 september wordt voor het eerst een DTM-race op het circuit verreden, de klasse waarin onder anderen de Nederlanders Patrick Huisman en Christijan Albers uitkomen. Om aan de eisen van de Duitse organisatie te voldoen, laat Zandvoort in de pitsstraat nog snel een betonnen muur van 300.000 gulden bouwen.

KPN wil Duits UMTS netwerk delen

KPN wil het nieuw te bouwen UMTS-netwerk in Duitsland delen met Group 3G, een samenwerkingsverband van het Finse Sonera en Telefůnica Moviles. Het betekent dat de bedrijven het netwerk samen aanleggen, gebruiken en onderhouden.

De omvang van de besparingen zijn nog niet duidelijk. Later deze week volgt een mededeling, aldus een woordvoerder van KPN. Group 3G heeft geen eigen netwerk in Duitsland, maar wel een peperdure UMTS-vergunning.

Door het delen van netwerken kunnen telecombedrijven flink besparen op de kosten. Mede door de aankoop van frequenties in Nederland, BelgiŽ, Duitsland en Groot-BrittanniŽ is de schuld van KPN opgelopen tot om en nabij f 50 miljard.

Hoogbejaarde man krijgt weer 'eigen' gebit

Een 95-jarige Vietnamese man die al zijn tanden en kiezen al lang geleden was kwijtgeraakt, is weer gaan wisselen. Dat meldde de Vietnamese krant Thanh Nien (jonge mensen) maandag.

De hoogbejaarde man heeft inmiddels weer een eigen gebit, bestaande uit een dozijn hagelwitte tanden en kiezen. De spontane groei begon in 1998.

Volgens het blad kan Nguyen Cong Du nu weer, in plaats van zacht voedsel, gestoomde rijst eten, een populaire hap in Vietnam.

Lot Nederlanders onduidelijk

Het is nog niet duidelijk of bij de aanslagen in de VS veel Nederlandse slachtoffers zijn gevallen. In New York verwerkt het Nederlandse consulaat alle telefoontjes van verontruste familie en vrienden. Ook de speciale informatielijn van Volksgezondheid en het Rode Kruis (0800-1205) wordt druk gebeld over vermisten.

In het WTC werkten 3 tot 8 Nederlanders. In het getroffen Pentagon in Washington waren gisteren zo'n 100 medewerkers van Getronics, die aan het computernetwerk werkten. De Nederlanders zijn ongedeerd.

Travel Unie Nederland probeert zo'n 300 Nederlandse reizigers te traceren die gisteren mogelijk in New York waren.

Info over vermisten is te verkijgen op en door te geven aan 0800-1205

FBI: identiteit kapers bekend

De FBI heeft aanwijzingen over de identiteit van de daders en hun handlangers. De dienst zegt er zeker van te zijn dat een aantal daders in de VS was getraind als piloot.

In elk van de vier gekaapte toestellen zaten drie tot zes kapers, die gewapend waren met messen en boksbeugels. Vandaag werden in Boston, Florida en op de trein tussen Boston en New York mensen voor verhoor meegenomen. Het zou daarbij niet gaan om verdachten.

De veiligheidsdiensten zijn er "voor 90 procent" zeker van dat de Arabische terrorist bin Laden achter de aanslagen zit.

Later ongetwijfeld meer...

Getipt door Liquid Soul en Jeromar via de newssubmit.

Station Leiden ontruimd na vondst pakje

Het treinverkeer van en naar Leiden is woensdagavond tegen 22.00 uur stilgelegd na de vondst van een verdacht pakketje in de intercity van Amsterdam naar Roosendaal. De trein staat op het station van Leiden, dat op last van de politie wordt ontruimd.

UPDATE 22.55

Het pakje is inmiddels onderzocht en er werd niets aangetroffen. aldus de Railverkeersleiding.
Een voorgenomen ontruiming van het station bleek niet nodig te zijn.

Wereldrecordpoging van Moorsel mislukt

De recordpoging van Leontien-Zijlaard-Van Moorsel in Manchester is mislukt. De drievoudige olympisch kampioene uit Rotterdam kwam na een uur wielrennen op de Engelse baan uit op een afstand van 43.475 kilometer.

Dat was ruim anderhalf kilometer minder dan de topprestatie van de Franse werelduurrecordhoudster Jeannie Longo (45.094).

Van Moorsel verbeterde wel het Europees record, dat sinds 1978 op naam stond van Keetie Van Oosten-Hage met een afstand van 43.082. De Rotterdamse wielrenster wil volgend jaar in Mexico een nieuwe poging wagen om het werelduurrecord op haar naam te krijgen.

Rangers verliest beroep tegen UEFA

Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft woensdag het beroep van Glasgow Rangers afgewezen tegen de uitspraak van de UEFA om het UEFA-bekerduel tegen Anji Makhachkala 'normaal' in Dagestan te spelen.

Dat betekent vrijwel zeker dat Glasgow Rangers zich terugtrekt of wordt gediskwalificeerd, uit het Europa-Cuptoernooi. De Schotse club van trainer Dick Advocaat weigert wegens de instabiele situatie in vooral het buurland TsjetsjeniŽ maar ook in Dagestan af te reizen naar de voormalige Sovjetrepubliek. Namens de spelersgroep deed Arthur Numan eind vorige week een schriftelijke beroep op de UEFA om het duel te verplaatsen, naar Moskou bijvoorbeeld.

Het bestuur van de Rangers steunde het initiatief van Numan en ook het ministerie van Buitenlandse Zaken van Groot-BrittanniŽ vaardigde een negatief reisadvies uit. De UEFA gaf dinsdag evenwel geen gehoor aan het verzoek van de Rangers, waarna ook het TAS de Schotten afwees.

Het beladen duel had donderdag in Dagestan moeten plaatsvinden, maar na de terreuraanslagen in Amerika heeft de UEFA alle UEFA-bekerwedstrijden een week verplaatst.

Collega's eren Frasier-bedenker

Collega's bewijzen de laatste eer aan de bedenker en uitvoerend producent van 'Frasier', David Angell. Angell, die ook episoden voor 'Cheers' heeft geschreven', bevond zich aan boord van 1 van de toestellen die gebruikt zijn bij de terroristische aanslagen.

Aan boord bevond zich ook Lynn, de vrouw van David. Beiden zaten aan boord van vlucht 11 van American Airlines, van Boston naar Los Angeles. Angells co-producers David Lee en Peter Casey: "Hij was een aardige man met een onopvallend uiterlijk, die een van de scherpste komedies voortbracht die ooit voor tv zijn geschreven. Zijn vrouw Lynn was de liefde van zijn leven. Ze belichaamde zuidelijke gratie en charme."

Brand WTC te zien vanuit ISSAstronauten op het Internationale Ruimtestation zagen gisteren de rook en as van de resten van het WTC vanuit de ruimte. Het Station vloog 500 kilometer boven het gebeurde kort na de aanvallen in New York en Washington. ISS-commandant Frank Culbertson zei tegen het grondstation dat de wolk met brokstukken die verscheen in Manhattan duidelijk te zien was.
Hij zei: "Toen we over Maine vlogen, konden we New York City zien liggen en zagen we de rook uit de brandhaarden vandaan komen. Onze gebeden en gedachten gaan uit naar alle mensen die daar waren." Hij voegde verder toe: "Ik hoop dat de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn worden opgespoord en zo snel mogelijk worden berecht."

Brand Pentagon breidt zich uit

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, is woensdag opnieuw ontruimd. De brand die dinsdag in een vleugel van het gebouw uitbrak nadat een vliegtuig er was binnengevlogen, is volgens Amerikaanse televisiezenders nog altijd niet bedwongen.

Het vuur zou tot in de binnenring van het reusachtige gebouw zijn doorgedrongen. Duizenden ambtenaren die woensdagochtend ondanks de gedeeltelijke verwoesting van het gebouw op hun werk waren verschenen, moesten enkele uren later hun werkplek verlaten.

Het televisiestation CNN berichtte op grond van uitlatingen van woordvoerders van het ministerie dat er in de puinhopen geen overlevenden meer worden vermoed. Maar het aantal van achthonderd doden dat eerder is genoemd, zou te hoog zijn.

Prinsjesdag gaat door

Koningin Beatrix zal dinsdag op prinsjesdag net als ieder jaar de Troonrede uitspreken. Een eventueel uitstel van de opening van het politieke seizoen is niet mogelijk. Dat schrijft de grondwet voor.

Artikel 65 van de grondwet schrijft voor dat aan de Staten-Generaal uiterlijk op de derde dinsdag van september "door of namens de Koning een uiteenzetting van het door de regering te voeren beleid wordt gegeven''.

Overigens bleek woensdag al, dat er in politiek Den Haag weinig steun was voor de in verband met de dramatische gebeurtenissen in de Verenigde Staten gewekte suggestie prinsjesdag en de aanbieding van de Miljoenennota 2002 uit te stellen. De fractievoorzitters van alle partijen waren het er over eens dat de jaarlijkse hoogtijdag van de Nederlandse democratie wegens die gebeurtenissen juist wel moest doorgaan omdat uitstel twijfel aan de vitaliteit van de democratie zou kunnen wekken.

Miljardenschade voor verzekeraars

De verzekeringsschade als gevolg van de aanslagen in de Verenigde Staten zal volgens experts vele miljarden belopen. Alleen Swiss Re, een groot Zwitsers herverzekeringsbedrijf, schat de schade al op zeker 730 miljoen dollar. Ook MŁnchener RŁck, een grote Duitse herverzekeraar, voorziet een aanzienlijke strop.

Volgens een woordvoerder van Swiss Re is het nog onmogelijk om te zeggen hoe groot de totaalschade voor verzekeraars zal zijn. De vorige aanslag op het WTC in 1993 kostte 510 miljoen dollar, de bom in Oklahoma, zes jaar geleden, 125 miljoen dollar. De zware stormen eind 1999 in Frankrijk kostten verzekeraars zo'n 6,7 miljard dollar.

Rusland wil zitting G8 over terrorisme

Rusland heeft voorgesteld een speciale zitting van de G8, de 7 grootste industrielanden en Rusland, bijeen te roepen over het terrorisme. Dit heeft de Amerikaanse ambassadeur in Moskou woensdagmiddag gezegd na een ontmoeting met minister van Buitenlandse Zaken Ivanov.

Het verzoek is een gevolg van de aanslagen in New York en Washington. De VS beraden zich over het Russische voorstel, zo meldt het persbureau Ria Novosti.

De Russische president Poetin had de internationale gemeenschap eerder opgeroepen zich te verenigen in de strijd tegen het terrorisme.

NAVO bekrachtigt steun aan VS

De NAVO-lidstaten hebben woensdagavond formeel hun steun aan de Verenigde Staten bekrachtigd. Op grond van artikel 5 van het NAVO-verdrag hebben zij vastgelegd dat zij de VS op alle mogelijke wijzen te hulp zullen schieten, als de Amerikaanse regering daarom vraagt. Zo'n verzoek van de regering-Bush ligt er overigens nog niet.


Het blijft aan lidstaten zelf om te bepalen of zij desgevraagd ook militaire steun zullen geven aan de VS. De formele vastlegging van de zogeheten artikel-5-situatie leidt niet automatisch tot een oorlogssituatie. Volgens diplomatieke bronnen bij de NAVO is het besluit van woensdagavond 'vooral van hoge symbolische waarde'. De NAVO-lidstaten leggen nu formeel vast wat secretaris-generaal Robertson dinsdag al heeft verklaard: namelijk dat alle leden van het bondgenootschap solidair zijn met de Verenigde Staten.

Het uitroepen van de artikel-5-status komt er op verzoek van de VS, die hopen dat bij eventueel Amerikaans ingrijpen tegen terroristische groeperingen of landen die zulke groepen steunen, NAVO-lidstaten niet tegen elkaar worden uitgespeeld. Over concrete acties heeft de NAVO zich woensdag nog niet gebogen, mede omdat er nog geen dader van de aanslagen bekend is. Ook de VS houden er volgens diplomatieke bronnen nog rekening mee dat Amerikaanse groeperingen achter de aanslagen zitten.

Nederland zei woensdag bij monde van premier Kok de VS al wel 'alle mogelijke hulp' toe. Daarbij gaat het in ieder geval om noodhulp, maar mogelijk ook vormen van militaire ondersteuning.

Kwamen de passagiers in opstand?

HartSlag had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De crash van het vierde gekaapte passagiersvliegtuig in Pittsburgh is mogelijk veroorzaakt door een opstand van de passagiers. Dat blijkt uit de vanmiddag vrijgegeven telefoongesprekken van enkele passagiers die een gsm bij zich hadden.

Eťn man, de 38-jarige Thomas Burnett, belde naar zijn vrouw met de mededeling dat het toestel gekaapt was door drie mannen, en dat er reeds ťťn passagier vermoord was door de kapers. Hij veronderstelde dat iedereen zou sterven. Burnett zei verder dat hijzelf en twee andere mannelijke passagiers zouden proberen de kapers aan te vallen en te overmeesteren. Daarop nam hij afscheid van zijn vrouw en hing op.

Kort nadien stortte het toestel neer. Mogelijk zijn de passagiers er inderdaad in geslaagd om de cockpit te bereiken en de sturende kaper aan te vallen, waarna het vliegtuig crashte.
Een andere theorie is dat het toestel is neergehaald door een Amerikaanse F16. Het Amerikaanse ministerie van defensie weigert dit bericht in de media te bevestigen of te ontkennen.

Midway airlines failliet door aanslagen

De luchtvaartmaatschappij Midway Airlines is woensdag gestopt met haar activiteiten. Zij verkeerde al in financiele problemen, maar verwacht deze door de aanslagen in de VS niet meer te boven te komen. Midway verwacht een sterke afname van het luchtvaartverkeer.

Door het faillissement komen 1700 werknemers op straat te staan. De Amerikaanse onderneming probeert nog haar bezittingen te verkopen. De vliegtuigen worden teruggegeven aan de verhuurders.

Half augustus deed Midway Airlines al een beroep op de Amerikaanse faillissementswetgeving om zich te beschermen tegen de schuldeisers. Toen dacht de directie nog in afgeslankte vorm verder te kunnen. De financiele problemen waren het gevolg van een vermindering van het zakelijke verkeer en de toegenomen concurrentie tussen de luchtvaartmaatschappijen.

Ex-leidinggevende concentratiekamp bekent

De Bosnische Servier Dusko Sikirica, die door het Joegoslavie-Tribunaal was aangeklaagd omdat hij tijdens de oorlog in Bosnie (1992/95) enige tijd commandant van het concentratiekamp Keraterm zou zijn geweest, heeft gedeeltelijk schuld bekend. Dit heeft de griffier van het Joegoslavie-Tribunaal woensdag laten weten.

De schuldbekentenis is onderdeel van een overeenkomst tussen hoofdaanklaagster Carla Del Ponte en de verdediging. Sikirica bekent schuld aan vervolging, een misdaad tegen de mensheid. Beide partijen bevelen de rechters aan een straf van tien a zeventien jaar cel op te leggen.

In het akkoord tussen aanklagers en verdediging wordt Sikirica aangeduid als 'hoofd beveiliging' van het kamp. Hij wordt geen 'kampcommandant' meer genoemd omdat Keraterm feitelijk van buiten zou zijn bestuurd, vanuit een politiebureau. Als hoofd beveiliging had Sikirica volgens het akkoord maar beperkt gezag over andere agenten in het kamp en geen mogelijkheid om ondergeschikten voor wandaden te straffen.

Keraterm was - naast Omarska en Trnopolje - een van de beruchte Bosnisch-Servische kampen in het Noordwest-Bosnische district Prijedor. De 'ontdekking' van die kampen door Westerse verslaggevers was mede aanleiding tot de oprichting van het Joegoslavie-Tribunaal in 1993. Tal van moslims zijn er gemarteld en vermoord. De inmiddels 37-jarige Sikirica geeft onder meer toe dat hij in 1992 persoonlijk een persoon heeft doodgeschoten in Keraterm.

Ook Damir Dosen, die in Keraterm leiding gaf aan een ploeg bewakers, heeft het op een akkoordje gegooid met de aanklagers. In de 'deal' staat dat hij een straf van vijf a zeven jaar moet krijgen. De inmiddels 34-jarige Dosen geeft toe dat gevangenen zijn geslagen wanneer hij leiding gaf aan de bewakers.

Vorige week al werd bekend dat Dragan Kolundzija (41) schuld heeft bekend. Hij gaf volgens de tenlastelegging evenals Dosen leiding aan een ploeg bewakers. Kolundzija moet volgens de deal tussen aanklagers en verdediging drie a vijf jaar cel krijgen. De rechters moeten zich nog buigen over de akkoorden van de aanklagers met de verdachten. Dat gebeurt volgende week tijdens een openbare hoorzitting.

Sikirica, Dosen en Kolundzija staan sinds maart gezamenlijk terecht voor het Joegoslavie-Tribunaal. Na de presentatie van het bewijsmateriaal van de aanklagers was Sikirica op verzoek van de verdediging in juni al voortijdig vrijgesproken van genocide (volkenmoord), de zwaarst mogelijke aanklacht bij het VN-hof.

F1: Grand Prix van ItaliŽ gaat door

De Grand Prix Formule-1 van ItaliŽ, zondag op het circuit van Monza, gaat vooralsnog door. Dat heeft een woordvoerder van de internationale autosportbond FIA gezegd. Wel zijn alle festiviteiten rond de race geschrapt uit piŽteit met de slachtoffers in Amerika.

De Italiaanse autosportbond heeft de toeschouwers opgeroepen "zich sober te gedragen". Ook de Grand Prix van de Verenigde Staten, 30 september in Indianapolis, is vooralsnog niet afgelast.

Air Force One was doelwit

CNN heeft zojuist de informatie vrijgegeven dat Air Force One en ook het Witte Huis een officieel doelwit waren!

Daarom bleef Bush zo lang op grote hoogte rondcirkelen. De terroristen hebben dus ook een poging gewaagd om Bush uit te schakelen.

Air Force One is het officiŽle presidentiŽle ambtsvliegtuig, wat een gepantserde vesting is met vleugels voorzien van een commando-post en alle communicatie-snufjes.

Damesbasketbalteam poseert naakt

Spelers van het Litouwense basketbalteam hebben naakt geposeerd in het toonaangevende sportblad in hun land, in een poging de interesse in de Europese kampioenschappen damesbasketbal een nieuwe lift te geven.
De kampioenschappen beginnen dit weekeinde in Frankrijk.

"Het idee sprak ons aan omdat niemand in Litouwen dit ooit eerder gedaan heeft en het een 'shock value' heeft. Deze foto's zullen ongetwijfeld het aantal fans van de sport doen toenemen", aldus de spelers tegenover de jongste uitgave van Krepsinis Magazine.

Op de cover van het blad zien we drie naakte speelsters en een paar strategisch geplaatste basketballen.

De vrouwen geven toe dat de foto's nogal wat controverse in Litouwen kunnen veroorzaken - het land is basketbalgek en streng katholiek - maar ze hopen dat deze foto's de kloof in de populariteit tussen het damen en herenbasketbal zal verkleinen.

Aanhoudingen in Boston en Florida

Een Amerikaanse politiemacht heeft in Boston en het zuiden van Florida een aantal mensen aangehouden in verband met het onderzoek naar de daders van de aanslagen. Om hoeveel mensen het gaat en waarom zij precies zijn opgepakt is niet duidelijk. De politie hoopt in ieder geval informatie te krijgen die leidt naar de kapers.

Agenten van de FBI drongen onder meer in Boston een hotel binnen om daar huiszoekingen te verrichten. Onderzoek bij een aantal vliegscholen in de buurt leidde naar het betreffende hotel. De eerste twee kapingen vonden plaats bij Boston. Volgens onbevestigde berichten waren daar mensen op de grond nauw bij de voorbereidingen betrokken.

Eerder vandaag meldde de Boston Herald dat vijf Arabische mannen zijn aangemerkt als mogelijke daders of medeplichtigen, onder wie twee broers met paspoorten van de Verenigde Arabische Emiraten. Een van de twee broers zou een piloot zijn.

Na een tip is op het vliegveld Logan bij Boston een auto gevonden met daarin Arabische handleidingen voor passagiersvliegtuigen. Vanaf Logan vertrokken de twee toestellen die zich in het World Trade Center in New York boorden. Een FBI-functionaris heeft gezegd dat zich in Boston al geruime tijd een netwerk van terroristen ophield. Mogelijk zijn de daders daaruit afkomstig.

Kashmir
Het Franse persbureau AFP ontving vanochtend een verklaring van een groep islamistische separatisten uit Kashmir, waarin deze de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeist. Het gaat om de radicale militaire beweging Lashkar-i-Taiba die strijdt tegen de Indiase aanwezigheid in Kashmir. Lashkar-i-Taibi zou financieel gesteund worden door Osama bin Laden. Een bevestiging van het bericht van officiŽle zijde ontbreekt echter. Gisteren werd gemeld dat het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina achter de aanslagen zat, maar die organisatie sprak dat later met klem tegen.

Voor de Amerikaanse autoriteiten blijft de Saudische terrorist en miljonair Osama bin Laden zelf de hoofdverdachte. Deze ontkent echter betrokken te zijn, hoewel hij de daders vanuit zijn schuilplaats in Afghanistan gefeliciteerd heeft. Bij het horen van het nieuws zou hij volgens een zegsman Allah bedankt hebben.

Ook de Afghaanse regering in ballingschap vermoedt dat Bin Laden bij de aanslag betrokken is. Een woordvoerder noemt de 'terroristische driehoek' Taliban, Osama bin Laden en de Pakistaanse inlichtingedienst ISI verantwoordelijk. De regering van de Taliban is maar door een drietal landen erkend, waaronder Pakistan. De regering die in ballingschap verblijft, is door de Verenigde Naties erkend als de enige wettelijke.

Aangepaste playlists MTV en TMF

MTV heeft in heel Europa de playlist aangepast als gevolg van de aanslagen in de Verenigde Staten. De zender laat clips waarin bommen, explosies, geweld en vliegtuigen voorkomen voorlopig niet zien.

Zo zijn bijvoorbeeld de Foo Fighters met het nummer Learning to Fly en U2 met Elevation even niet te zien. Dat heeft een woordvoerster van MTV woensdag gezegd. De Nederlandse clipzender TMF voert een soortgelijk beleid.

Hollywood stelt films met explosies uit

Diverse Amerikaanse filmproducenten hebben woensdag besloten de premiŤre van films die over explosies handelen voor onbepaalde tijd uit te stellen. Zij doen dat uit piŽteit met de slachtoffers van de aanslagen in New York. Dat meldden Amerikaanse media.

Studio Warner Bros. heeft besloten de film Collateral Damage voor onbepaalde tijd uit te stellen. De nieuwe film van Arnold Schwarzenegger gaat over een brandweerman die achter de daders aangaat van een terroristische aanslag, waardoor zijn vrouw en kind omkwamen.

De nieuwe komedie van regisseur Barry Sonnenfeld, Big Trouble, is op de lange baan geschoven. De film, met in de hoofdrollen Tim Allen en Renť Russo, verhaalt over een groep mensen die in een vliegtuig met een bom van doen krijgen. Deze film zal pas in de loop van 2002 voor bioscooproulatie in aanmerking komen. De studio's heben ook de romantische komedie Sidewalks of New York en de gevangenisthriller The Last Castle met Robert Redford op de lange baan geschoven.

Eerder woensdag besloot distributeur Columbia Tristar al de trailer van de film Spiderman van regisseur Sam Raimi uit piŽteit met de slachtoffers van de aanslagen uit de bioscopen te halen. Daarin is te zien hoe Spiderman de helikopter van een bende overvallers vangt door een reusachtige net te weven tussen de twee torens van het World Trade Centre.

Op internet is de trailer overigens nog wel te zien, onder meer op de site www.thespidermanmovie.com.

"Doe niet zo dom, u gebeurt niks"

Langzamerhand wordt wat meer duidelijk over wat zich heeft afgespeeld in de vier vliegtuigen die dinsdag in het Amerikaanse luchtruim werden gekaapt. Een luchtverkeersleider heeft tegen de krant Christian Science Monitor iets gezegd over wat hij heeft gehoord in een vliegtuig dat kort daarop in een toren van het World Trade Center vloog.

Een van de piloten van het toestel, dat in Boston was opgestegen en naar Los Angeles zou gaan, richtte een microfoon zo dat de luchtverkeersleider een kaper in het Engels tegen een piloot zoiets hoorde zeggen als: "Doe niet zo dom, U wordt niets aangedaan." Ook kon hij horen dat iemand vroeg om een vliegroute naar het vliegveld John F. Kennedy bij New York. Omdat de zegsman zelf het toestel niet begeleidde, weet hij niet of het om de piloot of om een kaper ging.

Kort daarop werd de transponder afgezet. Naar de hoogte waarop het toestel vloog kon de luchtverkeersleiding van toen af aan slechts gissen, hoewel het op de radar zichtbaar bleef. De luchtverkeersleiders vingen ook op dat een kaper zei: "Wij hebben meer vliegtuigen, wij hebben andere vliegtuigen." Zij begrepen toen niet wat hij daarmee bedoelde.

Naar verluidt zijn twee F-15-gevechtsvliegtuigen opgestegen, nadat bekend was geworden dat het vliegtuig was gekaapt. Maar kort voor of na het opstijgen kwam het bericht dat het toestel een gebouw had geraakt. Dat bleek het World Trade Center te zijn. De luchtverkeersleiders die het toestel hebben begeleid, hebben een trauma opgelopen. "Je hebt een speciale relatie met iedereen, met ieder vliegtuig waarmee je werkt. Zij hoorden wat er in de cockpit gebeurde en toen raakten zij het contact kwijt'', aldus de verkeersleider in de Christian Science Monitor, die in Boston wordt uitgegeven.

GeTronics medewerkers veilig uit pentagon

Ongeveer honderd medewerkers van het Nederlandse automatiseringsbedrijf Getronics zijn na de aanslag ongedeerd uit het Pentagon gekomen. Getronics was bezig aan het computernetwerk van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Ook waren er vier medewerkers aan de slag in het World Trade Centre op het moment van de aanslagen. Die zijn volgens Getronics allen ongedeerd.

Getronics heeft in totaal zo'n 8000 medewerkers in de Verenigde Staten. De honderd in het Pentagon waren bezig met het computernetwerk. Het is nog niet duidelijk of Getronics meewerkt aan de herstelwerkzaamheden. "Dat is nog helemaal niet aan de orde", reageert een woordvoerder. "We weten nog niet wat we vandaag of morgen doen."

Verschillende andere Nederlandse bedrijven zijn bezig met een inventarisatie. Amerikaanse medewerkers van effectenhuis Van der Moolen zijn volgens het bedrijf veilig weggekomen. Het effectenhuis heeft in de nabijheid van het getroffen World Trade Center een kantoor, waar ongeveer vierhonderd mensen werken.

Het effectenhuis is op dit moment bezig met een inventarisatie van contacten in de financiŽle wereld. "Het is ingewikkeld en verwarrend. We willen weten hoe onze relaties ervoor staan.", zegt de woordvoerder. "Ook is nog niet zeker hoe de handel straks van start gaat. Er is natuurlijk veel communicatie verdwenen."

Dat geldt ook voor andere bedrijven. Zo heeft ABN Amro een kantoor van vijftig medewerkers om de hoek van het World Trade Centre. In totaal werken er 2000 van de bank in New York. "Het is onmogelijk te zeggen hoe het er met al die mensen voorstaat. Het kantoor bij het WTC is ontruimd en voor zover ik weet zijn er geen slachtoffers", aldus de zegsman.

Ook van andere Nederlandse bedrijven met activiteiten in de VS rapporteren vooralsnog geen slachtoffers als gevolg van de aanslagen.

VS-luchtruim nu beperkt open

Het Amerikaanse luchtruim gaat beperkt open voor vliegverkeer. Vliegtuigen die dinsdag wegens de aanslagen in New York en Washington op een vliegveld buiten de Verenigde Staten moesten landen, kunnen alsnog naar hun oorspronkelijke bestemming gaan. Dat heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA woensdag besloten.

Reguliere vluchten blijven vooralsnog verboden. De FAA gaf geen aanwijzing wanneer dat verbod wordt opgeheven. Eerder op de dag had de organisatie bekendgemaakt dat het luchtruim om 18.00 uur weer geopend zou worden, maar dat bleek niet het geval te zijn.

Mensen in WTC zagen vliegtuig op tv

Medewerkers van bedrijven die in het World Trade Center waren gevestigd, zagen op de televisie een vliegtuig op de tweede toren van het gebouw afkomen.

Voor de meesten begon de terreurdaad met een geweldige klap, waarvan zij de oorzaak niet direct konden vaststellen. Dat terroristen met een gekaapt passagierstoestel op de toren waren afgevlogen wisten de journalisten van het persbureau, dat op de 52e verdieping was gevestigd, nog niet. "Pas op de trap hoorden wij dat het om een vliegtuig ging, omdat sommigen dat op CNN hadden gezien", zei Ciara Linnane, chef van het bureau van het financiŽle persbureau AFX News in New York.

Zoals bij alle Amerikaanse persbureaus staat CNN continu aan. Linnane en haar collega's hadden een uur nodig om via de trap op de begane grond te komen. De trappen en vloeren stonden vol rook. Toen ze de uitgang bereikten, bleek die verwoest te zijn.

Sylvie van den Hurck (37), een Nederlandse die sinds 1989 in New York woont, was dinsdag net haar werkdag begonnen in haar kantoor vlakbij het World Trade Centre.
De firma waarvoor ze werkt heeft een vestiging in het WTC. Personeel van die zaak belde met de mededeling dat er brand was uitgebroken, vertelt Van den Hurck. Er ontstond verwarring op haar afdeling waarop zij naar het raam rende en een vliegtuig recht op het World Trade Centre zag afvliegen. "Ik dacht wat gek: normaal vliegen er alleen helikopters. Ik dacht aan een verdwaalde tv-ploeg die het gebouw wilde filmen."

Toen het vliegtuig zich midden in de toren boorde, zag ze de enorme ravage en hoorde een enorm lawaai. "Mijn verstand stond stil. Het was net een film. Anderen raakten in paniek, maar ik dacht: ik wil naar huis, naar mijn honden." Vlak daarna zag ze het gebouw in elkaar storten. "Het flikkerde gewoon in elkaar."

Netverkeer Nederland 18 procent minder

Het Nederlandse internetverkeer is volgens waarnemers van de Amsterdam Internet Exchange lager dan normaal. Volgens directeur Job Witteman is dit een opmerkelijk gevolg van de aanslagen in de VS vanmiddag. Het verkeer concentreert zich tot een handvol sites: CNN bracht de site vanwege de vele bezoeker al tot een minimumomvang terug.

Het normale verkeer rond 17 uur ligt op 4 gigabit per seconde, maar na de aanslagen lag het internetverkeer op 3,24 Gigabit per seconde.

Wellicht zijn veel sites niet of nauwelijks bereikbaar en is er daardoor minder verkeer. Ook wordt er mogelijk minder gewerkt en meer tv gekeken in bedrijven, zeker indien beelden niet bereikbaar blijken te zijn via het net.

Individuele sites raakten wel overbelast. De meeste nieuwssites binnen Nederland, en veel Amerikaanse websites waren niet bereikbaar door de vele bezoekers. Planet Internet heeft de capaciteit zojuist verdrievoudigd.

Een technicus van Interxion, een pan-Europees hostingbedrijf, zegt weinig toename in het verkeer bij zijn klanten waar te nemen, integendeel. Over internetverkeer an sich kan hij verder niets zeggen.

Proxy-netwerk Akamai was eind van de middag niet te bereiken.

Het bedrijf treedt op als verkeersregelaar voor veel sites van bijvoorbeeld AOL en Yahoo. Op momenten dat verkeer naar een bepaalde site piekt, leidt het bedrijf via een eigen netwerk dat verkeer naar rustiger delen van internet.

Concurrerende omroepen VS samen

Televisiestations in de VS hebben hun onderlinge hevige concurrentiestrijd gelaten voor wat het is en zijn een unieke samenwerking aangegaan in het licht van een optimale verslaggeving.

Dat meldt de Wall Street Journal.
Viacom's CBS, General Electric's NBC en MSNBC, Walt Disney's ABC, AOL Time Warner's CNN en News Corp's Fox en Fox News gingen gisteren na het neerstorten van het eerste vliegtuig over op continu verslaggeving over de ramp. Neerstorten van het tweede vliegtuig was dan ook live op de kanalen te zien.

Het besluit om een samenwerking aan te gaan werd geinitieerd door Don Hewitt, uitvoerend producer van het programma '60 Minutes' op CBS. De CBS chef Andrew Heyward belde vervolgens zijn concurrenten. Allen gingen akkoord.

In een verhaal van deze omvang gaat het nationale belang, het grondig informeren van de mensen voor, meent de Amerikaanse 'broadcaster' eensgezind.

Ook financiele belangen zijn aan de kant gezet. De omroepen geven miljoenen dollars uit om het drama te verslaan en lopen evenveel inkomsten mis door geen reclamespotjes meer uit te zenden.

Alle zenders hebben behalve eigen camera's ook steeds meer amateurbeelden - met name van de vliegtuigcrashes.

De netwerken blijven voorlopig 24 uur verslaggeving doen, ze weten nog niet tot wanneer dit doorgaat. Ondertussen worden evenementen, zoals de uitzending van de Emmy Awards op CBS, op zijn minst een week uitgesteld. In Hollywood wordt gesproken over uitstel van de traditionele start van het nieuwe televisieseizoen van aankomende maandag. Alle sportwedstrijden in de VS zijn afgelast. Voor het eerst sinds D-Day, WO-II zijn alle honkbalwedstrijden afgelast.

Een aantal omroepen maakt zich zorgen over nieuwe televisieseries waarin terroristische aanslagen en explosies voorkomen. De zenders dubben over het wel of niet uitzenden ervan.

PSV tekent protest aan tegen doorgang CL

PSV heeft woensdag officieel protest aangetekend tegen het doorgaan van de uitwedstrijd in de Champions League tegen Nantes die ze met 4-1 verloren. De Eindhovense club had dinsdagavond voor de wedstrijd aan de dienstdoende UEFA-waarnemer al laten weten dat de ploeg onder protest zou spelen. Dat heeft het bestuur woensdag bij de UEFA schriftelijk bevestigd.

"De UEFA denkt nu wat wij een dag eerder al dachten", legde PSV-woordvoerder Salazar uit. "Misschien was er dinsdagavond misschien nog wel meer reden om het hele programma uit te stellen. Toen waren de beelden uit Amerika en de emoties heel heftig. De hele wereld verkeerde in een schoktoestand. Een dag later ben je toch al meer met de verwerking bezig door er veel over te praten."

"Alle wedstrijden overspelen"

PSV geeft de Europese voetbalunie in overweging om alle EC-wedstrijden van dinsdag te laten overspelen. "Het gaat niet om winnen of verliezen, maar om zuivere besluitvorming", aldus Salazar. "Het is ook een kwestie van hoe je ermee omgaat. Nederlanders voelen zich heel erg betrokken bij de wereld. Fransen daaregentegen zijn heel chauvinistisch. Er werd dinsdag in ons hotel ook nauwelijks door de Fransen naar de tv-beelden uit Amerika gekeken. Er werd wel volop gedanst."

Op verzoek van PSV vond dinsdag in Nantes spoedberaad plaats gevonden tussen voorzitter Harry van Raaij, diens Franse collega en de UEFA-waarnemer. Tijdens die bijeenkomst gaf de Eindhovense preses uitdrukkelijk te kennen dat PSV niet wenste te spelen, gezien de verschrikkelijke gebeurtenissen in Amerika en de impact van de ramp.

"Van niemand kan en mag worden verwacht dat onder deze omstandigheden aan voetbal wordt gedacht of deelgenomen", liet Van Raaij weten bij dat onderhoud. "Wij mogen het spelers niet aandoen om onder dergelijke emotionele druk te spelen."

onder protest

De UEFA-waarnemer Carrell liet bij die bijeenkomst weten dat de UEFA zonder verdere toelichting het besluit al had genomen alle wedstrijden van de dinsdagronde van de Champions League en de UEFA-beker te laten doorgaan. Volgens de UEFA-waarnemer gold dat ook voor de wedstrijden van woensdag en donderdag.

"Daarop heeft voorzitter Van Raaij duidelijk gemaakt aan de UEFA-waarnemer dat PSV slechts onder protest de wedstrijd zou gaan spelen", aldus een persverklaring van de landskampioen. "Volgens Van Raaij waren de sportieve voorwaarden niet aanwezig om een wedstrijd op dit niveau met deze internationale exposure te spelen. Het besluit van de UEFA om alsnog alle wedstrijden deze week te schrappen, komt te laat. Het bevestigt wel dat overwegingen van PSV dinsdag juist waren."

Veiling WTC-items loopt storm

De plotselinge vernietiging van het World Trade Centre blijkt voor sommige mensen ook onverwachts geld op te leveren. Een eigenaar van een design-tekening van het World Trade Centre die de tekening aanbood via de online veiling-site E-Bay heeft uiteindelijk bijna 100 keer zoveel voor de tekening mogen ontvangen dan hij zelf op gehoopt had. Hij bood de tekening van de Twin Tower al een aantal dagen geleden aan. Een tijd lang leek het er op dat het minimumbod van 5 dollar niet overschreden zou worden.

Gisteren en vandaag nam na het gebeurde in New York onmiddelijk de hoeveelheid belangstellenden toe. Uiteindelijk is de tekening voor 311 dollar van de hand gedaan. De koper wenst anoniem te blijven. Andere items gaan sinds de 11e van september ook tegen abnormaal hoge prijzen naar de nieuwe eigenaar.

Europese dag van rouw a.s vrijdag

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben de Europese bevolking opgeroepen vrijdagmiddag precies om 12.00 uur drie minuten stilte in acht te nemen voor de slachtoffers van de aanslagen in de Verenigde Staten. Ze roepen vrijdag ook uit tot rouwdag.

Dit bleek woensdag na spoedoverleg tussen de EU-ministers in Brussel, waarbij ook NAVO-topman Robertson aanwezig was.

In een verklaring veroordelen de ministers in scherpe bewoordingen de aanslagen. De EU-lidstaten willen alle mogelijke moeite doen te helpen bij het opsporen, berechten en straffen van de daders. Ze willen ook met de VS en andere landen samenwerken om het internationale terrorisme te bestrijden.

Reactie Van Aartsen

Van Aartsen noemde met name Rusland. Begin oktober is er in Brussel een Europees-Russische top om dit onderwerp prominent met de Russische president Poetin aan te kaarten.

De EU-ministers zien verder een rol voor alle internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties. Volgens Van Aartsen biedt de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN, die over anderhalve week begint, het forum voor de Arabische landen om nog eens hun solidairiteit te betuigen aan de Amerikanen.

Van het aanwijzen van schuldigen was geen sprake. ,,Dit is geen strijd tegen staten of religie, met een vijand zonder gezicht, maar wel een politiek programma.''

De EU heeft de VS verder alle hulp aangeboden bij het zoeken naar en redden van de slachtoffers van de aanslagen. De unie zal intern ook de strijd tegen het terrorisme intensiveren, zei minister Michel van fungerend EU-voorzitter BelgiŽ na afloop van de bijeenkomst. De EU-ministers van Justitie en Transport krijgen de opdracht het bestaande beleid te evalueren en zo nodig aan te passen.

Oproep Rusland

Rusland heeft voorgesteld een speciale zitting van de G8 (de zeven grootste industrielanden plus Rusland) bijeen te roepen over het terrorisme. Dit heeft de Amerikaanse ambassadeur in Moskou woensdag gezegd na een ontmoeting met minister van Buitenlandse Zaken Ivanov.

De VS beraden zich over het Russische voorstel, meldt het persbureau Ria Novosti. De Russische president Poetin had de internationale gemeenschap eerder opgeroepen zich te verenigen in de strijd tegen het terrorisme.

VS: Aanslag is oorlogsdaad

De aanslagen in de Verenigde Staten zijn ,,een oorlogsdaad''. Dat heeft de Amerikaanse president Bush woensdagmiddag gezegd tijdens een landelijke toespraak.

Hij beloofde de schuldigen te achterhalen. ,,Dit is een monumentale strijd tussen goed en kwaad. Een oorlog die veel geld en tijd zal kosten, maar die wij zullen winnen'', aldus de president. Bush heeft het Congres woensdag gevraagd om ,,noodfondsen'' om de hulpverlening te ondersteunen.

Het Witte Huis heeft woensdag verklaard dat de onmiddellijke dreiging van terroristische acties tegen Amerikaanse doelen voorbij is. Volgens een woordvoerder hebben de daders ,,hun plannen ten uitvoer gebracht''. Het gevaar voor de openbare veiligheid is nu aanzienlijk afgenomen, aldus de woordvoerder.

Powell: "oorlog tegen de VS en alle democratische-landen".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell vergeleek eerder op de dag de bloedige terreuracties met een oorlog tegen de Verenigde Staten en alle andere democratische landen.

,,Het Amerikaanse volk begrijpt heel goed dat het om een oorlog gaat, wij moeten erop antwoorden als op een oorlog'', zei hij voor de Amerikaanse televisiezenders ABC en NBC. Volgens Powell is niet alleen sprake van een oorlog tegen de Verenigde Staten, maar ook tegen de beschaving en ,,tegen alle landen die in de democratie geloven''.

De vroegere commandant van de Amerikaanse troepen in de Golfoorlog maakte duidelijk dat de Amerikaanse regering een militaire reactie op de aanslagen overweegt. ,,Dit zal niet worden opgelost met een enkele tegenaanval tegen een individu, het zal een langdurig conflict zijn dat op verscheidene fronten moet worden uitgevochten'', zei Powell.


Nederland zegt Amerika militaire hulp toe


Nederland heeft de Verenigde Staten formeel militaire hulp toegezegd als de regering-Bush daar om vraagt. Dat heeft een woordvoerder van de NAVO woensdag bekendgemaakt in Brussel.

Ook andere NAVO-lidstaten en landen als BelgiŽ, Spanje, Denemarken, Rusland, OekraÔne, Zweden, Oezbekistan, Polen en TsjechiŽ hebben dergelijke militaire steun toegezegd. Volgens de woordvoerder hebben de VS echter nog niet officieel hulp gevraagd. Ook is er nog geen besluit over het afkondigen van een artikel-5-situatie, waarbij een aanval op ťťn NAVO-partner wordt beschouwd als een aanval op het gehele bondgenootschap.

Inval FBI in hotel in Boston

CNN geeft op dit moment een live-rapportage van een inval van FBI-agenten in The Westin Hotel in Boston. Het hotel wordt op dit moment uitgebreid onderzocht. De toeloop van politie is enorm. Het pamflet in het vliegtuig dat gevonden is lijkt geleid te hebben tot de inval in Boston. Meer info en screenshots volgen.

Update 19:15

Het is nog steeds onduidelijk waarom de FBI en de 'Squad Teams' bij het hotel zijn. Wel blijkt de huurauto die gevonden is in Boston geclassificeerd als zeer bruikbaar materiaal voor het onderzoek.

Update 19:21

De FBI-mensen zijn voorzien van kogelvrije vesten het hotel binnengedrongen. Naar het schijnt volgens een bron in het hotel is de FBI de 16e verdieping aan het doorzoeken. Een aantal agenten haalden later fiber-optische kijkers om onder deuren door te kijken. De politieagenten zijn alleen zwaar bewapend.Update: 19:29

Volgens de Boston Channel heeft de FBI met succes 12 mogelijke kapers geidentificeerd en gebruikt de inval om arrestaties te verrichten. Alle namen van deze 12 kapers zijn bekend. Er waren er drie op elke vlucht. CNN rapporteert ook arrestaties in Florida.

Update: 19:58

De FBI bericht dat er een aantal personen in bewaring is gesteld om hun te ondervragen. Ook is er een huurauto gevonden die twee terroristen naar het vliegveld van Boston bracht. In Corol Springs is gisterenavond al een huis doorzocht door de FBI.

Ook Arafat doneert bloed

Yasser Arafat heeft in een ziekenhuis in Jeruzalem bloed gedoneerd voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. De Palestijnse leider wil daarmee een goed voorbeeld geven voor de rest van de wereldbevolking.

Arafat zegt bijzonder mee te leven met slachtoffers en nabestaanden van de ramp. Dit ondanks het feit dat de Verenigde Staten al jaren IsraŽl steunen in hun strijd tegen de Palestijnen.

(Met dank aan #usaramp)

Luchtruim voorlopig nog op slot

De Amerikaanse luchthavens waren gepland om om 18.00 uur Nederlandse tijd weer open te gaan. dennis@wacky meldt ons echter dat de FAA, de luchtvaart autoriteiten in de VS, volgens CNN hebben besloten dat het luchtruim toch niet open is gegaan om die tijd.

Het grootste deel van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben aangekondigd beperkte diensten weer op te zullen pakken, ergens in de namiddag of avond, lokale tijd.

Alle luchthavens zijn voorlopig voorzien van extra veiligheidsmaatregelen.

Trailer Spiderman uit bioscoop gehaald

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Distributeur Columbia Tristar haalt de nieuwe trailer van de film Spiderman van regisseur Sam Raimi uit de bioscoop. Het filmbedrijf doet dit uit piŽteit met de slachtoffers van de aanslagen in New York en Washington.

In het promotiefilmpje is te zien hoe de hoofdpersoon de helikopter van een bende overvallers vangt door een reusachtig net te weven tussen de twee torens van het World Trade Center.

"Het zou ongepast zijn de trailer te blijven vertonen", aldus een woordvoerder van Columbia.

Het filmpje was sinds 2 weken ook in de Nederlandse bioscopen te zien. Of de trailer in Nederland uit de bioscopen wordt gehaald, kon Columbia Nederland niet zeggen: het moederbedrijf is door de aanslagen nog gesloten. Ook is nog niet duidelijk of de scŤne uit de film zal worden gemonteerd.

Spiderman vertelt het verhaal van de slome student Peter Parker die, wanneer hij door een spin wordt gebeten, verandert in een superheld. De hoofdrollen worden vertolkt door Tobey Maguire, Kirsten Dunst en Willem Dafoe. De film moet in mei wereldwijd in premiŤre gaan.

De trailer is overigens nog wel op het internet vinden...

Extra (18:51 uur):

Een aantal vooraanstaande bioscopen in Engeland heeft de film 'Swordfish' van Dominic Sena uit het programma gehaald. In de film speelt John Travolta (1954) namelijk een terrorist. Dit meldde llubse ons nog.

USA ramp ook gemeld aan BB'ers

Onderdeel van het Big Brother concept is dat de bewoners absoluut geen contact met de buitenwereld hebben. Ze weten niets, ze horen niets, ze leven alleen met elkaar. Voor de ramp in de USA is een uitzondering gemaakt.
Onedutch meldde ons via de newssubmit namelijk het volgende:

De stem van Big Brother klinkt door het Huis. ďBeste bewoners, als eerste wil ik jullie vertellen dat het goed gaat met jullie familie en vrienden. Ik vertel dit, omdat er iets in de wereld is gebeurd, waar jullie erg van zullen schrikkenĒ, zegt Big Brother. ďWij vinden dat wij dit absoluut moeten vertellen.Ē Big Brother vertelt over de gisteren gepleegde terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. ďWij wensen jullie veel sterkte en wijsheid toe om dit te verwerkenĒ, aldus Big Brother

Gert-Jan zoekt naar bevestigingen, want hij kan het nieuws niet geloven. Van Big Brother krijgt hij opheldering. ďWij zouden jullie nooit in verwarring willen brengen van zoiets gruwelijksĒ, aldus Big Brother.

Taliban bereid Bin Laden uit te leveren

Het Taliban-regime in Afghanistan is bereid de Saoedische terrorist Osama bin Laden uit te leveren aan de Verenigde Staten, maar dan moet wel worden bewezen dat hij achter de aanslagen zit. Zolang dat niet het geval is, vinden de Taliban het nog te vroeg om over uitlevering te praten.

Bin Laden zelf ontkent volgens een aantal Pakistaanse kranten dat hij iets met de aanslagen te maken heeft. Wel zou hij de aanslagen een legitieme actie hebben genoemd van volkeren die door Amerika zijn onderdrukt. Bin Laden houdt zich waarschijnlijk schuil in Afghanistan. Toen er vannacht raketten werden afgevuurd op de Afghaanse hoofdstad Kabul, werd even gedacht aan een Amerikaanse vergeldingsactie. Maar het was waarschijnlijk een actie van de Afghaanse oppositie.

Feyenoord - Bayern MŁnchen afgelast

Het duel tussen Feyenoord en Bayern MŁnchen gaat woensdagavond niet door. De Europese Voetbal Unie (UEFA) heeft alle Europese bekerduels voor woensdagavond afgelast. De beslissing is genomen naar aanleiding van de aanslagen in de VS.

De wedstrijden voor de UEFA beker op donderdag worden eveneens uitgesteld. Op die avond zouden Ajax, FC Twente en FC Utrecht in actie komen. Ajax en FC Utrecht thuis tegen respectievelijk Limassol en Grazer AK. FC Twente vertrok woensdagmorgen naar Warschau voor de uitwedstrijd tegen Polonia.

Het is de eerste keer in de historie van het voetbal dat de UEFA een dergelijke maatregel neemt. ,,Wij hebben dit besluit genomen uit respect voor de slachtoffers van de aanslagen'', aldus een woordvoerder van de UEFA. ,,Wij vinden het een logisch besluit.'' De wedstrijden in de Champions League worden op 10 oktober ingehaald.

Luchtruim weer om zes uur open

Het Amerikaanse luchtruim zal om zes uur vanavond Nederlandse tijd weer opengaan. Het vliegverkeer werd gistermiddag na de aanslagen meteen stilgelegd. Alle KLM-vluchten vanaf Schiphol naar Amerika en Canada voor vandaag blijven gecanceld.

Ook wordt niet meer gevlogen naar een aantal plaatsen in het Midden-Oosten: Tel-Aviv, Beiroet, Amman en Damascus. De KLM komt terug van eerdere berichten dat twee van haar toestellen die gisteren na de aanslagen waren uitgeweken naar Canada al mogen terugkeren. Volgens de luchtvaartmaatschappij blijft het Canadese luchtruim voorlopig nog gesloten.

De KLM en Schiphol hebben andere Europese luchthavens gevraagd om mensen die via Schiphol willen vliegen, vast te houden. Schiphol wil zo voorkomen dat er nog meer passagiers op de luchthaven vast komen te zitten. Gisteren waren er dat zo'n achtduizend. Ongeveer achthonderd van hen hebben de nacht doorgebracht in een asielzoekerscentrum in Amsterdam. Nog eens vijfhonderd mensen werden ondergebracht in een opvangcentrum in Spaarnwoude.

Onzekerheid rond Canadese vliegtuigen

Zojuist is het bericht op de CNN-site geplaatst dat er een onzekerheid heerst rond een drietal Canadese vliegtuigen. Meer info volgt.

Canadian authorities tracking three planes in western Canada, U.S. officials tell CNN. Details to come.


Update 16:17

Het bericht is inmiddels verwijderd van de CNN-site. Het is dus onzeker of het waar is. Uit respect voor de reacties laten we het bericht staan.

Nog 7 overlevenden gered

Reddingswerkers hebben vandaag zeven overlevenden gered uit het puin van het World Trade Center. Het gaat om zes brandweermannen en een politieagent die - naar verluidt - ernstige brandwonden had opgelopen.

Al eerder werden drie overlevenden uit het puin gehaald. Een burger en twee politieagenten werden afgelopen nacht al onder het puin vandaan gehaald. De man werd gevonden nadat hij vanonder het puin met zijn mobiele telefoon zijn zus had gebeld. Deze belde op haar beurt het Amerikaanse alarmnummer 911, waarna de man gevonden kon worden.

Het totaal aantal overlevenden bedraagt momenteel 10. Verwacht wordt dat er nog slechts een klein aantal mensen levend onder de resten begraven liggen.

FBI vraagt online om informatie

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De FBI roept via zijn tipsite over internetfraude mensen op informatie te leveren over de terroristische aanvallen gisteren in New York en Washington.
De Internet Fraud Complaint Center (IFCC) site is uitgebreid met een speciale link die mensen naar een online formulier dirigeert.
Naast persoonlijke informatie kunnen mensen via het formulier informatie verstrekken met betrekking tot terroristen.

Diverse Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben het publiek gisteren gevraagd gebruik te maken van de website op http://www.ifccfbi.gov indien zij enige informatie kunnen verstrekken.

Lijk kaper geÔdentificeerd

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bin Laden, die in ballingschap leeft in Afghanistan onder bescherming van de Taliban, zegt dat de aanslagen het werk zijn van een Amerikaanse groepering. Maar er zijn veel aanwijzingen dat de terroristische organisatie van Bin Laden wel degelijk achter de acties zit. Er zijn telefonische berichten onderschept van enkele van zijn aanhangers. Het stoffelijk overschot van ťťn van de verongelukte kapers is geÔdentificeerd en herkend als een lid van de 'clan' van Bin Laden.

De afghaanse ambassadeur in Pakistan heeft inmiddels meegedeeld dat het regime in Kabul overleg over uitlevering heeft aangeboden als er concrete bewijzen tegen Bin Laden zijn.

VS vrezen terreur op internet

De Verenigde Staten vrezen dat het terrorisme ook op het internet een enorme ravage gaat aanrichten. Het Internet Security Systems, dat onder meer nauw samenwerkt met de FBI, heeft zijn zenuwcentrum in hoge staat van paraatheid gebracht na de terreurdaden in New York en Washington. De hoogste staat van paraatheid is AlertCon4; er is nu sprake van AlertCon3.

In strijd tegen de cyberterreur roept de FBI via zijn tipsite over internetfraude mensen op om informatie te leveren over de terroristische aanvallen in New York en Washington.

Zo kunnen mensen op de site een online formulier invullen als ze meer informatie kunnen verstrekken met betrekking tot terroristen. Diverse Amerikaanse regeringsfunctionarissen riepen dinsdag op om de site te bezoeken.

VS: 25.000 vermisten

De Verenigde Staten verkeren in een shock nadat dinsdagmiddag verschillende terroristische aanslagen in New York en Washington duizenden, mogelijk tienduizenden doden hebben geŽist. Duizenden reddingswerkers zijn op zoek naar overlevenden. 25.000 mensen worden vermist.

Twee hoofdtorens en een bijgebouw van het World Trade Center in New York zijn ingestort. Dit gebeurde enkele uren nadat twee vliegtuigen zich dinsdagochtend even voor negen uur Amerikaanse tijd in het gebouw hadden geboord. Op het moment dat de gebouwen instortten waren honderden brandweerlieden en andere hulpverleners in het gebouw. Schattingen over het dodental in New York lopen uiteen van duizenden tot tienduizenden. 25.000 mensen worden vermist. Er zijn berichten dat overlevenden in de kelders onder de puinhopen van het WTC via mobiele telefoon naar buiten hebben gebeld.

Bin Laden feliciteert de daders

De Saoedische terrorist Osama bin Laden heeft de daders van de aanslagen in de VS gefeliciteerd. Hij zegt echter niet verantwoordelijk te zijn voor de terroristische daad. Dat heeft Bin Laden woensdag gezegd tegen de Palestijnse journalist Jamal Ismail. De terroristenleider wordt op dit moment gehuisvest door het Afghaanse Taliban-bewind.

"Osama bin Laden heeft de almachtige Allah bedankt en boog voor Hem toen hij het nieuws hoorde", zei correspondent Jamal Ismail van de tv-maatschappij van Abu Djabi. Hij is bureauchef in het Pakistaanse Islamabad en heeft als een van de zeer weinige journalisten de afgelopen jaren regelmatig contact gehad met Bin Laden.

Ismail werd gebeld door een naaste medewerker van Bin Laden, die met een satelliettelefoon belde vanuit een geheime lokatie. Volgens de medewerker prijst Bin Laden de mensen die de aanvallen op Washington en New York hebben uitgevoerd, maar Bin Laden had geen informatie of kennis over de aanval voordat die plaats vond.

Volgens de medewerker vindt Bin Laden de aanslag 'een straf van Allah'. De Verenigde Staten beschouwen Bin Laden als hoofdverdachte. Inmiddels zouden enkele ArabiŽrs zijn opgepakt in de VS.

Marokkaanse jeugd in Ede viert feestje

dumbass had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ongeveer twintig Marokkaanse jongeren hebben dinsdagavond in de wijk Veldhuizen in Ede op straat een uitbundig feestje gehouden om de aanslagen in de Verenigde Staten te vieren. Enkele tientallen wijkbewoners belden de politie, omdat zij zich bijzonder ergerden aan het gedrag van de groep.

De voornamelijk allochtone jongeren reden rondjes, zwaaiden met vlaggen en riepen leuzen. De politie kon echter geen strafbare feiten constateren op grond waarvan een einde aan het feest kon worden gemaakt. Toen de agenten vertrokken, ging een luid gejuich op. Het straatfeest eindigde toen het hard ging regenen. Of het feest dinsdagavond een politieke achtergrond had of bedoeld was als provocatie is niet duidelijk.

Sommige wijkbewoners waren boos dat de politie niet ingreep, aldus een woordvoerder van de politie. Hij wijst er echter op dat er in Nederland vrijheid van meningsuiting bestaat. "Zo'n straatfeest, dat de meeste mensen tegen de borst stuit, is een gevolg van de multiculturele samenleving. Niet iedereen hangt westerse denkbeelden aan en dat moeten we accepteren. Als het een eindexamenfeestje was geweest had waarschijnlijk niemand er iets van gezegd", aldus de zegsman van de politie

Mededeling

Beste users er staan nu talloze reacties van land uitgooien, verbranden etc, nu weten we het wel. Laat je niet verlagen tot het niveau van deze Marokkaanse jongeren.

R@b

Michael Jordan gaat weer basketballen

BobRooney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Michael Jordan keert als speler terug in de Amerikaanse basketballeague NBA.
Hij zal binnen tien dagen zijn rentree officieel bekend maken.
Jordan zal gaan spelen bij de Washington Wizards, de club waar hij mede-eigenaar van is.

Jordan trainde maandag achter gesloten deuren met een groepje spelers van de Wizards om te testen of hij fit genoeg is. "Na de training heeft hij bevestigd dat hij zal terugkeren", schrijft CNN. "Hij maakt zijn rentree uit liefde voor het spelletje."

Jordan won met de Chicago Bulls zes keer de NBA-titel. In 1998 beŽindigde hij zijn loopbaan.

In april van dit jaar liet de basketballegende al weten een rentree niet uit te sluiten. De plannen voor een comeback namen steeds serieuzere vormen aan toen hij de training oppakte. Hij moest in juni een pauze inlassen toen hij twee ribben brak. Ook kreeg hij last van een knieblessure, maar het gewricht is weer hersteld.

Bij een terugkeer moet Jordan wel zijn aandelen in de Washington Wizards tijdelijk overdragen. De club beleefde een slechte jaargang in de NBA met slechts negentien zeges en 63 nederlagen. Jordan zegt er geen moeite mee te hebben bij een minder team te gaan spelen.

"Ik ben volwassen geworden en ik weet dat het winnen niet altijd draait om kampioenschappen. Voor mij telt niet alleen de stand aan het einde van een wedstrijd." De Wizards beginnen het nieuwe seizoen op 30 oktober tegen de New York Knicks.

Jordan speelde tot nu toe dertien seizoenen in de NBA. In die tijd groeide hij uit tot een superster die een fortuin vergaarde, geschat op ruim 10 miljard dollar, binnen en buiten het veld. Hij prees in reclames vele producten aan: van schoenen tot batterijen.

Met het basketbal vergaarde Jordan vele ereprijzen. Vijf keer werd hij gekozen tot beste speler en tien keer werd hij topscorer in de profliga. Ook won hij twee maal olympische goud met het Amerikaanse team in 1984 en 1992. In 1993 na de moord op zijn vader onderbrak Jordan zijn loopbaan voor achttien maanden. Na een uitstapje naar het honkbal keerde hij toch bij de Bulls terug.

Kenniswijk probeert chippo

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eind dit jaar krijgen duizenden Eindhovenaren en Helmonders in Kenniswijk de kans om een nieuw hebbedingetje op internetgebied uit te proberen, de zogenaamde chippo. Chippo's zien eruit als flippo's en sturen de computer naar de website van het bedrijf dat de chippo uitgeeft.
De bedrijven die de chippo's uitgeven hopen zodoende meer bezoekers voor hun website te krijgen. De techniek is een nieuwe vinding van het bedrijf Chippo. Basis is de chipporeader, een apparaatje dat op de computer kan worden geklikt. De Kenniswijk-klant stopt de chippo in de reader, deze leest van welk bedrijf de chippo is en leidt de computer naar de betreffende website.
H. van den Heuvel van Digicom, de onderneming die de praktische toepassing van de chippo ontwikkelt: 'Ons idee is dat verschillende bedrijven chippo's uitbrengen en verspreiden onder hun potentiŽle klanten. Alles wat deze mensen vervolgens hoeven te doen, is de chippo op hun chipporeader leggen. Ze hoeven geen ingewikkelde URL-naam (adres van de site) meer te onthouden. Hun computer springt automatisch naar de website die de chip aangeeft.'
Het bedrijf kan ook bijvoorbeeld kortingen verbinden aan een chippo. Digicom verwacht ook dat chippo's op termijn een persoonsgebonden code kunnen krijgen, die toegang geeft tot bepaalde informatie op een website.
De 8000 Helmonders en Eindhovenaren die zich inmiddels bij het projectbureau Kenniswijk hebben aangemeld, zijn in de ogen van Digicom ideale proefkonijnen. Kenniswijkers hebben over het algemeen een moderne internetcomputer en zij groeien toe naar nieuwe internettoepassingen.
'Eind november, begin december willen we deze 8000 mensen een gratis chipporeader en tien tot twintig chippo's aanbieden, onder meer van Kenniswijk zelf', aldus Van den Heuvel. Welke bedrijven dat zullen zijn, kon hij nog niet aangeven.

Als de proef in Helmond en Eindhoven slaagt, zal de chippo zijn opmars beginnen in heel Nederland. 'We schatten de kosten van een chipporeader nu op 25 tot 40 gulden, die van een chippo op anderhalve gulden.' Maar Van den Heuvel veronderstelt dat veel bedrijven het systeempje zullen inzetten als relatiegeschenk.

Hacker kraakt Talibansite

KixAss456 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds woensdagochtend is de officiŽle site van de Afghaanse Taliban-beweging gekraakt. De hacker met de bijnaam RyDen zegt verantwoordelijk te zijn. Wat precies de beweegredenen van de onbekende hacker zijn is onbekend.

RyDen heeft op de gekraakte site een oproep geplaatst (Bastard still wanted, dead or alive) om de terrorist Osama Bin Laden zo snel mogelijk te pakken.

Het is niet de eerste keer dat de hacker die zich RyDen noemt de Taliban-site kraakt. Eind augustus blokkeerde de hacker al tweemaal de Afghaanse site

Mogelijk 800 doden bij Pentagon

Bij de aanslag met een vliegtuig op het Pentagon in de VS, zijn mogelijk 800 doden gevallen, aldus officiŽle bronnen.

Brandweermannen zijn nog steeds bezig een grote brand te bestrijden aan de westkant van het gebouw.
Volgens officiŽle cijfers van ziekenhuizen in Washington zijn er inmiddels 71 gewonden, waarvan een aantal zwaargewond, en tussen de 100 en 800 vermisten, die vermoedelijk dood zijn.

Arabieren verdacht van aanslag WTC

Authoriteiten in Massachusetts (VS) hebben vijf Arabische mannen geÔndentificeerd die verdacht worden van de aanslag op het WTC.
Op Logan International Airport hebben ze een gehuurde auto aangetroffen waar een Arabische handleiding in zou hebben gelegen met vlieginstructies.
Authoriteiten zouden op de auto zijn gewezen door passanten die de gehuurde auto zouden hebben gezien met verscheidene Arabische mannen erbij.

Twee van de mannen zijn broers wiens paspoort uit de Verenigde Arabische Emiraten komt. Een van de twee zou een getraind piloot zijn.
Er wordt nu onderzocht of de twee broers aan boord van vlucht 175 zouden hebben gezeten, het vliegtuig dat waarschijnlijk op ťťn van de Twin Towers zou hebben in gevlogen.

theo (karmel) en Pepigno, bedankt voor de tip!

Geen Europees voetbal

Het duel tussen Feyenoord en Bayern MŁnchen gaat woensdagavond niet door. De Europese Voetbal Unie (UEFA) heeft alle Europese bekerduels voor woensdagavond afgelast. Dat geldt voor wedstrijden in de Champions League en de UEFA beker. De beslissing is genomen naar aanleiding van de aanslagen in de VS.
De wedstrijden voor de UEFA-beker op donderdag worden eveneens uitgesteld. Op die avond zouden Ajax, FC Twente en FC Utrecht in actie komen. Ajax en FC Utrecht thuis tegen respectievelijk Limassol en Grazer AK. FC Twente vertrok woensdagmorgen naar Warschau voor de uitwedstrijd tegen Polonia.

Het programma van vanavond wordt verplaatst naar woensdag 10 oktober.

Petronas Twin Towers ontruimt

In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur zijn woensdag na een bommelding duizenden mensen geŽvacueerd uit de Petronas Twin Towers, die met een hoogte van 452 meter behoren tot de hoogste gebouwen ter wereld.

Een politiewoordvoerder deelde woensdag mee dat een anonieme beller verantwoordelijk is voor de melding. Bomexperts onderzoeken of er inderdaad explosieven aanwezig zijn in het gebouw. Het is nog onduidelijk of de bommelding in MaleisiŽ verband houdt met de aanslagen op de Verenigde Staten van dinsdag.

'Vliegtuig was op weg naar Witte Huis'

Het gekaapte vliegtuig dat is neergestort bij de stad Pittsburgh, in het westen van de staat Pennsylvania, was naar verluidt op weg naar het Witte Huis. De Boeing 767 van United Airlines met vluchtnummer 93, was vertrokken vanuit Newark en had als eindbestemming San Francisco. Het is vrijwel zeker dat alle 45 passagiers zijn verongelukt.

Volgens bronnen binnen de Amerikaanse marine had het toestel Camp David als doelwit. Camp David is het vakantiehuis van de president in de bergen van Maryland.

World Trade Center
De toestellen die invlogen op het WTC, waren Boeings van het type 757 en 767 van American Airlines. Het ging om vlucht 11, opgestegen vanaf Boston, met bestemming Los Angeles. Het toestel had 81 passagiers en elf bemanningsleden aan boord. Het andere toestel dat de Twintowers ramde was afkomstig uit Washington Dulles en op weg naar Los Angeles. Deze vlucht, nummer 77, had 58 passagiers en zes bemanningsleden aan boord.

Pentagon
Na de aanslagen op het WTC stortte een vliegtuig van United Airlines neer op het Pentagon in Washington, het ministerie van Defensie. Vlucht 175 was opgestegen in Boston en had als bestemming Los Angeles.

De kapers van dit vliegtuig waren slechts in het bezit van messen. Dit heeft een passagier, Barbara Olsen, per telefoon vanuit het toestel doorgegeven aan haar man. Het lukte haar twee keer met hem in contact te treden. Ze vertelde vlak voor haar dood dat de gijzelnemers, gewapend met een mes en een kartonsnijder, de piloot en de passagiers naar de achterkant van het toestel dreven.

Alle vluchten vanuit de Verenigde Staten zijn geannuleerd. Van de vijftig vliegtuigen die zich tijdens de acties in het luchtruim bevonden, is een klein aantal inmiddels geland. De andere toestellen moeten uitwijken naar Canada, waar de vliegvelden voor ander vluchtverkeer gesloten zijn.

KLM
De KLM moest zeven vluchten die onderweg waren naar de Verenigde Staten terughalen. Eťn vliegtuig had niet genoeg brandstof om naar Nederland terug te keren en is doorgevlogen naar Canada. Vijf geplande vluchten zijn op Schiphol aan de grond gebleven. In totaal konden dertig vluchtig vanaf Schiphol niet naar de Verenigde Staten. Het gaat om twintig toestellen van de KLM en partner Northwest en tien van andere maatschappijen.

In het Midden-Oosten zijn diverse luchtruimen gesloten. De KLM heeft om die reden vluchten naar Beirut, CaÔro, Dubai, Amman en Damascus en via Larnaca naar Tel Aviv, geannuleerd.

Honderden bellers naar informatielijn

Honderden mensen hebben sinds dinsdagavond laat de speciale telefoonlijn gebeld om informatie te krijgen over familie en verwanten in de Verenigde Staten. De lijn (0800-1205) is geopend door het ministerie van Volksgezondheid en het Nederlandse Rode Kruis.

Volgens een woordvoerder kwam het aantal telefoontjes dinsdagavond direct flink op gang toen het initiatief bekendgemaakt werd. In de nachtelijke uren werd het minder, maar vanaf woensdagochtend wordt weer flink gebeld.

Vooralsnog heeft het meldpunt drie lijnen. Dat worden er meer als dat nodig mocht zijn, aldus een woordvoerder van het ministerie van VWS.

Nederland zat massaal voor de buis

Nederland heeft dinsdag massaal naar de diverse tv-zenders gekeken om het nieuws uit de Verenigde Staten te volgen. Op het hoogtepunt, rond 20.30 uur, zaten zo'n 6,5 miljoen Nederlanders voor de buis.

Even daarna (20.45 uur) vonden 1,7 miljoen mensen het welletjes; zij besloten op Nederland 3 naar de voetbalwedstrijd Nantes-PSV te gaan kijken. Normaal zou die wedstrijd wel meer kijkers hebben getrokken.

Dat heeft de dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS woensdag becijferd. Die dienst meet niet hoeveel mensen naar buitenlandse zenders als CNN hebben gekeken, maar buiten de Nederlandse publieke en commerciŽle zenders keken slechts 400.000 mensen naar alle overige.

Het nieuws over de aanslagen drong al snel door in Nederland. Rond 15.15 uur keken 400.000 mensen naar een extra NOS Journaal, 50.000 naar RTL5 en 60.000 naar SBS6. Rond 17.00 uur had 27 procent van de bevolking de tv aan, en dat is meer dan normaal.

De meeste kijkers kiezen voor informatie van de publieke zenders. Daarbij blijkt dat het benoemen van zowel Nederland 1 als 2 tot rampenzender in een behoefte voorziet. Als er bijvoorbeeld om 18.00 uur 1,5 miljoen mensen naar Nederland 1 (duiding) kijken, volgen op Nederland 2 (live verslagen) nog eens 2,1 miljoen mensen het nieuws.

Die splitsing was met name ingesteld om kijkers te bedienen die geen buitenlandse nieuwszenders kunnen ontvangen. Maar volgens KLO-onderzoeker Van Dammen stellen Nederlanders bij dit soort situaties prijs op het geruststellende Nederlandse commentaar bij de beelden, en daarom minder graag naar het chaotischer klinkende CNN kijken.

Over de gehele avond hadden de publieke netten een marktaandeel van 59 procent, de HMG-zenders (RTL4/5/Yorin) 21,5 procent en de SBS-zenders (SBS6/Net5/V8) 9 procent.

Invoering Euro al 17 september

Redman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wij moeten nog tot volgend jaar wachten voordat we ons nieuwe betaalmiddel, de euro, in handen hebben. De inwoners van Duckstad gaan echter op 17 september al over op het nieuwe Europese geld. In het jeugdblad Donald Duck valt volgende week te lezen hoe 's werelds rijkste eend, Dagobert Duck, omgaat met de omwisseloperatie. Zijn geldpakhuizen liggen nu nog vol met Duckaten.

Vanzelfsprekend zijn de Zware Jongens meer dan geinteresseerd in het nieuwe geld. De Donald Duck wil met het euro-verhaal de jonge lezers alvast op de komst van de nieuwe munt voorbereiden.

Twee agenten gered uit puin WTC

Reddingswerkers hebben twee politieagenten gered uit het puin bij de restanten van het World Trade Center in New York. Andere overlevenden schreeuwen om hulp of zoeken contact met de buitenwereld via hun mobiele telefoons. Dat heeft burgemeester Rudolph Giuliani van New York woensdagmorgen bekendgemaakt.

"Onze reddingsteams zijn dicht in de buurt. We hebben de hoop niet opgegeven", zei Giuliani. Politie en brandweer denken dat in de restanten van het gebouwencomplex nog verschillende ruimten zijn waar slachtoffers enige tijd kunnen overleven. Met behulp van laserapparatuur en politiehonden zoeken meer dan 2000 hulpverleners naar levenstekens in het puin.

'Kapers aan stuurknuppel vliegtuig'

Het gekaapte American Airlines-passagiersvliegtuig dat zich in het Pentagon in Washington boorde, werd volgens de Amerikaanse krant The Washington Post bestuurd door kapers. Het toestel verdween kort na vertrek van de luchthaven van de Amerikaanse hoofstad van het radarscherm.

De krant suggereert dat de kapers de stuurknuppel van de piloten hadden overgenomen. Ze baseert zich op uitlatingen van onder anderen een medewerkster van CNN die aan boord was en die met haar man telefoneerde. Zij heeft verteld dat bemanning en passagiers naar het achterste deel van het toestel waren gedreven door met messen bewapende kapers.

Volgens de krant is kort na vertrek een zogeheten transponder in het gekaapte toestel uitgeschakeld, waardoor de luchthaven geen zicht meer had op de route van het toestel.

Het vliegtuig dook uiteindelijk een uur later weer op, toen koers zettend naar het Witte Huis. Het toestel maakte uiteindelijk een scherpe draai van 270 graden en ging recht af op het ministerie van Defensie. Luchtvaartexperts zeggen in de krant dat alleen ervaren piloten in staat zijn de transponder uit te zetten.

Nederlanders bang voor Derde Wereldoorlog

Bijna 45 procent van de Nederlanders is bang dat de aanslagen in de Verenigde Staten tot een Derde Wereldoorlog zullen leiden. Dat blijkt uit een bliksemenquÍte van onderzoeksbureau Intomart in opdracht van RTL Nieuws.

Uit de enquÍte, die via het internet onder 760 mensen werd uitgevoerd, blijkt dat 44,7 procent van de Nederlanders bang is voor een wereldwijde oorlog. Ruim 38 procent geeft echter aan daar juist niet bang voor te zijn, aldus Intomart.

Op de vraag of Nederland via de NAVO betrokken zou kunnen raken bij het conflict, antwoorddde 55,8 procent dat men daar bang voor is. Nederlanders zijn begaan met de situatie, maar als de VS willen terugslaan, vindt 28 procent dat Nederland uit zichzelf militaire hulp moet aanbieden. Bijna 60 procent is daartegen.

Een grote groep Nederlanders houdt rekening met nieuwe aanslagen. Een meerderheid van 51 procent is bang dat ook aanslagen in Europa zullen volgen. Voor aanslagen in Nederland is men minder bang: iets meer dan een kwart denkt dat Nederland doelwit zou kunnen worden.

Militaire operatie IsraŽl in Jenin

De IsraŽlische strijdkrachten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een militaire operatie uitgevoerd in Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Daarbij kwam ten minste een en mogelijk drie Palestijnen om het leven. Dat is vernomen van bronnen binnen de Palestijnse veiligheidsdienst.

Tanks drongen de stad binnen en vernietigden een politiebureau. Een IsraŽlische legerhelikopter zou een raket hebben afgevuurd op een woonhuis. Bij de gevechten zou ook een aantal Palestijnen gewond zijn geraakt. De IsraŽlische troepen trekken zich inmiddels terug uit het gebied rond Jenin.

Het IsraŽlische leger had in de nacht van maandag op dinsdag een kordon gelegd om de stad. De omsingeling met tanks zou zijn bedoeld om te voorkomen dat Palestijnse activisten vanuit de autonome Palestijnse stad IsraŽl binnendringen om zelfmoordaanslagen te plegen.

New York zal nooit meer hetzelfde zijn

'Dit is een slachting', zegt een politieman. 'We zullen twee weken bezig zijn om de schade op te nemen en de doden te bergen.' Het verkeer op de zuidelijke punt van Manhattan ligt dinsdagochtend rond half elf volledig stil. Geen auto's, geen metro - alleen ambulances, brandweer en politie rijden. Mensen verlaten te voet het financiŽle district. In de chaos ontstaat een gelaten ordelijkheid. Helikopters vliegen af en aan. Voordat de torens instortten cirkelde ook een F-16 rond een van de torens, vermoedelijk een poging om een nieuwe aanval af te slaan. Maar het was al te laat. Niemand kon het WTC redden.

Een IndiŽr schudt het hoofd. 'Wie zijn deze mensen?', vraagt hij, doelend op de schuldigen. 'Ze moeten dood.' Ook een Afghaan reageert geschokt. Hij werkt in een koffietent onder het WTC en schonk koffie toen het eerste vliegtuig insloeg. 'Ik ben bang, het is hier gevaarlijk. Dit gebouw was zo belangrijk. Veel mensen zijn jaloers op Amerika.'

Op straat vertelt iedereen zijn verhaal. 'De voetbalwedstrijd van gisteravond heeft mijn leven gered', zegt een computerprogrammeur van Lehman Brothers met een nerveuze lach. 'Daardoor kwam ik te laat op mijn werk'. Hij weet niet wie hij nu moet bellen. Hij weet niet eens of zijn collega's nog leven.

'Wij waren een van de grootste huurders van 2 World Trade Center', zegt een ander. Het kantoor, Morgan Stanley, had twintig of dertig verdiepingen, schat hij.

Een dertiger loopt in overhemd en das verdwaasd over straat. Hij vecht tegen de tranen. 'Ik was net nog in het WTC. Ik had er klanten.' Waar hij heen loopt, weet hij niet. 'I just wanna get the hell out of here', - hij wil gewoon weg.

De portier van het vijfsterrenhotel in Tribeca zag hoe het eerste vliegtuig zich in het gebouw boorde. Hij heft zijn arm om te wijzen naar de plek en laat hem weer zakken. 'Het was daar.' Hij knikt naar de lege hemel. Een hotelmanager snelt toe. De portier mag niet meer praten, zijn baas is bang voor negatieve publiciteit. De man aan de receptie kijkt bezorgd. 'Wij staan boven de metrolijn naar het WTC. Gaan ze die ook opblazen?'

Duizenden mensen zijn dinsdagochtend gevangen op Manhattan, het eiland dat het gezicht is van New York en het financiŽle hart van de Amerikaanse economie. 'Wie moet mijn kinderen van school halen?', vraagt een vrouw. De mobiele telefoons doen het niet - misschien omdat een zendmast met het WTC is verdwenen. De vrouw kan niet terug naar Brooklyn, aan de andere kant van het water. Alle bruggen en tunnels zijn dicht. De metro in het zuidelijke deel van Manhattan ligt stil. Alleen de veerboot vaart, blijkt later, maar de capaciteit is onvoldoende. Mensen krimpen ineen telkens als ze een vliegtuig horen.

Een man laat zijn woede de vrije loop. 'Bush is een half jaar aan de macht en wat gebeurt er? De regering was niet voorbereid op een terroristische aanval. Ze hebben in 1993 al eens geprobeerd het WTC op te blazen. We hadden beter moeten weten. Met een betere verdediging was dit niet gebeurd. New York zal nooit meer hetzelfde zijn', zegt hij. 'Ons leven is voorgoed veranderd.'

Dinsdag hadden de New-Yorkers de Democratische en de Republikeinse kandidaat voor het burgemeesterschap van New York moeten kiezen. De verkiezingen zijn uitgesteld. De vertrekkende burgemeester, Rudy Giuliani, verwoordt de pijn van zijn stad: 'Dit is afschuwelijk.'

De sirenes blijven loeien. In heel Manhattan sluiten kantoren hun deuren. Diners worden afgezegd. Ziekenhuizen laten weten dat ze bloed nodig hebben. En de resten van het WTC en omringende gebouwen bjven roken.

Reddingswerkers: "Duizenden doden..."

Politie en rampenexperts zeggen te verwachten dat er duizenden lichamen uit de puinhopen van het World Trade Center gehaald moeten zullen worden. 200 brandweerlieden zijn vermoedelijk omgekomen en 78 politieagenten worden vermist. Nog niet in te schatten is hůe hoog het dodental van de aanslagen uiteindelijk zal zijn. Dat meldt nieuwszender CNN woensdagochtend.

Zeker is wel dat er 266 passagiers en bemanningsleden van de vier gecrashte vliegtuigen om het leven zijn gekomen. Ook het dodental in de ziekenhuizen is stijgende. Zeker vijf slachtoffers konden dinsdag niet meer gered worden. Oogegtuigen bij het WTC vertelden dat ze ten minste zes mensen uit het gebouw hebben zien springen of vallen.

Vermoedelijk 200 brandweerlieden omgekomen

Van de ongeveer vierhonderd brandweerlieden die dinsdag naar de gebouwen van het World Trade Centre in New York zijn gestuurd om eerste hulp te verlenen, zijn er vermoedelijk tweehonderd om het leven gekomen. Volgens de New Yorkse politie worden nog 78 agenten vermist.

Bij de aanslag op het Pentagon zijn volgens minister van Defensie Rumsfeld tientallen doden gevallen.

Duizenden mensenlevens duivels beŽindigd

De terroristische aanslagen in de VS dinsdag hebben "duizenden mensenlevens duivels beŽindigd". Dat zei de Amerikaanse president Bush in de nacht van dinsdag op woensdag in een korte televisierede vanuit het Witte Huis. Hij gaf daarmee voor het eerst een officiŽle aanwijzing voor het mogelijke aantal doden.

De VS zullen bij het onderzoek naar de verwoestende aanslagen dan ook geen onderscheid maken tussen "de terroristen en de degenen die de daders onderdak boden", zo zei Bush.

De president maakte het Amerikaanse volk duidelijk dat de daders van de aanslagen hebben gefaald in hun pogingen de Amerikaanse samenleving te ontwrichten. De regering, het ambtenarenapparaat, de economie en de financiŽle markt draaien gewoon door, verzekerde hij.

Het staatshoofd, die voor de derde keer het Amerikaanse publiek toesprak, zei dat terroristen de fundamenten van grote gebouwen kunnen verwoesten, maar niet de fundamenten onder zijn land, "het grootste baken van de vrijheid".

VS vermoeden betrokkenheid bin Laden

De geheime diensten van de VS vermoeden dat de Arabische terrorist Osama bin Laden achter de terreurgolf zit. Aangenomen wordt dat terroristen de toestellen hebben bestuurd. Piloten zouden zich nooit hebben laten dwingen het WTC en het Pentagon te raken.

Het Afghaanse Taliban-regime, dat bin Laden onderdak verleent, sluit zijn betrokkenheid uit en veroordeelt de aanslagen. In 1998 organiseerde hij twee aanslagen op Amerikaanse ambassades in Oost-Afrika.Daarbij vielen 224 doden. Ook het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina is als organisator van de aanslagen genoemd. Het front ontkent.

Osama Bin Laden

De Saudische terrorist Osama Bin Laden waarschuwde weken geleden al voor een grootschalige aanval op doelen in de Verenigde Staten. Reden voor de aanval is de Amerikaanse steun aan IsraŽl, zo meldde een Arabische journalist die dicht bij de organisatie van de terroristenleider staat vanuit Londen. Bovendien waarschuwde Bin Laden in 1997 in een interview met CNN de Amerikanen dat ze moesten ophouden "de gevoelens van moslims te provoceren" als ze aanslagen in Amerika wilden voorkomen.

De uitgever van de in Londen uitgegeven al-Quds krant verklaarde dat islamitische terroristen rond Bin Laden bijna zeker verantwoordelijk zijn voor de aanslagen. "Osama Bin Laden waarschuwde drie weken geleden dat hij Amerikaanse belangen zou aanvallen in een nog niet eerder vertoonde aanval, een zeer grote", aldus Abdel-Bari Atwan.

"We hebben persoonlijk informatie ontvangen dat hij zeer, zeer grote aanvallen voorbereidde. We namen het niet serieus en gaven er de voorkeur aan eerst te zien wat er zou gebeuren voordat we het meldden."

telefoon van uit gekaapte vliegtuig

Volgens CNN had een medewerkster van het station, mevrouw Olsen, die in ťťn van de gekaapte toestellen zat die tegen het WTC vlogen, een paar minuten voor de crash nog een telefoongesprek met haar man. Ze vertelde dat het toestel gekaapt was door een paar mannen met (grote) messen en dat ze de passagiers en de bemanning naar achteren in het vliegtuig dreven. Haar man waarschuwde nog de autoriteiten maar het was al te laat.....

KNVB onderzoekt afgelasting

De KNVB geeft de aanklager opdracht de redenen te toetsen waarom het duel Go Ahead Eagles - Emmen in de eerste divisie dinsdagavond werd afgelast. Beide clubs besloten niet in actie te komen naar aanleiding van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten.

De KNVB vindt dat de wedstrijd doorgang had moeten vinden. Na overleg van de Europese voetbalbond UEFA dat evenmin de wedstrijden voor de Europacup en Champions League ter discussie wilde stellen, besloot de KNVB de internationale richtlijnen te volgen. De nationale bond adviseerde Go Ahead dringend de wedstrijd niet af te gelasten.

,,Afgelasten zorgt voor precedentwerking'', zegt woordvoerder H. Poos. ,,We vinden dat in dit geval het algemene besluit moet worden gevolgd. Als een advies van de regering was gekomen, hadden we van de internationale richtlijn kunnen afwijken, maar dat is uitgebleven.''

Het tweede duel dinsdag in de eerste divisie tussen Excelsior en MVV gaat wel gewoon door.

Afghaanse hoofdstad Kabul onder vuur

De Afghaanse hoofdstad Kabul is tegen middernacht Nederlandse tijd getroffen door tientallen explosies. Het gaat mogelijk om vergeldingsaanvallen van de VS vanwege de aanslagen op New York en Washington.

Op ten minste een plaats in de omgeving van het vliegveld woedt een grote brand. Op CNN was te zien hoe de stad met projectielen werd getroffen en hoe afweergeschut werd afgevuurd.

De geheime diensten van de VS vermoeden dat de Arabische terrorist Osama bin Laden, die onderdak heeft gekregen van het Taliban-regime, achter de aanslagen zit. Afghanistan ontkent dat.

Update: Amerika ontkent betrokkenheid

De Afghaanse hoofdstad Kabul is tegen middernacht Nederlandse tijd door tientallen raketten getroffen. Volgens een Amerikaanse woordvoerder gaat het niet om vergeldingsacties voor de aanslagen op New York en Washington, maar om aanvallen van de Afghaanse oppositie. Dit laatste is inmiddels ook bevestigd.

Kees, yolande en zeus123 tipten dit ook via de newssubmit. Bedankt daarvoor.
Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.