Aanhoudingen in Boston en Florida

Een Amerikaanse politiemacht heeft in Boston en het zuiden van Florida een aantal mensen aangehouden in verband met het onderzoek naar de daders van de aanslagen. Om hoeveel mensen het gaat en waarom zij precies zijn opgepakt is niet duidelijk. De politie hoopt in ieder geval informatie te krijgen die leidt naar de kapers.

Agenten van de FBI drongen onder meer in Boston een hotel binnen om daar huiszoekingen te verrichten. Onderzoek bij een aantal vliegscholen in de buurt leidde naar het betreffende hotel. De eerste twee kapingen vonden plaats bij Boston. Volgens onbevestigde berichten waren daar mensen op de grond nauw bij de voorbereidingen betrokken.

Eerder vandaag meldde de Boston Herald dat vijf Arabische mannen zijn aangemerkt als mogelijke daders of medeplichtigen, onder wie twee broers met paspoorten van de Verenigde Arabische Emiraten. Een van de twee broers zou een piloot zijn.

Na een tip is op het vliegveld Logan bij Boston een auto gevonden met daarin Arabische handleidingen voor passagiersvliegtuigen. Vanaf Logan vertrokken de twee toestellen die zich in het World Trade Center in New York boorden. Een FBI-functionaris heeft gezegd dat zich in Boston al geruime tijd een netwerk van terroristen ophield. Mogelijk zijn de daders daaruit afkomstig.

Kashmir
Het Franse persbureau AFP ontving vanochtend een verklaring van een groep islamistische separatisten uit Kashmir, waarin deze de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeist. Het gaat om de radicale militaire beweging Lashkar-i-Taiba die strijdt tegen de Indiase aanwezigheid in Kashmir. Lashkar-i-Taibi zou financieel gesteund worden door Osama bin Laden. Een bevestiging van het bericht van officiële zijde ontbreekt echter. Gisteren werd gemeld dat het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina achter de aanslagen zat, maar die organisatie sprak dat later met klem tegen.

Voor de Amerikaanse autoriteiten blijft de Saudische terrorist en miljonair Osama bin Laden zelf de hoofdverdachte. Deze ontkent echter betrokken te zijn, hoewel hij de daders vanuit zijn schuilplaats in Afghanistan gefeliciteerd heeft. Bij het horen van het nieuws zou hij volgens een zegsman Allah bedankt hebben.

Ook de Afghaanse regering in ballingschap vermoedt dat Bin Laden bij de aanslag betrokken is. Een woordvoerder noemt de 'terroristische driehoek' Taliban, Osama bin Laden en de Pakistaanse inlichtingedienst ISI verantwoordelijk. De regering van de Taliban is maar door een drietal landen erkend, waaronder Pakistan. De regering die in ballingschap verblijft, is door de Verenigde Naties erkend als de enige wettelijke.