GeTronics medewerkers veilig uit pentagon

Ongeveer honderd medewerkers van het Nederlandse automatiseringsbedrijf Getronics zijn na de aanslag ongedeerd uit het Pentagon gekomen. Getronics was bezig aan het computernetwerk van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Ook waren er vier medewerkers aan de slag in het World Trade Centre op het moment van de aanslagen. Die zijn volgens Getronics allen ongedeerd.

Getronics heeft in totaal zo'n 8000 medewerkers in de Verenigde Staten. De honderd in het Pentagon waren bezig met het computernetwerk. Het is nog niet duidelijk of Getronics meewerkt aan de herstelwerkzaamheden. "Dat is nog helemaal niet aan de orde", reageert een woordvoerder. "We weten nog niet wat we vandaag of morgen doen."

Verschillende andere Nederlandse bedrijven zijn bezig met een inventarisatie. Amerikaanse medewerkers van effectenhuis Van der Moolen zijn volgens het bedrijf veilig weggekomen. Het effectenhuis heeft in de nabijheid van het getroffen World Trade Center een kantoor, waar ongeveer vierhonderd mensen werken.

Het effectenhuis is op dit moment bezig met een inventarisatie van contacten in de financiële wereld. "Het is ingewikkeld en verwarrend. We willen weten hoe onze relaties ervoor staan.", zegt de woordvoerder. "Ook is nog niet zeker hoe de handel straks van start gaat. Er is natuurlijk veel communicatie verdwenen."

Dat geldt ook voor andere bedrijven. Zo heeft ABN Amro een kantoor van vijftig medewerkers om de hoek van het World Trade Centre. In totaal werken er 2000 van de bank in New York. "Het is onmogelijk te zeggen hoe het er met al die mensen voorstaat. Het kantoor bij het WTC is ontruimd en voor zover ik weet zijn er geen slachtoffers", aldus de zegsman.

Ook van andere Nederlandse bedrijven met activiteiten in de VS rapporteren vooralsnog geen slachtoffers als gevolg van de aanslagen.