VS: Aanslag is oorlogsdaad

De aanslagen in de Verenigde Staten zijn ,,een oorlogsdaad''. Dat heeft de Amerikaanse president Bush woensdagmiddag gezegd tijdens een landelijke toespraak.

Hij beloofde de schuldigen te achterhalen. ,,Dit is een monumentale strijd tussen goed en kwaad. Een oorlog die veel geld en tijd zal kosten, maar die wij zullen winnen'', aldus de president. Bush heeft het Congres woensdag gevraagd om ,,noodfondsen'' om de hulpverlening te ondersteunen.

Het Witte Huis heeft woensdag verklaard dat de onmiddellijke dreiging van terroristische acties tegen Amerikaanse doelen voorbij is. Volgens een woordvoerder hebben de daders ,,hun plannen ten uitvoer gebracht''. Het gevaar voor de openbare veiligheid is nu aanzienlijk afgenomen, aldus de woordvoerder.

Powell: "oorlog tegen de VS en alle democratische-landen".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell vergeleek eerder op de dag de bloedige terreuracties met een oorlog tegen de Verenigde Staten en alle andere democratische landen.

,,Het Amerikaanse volk begrijpt heel goed dat het om een oorlog gaat, wij moeten erop antwoorden als op een oorlog'', zei hij voor de Amerikaanse televisiezenders ABC en NBC. Volgens Powell is niet alleen sprake van een oorlog tegen de Verenigde Staten, maar ook tegen de beschaving en ,,tegen alle landen die in de democratie geloven''.

De vroegere commandant van de Amerikaanse troepen in de Golfoorlog maakte duidelijk dat de Amerikaanse regering een militaire reactie op de aanslagen overweegt. ,,Dit zal niet worden opgelost met een enkele tegenaanval tegen een individu, het zal een langdurig conflict zijn dat op verscheidene fronten moet worden uitgevochten'', zei Powell.


Nederland zegt Amerika militaire hulp toe


Nederland heeft de Verenigde Staten formeel militaire hulp toegezegd als de regering-Bush daar om vraagt. Dat heeft een woordvoerder van de NAVO woensdag bekendgemaakt in Brussel.

Ook andere NAVO-lidstaten en landen als BelgiŽ, Spanje, Denemarken, Rusland, OekraÔne, Zweden, Oezbekistan, Polen en TsjechiŽ hebben dergelijke militaire steun toegezegd. Volgens de woordvoerder hebben de VS echter nog niet officieel hulp gevraagd. Ook is er nog geen besluit over het afkondigen van een artikel-5-situatie, waarbij een aanval op ťťn NAVO-partner wordt beschouwd als een aanval op het gehele bondgenootschap.