Mensen in WTC zagen vliegtuig op tv

Medewerkers van bedrijven die in het World Trade Center waren gevestigd, zagen op de televisie een vliegtuig op de tweede toren van het gebouw afkomen.

Voor de meesten begon de terreurdaad met een geweldige klap, waarvan zij de oorzaak niet direct konden vaststellen. Dat terroristen met een gekaapt passagierstoestel op de toren waren afgevlogen wisten de journalisten van het persbureau, dat op de 52e verdieping was gevestigd, nog niet. "Pas op de trap hoorden wij dat het om een vliegtuig ging, omdat sommigen dat op CNN hadden gezien", zei Ciara Linnane, chef van het bureau van het financiële persbureau AFX News in New York.

Zoals bij alle Amerikaanse persbureaus staat CNN continu aan. Linnane en haar collega's hadden een uur nodig om via de trap op de begane grond te komen. De trappen en vloeren stonden vol rook. Toen ze de uitgang bereikten, bleek die verwoest te zijn.

Sylvie van den Hurck (37), een Nederlandse die sinds 1989 in New York woont, was dinsdag net haar werkdag begonnen in haar kantoor vlakbij het World Trade Centre.
De firma waarvoor ze werkt heeft een vestiging in het WTC. Personeel van die zaak belde met de mededeling dat er brand was uitgebroken, vertelt Van den Hurck. Er ontstond verwarring op haar afdeling waarop zij naar het raam rende en een vliegtuig recht op het World Trade Centre zag afvliegen. "Ik dacht wat gek: normaal vliegen er alleen helikopters. Ik dacht aan een verdwaalde tv-ploeg die het gebouw wilde filmen."

Toen het vliegtuig zich midden in de toren boorde, zag ze de enorme ravage en hoorde een enorm lawaai. "Mijn verstand stond stil. Het was net een film. Anderen raakten in paniek, maar ik dacht: ik wil naar huis, naar mijn honden." Vlak daarna zag ze het gebouw in elkaar storten. "Het flikkerde gewoon in elkaar."