FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 september 2001

Tubantia wint journalistieke prijs

De Twentsche Courant Tubantia heeft de Prijs voor de Dagbladjournalistiek 2001 gewonnen. De jury beoordeelde de verslaggeving en reportages over de vuurwerkramp in Enschede, samengesteld door de gehele redactie van Tubantia, als beste van achttien inzendingen.

De prijs, die vice-voorzitter van de jury Ger Vaders donderdagmiddag uitgereikte, bestaat uit 10.000 gulden en een wisselprijs. Verder huldigde hij Max Steenberghe van het Eindhovens Dagblad voor zijn reportages over zwervers in Eindhoven.

Datzelfde gold voor Eric Bos van het Nieuwsblad van het Noorden met zijn serie Visualia. Verder besteedde de jury extra aandacht aan de verslaggeving over de Dover-affaire in NRC Handelsblad door Tom-Jan Meeus.

Geen contacten Bin Laden in Helmond

Liquid Soul had ons via de newssubmit het volgende te melden: HELMOND - Volgens burgemeester Van Elk van Helmond zijn er geen aanwijzingen dat er in Helmond een organsatie is die contact heeft met terrorist Bin Laden.

De gemeente Helmond, politie en justitie gaan toch uitzoeken of dit het geval is. Bin Laden wordt ervan verdacht achter de aanslagen in New York en Washington te zitten. Volgens de Telegraaf zou een Helmondse organisatie voor hem geld witwassen en papieren vervalsen.
Volgens burgemeester Van Elk van Helmond is er geen enkele aanwijzing dat het klopt, maar om zeker te zijn wordt de Binnenlandse Veiligheidsdienst gevraagd de zaak uit te zoeken.

Verwarring over opgejaagde Bin Laden

De Taliban in Afghanistan meldden donderdag dat Bin Laden onder huisarrest geplaatst zou zijn, maar trokken dat later weer in. Osama Bin Laden, die als verantwoordelijke voor de aanslagen op de VS dinsdag wordt genoemd, zou voortdurend van schuilplaats veranderen in Afghanistan.

Een woordvoerder van de ambassade van de Taliban in Pakistan bevestigde donderdag eerst dat Bin Laden 'onder huis arrest' was geplaatst in Kandahar in het zuiden van het land. Maar de Taliban-leiding ontkende de berichten later. Er lijkt wel weinig twijfel over te bestaan dat Bin Laden zich in Afghanistan ophoudt.

Een lid van de Pakistaanse geheime dienst meldde donderdag dat Bin Laden minuten nadat het nieuws bekend werd van schuilplaats veranderde. Een Amerikaanse overheidsmedewerker bevestigde het verhaal van de Pakistaan.

De commandanten van de Taliban-militie, die meer dan 95% van het land in de macht hebben en Bin Laden een schuilplaats, zeiden dat de Saudi-Arabische miljonair zich blijft verplaatsen binnen Afghanistan. Hij zou nooit ergens langer dan twee dagen blijven.

In Afghanistan is de angst groot dat de Verenigde Staten een vergeldingsaanval op het land zullen uitvoeren. In augustus 1998 vuurden de Amerikanen 70 kruisrakketten af op het oosten van Afghanistan als vergelding voor de bomaanslagen op twee Amerikaanse ambassades in Oost-Afrika, waarbij 231 mensen om het leven kwamen.

Bin Laden ontkende op woensdag iets te maken te hebben met de aanslagen. Volgens de Taliban heeft de Saudische fundamentalist niets te maken heeft met de aanslagen in de VS, omdat hij geen piloten heeft. Volgens de opperste Talib klagen de Westerse geheime diensten Bin Laden ten onrechte aan "om aan hun eigen falen te ontsnappen".

Mexicaanse politie zoekt tien verdachten

De Mexicaanse politie is op verzoek van de Verenigde Staten op zoek naar tien personen die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in de VS. Dit heeft procureur-generaal Macedo donderdag laten weten.

Hij zei niets over de nationaliteit van de verdachten. De krant Reforma sprak eerder over zes Pakistanen die na de aanslagen van dinsdag naar Mexico zouden zijn gereisd.

'Toestemming alleen voor VS toestellen'

De Verenigde Staten willen slechts internationale vluchten toelaten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Dit heeft de Federale Luchtvaartautoriteit (FAA) donderdag laten weten.

De KLM had donderdag nog twee vluchten naar de VS willen sturen, maar wachtte nog op officiële toestemming.

Een Italiaans en een Portugees toestel, die al op weg naar de VS waren, maakten rechtsomkeerd. De passagiers die in Parijs al in de eerste vliegtuigen naar de VS zaten, zijn er weer uit gehaald.

Bij de bekendmaking eerder donderdag van de heropening van het Amerikaanse luchtruim werd geen melding gemaakt van de beperkingen voor buitenlandse toestellen. Ook was in Washington niet duidelijk hoe lang de nieuwe restricties van kracht blijven. Een woordvoerder van Alitalia had het over een nieuwe sluiting van het Amerikaanse luchtruim die tot 20.00 uur vrijdag zou duren.

Buitenlandse toestellen voor een bestemming buiten de Verenigde Staten mogen de VS verlaten, aldus een FAA-woordvoerster.

'Bijna 4800 vermisten'

Er worden 4763 mensen vermist na de aanslag op het World Trade Center (WTC) in New York. Burgemeester Giuliani van New York heeft dit donderdag bekendgemaakt. Eerder op de dag had hij nog gesproken over meer dan 3700 vermisten.

Volgens een bericht in de New York Post gaan de autoriteiten er intern van uit dat het dodental kan oplopen tot 10.000.

Giuliani zei ook dat reddingswerkers al 94 lijken hadden geborgen uit de puinhopen, waarvan er 46 zijn geïdentificeerd. Volgens Giuliani zijn ook ongeveer 65 delen van lichamen gevonden.

Giuliani gaat ervan uit dat het aantal vermisten nog kan oplopen omdat vast nog niet alle vermisten bij de autoriteiten zijn opgegeven. De gemeente New York heeft bij de federale overheid nog eens 11.000 lijkenzakken besteld. Zij heeft daarmee nu een voorraad van meer dan 30.000 'body bags'. Dit betekent niet dat wij rekening houden met een dusdanig aantal doden, aldus het gemeentebestuur, want de lijkenzakken worden ook voor lichaamsdelen gebruikt.

Bin Laden onder huisarrest geplaatst

anoniem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Afghaanse Taliban-regime heeft bevestigd dat Osama bin Laden onder huisarrest is geplaatst. Dit meldt de site Ananova.
De terrorist zou volgens Pakistaanse kranten onder bewaking in zijn huis in Khandahar, in het zuidwesten van Afghanistan.

De FBI heeft bin Laden nog niet genoemd als hoofdverdachte maar volgens Ananova is zijn betrokkenheid zo goed als zeker. De Saöedische terrorist heeft de daders van de aanslagen in de VS gefeliciteerd maar zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de terroristische daad.

Dat er binnenkort een nieuwe vergeldingsaanval op bin Laden zal worden uitgevoerd staat volgens het persbureau AP vrijwel vast. Hoewel in het onderzoek naar de aanslagen van dinsdag ook andere mogelijke daders betrokken worden, komt bin Laden volgens de Amerikaanse FBI steeds sterker naar voren als de organisator van de terroristische aanslagen in New York en Washington.

Minister van defensie Donald Rumsfeldt lijkt Amerikaanse militairen intussen voor te bereiden op een militaire actie. In een videoboodschap gericht aan het leger zei hij woensdag dat de taak om "deze verschrikkelijke vijanden te verslaan nu aan jullie is."

Fok! vrijdag drie minuten stil

Uit respect voor de slachtoffers van de terreuracties van dinsdag 11 september zal ook Fok! gehoor geven aan de oproep van de EU tot een moment van stilte en nagedachtenis. Dit betekent concreet dat morgen zowel de Frontpage als het forum vanaf 12:00 tot 12:03 drie minuten op 'zwart' gaat en zal worden vervangen door een passende rouwpagina. We vragen begrip voor deze actie en hopen dat alle Fok!kers dit moment van stilte zullen gebruiken om terug te denken aan de verschrikkelijke gebeurtenissen die het leven van vele mensen in de getroffen Amerikaanse steden zo ontwricht of abrupt beëindigd heeft.

[update] Nog een gebouw op instorten

CNN meldt momenteel dat het 'American Express Building' in allerijl geevacueerd wordt. Het gebouw, dat 51 verdiepingen telt, zou op instorten staan.

Reden van het alsnog kunnen instorten van gebouwen in het rampgebied is dat het instorten van de Twin Towers een effect als een aardbeving hebben gehad. Hierdoordoor is de bouwstructuur van de omliggende gebouwen verzwakt en wordt de kans op instorting steeds groter.

Update: Inmiddels is bevestigd dat het gebouw aan One Liberty Plaza de bovenste tien verdiepingen moet missen. Dit gebouw staat aan de andere kant van het WTC-gebied.

Het American Express Building staat vooralsnog overeind.

We houden je op de hoogte...

[update] Brandweerlieden uit WTC gered

Onder het puin van het WTC (World Trade Center) zijn vijf brandweerlieden gered. Ze hebben twee dagen vastgezeten.

De vijf mannen konden overleven doordat ze in een voertuig zaten. Na de aanslag op het WTC in New York op dinsdag worden nog 4763 mensen vermist. Er zijn tot nu toe 94 doden geborgen, van wie er 46 zijn geidentificeerd. De vrees bestaat dat het aantal doden vele duizenden zal bedragen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie schat het aantal doden door de aanslag op het Pentagon op 174, onder wie de 64 inzittenden van het vliegtuig. Er worden nog 126 defensieambtenaren vermist.

Update 23h13:
Helaas blijkt zojuist dat bovenstaand bericht gebaseerd is op een groot misverstand. Hoewel zelfs het Bellevue ziekenhuis de brandweerlieden verwachtte, bleken de mannen niet al uren of dagen onder het puin te liggen, maar waren ze even daarvoor ter val gekomen en 'gered,' oftewel simpelweg overeind geholpen door hun collega's.

Eerste Nederlandse school met agent

Het Candea College in Duiven krijgt maandag als eerste school in ons land een eigen agent die zich fulltime met zaken als criminaliteit, alcohol en drugs gaat bezighouden.

De politie hoopt de overlast van jongeren op deze manier beter in de hand te kunnen houden. Het idee is afkomstig uit de Verenigde Staten. De schoolagent krijgt een eigen werkkamer. Hij kan leerlingen aanspreken op misdragingen. Verder zal hij letten op spijbelaars en enkele lessen geven.

Het betreft een tweejarig experiment. De politie en de gemeente Duiven betalen de kosten. De school telt ruim duizend leerlingen, afkomstig uit de hele regio.

Heiloo: 16 jarig meisje doodgestoken

Bij een familieruzie in het Noord-Hollandse Heiloo is donderdagmorgen een 16-jarig meisje uit deze plaats doodgestoken. De vermoedelijke dader, een minderjarig familielid, is aangehouden.

Het slachtoffer was al overleden toen de politie arriveerde. De politie, die donderdag in totaal twintig man op de zaak zette, zoekt de oorzaak van de familieruzie in de Arabische achtergrond van beide betrokkenen. Verder wil de politie geen duidelijkheid geven over de familierelatie, de precieze leeftijd van de verdachte en over de vraag of het slachtoffer en de eveneens uit Heiloo afkomstige dader onder hetzelfde dak leefden.

De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de officier van justitie.

Prinsjesdag gewoon met Gouden Koets

Koningin Beatrix zal zich komende dinsdag zoals ieder jaar gebruikelijk per Gouden Koets naar het Binnenhof begeven om daar in de Ridderzaal de Troonrede voor te lezen. Dat heeft premier Kok donderdag bekendgemaakt.

Prinsjesdag zal in verband met de aanslagen in de Verenigde Staten wel een ,,soberder en ingetogener'' karakter krijgen dan gebruikelijk. ,,Maar we zullen de tradities van onze dag van de democratie zoveel mogelijk handhaven,'' aldus de premier.

Er zullen op prinsjesdag deze keer geen marsen gespeeld worden en het overgrote deel van de militairen zal geen ceremonieel tenue dragen. Wel zal twee keer het Wilhelmus ten gehore worden gebracht en zal er tromgeroffel te horen zijn..

Herdenking

Premier Kok deelde verder mee dat Nederland vrijdag net als alle andere landen van de Europese Unie om 12.00 uur drie minuten stilte in acht zal nemen ter herdenking van de slachtoffers van de aanslagen in de VS. Het kabinet zal om die tijd bij de Amerikaanse ambassade bloemen leggen en daar de stilte in acht nemen.

Kok heeft verder opdracht gegeven om vrijdag van alle rijksgebouwen de vlaggen halfstok te laten hangen. Hij gaat er vanuit dat de provinciale en regionale overheden dit voorbeeld zullen volgen. Ook hoopt hij dat de particuliere sector dit symbool van rouw zal tonen.

Koernikova virus: Eis van 240 uur werkstraf

Tegen de 20-jarige bedenker J. de Wit van het Koernikova-virus uit Sneek is donderdag voor de rechtbank in Leeuwarden een werkstraf van 240 uur geëist. Het virus zorgde voor overlast over de hele wereld.

De jongen plaatste in februari een wormvirus op internet dat zich razendsnel verspreidde. Bij het aanklikken van e-mail onder de titel van tennisster Anna Koernikova werd het virus actief gemaakt.

De verdachte meldde zich vier dagen na de verspreiding van het virus bij de politie. Hij is zich nog steeds van geen kwaad bewust. ,,Ik ben geen programmeur en heb nooit de intentie gehad om iemand schade toe te brengen'', aldus De Wit donderdag tijdens de zitting op de rechtbank.

Burgers vallen moslims aan

DaFunLOvinCrimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de VS zijn sinds de terreuraanslagen van dinsdag tientallen aanvallen op moslims en moslimorganisaties gemeld. Op straat komen sommige mensen openlijk uit voor haatgevoelens tegenover Arabieren en moslims. In een buitenwijk van Chicago moest de politie vandaag driehonderd demonstranten tegenhouden die een moskee wilden binnenvallen en in Chicago zelf werd gisteren een molotovcocktail bij een Arabisch buurtcentrum naar binnen gegooid.

In de staat Indiana heeft een man het benzinestation van een Jemeniet met een machinegeweer beschoten. In de hoofdstad Washington zijn vernielingen aangericht in een moskee.
Heel wat moslims kregen telefonische bedreiging en in New York probeerde een dronken man met z’n wagen over een Pakistaanse vrouw heen te rijden.

Ook in andere landen worden acties tegen moslims gemeld. In Australië - er waren zeker negen Australiërs onder de slachtoffers in New York en er worden er nog 85 vermist - is een islamitische schoolbus met stenen bekogeld en is gepoogd een Libanese moskee in brand te steken. In Montreal in Canada is een molotovcocktail naar een moskee gegooid.

Naast deze voorvallen waren er wereldwijd nog tientallen voorvallen van minder ernstige aard.

'Kapers hadden steun vanaf de grond'

De kapers van de verkeersvliegtuigen die het World Trade Center en het Pentagon dinsdag troffen, hebben "belangrijke steun vanaf de grond" gehad. Dat heeft de Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, donderdag gezegd in een interview met het Amerikaanse ontbijtprogramma 'Good Morning America'.

Volgens Ashcroft is het alleen met steun en coördinatie vanaf de grond mogelijk vliegtuigen van deze omvang zo precies naar een doel te vliegen. "Daar moet een omvangrijke organisatie achter hebben gezeten. Maar bijzonderheden daarover hebben we niet", zei hij.

Bommelding bij Pentagon

De ellende is nog niet voorbij. Vandaag hebben reddingswerkers bij het Pentagon in Washington in verband met een bommelding hun werk onderbroken, zo meldt NieuwsLink. Volgens een woordvoerder van het Pentagon kwam de telefonische bedreiging om 8 uur (14.00 uur Nederlandse tijd) binnen.

De reddingsploegen die zoeken naar overlevenden in de puinhopen na de aanslag van dinsdag zijn direct daarna uit voorzorg teruggeroepen. Er is nog geen explosief gevonden. De woordvoerder verwacht dat het reddingswerk spoedig wordt hervat. In het getroffen gebied zijn zo'n 300 reddingswerkers ingezet.

Zo'n tweehonderd mensen waren in het betrokken deel van het Pentagon aan het werk toen het vliegtuig dinsdag neerstortte. Het is niet bekend hoeveel doden er al zijn geborgen.

Miljardenschade voor airlines

Luchtvaartmaatschappijen lijden alleen al deze week een verlies van 10 miljard dollar als gevolg van de aanslagen in de Verenigde Staten. Deze ruwe schatting komt van de IATA, de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart.

Een woordvoerder van deze organisatie zei donderdag ook dat luchtvaartmaatschappijen over heel dit jaar 'recordverliezen' tegemoet kunnen zien door de aanslagen.

Ongeveer vierduizend van de twaalfduizend commerciële luchtvaartmaatschappijen vliegen niet sinds de aanslagen waarbij vier gekaapte toestellen werden gebruikt en de sluiting daarop van het Amerikaanse luchtruim. De Amerikaanse markt vertegenwoordigt een waarde van rond de 1 miljard dollar per dag, aldus de IATA.

De luchtvaartmaatschappijen stonden al geruime tijd onder druk. "Een week geleden gingen wij nog uit van een verlies van circa 2,8 miljard dollar voor het internationale luchtvaartverkeer. Het lijdt geen twijfel dat dit meer wordt", zei de IATA-woordvoerder.

Standard & Poor's overweegt de kredietwaardigheid van alle commerciële luchtvaartmaatschappijen in de VS neerwaarts bij te stellen. Ook British Airways en Air Canada staan op de 'nominatielijst'.

Vrijdag om 12 uur: 3 minuten stilte

Europa, en dus ook Nederland, beleeft morgen een gezamenlijke dag van rouw. Om 12 uur 's middags zal Nederland 3 minuten stilvallen.

Nederlandse omroepen
Nederlandse tv- en radiozenders geven massaal gehoor aan de oproep om vrijdag 12.00 uur drie minuten de slachtoffers van de aanslagen in Amerika te herdenken. Sommige zenders zijn drie minuten stil, andere hebben hun programmering erop aangepast.

De publieke netten (Nederland 1, 2 en 3) zijn drie minuten stil, net als de SBS-zenders (SBS6, Net5 en V8). De verschillende stations van HMG (RTL 4, 5 en Yorin) zenden rond dat tijdstip 'gepaste beelden' uit. De internationale clipzender MTV gaat op zwart, maar laat onder in beeld een tekst lopen. Het Nederlandse The Music Factory (TMF) doet iets soortgelijks.

De publieke radiozenders Radio 2 tot en met 4 zijn stil, maar Radio 1 en 747 AM doen juist rond dat tijdstip verslag van de stilte. Commerciële radiozenders als Yorin FM, Radio 10 en Noordzee FM zijn vrijdag ook drie minuten stil.

Openbaar en Vrachtvervoer
De Nederlandse Spoorwegen laten vrijdag om twaalf uur alle treinen drie minuten stilstaan.

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) de branchevereniging voor het beroepsvervoer heeft ook busmaatschappijen, taxibedrijven, vrachtwagenchauffeurs en trambestuurders opgeroepen alle voertuigen drie minuten stil te laten houden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in de Verenigde Staten.

FOK!
Ook FOK! zal morgen om twaalf uur 3 minuten stil zijn. Zowel de frontpage als het forum als de chat gaan drie minuten dicht.

Netwerk Bin Laden

Natuurlijk stond Jasser el-Sirri gisteren meteen klaar om Osama bin Laden te verdedigen. De Egyptenaar el-Sirri runt in Londen het Islamic Observation Centre, dat onder de neus van de westerse geheime diensten Bin Laden de hemel in prijst. "Waarom wordt er meteen van uitgegaan dat dit het werk is van een islamitische groep", jammerde el-Sirri gisteren.

Het is verbijsterend dat el-Sirri nog steeds niet serieus aan de tand is gevoeld over zijn sterke persoonlijke banden met zijn landgenoot Ayman al-Zawahri, de rechterhand van Osama bin Laden.

El-Sirri's centrum is een van de vele schakeltjes in het netwerk van Osama bin Laden, de man die vanuit het veilige, voor het Westen afgesloten Afghanistan zijn wereldterreur bedrijft en ook nu weer is aangewezen als de meest logische dader van de aanslagen in de Verenigde Staten.

Bin Laden heeft al in de jaren tachtig, tijdens de Afghaanse oorlog, zijn rijkdom gebruikt om islamitische extremistische groepen te financieren. Daarnaast ronselde hij talrijke fanatici uit het Midden-Oosten om in Afghanistan aan de zijde van de moedjaheddien de Russen het land uit te jagen.

Het Westen, het nu door hem vermaledijde Amerika voorop, was wel blij met de activiteiten van Bin Laden. In Afghanistan werd immers de laatste koude oorlog uitgevochten voor de val van het communisme.

De Russen waren amper weg of Bin Ladens keurtroepen togen naar huis om de heilige oorlog (de Jihad) voort te zetten tegen hun corrupte pro-westerse regimes. Vele jaren en duizenden doden later bleek dat programma in landen als Algerije en Egypte mislukt.

Drugsgeld
Al die tijd vloeiden de dollars van Bin Laden over de wereld en tot het midden van de jaren negentig ontstond daardoor een enorm, vaak ondoorgrondelijk netwerk aan witwasserijen van drugsgeld, illegale banken en centra voor logistieke steun bij aanslagen.

Tot Bin Laden in 1996 begon met specifieke aanslagen op Amerikaanse doelen, werd dit netwerk vooral gebruikt om lokale terreuroorlogen te voeren. Nu wordt het netwerk met name ingezet voor het beramen en financieren van gruwelijke aanslagen, zoals twee jaar geleden op Amerikaanse ambassades in Kenia en Somalië.

Macedonië
Nog steeds financiert Bin Laden de opstanden van islamitische groepen in de Filippijnen, Indonesië, Tsjetsjenië, Oezbekistan, Kashmir, Somalië en Algerije. Er zijn aanwijzingen dat hij ook betrokken is bij het Albanese UCK in Macedonië. Deze steun lijkt voor Bin Laden een investering in de toekomst. Vroeg of laat kan hij uit dit reservoir van fanatici putten voor zijn terreurdaden tegen de Verenigde Staten.

Vanuit zijn schuilplaats in Afghanistan runt hij zodoende een los verband van groepen en terreurcellen. Al Qaeda (de basis) heet zijn organisatie, wat in de praktijk niet meer is dan een commandocentrum, dat elders op aarde achter liefdadigheidsinstellingen verscholen terreurcellen tot daden aanspoort. Het lijkt erop dat Bin Laden kan beschikken over vijfde colonnes in liefst zestig landen.

Dit terreurnetwerk wordt bestuurd als een besloten vennootschap met honderden terreurcellen en 'bevrijdingsbewegingen' als semi-autonome dochterondernemingen. Deze BV Jihad is moeilijk te ontrafelen, omdat er geen heldere commandostructuur is.

Arrestaties in Europa en de Verenigde Staten hebben al een stukje van dit netwerk blootgelegd, waarbij onder meer bleek dat Egyptenaren en andere Arabieren Nederland gebruiken voor het doorsluizen van gelden en het vervalsen van reisdocumenten. Iets dergelijks gebeurt ook in Parijs, Frankfurt, Londen en Dublin, waarbij Londen vooral het instructiecentrum lijkt te zijn.

Terugkeer Chiel Montagne op de buis?

Daniel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wanneer Chiel Montagne vorig jaar een programma op de Nederlandse buis had gehad, zou hij in één klap de best bekeken uitzending van het jaar hebben gepresenteerd! Het klinkt wellicht ongeloofwaardig, maar de statistieken op de speciale actiesite rond Chiel Comeback Chiel laten er geen misverstanden over bestaan. Kortom: het kan niet lang meer duren of een van de zendgemachtigden biedt dit kijkcijferkanon weer een eigen programma aan.

Ian Thorpe heeft mazzel gehad

Ian Thorpe had op het dak van het World Trade Center kunnen staan op het tijdstip van de terroristische aanval. De Australische zwemheld was echter zijn fototoestel vergeten en daarom nog niet met de lift naar de 110e verdieping.

Thorpe was op weg naar het observatiedek van het WTC toen hij zich plotseling bedacht dat hij zijn camera in het hotel had laten liggen. Terwijl hij terugging, boorde het eerste gekaapte vliegtuig zich in de toren.

"Thorpe bevond zich op een paar minuten afstand", vertelde zijn manager Frank Turner in Sydney. "Hij was diep geschokt. Wie weet wat hem had kunnen gebeuren."

Thorpe won drie gouden medailles bij de Olympische Spelen in Sydney, waar hij in het zwembad duels uitvocht met Pieter van den Hoogenband. Bij de wereldkampioenschappen in Fukuoka enkele weken geleden won hij zes keer goud.

Niet alleen Thorpe heeft geluk gehad, overal komen nu verhalen naar boven van mensen die om uiteenlopende redenen niet in het WTC waren op het moment van de ramp.

Gewoon voetbal dit weekend

De wedstrijden in het Nederlandse voetbal gaan dit weekeinde gewoon door. De KNVB besloot alle duels in het betaald en amateurvoetbal te laten spelen.

De KNVB overwoog alle wedstrijden te schrappen na de aanslagen in de Verenigde Staten, maar besloot na overleg met de Eredivisie NV en de Coöperatieve Eerste Divisie de wedstrijden door te laten gaan. Volgens de KNVB willen vrijwel alle clubs dit weekeinde gewoon spelen. Wel zullen alle wedstrijden een sober karakter krijgen en zal er een minuut stilte voor alle duels worden gehouden.

Go Ahead Eagles en Emmen besloten afgelopen dinsdag direct na de ramp niet te spelen. De openbare aanklager van de KNVB zal geen onderzoek instellen naar beide ploegen. Aanvankelijk wilde de KNVB de duels van dinsdagavond gewoon laten spelen. De UEFA besloot woensdag alle Europese wedstrijden deze week af te gelasten. De FIFA wilde wel dat de wedstrijden onder haar organisatie, WK-kwalificatie in Azië, werden gespeeld.

PSV heeft inmiddels een klacht ingediend tegen het spelen van Nantes - PSV, afgelopen dinsdag. De Eindhovense ploeg liet voor het duel tegen de Fransen al weten liever niet te spelen.

Het WK mountainbike begint vanwege de aanslagen in de VS een dag later. De Amerikaanse golfbond, de PGA, besloot alle toernooien dit weekeinde af te gelasten. De Grand Prix formule 1 in Italië gaat vooralsnog gewoon door.

Daviscup team ongewijzigd

Het Nederlands Davis Cupteam zal volgende week met de bekende namen aantreden in de halve finale. Nederland speelt van 21 tot en met 23 september tegen Frankrijk.

Captain Tjerk Bogtstra vertouwt opnieuw op Sjeng Schalken, Reamon Sluiter, Jan Siemerink en Paul Haarhuis. Zij versloegen eerder dit jaar ook al titelverdediger Spanje en Duitsland.

Ook de Franse ploeg bestaat uit bekende namen. Guy Forget, de Franse captain, selecteerde Sebastien Grosjean, Arnaud Clement, Nicolas Escude en Fabrice Santoro.

Duitse politie houdt man aan

De Duitse politie heeft een luchthavenmedewerker aangehouden, in verband met de aanvallen op New York en Washington. Dit is gebeurd op verzoek van de FBI.

De politie laat niets los over de identiteit van de man, of wat zijn functie was op de luchthaven. "In de zoektocht naar een Marokkaanse man hebben we een appartement in Hamburg doorzocht en deze man gevonden", zo vertelde de politie aan persbureau Reuters. Volgens woordvoerder Mueller leefde de man legaal in Duitsland.

Ook over de vermoedelijke rol van de man in de aanvallen wordt niets losgelaten.

Update 18h31: Volgens #usaramp heeft de man niets met de gebeurtenissen in de VS te maken...

Familie Vaatstra definitief geen inzage

De familie Vaatstra krijgt definitief geen inzage in het dossier over hun vermoorde dochter. De Raad van State heeft namelijk het verzoek om inzage afgewezen, net als de rechtbank in Leeuwarden dat verzoek ook al eerder afwees.

De afwijzing is op technische gronden gebaseerd. Begin februari vorig jaar weigerde de officier van justitie in Leeuwarden de familie inzage in het dossier te geven. Tegen deze beslissing had de familie Vaatstra binnen zes weken in beroep moeten gaan. Omdat ze dat niet hebben gedaan, heeft ook het beroep bij de Raad van State geen zin gehad.

De toen zestienjarige Marianne Vaatstra werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 vermoord. Familieleden vonden haar ontklede lichaam in een weiland bij Veenklooster. Haar keel was doorgesneden en ze bleek seksueel misbruikt.

'Arafat en Peres zondag bij elkaar'

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, heeft zondag een ontmoeting met de Palestijnse president Yasser Arafat. Dat meldde de Israëlische publieke radio donderdag.

Het gesprek zou plaatshebben op het internationale vliegveld van Gaza. De afgelopen weken is herhaaldelijk gezinspeeld op een ontmoeting tussen beiden om te proberen het vastgelopen vredesproces in het Midden-Oosten weer op gang te brengen. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Josep Piqué, zei maandag nog dat Peres en Arafat elkaar dinsdag zouden spreken, maar dat bleek onjuist te zijn.

Gevechten in Jenin
Bij gevechten tussen Israëliërs en Palestijnen in Jenin zijn in de nacht van woensdag op donderdag drie Palestijnen om het leven gekomen. Ten minste elf Palestijnen raakten gewond. Dat hebben bronnen binnen de Palestijnse veiligheidsdienst gezegd.

De Israëliërs vernietigden een gebouw dat als hoofdkwartier van de elite-eenheid Force-17 van de Palestijnse leider Arafat zou hebben gediend.

Israëlische militairen trokken ook de plaatsen Qalqilya en Salfit, niet ver van Jenin, binnen. Zij vielen daar posities aan vanwaaruit Israëliërs zijn beschoten. Salfit ligt in de buurt van Ariel, een van de belangrijkste joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Tanks
De Israëlische strijdkrachten bezetten in de nacht van woensdag op donderdag ook de Palestijnse stad Jericho op de Westelijke Jordaanoever. Zij trokken de stad binnen met tanks en pantservoertuigen, gesteund door helikopters. De Israëlische militairen hebben een weg en elektriciteitspalen vernietigd en een huis opgeblazen, vanwaaruit regelmatig op Israëliërs is geschoten. Zeven Palestijnen raakten gewond, van wie één ernstig. Tegen 05.30 uur verlieten de militairen de stad. In de buurt van Ramallah, ook op de Westelijke Jordaanoever, schoten Israëlische soldaten een Palestijn dood.

Sarah Ferguson ontsnapt net aan ramp

Sarah Ferguson is net aan de ramp in NY ontsnapt omdat haar auto vast stond in het verkeer. Dinsdagochtend zaten Sarah Ferguson en haar assistente Kate Waddington in een taxi, op weg naar een vergadering in het World Trade Center.

Sarah zou Ken Merlo en Johnny O'Sullivan ontmoeten. Hun kantoor was op de 101ste verdieping van het gebouw. Zowel Merlo als O'Sullivan waren niet in het gebouw toen het allemaal gebeurde.

Haar woordvoerder zegt, "De Duchess of York is zeer geschokt en treurig voor iedereen die in het gebouw was. Het is ongelooflijk, ze was een paar minuutjes van de ramp verwijderd."

Dank aan Jeromar voor het vertalen en het submitten.

KLM vliegt nog niet op VS en Canada

De KLM zal donderdag in elk geval niet op de VS en Canada vliegen. Ook de Amerikaanse partner Northwest Airlines houdt de toestellen aan de grond. Dat maakte KLM bekend. Samen houden de partners 26 vliegtuigen aan de grond op Schiphol.

De luchtvaartmaatschappij heeft van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit, de Federal Aviation Authorities (FAA), bericht gekregen dat het Amerikaanse luchtruim donderdagavond vanaf zes uur Nederlandse tijd gefaseerd zal opengaan.

"De normale lijndiensten van KLM op deze bestemmingen worden echter niet direct hervat", aldus de luchtvaartmaatschappij. "De luchthavens in de VS en Canada raken waarschijnlijk overbelast, met aanzienlijke vertragingen tot gevolg."

Relevante artikelen:
Vliegverkeer Schiphol weer op gang
Luchtruim weer om zes uur open

Hiphopgroep haalt foto torens van cover

De Amerikaanse antikapitalistische hiphop-groep 'The Coup' heeft hun cover van het nieuwe album zo snel mogelijk in de prullenmand gegooid. Dat meldde het Britse showbizzpersbureau WENN donderdag.

Voor de cover was namelijk een montagefoto gebruikt waarop bijna hetzelfde stond als dinsdag in werkelijkheid in New York is gebeurd. Op de foto waren de exploderende torens van het World Trade Center te zien met daarvoor de leider van de rapgroep, Raymond 'Boots' Riley, met een ontstekingsmechanisme in zijn hand.

De montagefoto was al een tijdje te zien op de internetwebsite van de platenmaatschappij van The Coup. Na de dramatische gebeurtenis in New York is de afbeelding er direct afgehaald.

Nederlander stapt iets vaker in de trein

De Nederlandse bevolking heeft vorig jaar in eigen land in totaal bijna 187 miljard kilometers afgelegd. Dat is ongeveer hetzelfde aantal als in 1999. Opvallend is dat het aantal met de trein gereisde kilometers met 3 procent is gestegen.

Dit blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het populairste vervoermiddel blijft nog altijd de auto. Driekwart van alle kilometers, zo'n 140 miljard, wordt hiermee afgelegd. Met het openbaar vervoer is zo'n 12 procent afgelegd (bijna 23 miljard). De rest van de afstanden, ook bijna 23 miljard, legde de Nederlander fietsend, brommend of lopend af.

In 2000 verplaatsten Nederlandse inwoners zich per week gemiddeld bijna 22 keer. Daarvan waren zo'n tien keer met de auto, een keer met het openbaar vervoer, zes keer fietsend en vijf keer met een ander vervoermiddel. De meeste keren gaat een Nederlander weg voor werk of om boodschappen te doen.

Het CBS doet jaarlijks dit onderzoek naar verplaatsingsgedrag. Voor de cijfers van 2000 zijn 92.000 huishoudens schriftelijk benaderd waarvan bijna 75% reageerden.

Zoekmachines overspoeld

Zoekmachines op internet zijn de afgelopen dagen overspoeld door mensen die zochten naar nieuws en informatie over de aanslagen in de VS.

Normaal gesproken is de top van de verschillende ranglijsten samengesteld met trefwoorden die onder meer met seks, muziek en reizen te maken hebben. Zoektermen als 'World Trade Center, 'Osama bin Laden' en 'terrorism' hebben die plaats overgenomen.

Bij Lycos staat het World Trade Center op de eerste plaats. De helft van de toptwintig bestaat uit trefwoorden die met de aanslagen te maken hebben. Bij Yahoo is de eerste zoekterm die niets met de gebeurtenissen van dinsdag van doen heeft 'Harry Potter', op de negende plaats.

De populairste zoekmachine op dit moment, Google, laat in grafieken zien dat de zoektermen World Trade Center en Pentagon vrijwel direct na de aanslagen massaal werden ingetikt. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Osama bin Laden, alleen was de piek daar enkele uren later te zien, toen de eerste speculaties over zijn betrokkenheid bij de aanslagen de ronde begonnen te doen.

Vliegbases tijdelijk gesloten voor zweefvliegers

De Nederlandse militaire vliegbases zijn in verband met de aanslagen in de Amerika tijdelijk gesloten voor recreatieve gebruikers, zoals zweefvliegers. Woordvoerders van enkele clubs hebben dat vandaag bevestigd.

De Koninklijke Luchtmacht wil alleen kwijt dat de veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt. Op vrijwel alle militaire vliegvelden in Nederland zijn zweefvliegclubs actief. De leden van die verenigingen beschikken over een zogenoemde recreatiepas, waarmee ze het militaire terrein mogen betreden. Deze toestemming is nu tijdelijk ingetrokken.

Tijdens de crisis in Kosovo gold wekenlang dezelfde veiligheidsmaatregel. Hoe lang de beperking dit keer gaat duren, is niet bekend.

Inwoners vluchten uit Kabul

Buitenlanders en Afghanen verlaten massaal de Afghaanse hoofdstad Kabul uit angst voor Amerikaanse vergeldingsaanvallen. Anderen maken loopgraven en bouwen versterkingen ter voorbereiding van verwachte aanvallen door de VS als vergelding voor de aanslagen.

Het is onduidelijk hoeveel mensen Kabul hebben verlaten, maar getuigen meldden donderdag dat vrijwel alle buitenlanders de stad zijn uitgevlucht. Onder hen zijn westerse diplomaten en hulpverleners en Arabische inwoners.

De Verenigde Naties zetten de evacuatie van hun medewerkers in Kabul en de rest van het land door. Het Rode Kruis lijkt de enig overgebleven internationale hulporganisatie met aanwezigheid in Afghanistan. Ongeveer veertig van zijn medewerkers zijn nog in het land.

Het streng-islamitische regime van de Taliban heeft de hoofdverdachte van de aanslagen in de Verenigde Staten, Osama bin Laden, onderdak geboden. Veel Afghanen houden er rekening mee dat de Verenigde Staten daarom vergeldingsaanvallen zullen uitvoeren.

In 1998 was dat het geval nadat terroristen aanslagen hadden gepleegd op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia.

Feyenoord bang voor reis naar Moskou

Feyenoord-trainer Bert van Marwijk voelt er weinig voor zondag in het vliegtuig te stappen naar Moskou, waar zijn ploeg volgende week in de Champions League tegen Spartak speelt. De aanslagen in de Verenigde Staten hebben de trainer angstig gemaakt.

Van Marwijk zal vandaag op de training peilen hoe de selectie over de reis denkt. Van Marwijk kan zich voorstellen dat zijn spelers eveneens weinig trek in de trip hebben. Sommigen beamen dat. ,,We hebben aantal jongens met vliegangst. Zij zullen nu helemaal moeite hebben in een vliegtuig te stappen'', aldus verdediger Kees van Wonderen. ,,Het is geen reis waarop ik me verheug'', zei Patrick Paauwe. ,,We moeten er over praten'', meende aanvoerder Paul Bosvelt.

Het besluit van de UEFA om alle duels in de Champions League van gisteren af te lasten, werd toegejuicht door de Feyenoord-spelers, die daardoor niet tegen Bayern München hoefden te spelen. Die wedstrijd wordt waarschijnlijk verplaatst naar 10 oktober. Volgende week dinsdag staat het duel met Spartak Moskou op het programma. ,,We weten niet of het bij deze aanslagen blijft of dat er nog meer komen'', zei Bosvelt over de angst bij de spelers. ,,Wie garandeert ons dat Moskou wel veilig is? Zo op het eerste oog kan het toch een mogelijk doelwit zijn als hoofdstad van een groot en belangrijk land.''

Feyenoord laat weten dat het zich zal conformeren aan de beslissing van de UEFA. De club zal niet op eigen initiatief de reis afgelasten. ,,Ik kan me de gevoelens van de spelers voorstellen. Bij mij thuis wordt ook gezegd: moet jij nou echt naar Moskou? Ik heb geluk. Als ik echt niet durf, ga ik niet. De spelers kunnen dat niet zeggen'', aldus woordvoerder Jan D. Swart van de club.

Aanvoerder Paul Bosvelt vindt dat als er spelers niet naar Moskou durven, zij moeten kunnen besluiten niet mee te gaan. ,,Ik begrijp de belangen. De UEFA bepaalt over de Champions League, maar toch niet over individuele gevoelens. Of over een groepsgevoel. Feyenoord kan als club besluiten om niet te gaan, maar moet daar dan ook de consequenties van willen dragen. Ik weet dat dit vooruit lopen is op de situatie. Ik hoop dat het niet zo ver komt.''

Congres wil 20 miljard vrijmaken

Het Amerikaanse Congres wil een bedrag van 20 miljard dollar (circa 50 miljard gulden) vrijmaken voor directe noodhulp om de gevolgen van de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon te boven te komen.

Dat heeft de Republikeinse Afgevaardigde Bill Young woensdag gezegd. Hij wil het voorstel donderdag in het Huis van Afgevaardigden behandelen. Hij hoopt dat het nog dezelfde dag door de Senaat zal worden goedgekeurd.

President Bush had eerder gevraagd om carte blanche wat betreft de uitgaven in de nasleep van de aanslagen in New York en Washington. Een aantal Congresleden stemde echter toen niet in met dit verzoek.

Young verklaarde dat de 20 miljard dollar bedoeld is om de eerste financiële noden te lenigen. Met het geld kunnen de autoriteiten reddingsoperaties voor slachtoffers bekostigen, herstelwerkzaamheden aan gebouwen, veiligheidsmaatregelen voor onder meer vliegvelden en andere vervoersvormen, onderzoeken en de opsporing van de daders.

Swordfish gewoon in Nederlandse bios

De film Swordfish van regisseur Dominic Sena is vanaf donderdag gewoon in de Nederlandse bioscopen te zien. Dat heeft een woordvoerder van distributeur Warner Bros gezegd.

Een groot aantal Engelse bioscopen haalde de film woensdag uit de roulatie uit piëteit met de slachtoffers van de terroristische acties in Amerika. In de thriller speelt acteur John Travolta een meedogenloze terrorist die mensen en gebouwen opblaast.

De gevoelens in Nederland over de aanslagen in de Verenigde Staten zijn minder hevig dan in Engeland en Amerika, aldus de woordvoerder. Wel heeft de distributeur de uitgebreide reclamecampagne op radio en televisie afgeblazen. De film gaat in 82 bioscopen draaien.

'Vijftig verdachten geïndentificeerd'

Bij de zoektocht naar de daders van de aanslagen in de Verenigde Staten heeft de FBI al zeker vijftig verdachten geïdentificeerd. Dat meldden Amerikaanse media donderdag.

Volgens verschillende bronnen zijn op een tiental verdachten na de meeste verdachten gelokaliseerd of opgepakt. Ook de omgekomen terroristen behoren tot de groep geïdentificeerde mogelijke daders en medeplichtigen.

Volgens een FBI woordvoerder voerde een groep van 12 tot 24 terroristen de aanvallen uit.
Hij zei verder dat de daders werkten in vier groepen van drie tot zes man. Zij waren gewapend met messen en stanleymessen en dreigden bommen te laten ontploffen.

Ook is gemeld dat de FBI bewijzen heeft gevonden dat de daders en of hun handlangers zich in elk geval in Boston (Massachusetts), Providence (Rhode Island) en Miami (Florida) hebben bevonden. Een anonieme medewerker van de FBI heeft eerder woensdag verklaard dat het onderzoek ,,spoedig zou verlopen''.

Verdachte in hamburg

De politie in Duitsland zegt aanwijzingen te hebben dat op zijn minst een van de daders van de aanslagen in de Verenigde Staten van dinsdag enige tijd in Hamburg heeft gewoond.

Een speciaal politieteam heeft in Hamburg-Harburg het huis onderzocht waar de dader of daders enige tijd zou(den) hebben gewoond. Daarna werden in nog enkele woningen gezocht naar bewijzen, aldus een politiewoordvoerder in de nacht van woensdag op donderdag.

Woensdagavond doorzocht de Duitse politie op aanwijzingen van de Amerikaanse federale recherche FBI ook al een woning. Daarin zouden twee mannen hebben gewoond, die in Florida vlieglessen hadden gevolgd. De FBI vermoedt dat deze mannen betrokken zijn geweest bij de aanslagen. Volgens de zegsman van de politie in Hamburg zijn er tijdens de huiszoekingen geen aanhoudingen verricht.

Aldrico verlaat het Huis

Big Brother zit nu op Dag 6 en de eerste bewoner heeft alweer het Huis verlaten. Aldrico kon het niet langer aan en is vertrokken.
De officiele site meldt het volgende:
Aldrico is een aparte persoonlijkheid, hij heeft het nieuws uit Amerika niet goed kunnen verwerken. Vannacht is hij heel boos geworden en toen heeft Big Brother, in overleg met hem, besloten dat hij het huis beter kon verlaten.
Niet bekend is of er nu een vervanger uit het Spaanse Huis zal worden overgevlogen, of dat het oorspronkelijke "uitwisselschema" gehanteerd blijft...

Broer in WTC, zus in vliegtuig

Dood en leven liggen soms dicht bij elkaar. Een Ierse vrouw en haar dochter zijn dinsdag omgekomen in het vliegtuig dat een van de twee torens van het World Trade Center binnendrong. Haar broer die toen juist in dat gebouw was aangekomen, ontkwam aan de dood door uit het gebouw te vluchten.

Ruth McCourt (45) en haar vierjarige dochter Juliana waren in Boston aan boord gegaan van het toestel van United Airlines dat hen naar Los Angeles zou brengen. Het vliegtuig werd gekaapt en de kapers lieten het tegen de zuidelijke toren van het World Trade Center te pletter vliegen.

Ruth's broer, Ronnie Clifford, was toen juist het gebouw in New York binnengegaan. Hij maakte zich uit de voeten voor de toren instortte. "Twee vliegtuigen tegen de twee torens te pletter zien vliegen en vervolgens ontdekken dat je zuster en nichtje in het vliegtuig waren, is echt afschuwelijk", zei Ronnies broer John woensdag voor de Ierse radio.

Slechts één afzegging Mojo concerts

De aanslagen in de VS en de daarmee gepaard gaande chaos heeft vooralsnog geen grote gevolgen voor optredens van internationale artiesten in Nederland. Concertorganisator Mojo Concerts in Delft ontving tot dusver slechts een afzegging. Dat heeft een woordvoerder woensdag gezegd.

Het afgelaste concert van de Amerikaanse metalband Biohazard zou donderdagavond plaatsvinden in De Melkweg in Amsterdam. Omdat de groep niet kan reizen, gaat het optreden niet door. De Amerikaanse R&B-artiest R. Kelly staat komend weekeinde waarschijnlijk gewoon in Ahoy' Rotterdam op de planken. Hij is al op tournee en hoeft dus niet vanuit Amerika te reizen.

Volgens de Mojo-zegsman staan er verder in deze maand niet veel Amerikaanse optredens op de concertagenda. Hij vermoedt daarom dat de aanslagen niet veel invloed op die agenda zullen hebben, al kunnen artiesten natuurlijk altijd zelf besluiten om niet op te treden uit respect voor de slachtoffers.

Geluk

Ik ben verschrikkelijk gelukkig. Dat bedacht ik me vannacht, toen ik wakker lag. Soms doe ik dat, heel onhandig; ik gebruik de nacht om mijn gedachten op een rij te zetten. Dat kan ook best overdag. Maar soms overkomt het me dat ik een nacht lig te denken over mijn leven. Vannacht had ik weer zo’n nacht. En ik moest terug denken aan de afgelopen tijd. Het geluk komt met bakken uit de lucht vallen. Op allerlei fronten lacht het leven me toe. Net als ik denk dat ik niet gelukkiger kan zijn, gebeurt er iets dat mij vervult met trots en geluk. En dan ben ik altijd weer wat gelukkiger dan ik daarvoor was.
Ik snap wel dat dit absoluut niet boeiend is om te lezen. Ik ben gelukkig, so what? Waar wil ik heen met dit verhaal, dat geen verhaal is.

Churchboy Slim

Twee kerken in Schotland gaan de muziek van Fatboy Slim en Destiny's Child gebruiken om jongeren de kerk in te krijgen. De twee kerken, in het gehucht Aberdeenshire, zijn hiertoe gekomen door de inbreng van Fiona Walker, een zogenaamde "creatieve godsdienstadviseur".

In The Daily Record meldt zij: "Ik wil Praise You van Fatboy Slim; ook Destiny's Child heeft enkele prachtige gospelmedleys. We willen niet een eredienst omvormen tot een rockconcert, maar we willen kerkdiensten aantrekkelijker maken voor jongeren."

Dominee Gerald Stranraer-Mull, voorganger in beide kerken, is het met de aanpak eens. "Er is niks mis met de oude manier, maar de mogelijkheid om te werken met een getalenteerd iemand als Fiona is een geschenk uit de hemel."

"Fatboy Slim is fuckin' in heaven" ?

Keanu blesseert zich bij training Matrix 2

Keanu Reeves is hard aan het trainen voor het vervolg op The Matrix. Hij trainde zelfs zo hard, dat hij in het ziekenhuis belandde. Het vervolg op de kassakraker uit 1999, getiteld The Matrix Reloaded, wordt pas in 2003 uitgebracht, maar er wordt momenteel al fanatiek aan de film gewerkt.

Ook voor het derde deel, dat in 2004 uitkomt, zijn de werkzaamheden volop aan de gang. Volgens Reeves zijn de vervolgen beter en dodelijker dan het origineel. "De vorige keer waren alle gevechten van Neo één tegen één. Nu is het één tegen vijf..."

Reeves' training voor de actiescènes was zo rigoureus dat hij zichzelf hierbij verwondde. "Ik verstuikte mijn enkel, die heeft vier dagen in het gips gezeten."

Saddam: VS hebben doornen geoogst

Bijna alle landen ter wereld hebben hun afschuw uitgesproken over de aanslagen die dood en verderf zaaiden in New York en Washington maar Irak blijft zijn aversie tegen de VS tonen. De Iraakse president Saddam Hussein verklaarde woensdag dat de VS "de doornen geoogst hebben" van hun politiek.

Eerder had de Iraakse televisie zich al in soortgelijke bewoordingen geuit. De aanslagen zijn het resultaat van Amerikaanse misdaden gepleegd tegen de mensheid, aldus de staatstelevisie dinsdagavond. "De Amerikaanse cowboys oogsten de vruchten van hun misdaden tegen de mensheid en die aanslagen zijn een pijnlijke kaakslag voor de Amerikaanse politici."

Andere tegenstanders van de VS, zoals onder meer Libië, Iran en Sudan, spraken eerder hun medeleven uit met het Amerikaanse volk.

Toch vechtpartij in vliegtuig 4

Aan boord van vlucht 93 van United Airlines heeft zich kort voordat het toestel neerstortte in de staat Pennsylvania een gevecht voorgedaan tussen inzittenden en de kapers. Dat verklaarde afgevaardigde John Murtha uit die staat woensdag.

"Ik ben tot de conclusie gekomen dat er zich een vechtpartij aan boord heeft voorgedaan en dat een moedig individu heeft gezegd: we gaan sterven dus we laten hem hier neerstorten", zo verklaarde de afgevaardigde.

Ook CNN maakte melding van het incident. Volgens de zender zou een passagier zijn vrouw hebben gebeld en verteld hebben dat er na stemming was besloten te pogen de drie kapers te overmeesteren.

Kort daarna zou het toestel dat was vertrokken uit Newark en op weg was naar San Francisco met 45 personen aan boord zijn neergestort.

F1: Hakkinen stopt ermee

Formule-1-coureur Mika Hakkinen stopt volgens de Duitse krant Bild aan het einde van dit seizoen. Het blad meldt donderdag dat de 32-jarige Fin, die in 1998 en 1999 wereldkampioen werd met McLaren, zijn besluit zaterdag bij de Grand Prix van Italië bekendmaakt.

McLaren zou als vervanger voor Hakkinen al zijn jonge landgenoot Kimi Raikkonen hebben gecontracteerd. Eerder deze week werd duidelijk dat de renstal inderdaad serieuze interesse heeft in de 22-jarige debutant. Raikkonen staat nog tot 2003 onder contract bij Sauber. Om die verbintenis af te kopen zou McLaren 25 miljoen gulden moeten neertellen.

Hakkinen begon in 1991 in de Formule-1 bij het team Lotus. Na twee jaar stapte hij over naar McLaren. In 1995 raakte hij zwaar gewond door een crash tijdens de GP van Australië. Na zijn twee wereldtitels in '98 en '99 verloor hij vorig jaar de strijd om het kampioenschap van Michael Schumacher.

Dit seizoen verloopt slecht voor Hakkinen. Hij won slechts een race en staat vijfde in het WK-klassement met 24 punten. Totaal passeerde hij negentien keer als eerste de finish.

Vliegtuigongeluk in Mexico

Bij een vliegtuigongeluk in het zuiden van Mexico zijn woensdag alle negentien inzittenden om het leven gekomen. Dat hebben de autoriteiten meegedeeld. In het toestel zaten zeventien toeristen en twee bemanningsleden.

De toeristen kwamen van het vakantie-eiland Cozumel. Zij hadden de ruïnes van Chichen Itza in de staat Yucatan bezocht. Kort na de start van het nabijgelegen vliegveld Kaua stortte het tweemotorige toestel neer.

De oorzaak van het ongeval is nog onbekend. Over de nationaliteit van de slachtoffers zijn geen gegevens naar buiten gebracht.

Israël valt Jericho binnen

Israëlische tanks zijn in de nacht van woensdag op donderdag de Palestijnse stad Jericho op de Westelijke Jordaanoever binnengetrokken. De militairen zouden gebouwen van de Palestijnse veiligheidsdienst hebben aangevallen. Dat meldden Palestijnse bronnen.

Volgens een functionaris van de dienst zouden twaalf tanks, bijgestaan door bulldozers, een trainingscomplex van de Palestijnse veiligheidsdienst hebben aangevallen. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen. Het Israëlische leger wilde geen commentaar geven.

Loonsverhoging voor NS-personeel

Vakbonden en NS Reizigers hebben donderdag overeenstemming bereikt over een nieuwe CAO. NS-personeel krijgt over een periode van anderhalf jaar 5,9 procent loonsverhoging.

NS Reizigers heeft dat donderdag meegedeeld. Behalve de loonsverhoging is ook een regeling getroffen waarbij NS'ers hun werktijdverkortingsdagen kunnen verkopen aan het bedrijf. De werknemers kunnen deze vrije dagen verkopen tegen uurloon en een premie per dag. De regeling geldt alleen voor rijdend personeel.

Volgens de NS zijn de vier vakbonden (CNV, FNV Bondgenoten, VVMC en VHS) tevreden met het resultaat. De gesprekken zijn volgens NS ,,in goede en constructieve sfeer'' verlopen.

De partijen hebben verder afgesproken dat de komende tijd wordt gepraat over het opstellen van een geheel nieuwe collectieve overeenkomst. Die nieuwe CAO moet meer mogelijkheden bieden om priveleven en werk beter op elkaar af te stemmen.

De komende weken worden de resultaten van de onderhandelingen door de vakbonden aan hun leden voorgelegd. Volgens onderhandelaar W. Kusters van de CNV bedrijvenbond zal de CAO ,,het goed doen'' bij de leden. De CAO geldt met terugwerkende kracht tot 1 april 2001 en loopt tot 1 oktober 2002.

FBI: Identiteit daders bekend

De FBI zegt over verschillende aanwijzingen te beschikken die leiden naar de daders en hun handlangers. Zij heeft vier mogelijke daders op het oog, van wie er één banden heeft met Osama bin Laden. Volgens de Amerikaanse minister van Justitie Ashcroft is de identiteit van alle daders bekend. De terroristen werkten waarschijnlijk in vier groepen van drie tot zes mensen, die de vliegtuigen kaapten waarmee de aanslagen zijn gepleegd.

Een deel van de daders is in Amerika tot piloot opgeleid. Twee voormalige studenten van de Nederlandse vliegschoolhouder Ruud Dekker uit Florida stonden vermeld op de passagierslijst van één van de vier gekaapte vliegtuigen. Ze hadden mogelijk Afghaanse paspoorten. Volgens minister Ashcroft is in het kader van het grootste onderzoek dat ooit in Amerika is gedaan een aantal mensen aangehouden. Ze worden niet zozeer beschouwd als verdachten, maar worden verhoord als getuigen.

Onderzoek
De politie heeft drie mensen uit een trein gehaald die van Boston op weg was naar New York. Verder zijn hotelkamers in Boston onderzocht, en hebben FBI-agenten mensen verhoord in Florida en Massachusetts. Ook wordt onderzocht of een deel van de terroristen de Verenigde Staten is binnengekomen vanuit Canada.

Meer dan 4000 FBI-agenten zijn bezig met het onderzoek naar de terroristische aanslagen. De Duitse politie meldt dat twee van de terroristen mogelijk in een apartement in Hamburg hebben gewoond. Volgens de politie is het huis sinds februari van dit jaar niet meer bewoond en zijn de twee mannen naar Florida vertrokken.

Uniformen American Airlines gestolen
De FBI onderzoekt de diefstal vorige maand van uniformen en badges van piloten van American Airlines uit een hotel in Rome. De kapers van de vier vliegtuigen hebben de uniformen mogelijk gebruikt om ongehinderd langs de bewaking op de vliegvelden te komen.

UPDATE 12.30
Alle kapers van de vliegtuigen die gebruikt zijn bij de aanslagen in de VS zijn geïdentificeerd, zo heeft de FBI laten weten. In ieder toestel zaten groepjes van drie tot zes kapers. Twee van de kapers hadden een paspoort uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Het gaat om de broers Ameer Bukhari en Adnan Bukhari. Zij bestuurden de toestellen die op de torens van het World Trade Center in New York invlogen.

De twee zouden getrainde piloten zijn geweest en gewerkt hebben voor een Saudische luchtvaartmaatschappij. Ze volgden lessen op een vliegschool in Florida, waarvan de Nederlander Ruud Dekker eigenaar is.

De FBI heeft nog een derde naam vrijgegeven. Van deze man, Mohammed Atta, is nog niet bekendgemaakt welke nationaliteit hij heeft. Wie de andere daders zijn, wil de FBI nog niet zeggen.

Topdrukte op FOK! vanwege ramp

Sinds de ramp gisteren is er werkelijk een stormloop geweest op deze site. Gisteren zorgde de enorme toestroom van bezoekers er zelfs voor dat we enige tijd zeer slecht bereikbaar waren. Gelukkig zijn de serverproblemen wat dat betreft allang weer verholpen, zodat we vandaag weer volop nieuws omtrent de ramp konden verslaan.

Voor de statistiekliefhebbers nog even de bezoekersresultaten van de afgelopen twee dagen.

Dinsdag 11 september 2001
Frontpage: 147.223 pageviews
Forum: 229.930 pageviews
Totaal: 370.153 pageviews

Woensdag 12 september 2001
Frontpage: 191.978 pageviews
Forum: 272.961 pageviews
Totaal: 464.939 pageviews

Een flink nieuw bezoekersrecord dus, helaas overschaduwd door de enorme tragedie in de VS.
Langs deze weg wil FOK! dan ook haar medeleven betuigen aan alle slachtoffers en familieleden en vrienden daarvan.

Vliegverkeer Schiphol weer op gang

Alle luchtvaartmaatschappijen kunnen vanaf 18.00 uur weer vanaf Schiphol op de Verenigde Staten en Canada vliegen. Volgens vervangend slotcoördinator R. Strang zijn er geen beperkingen op Schiphol in verband met het overtreden van de geluidsnormen. "Alle vluchten kunnen probleemloos weg'', aldus Strang.

Er is geen extra druk op de luchthaven Schiphol omdat veel vluchten zijn geannuleerd. KLM heeft besloten woensdag niet meer te vliegen. Ook worden geen doorgaande passagiers vanuit de rest van Europa naar Schiphol gevlogen. Verder worden geen uitzonderingen gemaakt op de nachtelijke vluchtbeperkingen. "Iedereen kan voor half elf 's avonds weg. En anders de volgende ochtend'', zei de coördinator.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.