Ex-leidinggevende concentratiekamp bekent

De Bosnische Servier Dusko Sikirica, die door het Joegoslavie-Tribunaal was aangeklaagd omdat hij tijdens de oorlog in Bosnie (1992/95) enige tijd commandant van het concentratiekamp Keraterm zou zijn geweest, heeft gedeeltelijk schuld bekend. Dit heeft de griffier van het Joegoslavie-Tribunaal woensdag laten weten.

De schuldbekentenis is onderdeel van een overeenkomst tussen hoofdaanklaagster Carla Del Ponte en de verdediging. Sikirica bekent schuld aan vervolging, een misdaad tegen de mensheid. Beide partijen bevelen de rechters aan een straf van tien a zeventien jaar cel op te leggen.

In het akkoord tussen aanklagers en verdediging wordt Sikirica aangeduid als 'hoofd beveiliging' van het kamp. Hij wordt geen 'kampcommandant' meer genoemd omdat Keraterm feitelijk van buiten zou zijn bestuurd, vanuit een politiebureau. Als hoofd beveiliging had Sikirica volgens het akkoord maar beperkt gezag over andere agenten in het kamp en geen mogelijkheid om ondergeschikten voor wandaden te straffen.

Keraterm was - naast Omarska en Trnopolje - een van de beruchte Bosnisch-Servische kampen in het Noordwest-Bosnische district Prijedor. De 'ontdekking' van die kampen door Westerse verslaggevers was mede aanleiding tot de oprichting van het Joegoslavie-Tribunaal in 1993. Tal van moslims zijn er gemarteld en vermoord. De inmiddels 37-jarige Sikirica geeft onder meer toe dat hij in 1992 persoonlijk een persoon heeft doodgeschoten in Keraterm.

Ook Damir Dosen, die in Keraterm leiding gaf aan een ploeg bewakers, heeft het op een akkoordje gegooid met de aanklagers. In de 'deal' staat dat hij een straf van vijf a zeven jaar moet krijgen. De inmiddels 34-jarige Dosen geeft toe dat gevangenen zijn geslagen wanneer hij leiding gaf aan de bewakers.

Vorige week al werd bekend dat Dragan Kolundzija (41) schuld heeft bekend. Hij gaf volgens de tenlastelegging evenals Dosen leiding aan een ploeg bewakers. Kolundzija moet volgens de deal tussen aanklagers en verdediging drie a vijf jaar cel krijgen. De rechters moeten zich nog buigen over de akkoorden van de aanklagers met de verdachten. Dat gebeurt volgende week tijdens een openbare hoorzitting.

Sikirica, Dosen en Kolundzija staan sinds maart gezamenlijk terecht voor het Joegoslavie-Tribunaal. Na de presentatie van het bewijsmateriaal van de aanklagers was Sikirica op verzoek van de verdediging in juni al voortijdig vrijgesproken van genocide (volkenmoord), de zwaarst mogelijke aanklacht bij het VN-hof.