Luchtruim weer om zes uur open

Het Amerikaanse luchtruim zal om zes uur vanavond Nederlandse tijd weer opengaan. Het vliegverkeer werd gistermiddag na de aanslagen meteen stilgelegd. Alle KLM-vluchten vanaf Schiphol naar Amerika en Canada voor vandaag blijven gecanceld.

Ook wordt niet meer gevlogen naar een aantal plaatsen in het Midden-Oosten: Tel-Aviv, Beiroet, Amman en Damascus. De KLM komt terug van eerdere berichten dat twee van haar toestellen die gisteren na de aanslagen waren uitgeweken naar Canada al mogen terugkeren. Volgens de luchtvaartmaatschappij blijft het Canadese luchtruim voorlopig nog gesloten.

De KLM en Schiphol hebben andere Europese luchthavens gevraagd om mensen die via Schiphol willen vliegen, vast te houden. Schiphol wil zo voorkomen dat er nog meer passagiers op de luchthaven vast komen te zitten. Gisteren waren er dat zo'n achtduizend. Ongeveer achthonderd van hen hebben de nacht doorgebracht in een asielzoekerscentrum in Amsterdam. Nog eens vijfhonderd mensen werden ondergebracht in een opvangcentrum in Spaarnwoude.