NAVO bekrachtigt steun aan VS

De NAVO-lidstaten hebben woensdagavond formeel hun steun aan de Verenigde Staten bekrachtigd. Op grond van artikel 5 van het NAVO-verdrag hebben zij vastgelegd dat zij de VS op alle mogelijke wijzen te hulp zullen schieten, als de Amerikaanse regering daarom vraagt. Zo'n verzoek van de regering-Bush ligt er overigens nog niet.


Het blijft aan lidstaten zelf om te bepalen of zij desgevraagd ook militaire steun zullen geven aan de VS. De formele vastlegging van de zogeheten artikel-5-situatie leidt niet automatisch tot een oorlogssituatie. Volgens diplomatieke bronnen bij de NAVO is het besluit van woensdagavond 'vooral van hoge symbolische waarde'. De NAVO-lidstaten leggen nu formeel vast wat secretaris-generaal Robertson dinsdag al heeft verklaard: namelijk dat alle leden van het bondgenootschap solidair zijn met de Verenigde Staten.

Het uitroepen van de artikel-5-status komt er op verzoek van de VS, die hopen dat bij eventueel Amerikaans ingrijpen tegen terroristische groeperingen of landen die zulke groepen steunen, NAVO-lidstaten niet tegen elkaar worden uitgespeeld. Over concrete acties heeft de NAVO zich woensdag nog niet gebogen, mede omdat er nog geen dader van de aanslagen bekend is. Ook de VS houden er volgens diplomatieke bronnen nog rekening mee dat Amerikaanse groeperingen achter de aanslagen zitten.

Nederland zei woensdag bij monde van premier Kok de VS al wel 'alle mogelijke hulp' toe. Daarbij gaat het in ieder geval om noodhulp, maar mogelijk ook vormen van militaire ondersteuning.