Zandvoort wil meer internationale autosport

Circuit Park Zandvoort wil vanaf volgend seizoen meer internationale autosportevenementen organiseren. De directie denkt aan wedstrijden in het Duits Toerwagen kampioenschap (DTM), de FIA GT-races en de FIA sportscar-serie.

Om dat mogelijk te maken is bij de provincie Noord-Holland een vergunningsverzoek ingediend voor zeven extra 'geluiddagen'. De race-auto's mogen tot nu toe jaarlijks vijf dagen herrie maken.

Zandvoort wil met opbrengsten uit de internationale wedstrijden het circuit verder opknappen. Volgens directeur Hans Ernst zijn er plannen om op het complex een 22 meter hoog hotel te bouwen, de tunnel te verdiepen, de baan opnieuw te asfalteren en lange uitloopstroken bij de laatste bocht voor het rechte stuk aan te brengen. ,,We draaien nu gezond, maar dat soort investeringen moeten we betalen van opbrengsten uit nieuwe activiteiten'', aldus Ernst.

Het circuit beschikt al een tijdje over een licentie om formule-1-teams te laten testen. Zandvoort moet geïnteresseerde renstallen, bijvoorbeeld McLaren, tot nu toe meestal nee verkopen, wegens het beperkte aantal geluiddagen. De directie wil ook op dit gebied meer mogelijkheden.

Op 23 september wordt voor het eerst een DTM-race op het circuit verreden, de klasse waarin onder anderen de Nederlanders Patrick Huisman en Christijan Albers uitkomen. Om aan de eisen van de Duitse organisatie te voldoen, laat Zandvoort in de pitsstraat nog snel een betonnen muur van 300.000 gulden bouwen.