Concurrerende omroepen VS samen

Televisiestations in de VS hebben hun onderlinge hevige concurrentiestrijd gelaten voor wat het is en zijn een unieke samenwerking aangegaan in het licht van een optimale verslaggeving.

Dat meldt de Wall Street Journal.
Viacom's CBS, General Electric's NBC en MSNBC, Walt Disney's ABC, AOL Time Warner's CNN en News Corp's Fox en Fox News gingen gisteren na het neerstorten van het eerste vliegtuig over op continu verslaggeving over de ramp. Neerstorten van het tweede vliegtuig was dan ook live op de kanalen te zien.

Het besluit om een samenwerking aan te gaan werd geinitieerd door Don Hewitt, uitvoerend producer van het programma '60 Minutes' op CBS. De CBS chef Andrew Heyward belde vervolgens zijn concurrenten. Allen gingen akkoord.

In een verhaal van deze omvang gaat het nationale belang, het grondig informeren van de mensen voor, meent de Amerikaanse 'broadcaster' eensgezind.

Ook financiele belangen zijn aan de kant gezet. De omroepen geven miljoenen dollars uit om het drama te verslaan en lopen evenveel inkomsten mis door geen reclamespotjes meer uit te zenden.

Alle zenders hebben behalve eigen camera's ook steeds meer amateurbeelden - met name van de vliegtuigcrashes.

De netwerken blijven voorlopig 24 uur verslaggeving doen, ze weten nog niet tot wanneer dit doorgaat. Ondertussen worden evenementen, zoals de uitzending van de Emmy Awards op CBS, op zijn minst een week uitgesteld. In Hollywood wordt gesproken over uitstel van de traditionele start van het nieuwe televisieseizoen van aankomende maandag. Alle sportwedstrijden in de VS zijn afgelast. Voor het eerst sinds D-Day, WO-II zijn alle honkbalwedstrijden afgelast.

Een aantal omroepen maakt zich zorgen over nieuwe televisieseries waarin terroristische aanslagen en explosies voorkomen. De zenders dubben over het wel of niet uitzenden ervan.