Netverkeer Nederland 18 procent minder

Het Nederlandse internetverkeer is volgens waarnemers van de Amsterdam Internet Exchange lager dan normaal. Volgens directeur Job Witteman is dit een opmerkelijk gevolg van de aanslagen in de VS vanmiddag. Het verkeer concentreert zich tot een handvol sites: CNN bracht de site vanwege de vele bezoeker al tot een minimumomvang terug.

Het normale verkeer rond 17 uur ligt op 4 gigabit per seconde, maar na de aanslagen lag het internetverkeer op 3,24 Gigabit per seconde.

Wellicht zijn veel sites niet of nauwelijks bereikbaar en is er daardoor minder verkeer. Ook wordt er mogelijk minder gewerkt en meer tv gekeken in bedrijven, zeker indien beelden niet bereikbaar blijken te zijn via het net.

Individuele sites raakten wel overbelast. De meeste nieuwssites binnen Nederland, en veel Amerikaanse websites waren niet bereikbaar door de vele bezoekers. Planet Internet heeft de capaciteit zojuist verdrievoudigd.

Een technicus van Interxion, een pan-Europees hostingbedrijf, zegt weinig toename in het verkeer bij zijn klanten waar te nemen, integendeel. Over internetverkeer an sich kan hij verder niets zeggen.

Proxy-netwerk Akamai was eind van de middag niet te bereiken.

Het bedrijf treedt op als verkeersregelaar voor veel sites van bijvoorbeeld AOL en Yahoo. Op momenten dat verkeer naar een bepaalde site piekt, leidt het bedrijf via een eigen netwerk dat verkeer naar rustiger delen van internet.