FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 september 2001

Kritiek op UEFA na doorgaan van CL

De Europese voetbalbond UEFA heeft vanaf verschillende kanten kritiek gekregen op het besluit de voor dinsdag geplande wedstrijden in de Champions League en de UEFA Cup ondanks de aanslagen in de Verenigde Staten door te laten gaan.

De Europese voetbalbond besloot uiteindelijk dat de duels vooraf werden gegaan door een minuut stilte. Veel betrokkenen hadden liever helemaal niet gespeeld.

Zo beweerde voorzitter Van Raaij van PSV dat hij de wedstrijd niet had laten doorgaan als zijn club thuis had gespeeld. ,,We zijn echter te gast en moeten een standpunt van Nantes respecteren. Nantes wist zich geen raad met de situatie en heeft de Franse regering om een standpunt gevraagd. Er kwam geen reactie. De UEFA liet wel weten zich neer te leggen bij een standpunt van de Franse regering. Nantes vindt dat het niet doorgaan van de wedstrijd te veel gevolgen zou hebben voor hun club. Ik zou het krankzinnig vinden als er woensdag, bij het tweede deel van de Champions League, alsnog wedstrijden worden afgelast.''

Van Raaij kreeg steun van zijn collega bij Borussia Dortmund. ,,We hadden liever niet tegen Dinamo Kiev gespeeld'', aldus voorzitter Niebaum. ,,Volgens mij is voetbal nu een bijzaak. DE UEFA denkt daar kennelijk anders over.''

Ook in Rome gingen stemmen op het duel in de Champions League tussen AS Roma en Real Madrid uit te stellen. ,,We moeten ons solidair verklaren met de slachtoffers van de aanslagen in het Pentagon en World Trade Center'', vond politicus Napoli van regeringspartij Forza Italia.

Dossier: Aanslagen in Amerika

In dit FOK!dossier zullen we de komende dagen blijven proberen alle informatie over de ramp in de Verenigde Staten te verzamelen.
Het laatste nieuws met betrekking tot de USA ramp kun je volgen via deze pagina. Deze review bevat overzichten van de gebeurtenissen, relevante links, een overzicht van het nieuws en meer. De komende dagen voegen we steeds nieuwe informatie en/of foto's toe.
We houden je op de hoogte...

Bronnen: CNN, NOS, RTL, Radio 1, ANP, Algemeen Daglad, Volkskrant en diverse andere media.

Nieuwssites overbelast

De meeste nieuwssites konden vanmiddag de massale belangstelling voor de aanslagen in de VS niet aan. Sites als CNN, MSNBC en The New York Times kregen zoveel traffic dat de sites al snel onbereikbaar werden.

De meeste nieuwssites binnen Nederland waren ook niet bereikbaar door de grote toeloop. Planet Internet heeft de capaciteit moeten verdrievoudigen. Ook Fokzine.net was een tijd lang overbelast door de grote toestroom van bezoekers. Inmiddels zijn deze problemen opgelost.

Schade brand discotheek enorm

De politie begint woensdag het technisch onderzoek naar de oorzaak van de brand die in de nacht van maandag op dinsdag discotheek Lexion in Westzaan in de as legde. Zowel politie als brandweer schat de omvang van de schade op zo'n 12 miljoen gulden.

Een groot deel van het partycentrum aan de Overtoom moet als verloren worden beschouwd. De brandweer houdt er rekening mee dat de brand is aangestoken. Een woordvoerder noemt de combinatie van tijdstip, plaats waar de brand ontstond, de omstandigheden en een stroom van geruchten als reden voor het vermoeden. De politie sluit zich niet bij de brandweer aan. ,,We hebben geen aanleiding nu al van brandstichting uit te gaan'', aldus een woordvoerder.

Discotheek Lexion was een populaire uitgaansgelegenheid met een bovenregionale functie en een capaciteit van 2000 tot 3000 gasten. Vanuit de Lexion verzorgde muziekzender TMF af en toe uitzendingen. Volgens de politie zijn er recentelijk geen klachten of aangiften geweest omtrent het toelatingsbeleid. Wel zijn geregeld personen aangehouden wegens het in bezit hebben van partydrugs. Uit de omgeving kwamen regelmatig klachten binnen over geluidsoverlast.

Hele wereld neemt maatregelen

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft de surveillance bij Amerikaanse objecten verscherpt. Er komt geen extra zogenoemde statische bewaking van Amerikaanse bedrijven, kantoren of andere instellingen. Dat maakte een woordvoerder van de politie bekend. In de Rijnmond is een aantal Amerikaanse bedrijven en kantoren en een Amerikaanse school. Een woordvoerster van de school zei dat er niet om extra bewaking was gevraagd omdat het "een internationale school is met 33 nationaliteiten, en niet alleen Amerikaanse kinderen".

In Capelle aan den IJssel is het MTC, een instelling van het Amerikaanse leger. Volgens de woordvoerder van de politie zal hier ook geen extra vaste bewaking komen. "Bovendien heeft dat natuurlijk zijn eigen bewaking." Rotterdam Airport wordt vooralsnog niet extra beveiligd, aldus een woordvoerder. "Wij hebben een goede beveiliging en nog niets gehoord van de marechaussee."

Het Canadese ministerie van Verkeer heeft alle vliegvelden gesloten. Vliegtuigen die op weg waren naar de VS en daar nu niet meer mogen landen, mogen wel uitwijken naar Canada. Ook kunnen om humanitaire redenen uitzonderingen worden gemaakt. De Canadese luchtvaartmaatschappijen Air Canada, WestJet Airlines, Canada 3000 en Air Transat zijn dinsdag begonnen met het schrappen van vluchten.

Ook Rusland heeft maatregelen genomen om mogelijke terroristische aanslagen te voorkomen. Bij de luchtafweer van de Russische luchtmacht is een permanente alarmtoestand afgekondigd. Ook de troepen van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht. "Wij hebben de bescherming van belangrijke officiële gebouwen versterkt, evenals die van bedrijven die vitale diensten voor de bevolking leveren", aldus generaal Vjatsjeslav Tichomirov.

De Belgische regering heeft dinsdag maatregelen genomen om de veiligheid te verbeteren in de buurt van diverse binnenlandse en buitenlandse militaire instellingen op zijn grondgebied. Dat is door regeringsbronnen meegedeeld. België herbergt onder meer het hoofdkwartier van de NAVO.

Frankrijk heeft zijn anti-terrorismemaatregelen in versterkte vorm weer ingesteld. De maatregelen onder de noemer 'Vigi Parate' waren begin jaren negentig ook van kracht toen het land werd opgeschrikt door een serie islamitische aanslagen. Op straat zullen extra gewapende agenten en soldaten verschijnen, die stations, vliegvelden en andere openbare gebouwen bewaken. Dit heeft de Franse regering dinsdag bekendgemaakt.

In de Britse regeringsgebouwen zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen. De maatregelen gelden ook in de Britse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland.

Vliegtuig Aaliyah inderdaad te zwaar

Edge had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een voorlopig rapport over het verongelukte vliegtuig van Aaliyah wijst uit dat het toestel inderdaad te zwaar was. Het totale gewicht van het vliegtuig overschreed de toegestane limiet aanzienlijk, zegt de National Transportation Safety Board. Dit meldt de BBC.

Al eerder zeiden de vliegtuigbouwers dat er waarschijnlijk teveel mensen aan boord waren geweest. Overigens bleek ook dat de piloot niet in bezit was van de vereiste vergunningen en al eerder voor drugsgebruik was veroordeeld.

Duizenden doden verwacht

De politie in New York verwacht dat duizenden mensen het leven hebben gelaten bij de aanslagen op het World Trade Centre. Men moet zich op een verschrikkelijk verlies van mensenlevens voorbereiden, aldus politiechef Howard Safir.

In de twee torens van het complex werken doorgaans ongeveer 50.000 mensen. Tienduizenden anderen werken in omringende gebouwen. Reddingswerkers hebben tot nu toe meer dan 100 zwaargewonden uit de puinhopen gered.

Amerika onder vuur

WTC vlak na de crash
Twee vliegtuigen zijn vandaag op het World Trade Centre in New York ingevlogen.
Volgens getuigen vloog er een klein sportvliegtuigje laag over Manhattan, luttele seconden voordat het vliegtuigje zich in de westertoren boorde. Enkele minuten later vloog er een tweede vliegtuig de toren in.

Het vliegtuig zit nog steeds vast in het gebouw. Er is nog geen informatie beschikbaar over eventuele slachtoffers, noch is het duidelijk hoe het kon gebeuren dat twee vliegtuigen zich in de bekende toren konden rammen.



Update: 15:34
Bush zei net in een korte toespraak dat het om opzet ging. Het tweede vliegtuig, dat zich 18 minuten na de het eerste in de andere toren boorde is een Boeing 767 uit Boston die gekaapt zou zijn. Eerste berichten zeggen 6 doden en 1000 gewonden. Bush vroeg om een moment stilte.





Update: 15:58
Een derde vliegtuig heeft zich geboord in het Pentagon. Alle overheidsgebouwen en het Witte Huis worden op dit moment ontruimd. Wall Street is gesloten en de Amerikaanse Vloot is in verhoogde staat van paraatheid.

Overigens is er een claim vanuit Dubai gekomen van een Palestijnse extremistische en terroristische organisatie voor de aanslag binnengekomen.



Update: 16:02

Bovenstaande foto laat zien dat de toren is ingestort. Puin bedekt de straten van New York en het aantal slachtoffers is waarschijnlijk niet te tellen. De Amsterdamse Beurs is nu ook gesloten.



Update: 16:14

Er is een hele grote brand gaande in het Ministerie van Buitenlandse zaken in Washington. Er gaan geruchten over een explosie op Capitol Hill. Daar zetelt de Senaat en de Amerikaanse Tweede Kamer.



Update: 17:13

De tweede toren is inmiddels ook ingestort. Er gaan schattingen dat er circa 50.000 mensen in het WTC aan het werk kunnen. Het aantal doden durft men niet te schatten maar ligt waarschijnlijk in de orde van de tienduizenden. Manhattan ligt in puin.

Ook is er een bevestiging van een vliegtuig-ongeluk in Sommerset county, Pennsilvana (in de buurt van Pittsburgh). Het is nog niet bekend hoeveel doden daar zijn gevallen. Alle vliegtuigen in en op weg naar Amerika worden omgeleid naar Canadeze vliegvelden.

Update: 17:23
Een tweede vliegtuig dat gekaapt was en onderweg van Washington naar Los Angeles is neergestort.

Update: 17:28
American Airlines bevestigd een derde vliegtuigcrash van vlucht AA93 op weg van Boston naar Los Angeles.

Update: 17:42
Het is onduidelijk om hoeveel vliegtuigen het nu precies gaat, maar men mist waarschijnlijk 8 vliegtuigen, waarvan er inmiddels 3 gecrasht zijn.

FOK! is inmiddels een Dossier gestart. Zie: Dossier: Aanslagen in Amerika

Tussen kunst en kut

Zelfs de grootste cultuurbarbaren onder ons zal het niet ontgaan zijn: de première van het theaterstuk de Vagina Monologen. In snedige bewoordingen praten kopstukken als Hanneke Groenteman, Catherine Keyl en Nelleke "Opsporing Verzocht" van der Krogt over, tsja... hun kut.

Van pooier tot priester en van hoer tot Jenny Goeree, iedereen heeft minstens één keer zijn hoofd door een vagina gestoken. Voor zo'n belangrijk lichaamsdeel krijgt de vagina niet de aandacht die zij verdient, vindt de Amerikaanse auteur van het toneelstuk, Eve Ensler.
Terwijl mannen in de regel trots zijn op hun steekwapen hebben veel vrouwen een haat-liefde-verhouding met hun vagina. Te grote kleine schaamlippen, assymetrische grote schaamlippen, de vagina blijft een bron van ontevredenheid. Een gat in de markt voor de plastische chirurgen, dat in Amerika reeds is gedicht.

De Vagina Monologen is 'een duidelijk statement tegen het nog steeds voortdurende fysieke en psychische geweld tegen vrouwen'. Laat dit een waarschuwing zijn: het is geen opwindend, erotisch stuk. Gelukkig hoeven notoire theatherhaters niet naar de schouwburg te gaan voor vaginaal vermaak. Daarvoor is het internet met allerlei leuke linkjes natuurlijk veel geschikter.

Verzet Disney tegen AOL-overname

Disney zal zich bij de autoriteiten in Washington met alle macht verzetten tegen de overname van AT&T Broadband door AOL Time Warner.

Dit schrijft Wall Street Journal.
Disney eist nu al dat bij een eventuele overname, waarover gisteren bericht, AOL time Warner gedwongen zal worden om alle content af te stoten. In feite eist Disney daarmee dat de fusie tussen America Online en Time Warner weer ongedaan wordt gemaakt. Disney was destijds al fel tegen die samensmelting.

Preston Padden, Disney's chef-lobbyist in Washington, zegt dat de aankoop van de grootste kabelexploitant de onderneming veel te veel macht zou geven over het kijk-, luister- en leesgedrag van de Amerikanen.

Disney neemt in de overwegingen nog een rapport mee uit de periode-Nixon. Toen al is in Washington bepaald dat gecombineerd bezit van de bezorgdienst (kabel) en de inhoud (films, tv-zenders) onwenselijk is.

Ask Jeeves koopt nieuwe speurder

Ask Jeeves heeft internet startup Teoma Technologies gekocht. De prijs van de overname wordt niet bekend gemaakt.

Dat meldt de Wall Street Journal (betaalde toegang)
De Teoma zoekmachine (nu nog als betaversie online) is ontwikkeld op de Amerikaanse Rutgers universiteit, en wordt beschouwd als de belangrijkste concurrent van Google, de beste zoekdienst van het moment.

De zoekfunctie van Teoma biedt resultaten aan in categorieën. De gevonden websites worden getoond in een mappenstructuur. Dit moet voorkomen dat de gebruiker grote hoeveelheden resultaten moet bekijken om de gezochte site te vinden.

Ask Jeeves gaat Teoma als een zelfstandige webdienst aanbieden en tevens de technologie in andere diensten verwerken.

Ook Ask Jeeves heeft te kampen met tegenvallende resultaten als gevolg van door het sombere advertentieklimaat. Het aandeel Ask Jeeves steeg gisteren licht, met 4 dollarcent naar 90 dollarcent per aandeel.

BanenNet van het net

De vacaturesite BanenNet.nl stopt 1 oktober met de activiteiten op internet. Newmonday.com en Jobtrack.nl nemen de gebruikers van de VNU-site over. Hierdoor wordt hun marktpositie versterkt.

"De formule van BanenNet was achterhaald, er was niet genoeg service'', zei een woordvoerder van Newmonday maandag. Ook de toenemende concentratie op de carrièresitemarkt was een reden om BanenNet van het net te halen.

Marktleider Newmonday zal de gebruikers met een hbo-opleiding bedienen. De werkzoekenden met een mbo-opleiding kunnen terecht op Jobtrack. Carrièremanagementsite Newmonday is voor de helft van VNU en voor de andere helft van Randstad. Jobtrack is een initiatief van Wegener, de uitgever van regionale kranten.

Van een toekomstige samenwerking tussen Jobtrack en Newmonday is geen sprake volgens een woordvoerder. "Afgesproken is de voormalige gebruikers van BanenNet naar Jobtrack te verwijzen. In ruil daarvoor krijgt Newmonday geld van Wegener dat het zal gebruiken voor reclameruimte in de regionale kranten. Een samenvoeging of iets dergelijks is niet aan de orde.''

BanenNet was opgericht in 1997 en ontwikkelde zich tot een van de grootste banensites van Nederland. Werkzoekenden konden zich abonneren en zo een overzicht krijgen van de arbeidsmarkt van ons land. BanenNet telt ongeveer 60.000 gebruikers, van wie 50.000 actieve.

Slechts vijftig aanvragen bij MKZ-noodfonds

Bij het noodfonds voor extreme schade door de mond- en klauwzeerepidemie zijn tot dusver slechts vijftig aanvragen binnengekomen. Dat heeft voorzitter B. le Blanc van het MKZ-fonds dinsdag bekendgemaakt.

Het fonds heeft inmiddels twee bedrijven een bedrag uitgekeerd, een Veluwse kledingzaak en een Drents agrarisch bedrijf. Voor een grotere bekendheid gaat het fonds binnenkort advertenties plaatsen.

Een woordvoerder van het fonds erkent dat vijftig aanvragen niet in verhouding staan tot de duizenden ondernemers die schade hebben geleden door de MKZ-maatregelen dit voorjaar.

"Wij hebben van de overheid maximaal 25 miljoen gulden gekregen, zodat we veel voorwaarden moeten stellen. We vergoeden niet iedereen met schade, maar helpen alleen bij de doorstart van bedrijven die anders geen toekomst meer hebben,'' aldus de woordvoerder, die het geringe aantal aanmeldingen eigenlijk heel positief noemt. "Wellicht hebben minder bedrijven schade geleden dan de paniekverhalen dit voorjaar wilden doen geloven."

De ondernemersorganisaties MKB Nederland, VNO-NCW en LTO-Nederland klaagden deze zomer al over te strenge voorwaarden en bureaucratische rompslomp bij de aanvragen. Voorwaarden zijn een accountantsverklaring van de directe en bewijsbare schade en een saneringsplan van de schulden. Bovendien wordt alleen rente op de schulden vergoed, tot een maximum van 220.000 gulden. De organisaties weigerden minister Brinkhorst (Landbouw) medewerking aan het fonds. Aanvragen kan nog tot 31 december.

LTO-Nederland was dinsdag niet voor commentaar bereikbaar.

Schip met vluchtelingen vaart door

Het Australische marineschip Maroona zet zijn koers naar Papoea Nieuw-Guinea voort ondanks een rechterlijke uitspraak dat de honderden vluchtelingen aan boord naar Australië moeten worden overgebracht. Dat heeft minister Philip Ruddock van Immigratie dinsdag meegedeeld. De regering in Canberra heeft beroep tegen de uitspraak van de federale rechter aangetekend.

Een federale Australische rechter bepaalde dinsdag dat de honderden vluchtelingen die eerder aan boord waren van het Noorse schip Tampa naar Australië moeten worden overgebracht. De Australische regering heeft tot 14 september de tijd aan het besluit gevolg te geven of om beroep aan te tekenen.

De ongeveer 430 bootvluchtelingen van de Tampa probeerden eerder tevergeefs tot Australië te worden toegelaten via het afgelegen Christmas Island. Australië weigerde en uiteindelijk werd besloten dat het eiland Nauru en Nieuw-Zeeland hen voorlopig op zou vangen. Intussen zijn ze op een Australisch schip, waarop zich ook nog een grote groep andere vluchtelingen bevindt, op weg naar Papua-Nieuw-Guinea. Ze worden daar woensdagochtend plaatselijke tijd verwacht.

De rechtszaak was aangespannen door burgerrechtenactivisten. Volgens de rechter zijn de vluchtelingen illegaal in handen van de Australische autoriteiten gekomen nadat Australische militairen de Tampa enterden. Dat schip was eerder door de vluchtelingen gekaapt. De groep zou nu op het Australische vasteland asielaanvragen moeten kunnen indienen.

Irak haalt Amerikaans vliegtuig neer

Irak heeft dinsdag voor de tweede maal in twee weken een onbemand Amerikaans verkenningsvliegtuig neergehaald. Dat meldde het Iraakse persbureau INA.

Majoor Brett Morris, woordvoerder voor de Amerikaans-Britse macht in de Golfregio, heeft bevestigd dat sinds dinsdagochtend boven Zuid-Irak een onbemande Predator wordt vermist. Hij zei dat dinsdag geen bemande vluchten op het programma stonden.

Het verkenningstoestel werd om 11.30 uur lokale tijd neergehaald nabij de zuidelijke stad Basra, 550 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad.

Volgens INA was het toestel opgestegen in Koeweit om "gegevens te verzamelen over luchtverdediging voor de Amerikaanse vijand". Een woordvoerder van het Iraakse luchtverdedigingscommando zei dat het toestel was neergehaald om "wraak te nemen voor de martelaren van groot Irak en het vrije Palestina".

Op 27 augustus heeft Irak naar eigen zeggen nabij Basra een onbemand Amerikaans verkenningstoestel van het type Predator neergehaald. Het is niet duidelijk of het toestel door afweervuur is getroffen of door een motorstoring is neergestort.

Sinds 1991 voeren de VS en Groot-Brittannië patrouilles uit boven de no-flyzones in het zuiden en noorden van Irak. De zones zijn ingesteld ter bescherming van de sjiitische en Koerdische bevolkingsgroepen.

Oneliners bij foute internetadressen

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaans internetprovider Angelfire heeft de saaie Error 404 Page not found - boodschappen vervangen door grappige teksten.

Wie bij Angelfire op een niet bestaande internetpagina terechtkomt, krijgt een oneliner voorgeschoteld.
Onder de tekstjes staat wel nog de boodschap dat de pagina niet kon gevonden worden.
Enkele voorbeelden
,,Sommige mensen kunnen doden zien, kun jij dode websites zien?''
,,Heb je nu je zin? Nu is het internet kapot! Goed gedaan!''
,,Kennelijk is deze pagina voor geen enkele browser geschikt.''
,,We stuurden deze pagina naar de NASA voor onderzoek.''
,,De pagina die je wilt, is gaan koffiedrinken.''
,,Soms doen we een beetje gek en typen we eender wat in als URL om te zien wat er gebeurt. Dit is wat er gebeurt.
''Niets te zien hier, makker.,,
''Die cursus typen is zo te zien geen honderd procent succesvol geweest.,,
''Wij hebben het niet gedaan.,,
''Als u dit leest, bestaat deze pagina niet meer. Het is waarschijnijk uw fout niet.,,
''De pagina die u zoekt, is spontaan ontploft.,,
''Ik herinner me nog toen het internet maar een paar pagina's had, en die werkten allemaal.,, -- ''Tuurlijk, opa...,,
''Buitenaardse wezens hebben deze webpagina ontvoerd!,,
''Deze pagina kan alleen worden gelezen door Jimmy Hoffa, Amelia Earhart, Jim Morrison, 2Pac en Howard Hughes.,,
''Als het ware geluk in het totale niets ligt, ben je op de goede weg.,,

Goeree wijkt met site uit naar Engeland

De evangeliste Jenny Goeree-Manschot heeft in Groot-Brittannië een internetprovider gevonden om haar omstreden ideeën te kunnen verspreiden. Ze heeft haar website die vorige week woensdag in Nederland werd afgesloten verplaatst naar een adres van het internetbedrijf Freedom2surf in St. Albans.

Op de internetpagina (www.jennygoeree.f2s.com) staat nog altijd een artikel waarin Goeree de joden de schuld voor Auschwitz in de schoenen schuift omdat zij Jezus niet als Messias hebben aanvaard. De rechtbank in Zwolle had haar in september 1985 verboden om het verhaal nog langer te verspreiden.

Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap kondigde vorige week aan om naar de rechter te stappen om het artikel van internet te halen. Internetprovider Easyhosting schakelde de website dezelfde dag nog uit, omdat het bedrijf niet wilde dat internetters 'discriminerende' artikelen van Goeree over joden en homoseksuelen konden lezen.

Het is nog onduidelijk of Goeree een strafbaar feit pleegt door een door de rechter verboden artikel via internet te verspreiden. Goeree denkt er overigens over om het gewraakte verhaal over Auschwitz van haar website te halen, zo zei ze dinsdag. "Het spijt me wel dat het zo uit de hand is gelopen en dat joden nu denken dat ik zout in hun wonden strooi", benadrukte ze.

Miljoenen aan boetes bij opknapbeurt A10

De politie heeft tijdens de opknapbeurt van de westelijke zijde van de ringweg A10 bij Amsterdam voor miljoenen guldens aan bekeuringen uitgeschreven. Het gaat om 19.000 door agenten uitschreven bonnen en naar schatting 10.000 mensen die zijn 'betrapt' door een flitspaal.

De meeste bekeuringen waren voor snelheidsovertreders die een acceptgiro variërend van zestig tot honderden guldens thuis kregen. Gedurende de werkzaamheden van 26 mei tot 27 augustus gold op het traject een maximum snelheid van 70 kilometer per uur. Verder werden honderden automobilisten betrapt op het illegaal gebruiken van afgesloten op- en afritten. Zij kregen boetes van 120 gulden.

In totaal heeft de politie zo'n 10.700 surveillance-uren gestoken in de 3 maanden die de klus duurde.

Spanning stijgt aan vooravond verkiezing Tory-leider

In Groot-Brittannië worden dinsdag de laatste stembriefjes ingeleverd voor de verkiezingen van de nieuwe leider van de Conservatieven. Woensdag zal de winnaar in de loop van de middag bekend worden: de pro-Europese Kenneth Clarke of de rechtse Iain Duncan Smith.

Ongeveer 300.000 leden van de partij doen mee aan de verkiezing. De afgelopen weken hadden ze de gelegenheid hun stembriefje in te vullen. Het tellen begint woensdagochtend en later op de dag zal de uitslag in het Queen Elizabeth II Conference Centre in Londen bekend worden gemaakt.

De strijd om de verkiezingen van de nieuwe Tory-leider had een grimmig karakter. Verscheidene kopstukken van de partij gingen vechtend over straat in een poging de uitslag te beïnvloeden. Het gaat al een tijd slecht met de partij, na twee verloren verkiezingen. De winnaar komt in de plaats van William Hague, die na zijn nederlaag bij de verkiezingen voor het Lagerhuis in juni het blijtje erbij neergooide.

De winnaar heeft een maand de tijd om de conferentie van de Conservatieve Partij in Blackpool voor te bereiden. Hem wacht in de eerste plaats de zware taak om de eenheid terug te brengen in de partij.

Boszhard en De Mol meest populair

Carlo Boszhard en Linda de Mol zijn onder de studenten de meest populaire tv-persoonlijkheden. Dat blijkt uit een NIPO-onderzoek dat in opdracht van tv-blad Mikro Gids (KRO) is gehouden.

Boszhard voert de lijst aan in de categorie mannen, en laat daarbij Paul de Leeuw (tweede plaats), Robert ten Brink (3), Jack Spijkerman (4) en André van Duin (5) achter zich. Achter Linda de Mol verdringen zich respectievelijk Wendy van Dijk, Irene Moors, Katja Schuurman en Bridget Maasland.

Het onderzoek is gehouden onder 350 HBO- en WO-studenten tussen de 21 en 24 jaar in het kader van een studentenspecial in het tv-blad. Er zijn ook twee lijstjes opgesteld van meest irritante tv-persoonlijkheden. De topdrie bij de mannen bestaat uit Willibrord Fréquin, Ron Brandsteder en Theo van Gogh. Bij de vrouwen voeren respectievelijk Catherine Keijl, Caroline Tensen en Viola Holt de lijst aan.

Grote brandschade discotheek Lexion

Een brand in discotheek Lexion in Westzaan, dinsdagochtend vroeg, heeft een schade aangericht van zo'n 12 miljoen gulden. Dat is de eerste schatting van de brandweer. Een groot deel van het pand aan de Overtoom moet als verloren worden beschouwd.

Een woordvoerder houdt er 'nadrukkelijk' rekening mee dat de brand is aangestoken. Het sein 'brand meester' kon pas rond 09.00 uur worden gegeven.

Diverse korpsen hielpen mee met blussen. De uitgaansgelegenheid was bij het uitbreken van de brand gesloten. Persoonlijke ongelukken als gevolg van de brand zelf deden zich niet voor. Een brandweerman moest naar het ziekenhuis vanwege een gebroken sleutelbeen. Hij kreeg een slangkoppeling tegen zijn borst.

De brandweer rukte uit na een automatisch brandalarm. Eenmaal ter plaatse was er al sprake van een enorme rookontwikkeling. Nog voordat de slangen goed en wel waren uitgerold, sloegen de vlammen al naar buiten. Ruim twee uur later leek het vuur onder controle, maar door de harde wind verloren de brandweerlieden toch de grip op het vuur. Bewoners van Westzaan kregen het advies ramen en deuren te sluiten vanwege de rook, en de mogelijkheid dat asbest vrijkwam.

Lexion is in de Westzaan een bekende uitgaansgelegenheid, met een capaciteit van 2000 tot 3000 gasten. Vanuit de Lexion verzorgde muziekzender TMF af en toe uitzendingen. Eigenaar H. Claassen reageerde geschokt op de brand. Hij zegt juist voor zo'n 300.000 gulden aan brandveiligheidsmaatregelen te hebben getroffen. ,,We wilden na de brand in Volendam geen enkel risico nemen. De gehele aanpassing heeft een paar maanden geduurd en zou deze week zijn afgerond. Alles was nieuw, van brandalarm tot branddeuren.''

70 bolletjesslikkers aangehouden

Op luchthaven Schiphol zijn sinds vorige week maandag zeventig bolletjesslikkers aangehouden. Er zijn tientallen kilo's cocaïne in beslag genomen ter waarde van tientallen miljoenen guldens. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem dinsdag bekendgemaakt.

De meeste koeriers komen uit Afrika, vooral uit Nigeria. Een van hen had 119 bolletjes met coke in zijn lichaam. In het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen is extra ruimte vrijgemaakt om alle bolletjesslikkers te kunnen opvangen. De controle op risicovluchten is verscherpt. Het Schipholteam van douane en marechaussee op de luchthaven krijgt hulp van andere opsporingsdiensten.

Justitie zet extra mensen in om de zaken snel te kunnen afhandelen. Op het hoofdbureau van politie in Haarlem is tijdelijk extra zittingsruimte van de rechtbank ingericht, waar de verdachten aan de officier van justitie worden voorgeleid.

De vluchten met de drugskoeriers komen vooral uit de Nederlandse Antillen. Volgens persofficier van justitie E. Hartjes is het nieuws van de massale aanhoudingen op Schiphol inmiddels tot de Antillen doorgedrongen, omdat op vluchten naar Nederland soms wel twintig stoelen onbezet blijven.

ETA-netwerk Barcelona opgerold

De Spaanse politie heeft de Baskische terreurbeweging ETA in Barcelona bijna geheel onschadelijk gemaakt. In de afgelopen drie weken zijn in totaal 24 veronderstelde leden en sympathisanten vastggezet. Dit heeft minister Rajoy (Binnenlandse Zaken) maandag bekendgemaakt.

Volgens de minister had de afscheidingsbeweging aanslagen gepland voor een topontmoeting van de Europese Unie in maart volgend jaar in Barcelona. De politie zou ook documenten in beslag hebben genomen, waarin informatie staat over de doelwitten van de aanslagen. Zo zou het netwerk hebben beschikt over 250 kilo explosieven om bommen mee te fabriceren, aldus Rajoy.

Ook in de omgeving van de Baskische stad Vitoria is de commandostructuur van de ETA flink beschadigd. Toch geven de jongste successen van de polite geen reden tot feestvreugde, waarschuwde de minister. "De ETA blijft een gevaarlijke terroristische beweging."

Dit jaar werden al twaalf mensen bij terreuraanslagen van de ETA gedood.

Nieuwe topman KPN heeft steun van banken

KPN maakt voorlopig pas op de plaats. Gesprekken over allianties, fusies en verkopen van bedrijfsonderdelen worden even gestaakt. De van TPG afkomstige bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer, die gisteren onverwachts Paul Smits opvolgde, komt in januari met een plan van aanpak voor het zwaar geplaagde telecombedrijf.

Scheepbouwer, die uiterlijk 1 januari 2002 definitief overstapt naar KPN, brengt een zak geld mee: een krediet van euro;2,5 miljard. Dat bedrag wordt niet bij de schulden van KPN (ter hoogte van bijna euro;23 miljard) opgeteld. Het geld wordt op de bank gezet, zodat KPN erbij kan indien nodig. In dat geval betaalt KPN er een flinke rente over.

De solide reputatie van Scheepbouwer trok de banken afgelopen weekeinde over de streep, zo bleek gisteren bij de presentatie van de nieuwe topman. "Ik heb sterk de indruk dat de nieuwe samenstelling van het bestuur bij de banken de doorslag had gegeven voor de nieuwe kredietfaciliteit", zei commissaris Risseeuw. Hij bekende 'enigszins verbaasd' te zijn over de relatief gunstige voorwaarden waartegen KPN deze heeft gekregen. Het vertrek van Smits was volgens hem nodig om te laten zien dat KPN dingen anders gaat doen.

Voorzitter C. Sarolea van de centrale ondernemingsraad van KPN noemt het vertrek van Smits niet helemaal onverwacht. "De druk van de buitenwereld was enorm toegenomen." De vakbonden reageerden verdeeld op de benoeming van Scheepbouwer. Abvakabo FNV is positief, maar volgens de CFO lag de benoeming niet voor de hand.

De gisteren als KPN-voorzitter opgestapte Paul Smits blijft verrassend genoeg aan als lid van de raad van bestuur. Hij wordt daar verantwoordelijk voor de mobiele telefonie-activiteiten van KPN: het Duitse E-plus, het Nederlandse KPN Mobile en het Belgische KPN Orange. De beursgang van de mobiele tak, die voor dit jaar op de rol stond, is voorlopig van de baan. Een opsplitsing van het bedrijf, zoals bij branchegenoot British Telecom, heeft niet de voorkeur van de commissarissen. Overigens volgt Ton Risseeuw, die het KPN-bestuur samen met de Brit Dudley Eustace de afgelopen maanden bijstond, Karel Hubée op als voorzitter van de raad van commissarissen. Eustace wordt vice-voorzitter.

Scheepbouwer staat, meer dan zijn voorganger, bekend als man van de harde aanpak. Caroline Sarolea, voorzitter van KPN's centrale ondernemingsraad (cor), zegt er rekening mee te houden dat hij de belangen van het personeel wellicht minder in de gaten zal houden dan Smits. In een eerste gesprek met de cor gaf Scheepbouwer volgens haar aan het reorganisatieprogramma Vision 'met een schepje erbovenop' te willen uitvoeren. "Dat zou kunnen betekenen dat er meer banen verdwijnen", aldus Sarolea. Scheepbouwer zelf gaf aan dat een aantal maatregelen 'pijnlijk nauwkeurig' moeten worden uitgevoerd. De prestaties op het gebied van vaste en mobiele telefonie moeten omhoog.

Met het nieuwe kapitaal houdt KPN het uit tot het vierde kwartaal van 2004. Eerder had het bedrijf de financiën rond tot zomer volgend jaar. Beleggers zien het dan ook weer even zitten: de koers van het aandeel sloot 10,5 procent hoger, die van TPG 3,7 procent lager.

Zie ook A.J. Scheepbouwer verlaat TPG

Uitbreiden EU kost Nederland miljarden extra

De uitbreiding van de Europese Unie gaat Nederland waarschijnlijk miljarden guldens extra kosten, zo heeft minister Zalm (Financiën) becijferd.

De komende jaren treden 12 arme landen uit Midden- en Oost-Europa toe. De oude lidstaten draaien op voor de kosten daarvan. Vooral de kosten van het landbouwbeleid en de hulp aan achtergebleven regio's kunnen na de uitbreiding fors oplopen. Nederland moet straks maximaal 4,2 miljard gulden meer afdragen aan Brussel, blijkt uit berekeningen die Zalm gisteren naar de Tweede Kamer stuurde. In Berlijn was in 1999 al afgesproken dat ons land 2 miljard gulden bijdraagt aan de uitbreiding met zes kandidaten. De toetreding van nog eens zes landen kost 2,2 miljard extra.

Het kabinet zal tijdens onderhandelingen alles op alles zetten om de kosten voor de Nederlandse belastingbetaler te beperken. Zo wil het kabinet af van de omvangrijke inkomenssteun voor arme boeren. Ook moeten alleen de armste landen straks nog regionale steun krijgen. Zalm schrijft dat de oude lidstaten niet alleen voor de kosten opdraaien. De nieuwkomers moeten meebetalen. "Gezien de omvang van de economieën van die nieuwe lidstaten zal deze bijdrage echter niet zo bijzonder groot zijn", erkent Zalm. Hij vermoedt dat de 12 nieuwkomers samen zo'n 11 miljard aan Brussel afstaan.

De VVD vindt dat Nederland pas moet instemmen met uitbreiding als er een akkoord is over herziening van het landbouw- en structuurbeleid. "Het rondpompen van geld moet stoppen voordat het te laat is. Als de nieuwe landen van het oude systeem gebruik kunnen maken, komen we er nooit meer vanaf", zegt VVD-Kamerlid Weisglas.

CDA'er Verhagen vindt ook dat de kosten zo laag mogelijk moeten worden gehouden, maar voorziet `buitengewoon moeilijke onderhandelingen' over hervorming van het beleid. Voor besluiten is de instemming van alle lidstaten nodig. "Dat zal een harde dobber worden. Het spel is nog niet gespeeld", aldus Verhagen.

Dat Nederland uitbreiding van de Unie om financiële redenen tegenhoudt, lijkt niet voor de hand liggen. Het kabinet ziet de uitbreiding van de Unie naar het oosten als een historische kans, die Nederland niet wil laten liggen. De eerste nieuwkomers moeten in 2004 toetreden, hoewel in een aantal hoofdsteden wordt getwijfeld aan de haalbaarheid van dat als krap ervaren tijdschema. Behalve 10 Midden- en Oost-Europese landen (zoals Polen, Tsjechië en Hongarije) willen ook Malta en Cyprus de komende jaren lid worden van de Europese Unie.

Door de uitbreiding nemen ook de administratieve lasten van de Unie flink toe, met zo'n 5 miljard gulden. Dat is vooral het gevolg van de uitbreiding van het aantal talen, waardoor Brussel meer tolken nodig heeft.

GroenLinks gunt studenten huursubsidie

Bikkelmannetje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

GroenLinks wil kamerbewoners huursubsidie geven. Daardoor worden kamers voor studenten en jongeren beter betaalbaar. Nu geven zij vaak meer dan de helft van hun inkomen uit aan wonen.

Momenteel kan alleen iemand met een zelfstandige ruimte (eigen voordeur, sanitair en keuken) voor huursubsidie in aanmerking komen. GroenLinks vindt die ,,discriminatie'' van kamerbewoners achterhaald. Het Tweede-Kamerlid Van Gent lanceerde maandag een aantal voorstellen om de woningnood onder studenten te bestrijden.

Nijpend
Vooral in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Haarlem is het tekort aan kamers nijpend, stelt de partij in navolging van studentenvakbonden. GroenLinks vindt dat staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting) onvoldoende doet voor kamerbewoners. Nieuwbouw is de enige oplossing, vindt Van Gent. Rijke woningcorporaties moeten worden gedwongen onrendabele investeringen te doen. Dat kan makkelijk want een deel van hun geld staat toch maar ,,nutteloos'' op de bankrekening, aldus GroenLinks.

Om de doorstroming van ex-studenten naar een zelfstandige woonruimte te vergemakkelijken zouden zij niet helemaal onder aan de wachtlijst moeten beginnen. Omdat zij geen zelfstandige woning achter laten, is dat nu wel het geval. GroenLinks wil die regel opheffen. Ook denkt de partij aan de bewoning van vakantiehuisjes in de buurt van studentensteden en tijdelijke huisvesting (prefabwoningen) op het terrein van universiteit of hogeschool om het kamerprobleem aan te pakken.

Brutolonen met 7,5 procent gestegen

De brutolonen zijn dit jaar met ruim 7,5 procent gestegen. De grootste stijger was de IT-sector met 9,1 procent. De sector bankverzekeringswezen en zakelijke dienstverlening en de sector handel en horeca zagen een loonsverhoging van 8 procent.

Dit blijkt uit het Nationaal Beloningsonderzoek 2001, uitgevoerd door Deloitte & Touche en ADP Nederland. De brutoloonsstijging is hoger dan vorig jaar was verwacht door het Beloningsonderzoek. Daarin werd gesproken over een stijging van 4,6 procent.

Aan het jaarlijks terugkerend onderzoek naar de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden deden dit jaar ruim zevenhonderd kleine en middelgrote ondernemingen mee. Van die bedrijven zei ruim de helft last te hebben van de krapte op de arbeidsmarkt.

Westfriese Flora verandert naam

De bloembollententoonstelling Westfriese Flora zal vanaf komend jaar onder een andere naam worden gehouden. Holland Flowers Festival moet het bloemenfestijn meer internationale allure geven en de rampeditie van 1999 doen vergeten.

Twee jaar geleden werd besloten door te gaan met het evenement, ook al was de naam van de tentoonstelling onlosmakelijk verbonden met de legionellabesmetting die 28 mensen het leven kostte. "In het vak is deze show een van de meest vooraanstaande. De legionellabesmetting had niets met de bloemen te maken en we kunnen uitsluiten dat dit in Bovenkarspel ooit nog zal gebeuren'', zegt een woordvoerster.

Volgens haar heeft besmetting van 1999 "uiteraard" een rol gespeeld in het besluit de naam te wijzigen. "Maar Holland Flowers Festival is ook veel beter uit te spreken in bijvoorbeeld China."

Rigoletto: financieel debacle

Rigoletto aan de Maas, de megaproductie van Verdi's opera op het water van de Rijnhaven bij de Rotterdamse Wilhelminapier, is uitgedraaid op een financieel debacle.

De 4,5 miljoen gulden kostende productie, die een van de hoogtepunten van Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa 2001 had moeten zijn, lijdt een verlies van 3 miljoen gulden.

Van de vier voorstellingen, die producent Peter Kroone van productiemaatschappij Companions had gepland, zijn er drie aflast. Ruim 4000 toeschouwers zijn naar huis gestuurd. Reden: de stormachtige wind.

"Dit wil je nooit meer meemaken", zucht Peter Kroone. "Maar de brandweer vond het onverantwoord. Een wijs besluit, want er stond tenslotte een gigantische tribune voor 8000 toeschouwers. Je moet als producent ook aan je publiek denken."

Kroone weigert de gang van zaken dramatisch te noemen. "Er zijn geen doden gevallen en geen ongelukken gebeurd. Geld is maar geld. We hebben een verzekering voor rampen, maar moeten bekijken of ook storm daaronder valt."

Tientallen doden na alcoholvergiftiging

Dit weekend zijn in Estland en Litouwen samen 27 mensen omgekomen na het drinken van een zelfgebrouwen alcoholische drank. Ze liepen daarbij een methanolvergiftiging op. Vier verdachten zijn aangehouden en een illegale stokerij is opgerold.

De slachtoffers uit Estland hebben de drank wellicht gekocht in het kustplaatsje Parnu. De drank zat in oude soda- en mineraalwaterflesjes. De overheid waarschuwt mensen geen eigengemaakte alcoholische drank te nuttigen, maar die bij de politie in te leveren. Minister van Binnenlandse Zaken Loodus heeft een noodcomité opgericht dat de kwestie moet onderzoeken.

Zondag meldden de eerste slachtoffers zich bij het ziekenhuis. Ook maandag kwamen nog heel wat slachtoffers zich aanmelden. Een methanolvergiftiging kan binnen 18 uur tot de dood leiden. Dokters vrezen dat er nog heel wat doden zullen volgen.

In Estland is de handel in gesmokkelde of zelfgemaakte alcohol erg actief. Maar dit is de ernstigste alcoholvergiftiging in de geschiedenis van het land.

Het voorval in Roemenië is gelijkaardig. Daar vielen vijf doden. Ruim dertig mensen, onder wie twee kinderen, zijn met zware vergiftigingsverschijnselen opgenomen in ziekenhuizen in het noorden van het land. Enkele bouwvakkers hadden vijf liter methanol gestolen uit een chemische fabriek. De giftige vloeistof werd gemengd met andere drankjes en opgedronken. Tot overmaat van ramp verspreidden ze het goedje bij vrienden en familie.

Ryser, bedankt voor het tippen.

Wapenembargo Joegoslavië opgeheven

De Verenigde Naties hebben het wapenembargo tegen Joegoslavië opgeheven en daarmee is ook aan de laatste sancties een eind gekomen. Volgens de VN-Veiligheidsraad heeft de Joegoslavische regering voldaan aan alle eisen die waren gesteld om het embargo op te heffen.

Drie jaar geleden nam de VN strafmaatregelen tegen Joegoslavië om de regering in Belgrado te dwingen een eind te maken aan de etnische zuiveringen en moordpartijen in Kososvo. Toen dat niet hielp werden een jaar later onder leiding van de Navo luchtaanvallen uitgevoerd op diverse plaatsen in Joegoslavië. Indirect leidden die aanvallen tot de val van het bewind van president Milosevic.

De afgelopen maanden hebben de Joegoslaven volgens de VN laten zien dat het land weer een democratie is en daarom is er nu geen reden meer om strafmatregelen tegen het land te handhaven.

Kok niet blij met Screbrenica-rapport

Premier Kok is "zeer onaangenaam verrast" door het uitstel van de presentatie van het NIOD-rapport over de val van Srebrenica. Volgens de premier komt de aankondiging van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie totaal onverwacht.

Het NIOD zou eigenlijk op 29 november het onderzoek naar de val van Srebrenica publiceren, maar het verschijnt nu pas eind april volgend jaar. Volgens een woordvoerder van het NIOD komt dat omdat vooral het schrijven van de conclusie veel tijd kost.

Premier Kok noemt het uitstel heel ongelukkig, vooral omdat het om zo'n gevoelig onderwerp gaat. Het debat in de Tweede Kamer over Srebrenica kan nu waarschijnlijk niet voor de verkiezingen worden gevoerd. Dat betekent dat Kok als premier geen verantwoording over de gebeurtenissen meer kan geven.

In juli '95 werden duizenden moslims door de Bosnische Serviërs weggevoerd. Dit gebeurde onder het toeziend oog van Dutchbat.

Gekke-koeien-ziekte in Japan

Japan heeft zijn eerste geval van gekkekoeienziekte. Volgens het ministerie van Landbouw is de ziekte vastgesteld bij een koe op een boerderij in de regio Chiba ten oosten van Tokio. Het is de eerste keer dat in Azië de ziekte is geconstateerd.

Het ministerie heeft geen nadere informatie gegeven. De gekkekoeienziekte is tot nu alleen in West-Europese landen, waaronder Nederland, vastgesteld. Wetenschappers denken dat het eten van vlees van dieren die met de gekkekoeienziekte waren besmet, bij mensen tot de ongeneeslijke ziekte van Creutzfeldt-Jakob kan leiden. In Groot-Brittannië, waar de gekkekoeienziekte het meest is vastgesteld, zijn ongeveer honderd mensen aan Creutzfeldt-Jakob overleden.

Ambtenaren van het Japanse ministerie van Landbouw hebben eerder gezegd dat de kans dat koeien in Japan de ziekte oplopen zeer gering is, omdat de dieren geen diermeel, de belangrijkste veroorzaker van de ziekte, krijgen. Maar een woordvoerder van het kantoor van de Europese Unie in Tokio zei ruim twee maanden geleden dat de regering in Tokio de publicatie van een rapport van de Unie over gekkekoeienziekte in Japan heeft tegengehouden, omdat daarin werd gezegd dat de ziekte er wel degelijk kon toeslaan.

De Britse BSE-deskundige Dealler zei dat Japan rekening moet houden met meer gevallen. ,,Dit eerste geval in Japan is niet verrassend. Landen die hun vee goedkoop kunstmatig voedsel geven in plaats van gras, zullen gekkekoeienziekte zien. Landen als Japan bijvoorbeeld. Zodra je het eerste geval vindt, is de ziekte al wijdverspreid. Je gaat er veel meer krijgen'', aldus Dealler.

Bosbranden in Frankrijk

Honderden brandweerlieden, blusvliegtuigen en helikopters hebben maandag de bosbranden die in het zuidoosten van Frankrijk woedden, bedwongen. In de buurt van Martigues zijn de stoffelijke resten gevonden van een ouder echtpaar dat in de brand is omgekomen.

Het vuur heeft grote bosgebieden verwoest. Volgens de autoriteiten is de reeks branden vermoedelijk aangestoken.

De politie is een onderzoek begonnen. Bij Castellet ging meer dan 800 hectare bos verloren. Het vuur werd door hevige winden, met snelheden tot 100 kilometer per uur, aangewakkerd. In bijna vier uur tijd rukte de brand 6,5 kilometer op. Honderd huizen en drie campings in de regio werden uit voorzorg ontruimd, maar bleven uiteindelijk gespaard voor het vuur

Vijftig kilo heroïne onderschept op A16

Bij een routinecontrole op de A16 (Rotterdam-Breda) heeft het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in de kofferbak van een auto 50 kilo heroïne gevonden.

De politie deed de vondst vrijdagavond tijdens een controle op het dragen van autogordels. Zij maakte de vondst pas maandag openbaar, nadat uit laboratoriumonderzoek was gebleken dat de gevonden stof zuivere heroïne was.

De KLPD-patrouille, zegt een woordvoerder, stelde een nader onderzoek in omdat de autobestuurder zich bij de controle op de autogordel buitengewoon zenuwachtig gedroeg. In het belang van het onderzoek wil de politie geen verdere informatie geven.

Massale hepatitis-vaccinatie in Brabant

Ongeveer zeshonderd inwoners van het Brabantse plaatsje Middelrode krijgen woensdag de mogelijkheid om zich te laten vaccineren tegen de besmettelijke ziekte hepatitis-A, ofwel geelzucht.

Kort voor de zomervakantie bleek een leerling van de plaatselijke basisschool Sint Jozef besmet te zijn. Tijdens de vakantie zijn nog twaalf mensen ziek geworden. De vaccinatie is bedoeld om een verdere uitbraak van de ziekte tegen te gaan. Wie besmet is met hepatitis-A kan er behoorlijk last van hebben, maar echt gevaarlijk is het niet.

Tandartsen bereid te stoppen met acties

De tandartsenorganisatie NMT zal haar leden oproepen niet langer actie te voeren als minister Borst (Volksgezondheid) akkoord gaat met een voorstel om de hoge praktijkkosten van tandartsen te vergoeden.

De tandartsen weigeren al sinds eind juni nieuwe patiënten in te schrijven omdat ze boos zijn over de sterk gestegen praktijkkosten waarmee ze worden geconfronteerd.

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) en Zorgverzekeraars Nederland stellen nu voor de hoge praktijkkosten van tandartsen op te vangen door een verhoging van de tandartstarieven. Voor patiënten betekent het voorstel dat ze jaarlijks gemiddeld 18 gulden meer moeten betalen. Minister Borst moet toestemming geven voor zo'n tariefsverhoging.

De NMT hoopt dat de bewindsvrouw dat nog deze week doet zodat de verzekeraars nog voldoende tijd hebben om de polisvoorwaarden aan te passen.

Als de acties worden beëindigd, zullen de tandartsen via internetsites proberen om voor mensen die nu op een wachtlijst staan, zo snel mogelijk een tandarts te vinden die dicht bij hen in de buurt zit en die ook nog plek heeft, aldus een woordvoerder van de NMT.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.