'Vliegtuig was op weg naar Witte Huis'

Het gekaapte vliegtuig dat is neergestort bij de stad Pittsburgh, in het westen van de staat Pennsylvania, was naar verluidt op weg naar het Witte Huis. De Boeing 767 van United Airlines met vluchtnummer 93, was vertrokken vanuit Newark en had als eindbestemming San Francisco. Het is vrijwel zeker dat alle 45 passagiers zijn verongelukt.

Volgens bronnen binnen de Amerikaanse marine had het toestel Camp David als doelwit. Camp David is het vakantiehuis van de president in de bergen van Maryland.

World Trade Center
De toestellen die invlogen op het WTC, waren Boeings van het type 757 en 767 van American Airlines. Het ging om vlucht 11, opgestegen vanaf Boston, met bestemming Los Angeles. Het toestel had 81 passagiers en elf bemanningsleden aan boord. Het andere toestel dat de Twintowers ramde was afkomstig uit Washington Dulles en op weg naar Los Angeles. Deze vlucht, nummer 77, had 58 passagiers en zes bemanningsleden aan boord.

Pentagon
Na de aanslagen op het WTC stortte een vliegtuig van United Airlines neer op het Pentagon in Washington, het ministerie van Defensie. Vlucht 175 was opgestegen in Boston en had als bestemming Los Angeles.

De kapers van dit vliegtuig waren slechts in het bezit van messen. Dit heeft een passagier, Barbara Olsen, per telefoon vanuit het toestel doorgegeven aan haar man. Het lukte haar twee keer met hem in contact te treden. Ze vertelde vlak voor haar dood dat de gijzelnemers, gewapend met een mes en een kartonsnijder, de piloot en de passagiers naar de achterkant van het toestel dreven.

Alle vluchten vanuit de Verenigde Staten zijn geannuleerd. Van de vijftig vliegtuigen die zich tijdens de acties in het luchtruim bevonden, is een klein aantal inmiddels geland. De andere toestellen moeten uitwijken naar Canada, waar de vliegvelden voor ander vluchtverkeer gesloten zijn.

KLM
De KLM moest zeven vluchten die onderweg waren naar de Verenigde Staten terughalen. Eén vliegtuig had niet genoeg brandstof om naar Nederland terug te keren en is doorgevlogen naar Canada. Vijf geplande vluchten zijn op Schiphol aan de grond gebleven. In totaal konden dertig vluchtig vanaf Schiphol niet naar de Verenigde Staten. Het gaat om twintig toestellen van de KLM en partner Northwest en tien van andere maatschappijen.

In het Midden-Oosten zijn diverse luchtruimen gesloten. De KLM heeft om die reden vluchten naar Beirut, Caïro, Dubai, Amman en Damascus en via Larnaca naar Tel Aviv, geannuleerd.