Europese dag van rouw a.s vrijdag

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben de Europese bevolking opgeroepen vrijdagmiddag precies om 12.00 uur drie minuten stilte in acht te nemen voor de slachtoffers van de aanslagen in de Verenigde Staten. Ze roepen vrijdag ook uit tot rouwdag.

Dit bleek woensdag na spoedoverleg tussen de EU-ministers in Brussel, waarbij ook NAVO-topman Robertson aanwezig was.

In een verklaring veroordelen de ministers in scherpe bewoordingen de aanslagen. De EU-lidstaten willen alle mogelijke moeite doen te helpen bij het opsporen, berechten en straffen van de daders. Ze willen ook met de VS en andere landen samenwerken om het internationale terrorisme te bestrijden.

Reactie Van Aartsen

Van Aartsen noemde met name Rusland. Begin oktober is er in Brussel een Europees-Russische top om dit onderwerp prominent met de Russische president Poetin aan te kaarten.

De EU-ministers zien verder een rol voor alle internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties. Volgens Van Aartsen biedt de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN, die over anderhalve week begint, het forum voor de Arabische landen om nog eens hun solidairiteit te betuigen aan de Amerikanen.

Van het aanwijzen van schuldigen was geen sprake. ,,Dit is geen strijd tegen staten of religie, met een vijand zonder gezicht, maar wel een politiek programma.''

De EU heeft de VS verder alle hulp aangeboden bij het zoeken naar en redden van de slachtoffers van de aanslagen. De unie zal intern ook de strijd tegen het terrorisme intensiveren, zei minister Michel van fungerend EU-voorzitter België na afloop van de bijeenkomst. De EU-ministers van Justitie en Transport krijgen de opdracht het bestaande beleid te evalueren en zo nodig aan te passen.

Oproep Rusland

Rusland heeft voorgesteld een speciale zitting van de G8 (de zeven grootste industrielanden plus Rusland) bijeen te roepen over het terrorisme. Dit heeft de Amerikaanse ambassadeur in Moskou woensdag gezegd na een ontmoeting met minister van Buitenlandse Zaken Ivanov.

De VS beraden zich over het Russische voorstel, meldt het persbureau Ria Novosti. De Russische president Poetin had de internationale gemeenschap eerder opgeroepen zich te verenigen in de strijd tegen het terrorisme.