FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 september 2001

Goedkeuring voor veranderingen Concorde

De Britse en Franse luchtvaartautoriteiten hebben woensdag de veranderingen op veiligheidsgebied aan de Concorde goedgekeurd. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor een terugkeer van het supersonische toestel in de burgerluchtvaart.

British Airways wil zijn vluchten met de Concorde in oktober hervatten, Air France een maand later. De vliegtuigen staan al ruim een jaar aan de grond na een ongeluk bij Parijs met een Concorde van Air France, die aan meer dan honderd mensen het leven kostte.

De fabrikant heeft onder meer in de brandstoftanks een extra beschermlaag aangebracht, de vliegtuigbanden versterkt en de bedrading in het landingsgestel aangepast. De aanpassingen voldeden prima tijdens testvluchten die de afgelopen tijd zijn gemaakt. British Airways en Air France zijn de enige twee luchtvaartmaatschappijen die met de Concorde vliegen. De Britten hebben zeven toestellen, de Fransen zes.

Soldaten leren vechten met computerspel

Amerikaanse soldaten gaan voortaan met behulp van een computerspelletje leren vechten. Spellenfabrikant Ubisoft heeft daarover een overeenkomst met het leger gesloten. Het bedrijf heeft dat woensdag meegedeeld. Volgens het leger is het spel Rainbow Six, Rogue Spear zo realistisch, dat soldaten er mee kunnen leren vechten in stedelijke gebieden.

Rainbow Six is een zogenoemde first person shooter (fps) waarbij de speler, al kijkend over de loop van zijn geweer, door een (stedelijk) landschap dwaalt. Daarbij wordt de speler, net als op een schietbaan, verrast door allerlei tegenstanders en onverwachte omstandigheden. Rainbow Six is vervaardigd op basis van een boek van schrijver Tom Clancy, die regelmatig schrijft over Amerikaanse legeraangelegenheden.

Ubisoft gaat het spel in een speciale versie met realistische digitale kaarten en scenario's aan het leger leveren. Met Rainbow Six leren de soldaten dan vooral hoe ze kunnen samenwerken in een team, of hoe ze bepaalde objecten zoals huizen kunnen benaderen zonder te worden gezien. Het schieten zelf gaat niet via de computer, dat blijft gereserveerd vor de schietbaan.

Zweedse koning krijgt taart in gezicht

labman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een zestienjarige jongen heeft de Zweedse koning Carl Gustav een aarbeientaart midden in het gezicht gegooid. Dat meldde de Zweedse krant Expressen woensdag in haar interneteditie.

Het incident gebeurde toen de monarch samen met zijn vrouw een vogelwacht in Halland in het westen van Zweden bezocht. Op het moment van de aanslag was het koninklijk paar net van plan om in de koninklijke limousine te stappen.

De zestienjarige taartengooier werd direct na de aanval overmeesterd door lijfwachten van de koning. In eerste instantie reageerde de vorst nogal geschokt, maar volgens ooggetuigen kon hij na enkele minuten wel lachen om de taartenstunt. Hij gaf de jongen zelfs een schouderklopje en informeerde of hij de aanval van zijn lijfwachten had overleefd.

De taartengooier hangt een celstraf tot vier jaar boven het hoofd.

Enschede wil extra geld voor wederopbouw

De gemeente Enschede verlangt van het Rijk enkele tientallen miljoenen guldens extra voor de wederopbouw van de wijk die door de vuurwerkramp werd weggevaagd. Het geld is nodig voor nieuwe wijkvoorzieningen als een school en een sociale ontmoetingsruimte.

Wethouder E. Helder maakte woensdag de nieuwe wens van Enschede bekend aan minister Van Boxtel (Grotestedenbeleid), die een bezoek bracht aan de rampwijk Roombeek-West. De rijkssteun komt bovenop het werkkapitaal van 270 miljoen gulden dat het kabinet reeds heeft uitgetrokken voor de wederopbouw. Enschede wil ook een beek door de wijk laten stromen. De gemeente zal deze maand bij de minister een plan indienen waarin de wensen staan vermeld.

Van Boxtel kon nog geen financiële toezeggingen doen, maar beloofde dat hij om steun zal vragen bij collega-ministers. Hij zei dat hij het plan wil meenemen in de begrotingsbehandeling voor 2003, die begin volgend jaar aanvangt: ,,Ik wil een goed plan zien. Het geld komt op de tweede plaats'', liet hij weten.

83-jarige vrouw verbrand door luchtverfrisser

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 83-jarige Groningse vrouw heeft derdegraadsbrandwonden opgelopen door een explosieve luchtverfrisser. De politie bevestigde woensdag dat dit blijkt uit onderzoek van de technische recherche.

De vrouw werd op het toilet onwel. Zij raakte op een of andere manier de spuitbus met luchtverfrisser, die langdurig ingedrukt bleef. De ruimte vulde zich in ijltempo met de licht ontvlambare substantie. Als gevolg van een los stroomdraadje in de fitting van de plafonnière vatten de verfrissende gassen vlam en veranderde het kleine kamertje in een vernietigende vuurzee.

Ondanks de derdegraadsbrandwonden die ze direct opliep, zag de vrouw kans de woonkamer te bereiken en de alarmlijn met haar buren te activeren. De vrouw ligt nog steeds in het brandwondencentrum van het Groningse Martiniziekenhuis, ruim een maand na de explosie.

Van De Ven wil alweer stoppen met Studio 2

Studio 2, het nieuwe programma van de TROS, is amper begonnen of er is al sprake van een rel. Monique van de Ven heeft boos aangekondigd haar medewerking in te trekken, zo meldde het AD woensdag.

Wat is er aan de hand? Monique zou in elke uitzending van deze 'late night show' de "Máxima Inburgerings Cursus" presenteren. Haar eerste bijdrage werd dinsdag echter gelijk niet uitgezonden. Studio 2 wordt flink gedwarsboomd door de talrijke Champions League en UEFA Cup-wedstrijden. Daarom besloot de TROS om de reguliere uitzendingen van Studio 2 uit te stellen tot november en startte dinsdag het programma in aangepaste versie, aanhakend bij "50 jaar televisie". In deze uitzendingen is geen plaats voor Máxima, aldus de TROS.

Vrachtwagendief richt ravage aan

Big_M had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De dief van een vrachtauto heeft woensdagmorgen vroeg in Breda zeker dertig personenwagens beschadigd. De man wist uit handen van de politie te blijven door tijdens een achtervolging een van de vier politiewagens die aan de achtervolging meededen aan te rijden. Die raakte daardoor total loss. Een tweede patrouillewagen van de politie reed op de collega's in. Er raakte niemand gewond.

Het verkeersgeweld begon even na twee uur in de wijk Haagse Beemden. De dief probeerde daar de dinsdagavond elders in Breda gestolen vrachtauto te keren. Hij raakte daarbij acht geparkeerde wagens. Gedupeerden belden de politie. Op weg naar de Wederiktuin zagen de agenten een vrachtwagen met hoge snelheid uit de wijk Peerdsbroek komen.

De dief negeerde alle stoptekens van de politie. Hij vluchtte via de noordelijke rondweg van Breda de wijk Geeren in. Daar beschadigde hij voor zover de politie nu weet nog twintig auto's. In de Snelliusstraat forceerde de man de aanrijding met de patrouillewagen door te stoppen en hard achteruit te rijden. Hij wist te ontsnappen. De vrachtauto is later leeg teruggevonden in de Lachapellestraat. De politie heeft zeven man vrijgemaakt om alle aangiften op te nemen.

Evangeliste Goeree zet verboden stuk online

De evangeliste Jenny Goeree-Manschot heeft een door joden als beledigend ervaren artikel op haar internetpagina gezet. De rechtbank in Zwolle had haar in september 1985 verboden door te gaan met de verspreiding van het verhaal.

Goeree (63) stelt in het artikel dat joden zelf schuldig zijn aan de jodenvervolging, omdat zij Jezus niet als Messias hebben aanvaard. De rechter bepaalde destijds ook dat de evangeliste en haar man zich in de toekomst niet meer beledigend, kwetsend, denigrerend of onverdraagzaam mochten uitlaten tegenover joden.

"Er mag zoveel niet"

"Het zal wel niet mogen. Maar ja, er mag zoveel niet'', zei Goeree woensdag in een reactie op haar besluit de gewraakte tekst alsnog op haar website te zetten. Ze heeft dat gedaan, omdat volgens haar uit het hele land verzoeken kwamen om het artikel te kunnen lezen. "De inhoud is nog steeds van kracht. Joden zijn zelf de oorzaak van hun lijden, niet God. Dat zegt de Bijbel, ik zuig het niet uit mijn duim'', benadrukte ze.

Uiteindelijk werd Goeree in maart 1989 veroordeeld tot 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf , onder meer voor de beledigende opmerkingen aan het adres van joden. Het artikel 'Wat moet ik met Auschwitz?' is "regelrecht uit mijn hart gekomen. Er was geen sprake van leedvermaak. Ik was diep bewogen en dat ben ik nog'', schrijft de evangeliste in een toelichting.

update

Zo te zien heeft de provider de site van Goeree afgesloten

Pesten harder aanpakken

Pesten van kinderen in Nederland moet harder worden aangepakt. Daarom moeten scholen worden verplicht maatregelen tegen pesten te nemen. Dat schrijft de organisatie voor kinderhulp Save the children in een rapport.

Dit rapport over de rechten van kinderen over de hele wereld komt woensdag uit. De organisatie constateert dat pesten nog steeds veel voorkomt in Nederland. Maatregelen om deze vorm van kinderdiscriminatie tegen te gaan hebben te weinig zoden aan de de dijk gezet. Daarom is volgens de organisatie een strengere aanpak nodig. Scholen zouden op hun antipestbeleid moeten worden afgerekend.

Save the Children noemt Nederland een goed land om op te groeien, maar vindt wel dat de inspraak van kinderen nog te ad hoc is geregeld: veel scholen laten zich aan de participatie van leerlingen te weinig gelegen liggen. De instelling van een nationale Jeugdraad brengt slechts bestaande organisaties bij elkaar. Initiatieven voor de instelling van een speciale ombudsman voor kinderen noemt de organisatie onduidelijk.

Verder hekelt Save the children wachtlijsten in de zorg, waardoor misbruikte kinderen, naar schatting van de organisatie 50.000 per jaar, niet goed kunnen worden geholpen. De organisatie maakt zich zorgen over de steeds strengere straffen voor jeugdcriminaliteit en over de verminderde aandacht voor deze vorm van misdaad op politie- en justitieopleidingen.

Het rapport Children's Rights: A Second Chance verschijnt aan de vooravond van de Kindertop van de Verenigde Naties, van 19 tot en met 21 september in New York. In 1990 was de eerste wereldconferentie over kinderrechten.

Gezochte grafschenner aangehouden

Een 22-jarige inwoner van Zaltbommel is zondag aangehouden op verdenking van herhaalde grafschennerij. De man heeft bekend in mei verschillende malen grafstenen met nazistische en racistische kreten en tekens te hebben beklad.

Hij was zowel op de Joodse als op de Algemene Begraafplaats actief. In totaal heeft hij vijftien graven besmeurd. De gemeente Zaltbommel organiseerde een speciale bijeenkomst om afschuw over de grafschennis te laten blijken. De verdachte heeft volgens de politie niets te maken met de grafschennis in het Brabantse Dorst, die tegelijkertijd plaatshad.

Aanhouding

De man viel eind juli op toen hij na een aanhouding voor een poging tot diefstal van lege kratten racistische taal uitsloeg. Hij bekende toen dat hij wel eens graffiti had gespoten, maar weigerde daar verder over te praten. De politie moest hem met een boete voor de poging tot diefstal laten gaan.

Op 14 augustus meldde dezelfde man zich bij de politie omdat hij zou zijn mishandeld. Bij die gelegenheid spraken agenten opnieuw met hem over zijn racistische denkbeelden. Zij drongen aan op een bekentenis van de grafschennis, maar de man ontkende weer elke betrokkenheid.

Zondag betrapte de politie de man voor de derde maal toen hij probeerde kratten te stelen bij een bedrijf in Zaltbommel. Ditmaal bekende hij de schending van de graven. Hij vertelde ook waar de gebruikte spuitbus lag. Uit forensisch onderzoek is gebleken dat de kleur verf in deze bus overeenkomt met de verf op de besmeurde graven.

"Ik wilde de krant halen"

De inwoner van Zaltbommel heeft verklaard dat hij tot zijn daden is gekomen omdat hij de krant wilde halen. Hij is zondag voorgeleid aan de officier van justitie in Arnhem. Die heeft hem met dagvaardingen voor de verschillende strafbare feiten heengezonden.

De politie en de gemeente zijn blij dat de zaak is opgelost. Zij betreuren dat het voorval onder betrokken groeperingen in de samenleving zoveel onrust teweeg heeft gebracht.

Taliban: Doodstraf hulpverleners wel mogelijk

BobRooney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Acht westerse hulpverleners tegen wie in Afghanistan een proces loopt, kunnen wel degelijk de doodstraf krijgen. Dit heeft de Afghaanse opperrechter Mawlawi Nour Mohammed Saqib woensdag gezegd.

Aanvankelijk werd aangenomen dat de acht wegens de verspreiding van het christendom terechtstaande westerlingen in tegenstelling tot Afghaanse gedaagden geen risico liepen te worden opgehangen door het Taliban-regime.

Westerse diplomaten die woensdag hebben gepoogd met de rechters te spreken en het proces bij te wonen zijn afgewimpeld. De hulpverleners hebben inmiddels buitenlandse advocaten ingeschakeld, zo is door justitie in Kabul meegedeeld.

Ruim een maand geleden werden 24 mensen opgepakt die werkten voor de christelijke hulporganisatie Shelter Now International. Het gaat om vier Duitsers, twee Australiërs, twee Amerikanen en zestien Afghanen.

Mobielebeller stopt midden op snelweg

Bolkje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 35-jarige automobilist uit Dordrecht heeft het advies om stil te gaan staan als je gebeld wordt woensdagmorgen wel erg letterlijk opgevolgd. Toen hij op zijn mobieltje werd gebeld, stopte de man tijdens de ochtendspits op de meest linkse rijstrook van de A16.

Andere weggebruikers moesten daardoor tussen de Drechttunnel en de Moerdijkbrug levensgevaarlijke capriolen uithalen om de auto van de beller te ontwijken. Een patrouille van het Korps Landelijke Politiediensten zag hoe automobilisten vol op de rem gingen staan en met rokende en piepende banden naar rechts uitweken. De agenten haalden de beller zo snel mogelijk van de weg.

De man reageerde dat hij na het belletje direct was gestopt omdat hij dat de veiligste oplossing vond. De politie gaf hem een bekeuring voor gevaarlijk rijgedrag en nam zijn rijbewijs in. De man moet te zijner tijd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen een rijtest doen. Tot die tijd mag hij geen auto besturen.

FOK! zoekt nieuwe nieuwsposters en reviewers

Nieuwsposters gevraagd

Zoals jullie allen wellicht al is opgevallen is het afgelopen jaar het nieuwsaanbod gestaag omhoog gegaan van gemiddeld 15 berichten tot nu soms wel 45 berichten per dag. Desondanks willen we de kwaliteit en de kwantiteit van de nieuwspostings verder omhoog schroeven en hebben daarbij ook jullie hulp nodig. Wij zijn dus op zoek naar een viertal personen die ons team kunnen versterken bij het posten van nieuws. We zijn vooral op zoek naar personen met de volgende eigenschappen:

  • Een echte nieuws-junk. Iemand die op de hoogte is van het dagelijkse nieuws om zich heen

  • Je kan in helder en correct Nederlands een posting te schrijven

  • Je hebt tijd over om op regelmatige basis nieuwspostings te plaatsen. (indicatie 40 postings/maand)

  • Je hebt een interesse en een speurneus voor sowieso het gekke en aparte nieuws.

  • Je weet veel van sport, digital of showbiz-nieuws.

  • Je bent zelf bekend met Fokzine en leest regelmatig nieuws.


Als je denkt dat jij aan bovenstaande eigenschappen voldoet en bovendien graag bij wil dragen aan het nieuws op Fok!Zine, stuur dan een mailtje naar mij. Vergeet niet in het mailtje ook even een korte uitleg over je zelf te geven met je interesses en waarom je dit wilt doen.

Reviewers gevraagd

Fokzine probeert op regelmatige basis reviews te schrijven over films, CD's en games. Helaas is dat door de grootte van het team niet altijd mogelijk. Om die reden zijn wij dus ook op zoek naar een drietal reviewers die ons review-team willen versterken. Het gaat dus om drie verschillende functies, namelijk die van CD-reviewer, film-reviewer en games-reviewer. We zijn op zoek naar reviewers met de volgende eigenschappen:

  • Je bent een echte muziekkenner, een film-junkie of een hardcore-gamer.

  • Je kan in helder en correct Nederlands een verslag schrijven.

  • Je bent in staat om op regelmatige basis reviews te schrijven (indicatie: 2 per maand)


En ook voor deze groep geldt dat als je interesse hebt je het beste een mailtje kan sturen naar Chris@fokzine.net met een korte uitleg over jezelf en hoe je dit wilt doen. Zodra we alle aanmeldingen binnen hebben wordt er een selectie gemaakt van geschikte kandidaten die dan in de loop van volgende week binnengehaald zullen worden en de benodigde uitleg krijgen om direct aan de slag te kunnen gaan.

Aanmelden kan tot en met as. vrijdagavond.

Jong Oranje kan het wel

Een dag voor het hoogstwaarschijnlijk nietszeggende duel tussen het Nederlands elftal en het nationale elftal van Estland leken de jeugdelftallen van beide landen dinsdag in Almelo ook een wedstrijd te spelen waarin helemaal niets op het spel stond. Jong Oranje gaf de grote broer het goede voorbeeld door met een 6-0 overwinning van het kletsnatte veld te stappen. Aardig was dat na afloop bleek dat de zege misschien toch nog waarde heeft. Jong Portugal verloor namelijk op dezelfde avond verrassend met 1-0 bij de leeftijdgenoten van Cyprus.

Daardoor heeft Jong Oranje nog een kleine kans op de groepszege. Jong Portugal moet dan echter nog wel de slotwedstrijd tegen Jong Estland verliezen. Dit scenario is op basis van het slappe verweer van de Esten in Almelo hoogst ondenkbaar. Bondscoach Mark Wotte gaat er dan ook voor het gemak vanuit dat zijn ploeg de poule afsluit met een tweede eindklassering. Daarmee had hij zich zaterdag na het gelijke spel bij Jong Ierland al verzoend.

Als Jong Portugal geen fout maakt tegen Jong Estland weet Jong Oranje pas op 5 oktober of de tweede plaats toereikend is voor kans op deelname aan het EK volgend jaar zomer in een vooralsnog onbekend land. De beste zeven nummers twee van de negen groepen strijden met de poulewinnaars in twee wedstrijden om acht te vergeven tickets voor het EK.

Voor Jong Oranje zou deelname aan het EK een leerzame ervaring zijn. Na het vertrek van Van Bommel, Bouma, Vennegoor of Hesselink, Bruggink en Hofland bouwt Wotte op dit moment aan een nieuw team. De grootste talenten van de lichting kenmerken zich door de jonge leeftijd. Van der Vaart (18), onlangs verkozen tot grootste belofte van Europa, kwam net als Hersi (19) nog met de nationale onder de negentien jaar op het WK in Atgentinië uit.

De wegens een blessure afwezige Robben mag zelfs nog bij Oranje onder de zeventien jaar voetballen. Robben was overigens niet de enige jeugdinternational die ontbrak. Wotte kon ook geen beroep doen op de gekwetste Van der Meyde, Van der Gun, Redan, Ax, Boussaboun en reservedoelman De Vries.

De overvolle ziekenboeg stond geen grote overwinning op Jong Estland in de weg. De door Ajax bij Haarlem gestalde Douglas vrolijkte al na vijftien minuten voetballen zijn debuut op met de openingstreffer. Janssen verdubbelde de marge in de 23e minuut waarna Kuyt met een fraaie omhaal de ruststand bepaalde: 3-0. De spits van FC Utrecht was in de 58e minuut opnieuw succesvol. Kuyt verdubbelde met de treffers zijn totaal in de vorige twaalf wedstrijden met Jong Oranje. Invallers Houwing (67e minuut) en Hersi (80e minuut) besloten het doelpuntenfestijn met een vijfde en zesde treffer.

Cannabisspray

Lekkertje24 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Cannabis in de vorm van een spray blijkt in Groot-Brittannië prima te werken als pijnstiller voor chronisch zieken. Van de 21 proefpersonen in het James Paget Hospital in Norfolk hebben er 17 duidelijk baat bij het middel.

In de Daily Telegraph van gisteren maakte dr. W. Norcutt melding van de eerste resultaten van zijn proef. Het experimentele medicijn wordt als spray onder de tong toegediend. De cannabis komt via het speeksel snel in het bloed en is na 30 minuten werkzaam. Het verlicht de pijn bij ms-patiënten en mensen met zenuwaandoeningen of ernstige rugklachten.

Bij een juiste dosering zijn er geen bijwerkingen. Patiënten worden niet high en kunnen gewoon weer werken en autorijden. Dr. Norcutt publiceert volgend jaar de volledige resultaten van zijn experiment.

Hoewel het middel hier nog niet verkrijgbaar is, reageert de Stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana verheugd op het nieuws uit Groot-Brittannië. "Zo'n spray is beter dan roken", zegt Ger de Zwaan, voorzitter van de stichting. "Het is iets heel nieuws en het voordeel is dat het geen bijwerkingen heeft."

"Dit klinkt fantastisch", reageert ook Els Buiting van de Multiple Sclerose Vereniging Nederland. Toch zijn beiden sceptisch over de termijn waarop cannabis als legaal medicijn in Nederland verkrijgbaar is. "Dat zal zeker nog twee tot vijf jaar duren", denkt De Zwaan.

Minister Borst (Volksgezondheid) heeft dit jaar het Bureau Medicinale Cannabis opgericht, dat de teelt, distributie en export van marihuana moet regelen. Pas na gedegen wetenschappelijk onderzoek kan cannabis als medicijn worden toegelaten. Zo ver is het voorlopig niet, zegt het ministerie van Volksgezondheid. "De effectieve werking van cannabis als geneesmiddel is nog steeds niet wetenschappelijk bewezen." Van het onderzoek in Groot-Brittannië was het ministerie nog niet op de hoogte.

Chronisch zieken die marihuana willen gebruiken om pijn te verlichten, zoeken nu hun toevlucht tot coffeehops en apotheken, die het min of meer stiekem verkopen. De cannabis kan dan worden gerookt, verdampt of verwerkt in thee of koek.

Haarhuis en Schalken op schema

Paul Haarhuis en Sjeng Schalken hebben dinsdag in New York de halve finales bereikt in het dubbeltoernooi van de US Open. De Nederlanders versloegen in hun kwartfinale het als tiende geplaatste koppel Knowles/MacPhie (Bah/VSt) in twee sets: 6-4 6-4.

Het is zeven jaar geleden dat Haarhuis in New York de dubbeltitel veroverde. Hij deed dat in 1994 aan de zijde van Jacco Eltingh. Zijn huidige dubbelpartner Sjeng Schalken won dat jaar op 18-jarige leeftijd de US Open bij de junioren.

Haarhuis (35) besloot onlangs zijn loopbaan nog een jaartje voort te zetten. Samen met Schalken vormt hij over twee weken de dubbel in de halve finale van de strijd om de Daviscup tegen Frankrijk. In New York laat het koppel zich tot dusverre van zijn beste kant zien.

In de derde ronde waren Haarhuis en Schalken eerder al te sterk voor het als eerste geplaatste Zweeds/Australische duo Björkman/Woodbridge. Dinsdag werd de opmars voortgezet tegen Mark Knowles en Brian MacPhie. Het als tiende geplaatste koppel - de Nederlanders staan vijftiende op de plaatsingslijst - zag Haarhuis/Schalken het eerste en enige breakpunt in de eerste set benutten. In de tweede set gebruikten de Nederlanders een van de twee verkregen mogelijkheden om de service te breken en werd het opnieuw 6-4.

Haarhuis en Schalken komen in de halve finales uit tegen de winnaar van de partij tussen het Zimbabwaanse koppel Black/Ullyett en het Zuid-Afrikaans/Amerikaanse duo Ferreira/Leach.

Het rommelt binnen de KNVB

Louis van Gaal is kwaad op Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, die zonder de coach in te lichten de voor 17 april volgend jaar geplande oefenwedstrijd Nederland-Brazilië uit financiële overwegingen heeft geschrapt.

"Ik lees en hoor vaak dat ik een alleenheerser ben, maar gebleken is dat dat niet zo is", foeterde Van Gaal.

Geagiteerd en met ingehouden woede reageerde de coach op het nieuws van de geschrapte wedstrijd. Het is voor het eerst sinds de aanstelling van Van Gaal ruim een jaar geleden dat er een akkefietje tussen de coach en de directeur naar buiten komt.

"Gezien de organisatiestructuur binnen de KNVB weet je dat je dit kunt verwachten", schamperde Van Gaal. "De directeur staat hoger in de hiërarchie, maar of dit goed management is, dat is een tweede. Hij had met mij moeten overleggen. Ik ben er niet blij mee. Juist een wedstrijd tegen dit soort landen is voor spelers een groot leermoment."

Kesler vindt dat Brazilië een te fors prijskaartje heeft. Zo moet de bond de vliegtickets voor de Braziliaanse spelers betalen. De directeur vreest een schadepost nu Nederland niet naar het WK gaat. De belangstelling van de supporters zal drastisch afnemen.

Daarom wil Kesler ook de duels met Spanje en Frankrijk omzetten in uitwedstrijden. Van Gaal wil daar nog niet op vooruitlopen. Bits: "Je moet bij de heer Kesler zijn. Ik vind het in elk geval niet professioneel dat dit naar buiten is gekomen."

Kesler reageerde kortaf op de kritiek van de bondscoach. "Op dit moment geef ik hier natuurlijk geen commentaar op. Dit bespreek ik met Louis zelf."

Het lijkt erop dat een van de twee kemphanen het veld zal moeten ruimen, een mogelijke oplossing is dat Louis van Gaal de technische kant op zich zal moeten nemen, en het bondscoachschap zal worden overgenomen door een nieuwe bondscoach.

In het geruchtencircuit gaat de naam Wim Jansen al de rondte, en ook enkele "jonge" honden zoals Ronald Koeman, en Neeskens zijn genoemd, al is het niet waarschijnlijk dat een van beiden de klus zal willen.

Noord-Ierland: Bom bij meisjesschool

Noord-Ierse protestanten hebben een bom gegooid bij een katholieke meisjesschool in een protestantse wijk in Belfast. De bom verwondde een agent en veroorzaakte paniek onder de meisjes die probeerden hun school in te gaan.

In Belfast was het ook vannacht weer onrustig toen katholieke en protestante Noord-Ieren slaags raakten. De politie greep in, maar werd zelf aangevallen. De protestanten willen voorkomen dat de katholieken gebruik maken van een protestantse straat die naar de school leidt. De protestantse leider Trimble heeft zijn afschuw over het gedrag van zijn geloofsgenoten uitgesproken.

'Vuurwerkverdachte met opzet gedrogeerd'

De man die van brandstichting bij S.E.Fireworks wordt verdacht, met de vuurwerkramp als gevolg, is volgens zijn advocaat A.Moszkowicz vermoedelijk met opzet gedrogeerd met het rustgevende middel Nozinan.

De medicatie begon kort voordat justitie een undercoveragent in het huis van bewaring plaatste. Verdachte De V. zou tegenover de agent hebben toegegeven de brand te hebben gesticht, maar gezien de grote gevolgen wil hij dat niet bekennen. De V. kreeg het middel omdat hij klaagde over zijn slechte nachtrust. Moszkowicz wil van de psychiater weten waarom hij Nozinan kreeg en niet een slaapmiddel.

Thuisbranders en piraten schaden cd-markt

PCD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

'Huisvlijtpiraterij' en de georganiseerde misdaad laten diepe sporen na op de Nederlandse cd-markt. Dat blijkt uit gegevens die de NVPI, de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie, woensdag bekend heeft gemaakt.

Het eerste halfjaar besteedden consumenten 10 procent minder aan legale cd's en cd-singles dan in dezelfde periode 2000. ,,Het aantal illegale cd's loopt inmiddels in de miljoenen.'' In totaal werden in de eerste zes maanden van dit jaar 2,7 miljoen cd-singles verkocht (tegen 3,4 miljoen in 2000) en 19,6 miljoen cd-albums (tegen 20,8 miljoen vorig jaar). De verkoop van muziekcassettes en lp's daalde licht, beide van 100.000 naar 70.000 stuks. De consumentenwaarde van de totale verkoop van geluidsdragers bedroeg 237,5 miljoen euro (f 523 miljoen). Vorig jaar was dit nog 265 miljoen euro.

De Stichting Brein bracht eerder dit jaar naar buiten dat de 'huisvlijtpiraterij' in Nederland de georganiseerde illegale cd-handel overtreft. Vorig jaar werden ruim 12,5 miljoen cd's gebrand. Daar kwamen nog eens 2,5 miljoen illegaal geperste cd's bij. Bovendien circuleren er miljoenen songs op internet, die - voor het merendeel illegaal - gedownload worden.

Volgens de NVPI is de hoop gevestigd op het vierde kwartaal. De cadeaumaand december en de vele nieuwe releases in de laatste maanden moeten de cd-markt enigszins uit het slop halen.

Duitse sekspillen uit lab gestolen

ok@helpt.nl>Ook had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De potentiepillen van het Duitse farmacieconcern Bayer zijn nog niet op de markt maar in het Duitse nachtleven vinden ze al gretig aftrek. Bayer heeft woensdag bevestigd dat een onbekend aantal van de pillen is gestolen uit haar laboratoria.

Volgens het Duitse boulevardblad Bild gaat het om duizenden pillen die door werknemers zijn ontvreemd door ze in plastic tasjes in hun ondergoed te verstoppen. In disco's en fitnessstudio's zijn ze voor twintig tot honderd mark per stuk verkocht.

Daarmee is Bayer voor de tweede keer in korte tijd in grote verlegenheid gebracht. Vorige maand moest het concern onverwacht het cholesterolverlagende medicijn Lipobay van de markt halen. Gebleken was dat 52 gebruikers waren overleden als gevolg van gevaarlijke bijwerkingen.

Bayer wil met de potentiepil, die de naam Vardenafil heeft meegekregen, de dominantie van het Amerikaanse Pfizer aanvechten. Dat heeft met Viagra, ook een medicijn tegen erectieproblemen, de markt volledig in handen. Vardenafil zou zich in de eindfase van het testen bevinden.

Euro-primeur bij België-Schotland

KELDER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Europese Centrale Bank heeft de afgelopen week de munten en biljetten van de euro gepresenteerd en in Nederland is de distributie van het nieuwe Europese betaalmiddel begonnen. Maar pas vanaf 1 januari kunnen de biljetten en munten ook werkelijk gebruikt worden.

Als betaalmiddel, want voor het duel België-Schotland in het Koning Boudewijn-stadion wordt de euro-munt gebruikt voor de toss. 'Het gaat om een symbolische actie om de Belgen te zeggen dat de euro er aankomt, maar ook voor alle Europeanen die vanaf 1 januari overschakelen op de euro, en de Britten, waarvan de toetreding tot de euro niet te lang op zich moet laten wachten', aldus de Belgische minister Didier Reynders.

Scheidsrechter Mejuto-Gonzales heeft de primeur om de Schotse aanvoerder te vragen op welke kant de euro-munt zal gaan vallen. De Spaanse arbiter krijgt geen gelegenheid de munt aan een nadere inspectie te onderwerpen. Direct na afloop moet hij het kleinood weer afstaan aan Reynders. De Belgische minister van Financiën staat namelijk persoonlijk borg voor dat de munt terugkeert bij de eigenaar: de Belgische Centrale Bank.

Russisch ruimtehotel opent in 2004

Big_M had ons via de newssubmit het volgende te melden: Russisch ruimtehotel opent in 2004

De Russische ruimtevaartindustrie hoopt in 2004 de eerste gasten te ontvangen in een ruimtestation, speciaal voor toeristen en onderzoekers. Het in Amsterdam gevestigde MirCorp en het Russische staatsbedrijf Energija hebben daartoe een overeenkomst gesloten. In totaal is voor de bouw van het ruimtehotel 100 miljoen dollar nodig.

Volgens MirCorp-topman Manber is het station niet bedoeld als concurrent van het International Space Station (ISS). Het "Mini Station 1" zal elke twintig dagen zijn sluizen openen voor drie kosmonauten per keer. Die worden per Sojoez-raket naar het ruimtestation vervoerd. Rusland hoopt dat het ruimtehotel vijftien jaar in een baan om de aarde kan blijven.

Met commerciële projecten wil Rusland zijn ruimtevaartprogramma bekostigen. In mei ging de Amerikaanse zakenman Dennis Tito al met een Russisch arrangement mee naar het ISS. Hij zou voor de acht dagen in de ruimte 20 miljoen dollar hebben betaald. Zijn reis zorgde toen voor grote spanningen tussen Rusland en de andere deelnemers in het ISS.

Consumentenbond wil afschaffing simlock

De Consumentenbond vindt dat de aanbieders van mobiele telefonie moeten stoppen met het plaatsen van simlocks in mobiele telefoons.

Dat schrijft de bond in een brief aan de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa). Nu de telecombedrijven hun subsidies op mobiele telefoons verminderen, verdwijnt volgens de Consumentenbond ook de noodzaak om de telefoons met een simlock op slot te doen.

De simlock-beveiliging werd ooit ingevoerd zodat consumenten niet met hun door de telecombedrijven gesubsidieerde telefoons kunnen overstappen naar een andere aanbieder. Maar ook nu de subsidies op mobiele telefoons omlaag gaan, houden de telecombedrijven vast aan de simlocks.

"Dat is oneerlijk ten opzichte van consumenten", meent de Consumentenbond. "Nu de subsidie vervalt moet de consument de volle mep betalen voor het telefoontoestel, maar kan hij nog steeds een jaar lang niet naar een andere aanbieder overstappen."

Volgens de Consumentenbond belemmeren de telecombedrijven daarmee 'de vrije concurrentie op de telecommunicatiemarkt'. De bond vindt dat de NMa daarom moet ingrijpen.

Bloedonderzoek na fout ziekenhuis

Een ziekenhuis in Eindhoven heeft een aantal patiënten opgeroepen om een extra bloedonderzoek te ondergaan. Door een fout van het ziekenhuis is het namelijk mogelijk dat ze besmet zijn met hepatitis B, ook wel bekend als geelzucht. Het ziekenhuis heeft dit woensdag bekendgemaakt.

Het gaat om 124 patiënten die tussen 15 en 28 augustus in het ziekenhuis een inwendig onderzoek hebben ondergaan aan de urineblaas, de maag/darm of de longen. Bij het desinfecteren van de apparatuur is per ongeluk geen desinfectiemiddel gebruikt, maar een reinigingsmiddel. Hoewel de kans op een besmetting uiterst gering is, zijn uit voorzorg toch alle patiënten opgeroepen om het bloedonderzoek te ondergaan, aldus een mededeling van het ziekenhuis.

Het ziekenhuis denkt dat de kans op besmetting kleiner is dan 1 procent. Als uit het eerste onderzoek blijkt dat geen van de betrokkenen is besmet, is daarmee de kous af. Is er wel sprake van besmetting, dan volgt later eventueel nieuw onderzoek. Op dat moment wordt ook bekeken of het nodig is medicijnen voor te schrijven.

De verwisseling van de gebruikte vloeibare middelen is volgens het ziekenhuis vermoedelijk veroorzaakt doordat de fabrikant onlangs de etiketten op de flessen heeft veranderd. Daardoor lijken ze erg op elkaar. Bovendien is de kleur van een van de middelen niet lang geleden gewijzigd waardoor er, in tegenstelling tot vroeger, geen zichtbaar verschil meer is. Het ziekenhuis heeft de producent inmiddels gevraagd daar wat aan te doen.

Dierenbescherming woedend op Britney

Britney Spears heeft zich de verontwaardiging op de hals gehaald van de Britse dierenbescherming. Het tieneridool wil haar nieuwe single I'm a Slave 4 U presenteren in het gezelschap van vier jachtluipaarden in een kooi. Dat heeft showbizzpersbureau WENN gemeld.

Volgens de dierenbescherming geeft Spears daarmee de verkeerde boodschap af aan haar duizenden jonge fans. Zij maakt zich vooral zorgen over het harde geluid bij de presentatie van de single. "Katachtigen hebben een heel gevoelig gehoor en reageren al naar geland de sterkte van het geluid. Deze katachtigen zijn waarschijnlijk goed getemd maar door ze te gebruiken geeft Britney een signaal af dat het goed is dieren zo te gebruiken en dat is het niet", zei een woordvoerder van de Britse dierenbescherming.

Spears zei in juli af te willen van haar 'meisjesimago'. "Ik word ouder, ik ben geen klein meisje meer", liet het tieneridool de internetnieuwsdienst Ananova weten.

Aids van oorsprong een apenziekte?

pigi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens Amerikaanse wetenschappers lijkt de oorsprong van Aids erg op de film Outbreak. Een onderzoek wees uit dat het mogelijk is dat de eerste mensen die Aids kregen chimpansees aten. Aids komt dus waarschijnlijk van apen. Onderzoekers hebben ontdekt dat het soort Hiv-virus dat mensen op kunnen lopen ook bij chimpansees in bepaalde gebieden van Afrika voorkomt. Als je kijkt naar de impact van de ziekte dan zou het, hoewel het niet zo snel gaat, zo uit de film Outbreak kunnen komen.

Koffie vergroot kans op hartziekten

Mace had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een kopje kofie per dag is al genoeg om de kans op een hartkwaal te vergroten. Het eerste bakje blijkt het meest schadelijk, maar het tweede en derde al nauwelijks meer. Dit wordt veroorzaakt doordat na de nachtrust de bloeddruk laag is. De cafeine van het ochtendbakkie brengt extra schade toe aan de bloedvaten. Deze verharden waardoor de bloeddruk stijgt. Dit blijkt uit een onderzoek dat bij de European Society of Cardiology in Stockholm werd gepresenteerd.

Dochter moest sterven voor familie-eer

Esposa en cos-micV hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Toen vader Aminullah H. (40) in januari te horen kreeg dat zijn 16-jarige dochter Su-dobe geen maagd meer was, stond eigenlijk al vast dat desnoods haar leven opgeofferd zou worden om de geschonden familie-eer te redden.

Deze overtuiging bracht gisteren de Haagse officier van justitie mevr. mr. N. Boersma tot de overtuiging dat de Afghaanse man, die zijn kind in de Dordrechtse woning van haar oma met haar eigen blauwgrijze sjaal moet hebben gewurgd, dit ook met voorbedachte raad heeft gedaan.
Echtgenote Fa-rahnaz (39) die van volledig medeplegen wordt verdacht, wordt later berecht. De eis, wegens moord, tegen vader was gisteren tien jaar cel.

ETA wil euro's

De ETA gaat met zijn tijd mee. Ook voor de Baskische terreurorganisatie gaat er met ingang van 1 januari aanstaande wat veranderen. Dan eist de terreurorganisatie dat de betaling van de 'revolutionaire belasting', een eufemisme voor afpersingsgeld, in euro's geschiedt.

De laatste dagen heeft de ETA weer tal van dreigbrieven gestuurd aan Baskische ondernemers en kleine zelfstandigen om hen te herinneren aan hun 'Baskische nationale verplichtingen'. Gemiddeld eist de terreurorganisatie bedragen tussen de 50.000 en 60.000 euro. Een weigerachtige ondernemer loopt grote kans dat zijn bedrijf doelwit wordt van een aanslag, of erger nog, dat hij een nekschot krijgt of dat er een bom onder zijn auto ontploft.

Jongeren hebben geen interesse in politiek

Drie van de vier 15 tot 18-jarigen zeggen 'weinig of geen belangstelling voor de politiek te hebben'. Elke vierde jongere heeft tamelijk veel interesse. Niet meer dan twee procent van onze jeugdigen is zeer geïnteresseerd in politieke onderwerpen, zo blijkt uit CBS-gegevens.

Jonge mannen zijn meer gecharmeerd van de VVD, jonge vrouwen kiezen vaker voor PvdA en GroenLinks. Over het algemeen hebben jonge landgenoten veel waardering voor het beleid van het tweede Paarse kabinet.

Met het bereiken van de stemgerechtigde leeftijd stijgt de interesse in de politiek. Bijna de helft van de 18- tot 25-jarige mannen is 'tamelijk tot zeer geïnteresseerd in de politiek', tegenover 32 procent van de vrouwen.

Het beleid van het kabinet-Kok krijgt opvallend veel steun van de jongeren en dan met name van de leeftijdscategorie van 15 tot 18-jarigen. "Van het toekomstig electoraat is 41 procent (zeer) tevreden met het regeringsbeleid, zeven procent is (zeer) ontevreden. Jong-volwassenen zijn iets kritischer: 35 procent is ontevreden", aldus de CBS-onderzoekers.

Fatale val van toerist

Een 31-jarige Amerikaanse toerist is gisterochtend overleden nadat hij van het dak van het Victoria Hotel aan de Amsterdamse Prins Hendrikkade was gevallen.

De man maakte een val van minstens 15 meter en overleed ter plaatse. Een getuige zag dat de man aan de dakgoot hing en hoorde hem om hulp roepen. Hoe de hotelgast op het dak terechtkwam is volgens de politie niet duidelijk.

Zaterdagochtend viel ook al een 26-jarige hotelgast uit het raam van een hotel aan het Damrak. Hij overleefde de val van 7 meter niet. De man was in de stad geweest en had gedronken. Ook hij kwam uit de Verenigde Staten.

Hakenkruizen gevonden op Israëlische bagage

Passagiers die met een EL AL-vlucht uit Israël naar de Brusselse luchthaven Zaventem vlogen, hebben na aankomst hakenkruizen en anti-semitische leuzen aangetroffen op hun bagage. De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena, verantwoordelijk voor de bagageafhandeling op Zaventem, kondigde dinsdag aan een intern onderzoek in te stellen naar de herkomst van de racistische leuzen en symbolen.

De maatschappij heeft aangifte gedaan bij de politie van de luchthaven. Zowel El Al als Sabena verklaarden zeer geschokt te zijn door het incident. Een woordvoerder van de Belgische maatschappij verklaarde: "We hopen niet dat de dader zich onder ons personeel bevindt. Als dat wel het geval is, zullen we zeker maatregelen treffen".

De Israëlische ambassadeur in België uitte eveneens zijn afschuw. De diplomaat verklaarde een direct verband te zien met de anti-racismeconferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban.

Koningin bij slachtoffers het Hemeltje

Koningin Beatrix heeft gisteren in gezelschap van minister Els Borst (Volksgezondheid) slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in Volendam bezocht. De Koningin sprak in het zorgcentrum Het Anker en de daar gevestigde polikliniek langdurig met ouders van omgekomen kinderen en met acht revaliderende slachtoffers. Ook hulpverleners en vrijwilligers vroeg ze naar de stand van zaken.

Daarbij ging haar aandacht met name uit naar de zogenoemde supportersgroep, die slachtoffers op alle mogelijke manieren steun biedt en ook over hun welzijn waakt. Het project wordt gedraaid door honderden speciaal getrainde vrijwilligers.

Tijdens het emotionele bezoek aan Het Anker woonde de koningin ook de therapeutische behandeling van twee patiënten bij. De aanwezigheid van de vorstin werd zeer gewaardeerd. Een moeder van een kind dat bij de brand overleed, zegt dat de Koningin duidelijk begaan was met haar lot. "Ze had eigenlijk een strak schema, maar keek niet naar de klok en nam meer tijd. Natuurlijk zijn we niet de enige ouders die hun kind hebben verloren; maar de manier waarop ze ons zijn ontnomen, is vreselijk en nog altijd verschrikkelijk pijnlijk."

Kamer: Werk op zondag vrijwillig

Werknemers die op zondag liever gaan voetballen of naar de kerk gaan, kunnen binnenkort in veel gevallen weigeren om op die dag te komen werken. Een Kamermeerderheid vindt dat werken op zondag geen verplichting mag zijn, maar dat het opofferen van de rustdag uitsluitend op vrijwillige basis moet gebeuren.

De werkgever mag een verzoek om de zondag vrij te houden weigeren als er bedrijfsbelangen in het geding zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de horeca en de vervoers- en recreatiesector, waar de zondag een 'normale' werkdag is.

Alleen de VVD is tegen deze wijziging van de Arbeidstijdenwet op voorstel van de Kamerleden Bussemaker (PvdA) en Van Dijke (Christenunie), zo bleek gisteren tijdens de behandeling van het voorstel in de Tweede Kamer.

Spruitjeslucht
Volgens het liberale Kamerlid Blok is het idee 'betuttelend' en kleeft er de 'spruitjeslucht van de jaren vijftig' aan. "Het sollicitatiegesprek is het moment waarop werkgever en werknemer met de kaarten op tafel moeten komen", aldus Blok.

Blok deelt de zorgen van werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB Nederland, die vrezen dat de wet leidt tot hogere prijzen voor de consument en hogere loonkosten voor de mensen die wel op zondag willen werken. De VVD wijst erop dat er veel onrust in het bedrijfsleven is ontstaan. De regeringspartij is van mening dat de huidige Arbeidstijdenwet goed werkt en dat die al voorziet in de plicht voor de werkgever om rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van de werknemer.

Oppositiepartij SP wil nog een stap verder gaan dan het voorstel van PvdA en Christenunie door werknemers ook het recht te geven om werken op zaterdag te weigeren. "De zaterdag moet in ere worden hersteld. Het weekeinde wordt gehalveerd doordat van de zaterdag een normale werkdag wordt gemaakt", aldus het SP-Kamerlid De Wit.

D66 wil dat er ook rekening wordt gehouden met werknemers die een andere geloofsovertuiging hebben en daardoor hun rustdag op vrijdag of zaterdag wensen. "Het effect van het voorstel van PvdA en Christenunie kan zijn dat de ruimte voor mensen met een andere levensovertuiging helemaal niet wordt vergroot. Het belang van voetbal op zondag wordt dan groter geacht dan van de rustdag op vrijdag of zaterdag", aldus het D66-Kamerlid Bakker, die probeert dit aspect in de wet te wijzigen.

Bergers verwijderen neus van Koersk

De operatie waarbij de neus van de gezonken kernonderzeeër Koersk wordt afgezaagd, heeft dinsdag een kleine tegenslag te verwerken gekregen. Een van de kabels die de zaag in positie houdt, is gebroken. De bergingsoperatie van de Koersk wordt naar verwachting toch op schema afgerond, zo heeft Smit Internationale dinsdag bevestigd.Het zagen van de neus van de gezonken onderzeeër is in de nacht van maandag op dinsdag begonnen. Die operatie verliep aanvankelijk veel voorspoediger dan gedacht. Voor het zagen was drie dagen uitgetrokken, maar de apparatuur bleek zich in een paar uur tijd al door anderhalve meter van de neus te hebben gewerkt. Er moet zes meter worden gezaagd. De neus moet worden verwijderd omdat die te zwaar beschadigd is om er hijspunten aan te bevestigen.
Een grote kei nabij het wrak verzoorzaakte dinsdagmorgen echter een kabelbreuk bij de zaagmachine. Volgens hijs- en transportbedrijf Mammoet en berger Smit Internationale levert het herstellen van die kabel hooguit een paar uur vertraging op.

Berichten van Russische marineofficieren dat de gehele berging wel eens een maand langer zou kunnen duren, spreken de Nederlandse bergers met klem tegen. "Zoiets wordt wel vaker geroepen, tot onze verbazing. We gaan nog steeds uit van 15 september. Zal het een paar dagen later worden, meer zeker niet", aldus een woordvoerder van Smit. Het tijdschema is van groot belang, omdat het weer in de Barentszzee in oktober snel verslechtert.

Agenten doelwit relschoppers in Belfast

Voor de tweede achtereenvolgende nacht zijn in de nacht van dinsdag op woensdag protestanten en katholieken in Belfast met elkaar slaags geraakt. Britse veiligheidsagenten proberen de relschoppers uit elkaar te houden, maar worden daarbij zelf aangevallen.

Door gerichte aanvallen tegen de politie zijn zeker twee agenten gewond geraakt. Dat meldde de BBC. Protestantse loyalisten bekogelden de politiemannen met stenen en molotovcocktails. Ook zouden vanuit de menigte schoten zijn afgevuurd op de agenten.

De onlusten komen na een onrustig begin van het schooljaar in Noord-Ierland. Boze protestanten blokkeerden maandag katholieke scholieren de toegang tot hun meisjesschool. Die ligt gedeeltelijk in een protestantse wijk.

Door de onlusten van de afgelopen dagen raakten enkele tientallen agenten gewond.

Noordelijk halfrond wordt groener

Het noordelijk halfrond is groener dan het twintig jaar geleden was. Dat blijkt uit satellietgegevens die Amerikaanse wetenschappers dinsdag presenteerden.

Er groeien meer planten en op sommige plaatsen noordelijk van de 40e breedtegraad duurt het groeiseizoen ook langer dan twee decennia geleden het geval was. Vooral Europa en Azië worden groener. Het groeiseizoen duurt er achttien dagen langer dan rond 1981. De lente zet zich een week eerder in en de herfst begint tien dagen later.

Een van de mogelijke redenen voor de toename van de vegetatie op de noordelijke helft van de wereld is volgens de onderzoekers de klimaatsverandering.

Politie Macedonië beschuldigd van misdaden

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) beschuldigt de Macedonische politie van oorlogsmisdaden in het etnisch-Albanese dorp Ljuboten. Volgens een woensdag gepubliceerd rapport van HRW doodden agenten op 12 augustus zes burgers.

De politie verbrandde zeker 22 woningen, winkels en schuren in het dorp. De organisatie eist een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen in Ljuboten. Ook vraagt HRW zich af welke rol minister van Binnenlandse Zaken Boskovski speelde bij de aanval op Ljuboten. Boskovski was op de dag van de ergste mensenrechtenschendingen in het dorp.

Afrit A10 Bos en Lommer dicht

Opnieuw worden op- en afritten van de A 10-west afgesloten. Het betreft de noordelijke op- en afrit in de S 104 (de Bos en Lommerweg) bij de Kolenkit. De afsluiting, die zondag 16 september begint, duurt maximaal een jaar. De operatie is nodig vanwege de bouw van twee kantoorpanden boven de snelweg.

De afsluiting staat los van de werkzaamheden van de afgelopen dertien weken aan de A 10-west. Tijdens dat grootonderhoud zijn de fundamenten voor de twee kantoorgebouwen al aangebracht. Zonder afsluiting, laat de deelraad weten, is veiligheid rond de bouw niet mogelijk.

Nog tijdens de afsluiting van de noordelijke op- en afritten, in mei volgend jaar, gaan ook de zuidelijke op- en afritten van de Bos en Lommerweg ter plaatse dicht, weer voor maximaal een jaar. De A 10 en alle andere op- en afritten blijven open. Ook de Bos en Lommerweg blijft open voor doorgaand verkeer en voor de tram.

De deelraad heeft twee omleidingsroutes aangegeven, een via de Sloterdijkerweg en de Admiraal de Ruyterweg en een via de Seineweg en de Burgemeester de Vlugtlaan. De Kamer van Koophandel, waarmee de omleiding is besproken, stemt ermee in en noemt het 'een aardig verkeersplan'.

De afsluiting is nodig omdat materiaal voor de bouw met een kraan over de op- en afritten moet worden getakeld. Het is te gevaarlijk, zegt de deelraad, om verkeer daar onderdoor te laten rijden. Veel bouwverkeer zal gebruik maken van de op- en afritten. Vanwege de veiligheid is het beter dat bouwverkeer het gewone verkeer niet kruist.

De bouw is in bureaucratisch termen ingewikkeld, omdat de A 10-west een rijksweg is, beheerd door Rijkswaterstaat. Over de Utrechtse Baan in Den Haag zijn al eerder kantoren gebouwd, maar die weg wordt door de gemeente Den Haag zelf beheerd.

De bouw van beide kantoorgebouwen maakt deel uit van een groter project: het vernieuwen van het Bos en Lommerplein. Er moeten honderden woningen bij komen en verder bedrijven, kantoren, winkels en andere voorzieningen.

De overkluizing van de A 10 in West vond een hartstochtelijk voorstander in het voormalige raadslid Roel van Duijn. Maar het oorspronkelijke idee komt van de deelraad Bos en Lommer. De opzet is de aanleg van een boulevard met winkels en woningen, die de twee delen van Bos en Lommer die door het dijklichaam van de A 10 van elkaar gescheiden zijn, beter met elkaar te verbinden. Halverwege 2006 moet het hele project gereed zijn. Pal langs de snelweg worden woningen gebouwd, die met hun achterkant naar het verkeer staan en functioneren als geluidsscherm.

HP neemt Compaq over voor 60 miljard

De Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard neemt zijn rivaal Compaq over via een aandelenruil ter waarde van 25 miljard dollar (60 miljard gulden). Als de fusie niet vastloopt op de anti-monopoliewetten, wordt het nieuwe concern bijna even groot als computergigant IBM.

Met de overname proberen de twee bedrijven, die vooral sterk zijn in de productie van personal computers, het hoofd te bieden aan het inzakken van de markt voor computers. Beide bedrijven hebben de winst de afgelopen maanden flink zien dalen.

Hewlett-Packard haalde vorig jaar een omzet van 47 miljard dollar, terwijl de jaaromzet van Compaq 40 miljard bedroeg. Daarmee eindigden zij samen net achter IBM, dat vorig jaar een omzet van 90 miljard dollar had.

De afgelopen negen maanden is de omzet van Hewlett-Packard met 5 procent gedaald, terwijl de winst met liefst 82 procent kelderde. Compaq, ooit een van de succesverhalen in de computerindustrie, heeft het nog moeilijker. Het bedrijf heeft 201 miljoen dollar verlies geleden over de eerste zes maanden van dit jaar.

De nieuwe combinatie wil het accent verleggen van de markt voor pc's, waar de winstmarges zeer gering zijn, naar de veel lucratievere markt voor computerdienstverlening. Op die markt hebben vooral IBM en Sun Microsystems een sterke positie.

Zowel Hewlett-Packard als Compaq hebben de afgelopen tijd geprobeerd hun activiteiten in die sector uit te breiden, maar dat verliep niet altijd even succesvol. Zo nam Compaq in 1998 Digital Equipment over, maar besloot het uiteindelijk de technologie van dat bedrijf niet te gebruiken voor zijn nieuwste generatie servers.

De topvrouw van Hewlett-Packard, Carly Fiorina, die de leiding krijgt over de combinatie, zei gisteren dat haar bedrijf serieus had overwogen helemaal uit de pc-markt te stappen, maar toch had besloten dat samengaan met Compaq de beste oplossing was.

De twee bedrijven voorspellen dat de fusie het nieuwe concern op den duur 2,5 miljard dollar per jaar aan besparingen zal opleveren. Waarschijnlijk zullen ongeveer 15 duizend banen bij het nieuwe bedrijf verdwijnen, ruim 10 procent van het totale personeel. Deze nieuwe afslankingsoperatie komt bovenop de personeelsverminderingen die de twee bedrijven eerder dit jaar al afzonderlijk hadden afgekondigd.

Nieuw politie-uniform op proef

Een busje pepperspray, een cap, een wit overhemd met mouwbadges en een koppelriem die over de parka wordt gedragen; het zijn de meest opvallende elementen van het vernieuwde Nederlandse politie-uniform dat vanaf vandaag bij wijze van proef op straat te zien zal zijn.Vijf maanden lang testen 260 agenten of de outfit comfortabel, veilig, charismatisch en praktisch genoeg is om uiteindelijk alle 26 korpsen ermee aan te kleden.

Het nieuwe uniform, dat voor meer herkenbaarheid en uitstraling moet zorgen dan het huidige 'allegaartje' uit 1993, houdt de gemoederen in politieland al maanden bezig. Op de discussieforums op internet struikelen voor- en (vooral) tegenstanders over elkaar heen. Vooral de uitstraling van de pet en de al dan niet onhandzame halflange jas met wapenkoppel eroverheen maken nogal wat emoties los.

Droomstart Máxima

Weer of geen weer, voor Brabant kan Máxima niet meer stuk. Tienduizenden enthousiaste Brabanders, waaronder opvallend veel jongeren, sloten de aanstaande van prins Willem-Alexander in hun harten.

Het eerste van de zestien kennismakingsbezoeken door Nederland verliep gisteren succesvol. De bijtijds striemende regen deed daar niet aan af. De belangstelling was er niet minder om en ook het prinselijk paar liet zich er niet door uit het veld slaan.

De dag begon mooi in Breda. Vlak voor de komst van de Prins van Oranje en zijn droomprinses brak het wolkendek open en scheen er een bleek zonnetje. Ondanks het relatief vroege tijdstip en de dreigende regen stonden volgens schattingen van de politie toch al vijftienduizend in oranje uitgedoste mensen langs de route van het paar, hard juichend als het stel in de open auto stapvoets voorbijreed. Bijkans in extase als ze een moment uitstapten om handen te schudden.

Zin
"We hebben er ontzettend veel zin in", lieten Máxima en de prins weten vlak nadat ze door de Brabantse commissaris van de koningin mr. F. Houben in het gebouw van de KMA in Breda waren verwelkomd en een lezing over stedelijke samenwerking kregen.

Een door de belangstelling wat beduusde Máxima, die soms nog wat moeilijk liep als gevolg van haar beenbreuk twee maanden geleden, zei tegen een van mensen langs de route: "Wat aardig dat u zo vroeg voor mij bent opgestaan."

In Breda grepen enkele actiegroepen het koninklijke bezoek aan om te demonstreren. Sommigen voor de Dwaze Moeders in Argentinië en anderen voor de situatie op de Molukken. Beide demonstraties verliepen rustig. De politie in Den Bosch pakte vijf actievoerders op toen deze vlak voordat de stoet langskwam een verdacht pakje te voorschijn haalden. Hierin bleek uiteindelijk een pamflet tegen het asielbeleid te zitten. De vijf zijn inmiddels weer vrij.

Tilburg
In Tilburg, waar het paar ruim een uur later arriveerde, was inmiddels de zon gaan schijnen. En dat wilden de Tilburgers weten. Voor het paar een swingende presentatie kreeg over de jongerencultuur in popcentrum 013 bouwde de plaatselijke bevolking zelf een feestje op straat. Soms zes rijen dik verdrong de menigte zich om een glimp van het paar op te vangen. Dat dat soms niet lukte, mocht de pret niet drukken. Men bleef opgetogen en enthousiast.

In het popcentrum zong en klapte het paar hartstochtelijk mee met het optreden. Ook bleek daar hoezeer Willem-Alexander de regie in handen had. Toen zijn aanstaande haar boeket leek te vergeten, greep hij hoogst persoonlijk in en liet een adjudant het snel halen.

Veel moeilijker om enthousiast te blijven was het in Den Bosch. Daar was niets meer van het oranjezonnetje te bekennen. Het water stroomde met bakken uit de lucht. Maar ook hier lieten de prins en zijn aanstaande zich niet uit het veld slaan. Beschermd door een paraplu lieten de twee zich geduldig langs de menigte rijden. Het werd ook hier een ware triomftocht.

Het paar werd overstelpt met cadeaus. Zo gaf de gemeente Den Bosch een diadeem en overhandigde burgemeester Stekelenburg van Tilburg een set speciaal gemaakte tafellinnen. "Niet voor achter de rododendrons", grapte Stekelenburg. Uit de reactie van Máxima en Alexander bleek dat het een goede plek in hun nieuwe huis zal krijgen.

Ook in Eindhoven regende het pijpenstelen. Desalniettemin sloeg prins Willem-Alexander een aanbod om in een gesloten auto te worden rondgereden persoonlijk af. Het paar hees zich in de superzuinige auto van de Technische Universiteit Eindhoven en trotseerde het hemelwater alvorens een kort gesprek te hebben met Frits Philips.

Volgende week maandag wacht de kennismaking met Amsterdam.
Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.