Kamer: Werk op zondag vrijwillig

Werknemers die op zondag liever gaan voetballen of naar de kerk gaan, kunnen binnenkort in veel gevallen weigeren om op die dag te komen werken. Een Kamermeerderheid vindt dat werken op zondag geen verplichting mag zijn, maar dat het opofferen van de rustdag uitsluitend op vrijwillige basis moet gebeuren.

De werkgever mag een verzoek om de zondag vrij te houden weigeren als er bedrijfsbelangen in het geding zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de horeca en de vervoers- en recreatiesector, waar de zondag een 'normale' werkdag is.

Alleen de VVD is tegen deze wijziging van de Arbeidstijdenwet op voorstel van de Kamerleden Bussemaker (PvdA) en Van Dijke (Christenunie), zo bleek gisteren tijdens de behandeling van het voorstel in de Tweede Kamer.

Spruitjeslucht
Volgens het liberale Kamerlid Blok is het idee 'betuttelend' en kleeft er de 'spruitjeslucht van de jaren vijftig' aan. "Het sollicitatiegesprek is het moment waarop werkgever en werknemer met de kaarten op tafel moeten komen", aldus Blok.

Blok deelt de zorgen van werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB Nederland, die vrezen dat de wet leidt tot hogere prijzen voor de consument en hogere loonkosten voor de mensen die wel op zondag willen werken. De VVD wijst erop dat er veel onrust in het bedrijfsleven is ontstaan. De regeringspartij is van mening dat de huidige Arbeidstijdenwet goed werkt en dat die al voorziet in de plicht voor de werkgever om rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van de werknemer.

Oppositiepartij SP wil nog een stap verder gaan dan het voorstel van PvdA en Christenunie door werknemers ook het recht te geven om werken op zaterdag te weigeren. "De zaterdag moet in ere worden hersteld. Het weekeinde wordt gehalveerd doordat van de zaterdag een normale werkdag wordt gemaakt", aldus het SP-Kamerlid De Wit.

D66 wil dat er ook rekening wordt gehouden met werknemers die een andere geloofsovertuiging hebben en daardoor hun rustdag op vrijdag of zaterdag wensen. "Het effect van het voorstel van PvdA en Christenunie kan zijn dat de ruimte voor mensen met een andere levensovertuiging helemaal niet wordt vergroot. Het belang van voetbal op zondag wordt dan groter geacht dan van de rustdag op vrijdag of zaterdag", aldus het D66-Kamerlid Bakker, die probeert dit aspect in de wet te wijzigen.