FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 september 2001

Geen Panasonic GSM's meer in China

De Chinese overgevoeligheid voor Taiwan is het Japanse bedrijf Matsushita Communication duur komen te staan.

Matsushita, onder meer bekend van Panasonic, mag een jaar lang geen mobieltjes meer verkopen in China wegens een 'foutje' op de beeldschermen van de telefoons.

Het Japanse bedrijf fabriceerde in China telefoons waarop Taiwan werd aangeduid als ROC (Republic of China), zoals het heet als onafhankelijk land. Tot groot ongenoegen van de regering in Peking, die haar afvallige provincie aanduidt als TW. Peking nam daarom repressailles tegen Matsushita.

De Japanners hebben inmiddels de gewraakte codes van de schermen gehaald en excuses aangeboden. Maar dit was voor China niet voldoende.

Foster Parents raakt 2100 donateurs kwijt

StephanL had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Foster Parents Plan Nederland (FFPN) is vorige week 2100 donateurs kwijtgeraakt. Het merendeel heeft opgezegd vanwege de recente negatieve publicaties over de hulporganisatie, bevestigt een woordvoerster.

FFPN kreeg een week geleden een slechte beoordeling van de commisie-De Boer, die een hulpproject op HaÔti onderzocht. Volgens die commissie heeft de organisatie een veel te rooskleurig beeld geschetst van de resultaten van het project; zo kwam van elke gulden slechts vijftig cent op de bestemming.

Voor veel Foster Parents was die onthulling reden om het donateurschap op te zeggen. De opzeggingen betekenen voor FFPN een inkomstenderving van ruim 1,1 miljoen gulden.

De woordvoerster van Foster Parents benadrukt dat de organisatie geen adoptiekinderen zal uitschrijven. "Hoewel het verlies van donateurs natuurlijk gevolgen zal hebben voor de programma's."

OfficiŽle test Arrows en Verstappen

Formule-1-coureur Jos Verstappen houdt zaterdag op het circuit van Zandvoort niet alleen een demonstratie. Zijn team Arrows heeft besloten ook een officiŽle test te houden op de baan in de duinen.

Verstappen rijdt om twaalf uur vijf snelle ronden, waarin hij een aanval doet op het record van de Italiaan Luca Badoer (1.21,568).

De testsessie van het Britse team is van 15.20 tot 17.00 uur. Naast het optreden van Verstappen in de A22 rijdt de AX3 formule-1-driezitter met passagiers op het 4,3 kilometer lange circuit. Toeschouwers kunnen ook de kwalificatie zien in diverse raceklassen om de Nederlandse titel. De wedstrijden daarvan zijn zondag.

Microsoft hoeft niet te splitsen

Van de Amerikaanse overheid hoeft het softwareconcern Microsoft zich niet meer te splitsen. Het ministerie van Justitie in Washington liet donderdag weten dat in de verdere procedure tegen het concern een splitsing niet meer aan de orde is.

Het ministerie zegt op deze manier de al drie jaar durende rechtszaak te willen bespoedigen. Het ziet verder af van onderzoek of de koppeling van het internetprogramma Explorer aan het Windows-besturingssysteem illegaal is of niet. ,,Voortzetting hiervan vertraagt de procedure alleen maar'', aldus het ministerie.

Microsoft wordt beschuldigd van misbruik van zijn dominante marktpositie. Deze aanklacht blijft overeind. Een lagere rechter had bepaald dat het concern zich moest splitsen in een onderneming voor besturingsprogramma's en een onderneming voor softwaretoepassingen. Een beroepsrechter maakte die bepaling ongedaan.

De zaak werd terugverwezen naar de lagere rechter. Die is inmiddels van de zaak gehaald omdat hij niet geheel onpartijdig zou zijn. Microsoft wil nu een geheel nieuwe rechtszaak, maar het Hooggerechtshof dat daarom is gevraagd, heeft nog geen uitspraak gedaan.

Microsoft liet in een reactie weten ,,erbij te blijven dat de resterende kwesties in de zaak moeten worden opgelost''. Het ministerie van Justitie had eerder al aangedrongen op een versnelde afwikkeling van de rechtszaak. Daarop bepaalde de nieuwe rechter van de lagere rechtbank dat op 14 september de nog resterende zaken op een rijtje moeten staan. Op 21 september wordt besloten hoe verder te gaan.

Peking verjaagt bewoners voor Spelen

Enkele duizenden inwoners van twee historische wijken in Peking moeten gedwongen hun huis verlaten. Het lokale bestuur wil bezoekers van de Olympische Spelen van 2008 in plaats van de oude panden nieuwe woningen laten zien.

De bewoners kregen op 13 juli, twee dagen na de toewijzing van de Spelen aan de Chinese hoofdstad, te horen dat ze een maand later hun koffers moesten hebben gepakt.

De bouwbedrijven die de wijken gaan renoveren, hebben de steun van de plaatselijke overheid om de overwegend oudere mensen uit hun woning in de traditionele wijken te drijven. Inwoonster Wang Ying schreef een brief aan eerste minister Zhu Rongji om de uitzetting, die met intimidatiepraktijken en dwang gepaard gaat, aan de kaak te stellen. ,,We zijn bang om tegen hen in te gaan. Ze zeiden dat ze steun hebben van het stadsdeelbestuur, de politie en justitie'', aldus Ying.

Volgens de wet mogen de bewoners pas akkoord gaan als ze volledig schadeloos worden gesteld, maar veel mensen hebben uit angst al hun krabbel gezet. ,,We weten niet of we de nacht hier nog kunnen doorbrengen'', zegt de dochter van een 81-jarige vrouw, die als een van de weinigen is achtergebleven in de wijk Jiaodaokou, 800 jaar oud. De bouwer van hun huis heeft hen de wacht aangezegd.

Een andere familie slaapt verderop in de resten van hun gesloopte huis. Ze krijgen geen alternatieve woning aangeboden als ze niet eerst hun handtekening zetten. In de andere wijk Donghuashi zijn 250 families verjaagd.

Schorsing Davids : 4 maanden

Edgar Davids is donderdag in hoger beroep door de tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond wegens vermeend dopegebruik voor vier maanden geschorst. De straf gaat met terugwerkende kracht in vanaf half mei. Davids kreeg eerder vijf maanden schorsing opgelegd.

De Nederlandse middenvelder van Juventus kan op 23 september tegen Lecce zijn rentree maken op het veld. Ook kan hij op 6 oktober eventueel meespelen met het Nederlands elftal in de laatste (inmiddels overbodige) WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra.

Zijn straf zou op 17 oktober aflopen. Hoewel de international met succes de duur van de uitsluiting heeft aangevochten, moet hij wel nog steeds een boete van 115.000 gulden betalen.

Advocaat Robert Geerlings spreekt van een grote overwinning, maar laat de zaak nog niet rusten. ,,Het is zeker niet uitgesloten dat deze uitspraak nog een staartje krijgt. Ik moet nog overleggen met Edgar, maar ik zie deze beslissing eerder als een goed begin'', duidde hij op mogelijk alsnog een gang naar de civiele rechter.

,,Edgar heeft een tweeledig gevoel bij deze uitspraak. Enerzijds blij dat de straf nog minder is geworden, anderzijds eist hij gewoon vrijspraak. In zijn geval is aangetoond dat hij niet positief is geweest. Dit is toch weer een politieke oplossing.'' In het hoger beroep dat donderdag diende, werden namenlijk ook andere dopingzaken behandeld. Er ontstond in ItaliŽ veel discussie nadat Davids slechts voor vijf maanden werd geschorst, terwijl andere voetballers voor dezelfde dopingovertreding (een te hoge waarde nandrolon) eerder acht tot tien maanden kregen opgelegd. Het hof besliste nu in alle zaken gelijk.

'China neemt mobiele kernraket in gebruik'

China staat op het punt om een van zijn eerste mobiele ballistische kernraketten op te stellen, die het westen van de Verenigde Staten kunnen bereiken.

De raket, de Dong Feng-31, zou al in december met een nucleaire lading kunnen worden uitgerust. De laatste testvlucht had in december van het afgelopen jaar plaats. In juli zijn in China de eerste militaire eenheden gevormd die beschikking krijgen over het strategische mobiele wapen.

De Amerikaanse regering heeft recent berichten tegengesproken dat ze concessies aan Peking zou willen doen op het gebied van de uitbreiding van China's atoomwapenarsenaal en nucleaire testen. Op deze wijze zou het Witte Huis China's verzet tegen het Amerikaanse antiraketschild willen breken.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Tang Jiaxuan, brengt op 20 en 21 september een bezoek aan de VS. Hij spreekt dan onder meer met zijn ambtgenoot Powell. President Bush reist in oktober naar China voor een staatsbezoek.

Onderzoek door 2 bureaus naar Dance Valley

Het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra) en onderzoeksbureau ES&E gaan samen onderzoek doen naar de chaos rond het dansfeest Dance Valley op 4 augustus in recreatiegebied Spaarnwoude. Dat heeft de gemeente Velsen donderdag bekendgemaakt.

Dance Valley trok dit jaar 90.000 bezoekers. Na afloop liep het dansfestijn helemaal uit de hand, omdat er voor duizenden bezoekers geen vervoer was. Talloze kleumende feestgangers moesten daardoor urenlang in de regen lopen. Enkele tientallen van hen moesten met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis.

De organisatie van Dance Valley en betrokken hulpverleningsinstanties hebben hun medewerking aan het onderzoek toegezegd. Het onderzoek, dat onder meer antwoord moet geven op de vraag of Spaarnwoude wel geschikt is voor grootschalige evenementen als Dance Valley, moet eind oktober klaar zijn. Het kost de gemeente in totaal zo'n 170.000 gulden. Het Nibra en ES&E waren ook betrokken bij het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede en de cafťbrand in Volendam.

Journalisten aangehouden in Frankrijk

De Franse politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee medewerkers van actualiteitenprogramma Nova en een Nederlandse fotograaf aangehouden. Ze bevonden zich op verboden terrein bij de Kanaaltunnel, waar ze negen Irakezen volgden.

De journalisten hebben drie uur vastgezeten. Volgens Nova-verslaggever A. Rooijakkers was het niet duidelijk dat ze zich op verboden terrein bevonden. ,,We waren wel door een hek heen gegaan, maar daarachter was nog een weg en weer een hek.'' Toen er een bewakingsdienst opdaagde probeerde de groep zich te verschuilen in bosjes op het terrein.

De Irakezen werden ook aangehouden. Later bracht de politie hen terug naar het opvangkamp van het Rode Kruis in Sangatte. De journalisten kregen een proces-verbaal. Hun zaak wordt behandeld door de politierechter in Calais.

,,Er zijn veel journalisten op het terrein van de Kanaaltunnel'', zegt een politiewoordvoerder. ,,Ze vergeten dat de terminal van de Eurotunnel privťterrein is en dat ze toestemming nodig hebben om het te betreden.''

Vluchtelingen proberen 's nachts via de tunnel naar Engeland te komen door zich te verstoppen in vrachtwagens of treinen. Tunnelexploitant Eurotunnel, die het kamp in Sangatte dicht wil hebben, zegt dat ze in de eerste helft van 2001 al 18.500 illegalen heeft tegengehouden die Engeland probeerden te bereiken.

Romp en hoofd worden in Putten begraven

De romp van het meisje dat vorige week bij Strand Nulde is gevonden, wordt vrijwel zeker samen met het in Hoek van Holland gevonden hoofdje in de gemeente Putten begraven. Cremeren wordt uitgesloten in verband met het eventueel heropenen van het onderzoek.

Ook kan het zijn dat de ouders zich alsnog melden. Herbegraven in aanwezigheid van familie is dan een mogelijkheid. ďDe kist wordt hoog in het graf gezet,Ē zegt begrafenisondernemer A.de Jong uit Amsterdam, tevens oud-secretaris van de Nederlandse Vereniging van erkende Uitvaartondernemers (NUVU). ďDat is gebruikelijk. Eventueel opgraven is dan makkelijker.Ē Ook kunnen de benen en armen - die nog niet zijn gevonden - later worden bijgezet in het graf.

Wanneer het meisje wordt begraven hangt af van het recherche-onderzoek. Als nieuwe tips of aanwijzingen geen aanleiding geven tot een nieuwe sectie op het lichaam, is er geen reden het lichaam langer vast te houden, meldt politiewoordvoerder B.Top. De politie houdt wel dna-materiaal achter voor onderzoek.

Armlastig

Het rompje is in de gemeente Putten gevonden en wordt daar ook begraven omdat de identiteit niet bekend is. De burgemeester is verantwoordelijk voor de begrafenis, zoals zoals de wet op de lijkbezorging voorschrijft. Dergelijke begrafenissen komen ook voor bij Ďarmlastige personení die de eigen begrafenis of crematie niet kunnen betalen. Een grote gemeente als Amsterdam bijvoorbeeld, heeft daar een eigen afdeling voor. Jaarlijks regelt die afdeling 200 begrafenissen.

Het hoofd van het meisje is gevonden in Hoek van Holland en zou - naar de regel van de wet - in Hoek van Holland moeten worden begraven. Maar volgens begrafenisondernemer De Jong is dat niet nodig, omdat het hoort bij de eerder gevonden romp.

De officier van justitie in Zutphen is belast met de zaak. Die moet een verklaring van geen bezwaar afgeven, waarna de lichaamsdelen worden overgedragen aan de gemeente Putten.

De gemeente Putten heeft daarover nog geen contact gehad met de politie. Voorlichtster E.van Drie: ďDaar is het nog te vroeg voor. Laten we hopen dat de identiteit voor die tijd nog wordt vastgesteld.Ē Of er mensen bij de begrafenis aanwezig mogen zijn hangt af van de gemeente. Meestal vindt een dergelijke begrafenis plaats in stilte.

Blijft de identiteit onbekend, dan krijgt het meisje een graf met alleen een nummer. In de uitvaartwereld wordt zoín ongeÔdentificeerd persoon aangeduid als NN-dode. NN staat voor Ďnomen nescioí(Latijn voor Ďik weet de naam nietí.

Het romp en het hoofd worden bewaard in het gerechtelijk laboratorium in Zoetermeer.

Geen ontslag voor tongzoenende vuilnisman

Tongzoenen achterop de vuilniswagen, het hoort niet maar is ook geen reden voor ontslag. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden onlangs bepaald. Een vuilnisman uit de Friese gemeente Skarsterl‚n werd vanwege het tongzoenen met een vrouwelijke collega ťn omdat hij mannelijke collega's enkele keren had bedreigd en geslagen, op straat gezet. Die straf is te zwaar, zo oordeelde de rechtbank.

Burgemeester en wethouders verwijten de man plichtsverzuim. De rechtbank doet dat ook. Immers, een goed ambtenaar dient het gebruik van fysiek geweld achterwege te laten, ook in een werksituatie waarin men gewend is wat ruwer met elkaar om te gaan. Ook het tongzoenen getuigt van onprofessioneel gedrag, aldus de president van de rechtbank.

sexrelatie met vuilnisman en echtgenote

De ernst van de gedragingen rechtvaardigt volgens de president echter niet de zwaarst mogelijke straf van ontslag. Het schopincident heeft niet tot lichamelijk letsel geleid. De president vindt verder dat de gemeente onvoldoende heeft aangetoond dat het tongzoenen tegen de wil van de betrokken collega heeft plaatsgevonden. De vrouwelijke collega onderhield in die tijd namelijk een seksuele relatie met de vuilnisman en zijn echtgenote.

De rechter laat in zijn oordeel meewegen dat burgemeester en wethouders niets hebben gedaan om de cultuur bij de dienst reiniging en milieu te verbeteren. Ook speelt mee dat de betrokkene met trieste privť-omstandigheden te kampen had. In september vorig jaar kwam zijn zoon om het leven bij een ongeval.

Museum weigert schilderij van Brood

Het Groninger Museum wil het schilderij 'Het Peerd van Brood' van Herman Brood niet in het museum hangen. De Groningse galerie Broodnodig bood het doek in bruikleen aan, maar volgens het museum past het niet in de collectie.

'Het Peerd van Brood' is Broods visie op het standbeeld 'Het Peerd van Ome Loeks'. ,,Ze kunnen het beter aan een ander museum geven'', zegt woordvoerster J. Selbach. T. Buissink van galerie Broodnodig zegt verbijsterd te zijn over de weigering. ,,Het is zo'n mooi en groot doek. Het hoort echt in het museum. Over tien jaar zullen ze grof geld neerleggen om alsnog een Brood te krijgen.''

"Winkeldiefstallen beter aanpakken"

De Nederlandse winkelbranche eist dat de overheid het groeiend aantal winkeldiefstallen te lijf gaat. Alleen kunnen de bedrijven de meer dan duizend overvallen en vijf miljoen winkeldiefstallen per jaar niet meer aan. Een speciaal opgericht platform van detailhandelaren richt donderdag een noodoproep aan het kabinet.

De aanpak van winkeldiefstal is nu nog veel te versnipperd, zo stelt het Platform Detailhandel in een manifest dat het donderdag in Den Haag aanbiedt aan minister Korthals van Justitie. Daarom moet er een landelijke aanpak komen, waarbij de winkeliers intensief samenwerken met politie, justitie en de gemeenten. Het platform is een samenwerkingsverband tussen het midden- en kleinbedrijf en het grootwinkelbedrijf.

In een lang vervlogen verleden zijn op lokaal niveau al afspraken gemaakt over de aanpak van winkeldiefstal. "Maar die zijn verwaterd", weet woordvoerder H. Kok van het platform. Vooral over de publieke en private verantwoordelijkheden zijn nieuwe afspraken nodig.

meer politie

Het platform wil meer politie op straat, die ook vaker moet laten weten of er iets met de gedane aangiftes wordt gedaan. Winkeldiefstal begint bijna gewoon te worden, aldus een verontwaardigde Kok. "En dat is het natuurlijk absoluut niet."

Het platform pleit voor een centraal aanspreekpunt voor winkelcriminaliteit in iedere gemeente, een 'veiligheidsloket', waar de detaillist terecht kan met vragen. In een aantal gemeenten, zoals Den Haag, bestaat dat al. "Wij hopen dat andere gemeenten volgen", zegt Kok.

Daarnaast moet het gemakkelijker worden aangifte te doen. Omdat nu bijvoorbeeld het aangifteformulier per regio verschilt, is het moeilijk werknemers centraal te trainen. Ook duurt het aangifte doen bij het politiebureau te lang. "Die mensen moeten een winkel runnen", stelt Kok. "Die hebben daar helemaal geen tijd voor."

Stelend personeel

Het meest frustrerend voor winkeliers is echter dat ook de eigen werknemers nogal eens wat verduisteren. Een daarvoor ontslagen medewerker kan echter zo weer bij iemand anders aan de slag. Voor dergelijke gevallen, waarbij het lang niet altijd tot een strafrechtelijke veroordeling komt, zou een 'incidentenregister' moeten worden ingesteld. Een dergelijke zwarte lijst ligt gevoelig, ziet ook Kok in: "Dat moet je natuurlijk wel op een verantwoorde manier doen."

Deskundige verwerpt vuurwerkrapport

J. Lelieveld, deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft tijdens het getuigenverhoor over de vuurwerkramp in Enschede conclusies van zijn collega's in twijfel getrokken.

In een NFI-rapport over de oorzaak van de brand concludeert een collega-onderzoeker dat het niet waarschijnlijk is dat de ontploffingen zijn ontstaan door brandstichting. Omdat de verwoesting op het terrein zo groot was, is het volgens Lelieveld mogelijk dat alle sporen van brandstichting zijn uitgewist. "Mijn conclusie zou zijn geweest dat brandstichting niet aan te tonen is."

Lelieveld houdt zich voor het NFI bezig met onderzoek naar technisch oorzaken van branden. Na de vuurwerkramp op 13 mei vorig jaar in Enschede is hij twee keer ter plaatse geweest. Door de enorme verwoesting was het volgens hem niet mogelijk een of meerdere brandhaarden te vinden. "Hoe erger de verwoesting hoe minder sporen." Zelf heeft hij niets kunnen vinden dat duidde op brandstichting.

Advocaat J. Plasman van directeur R. Bakker vindt de getuigenis van Lelieveld essentieel. "De hele reconstructie van de vuurwerkramp is gebaseerd op aannames en hypotheses die worden gepresenteerd als feiten." Hij noemde het rapport-Oosting waarin de oorzaak en toedracht van de ramp zijn onderzocht, donderdag opnieuw broddelwerk. "Ik verwacht gedurende de getuigenverhoren het hele rapport te kunnen ontrafelen."

De openbare getuigenverhoren gaan vrijdag verder.

Euro zorgt voor verwarring in Frankrijk

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zo'n 50.000 klanten van de Franse elektriciteitsmaatschappij EdF hebben op hun 'lage' rekening over januari de bedragen in euro's voor Franse francs aangezien.

De massaal gemaakte vergissing zorgde voor een tegenvallende opbrengst voor de Electricitť de France (EdF). Er gaan 6,55 francs in een euro. Naar schatting een op de tien klanten betaalde de goedkope rekening in francs in plaats van euro's.

De maatschappij erkent dat ze had moeten zien aankomen dat de nieuwe opmaak van de rekening tot verwarring zou leiden. Voor het eerst was het bedrag in euro's vetgedrukt en dat in francs kleiner eronder. Voorheen was dat precies andersom. EdF heeft aangekondigd komende maand het bedrag in francs weer duidelijk en prominent te zullen afdrukken.

Internet ingezet door malafide adverteerders

Malafide advertentiebureaus maken steeds vaker gebruik van internet. Van de dit jaar bij de stichting Eerlijk Zaken Doen aangemelde zaken ging het in 26 procent van de gevallen om internetzaken. In 1999 was dat nog maar 7 procent.

Malafide internetbureaus sturen brieven of faxen naar bedrijven om een advertentie te plaatsen. Zodra een handtekening is gezet of een fax als formaliteit is teruggestuurd, krijgen de ondernemers een gepeperde rekening. Soms worden de advertenties wel geplaatst, maar in enkele vage media die alleen dienen als bewijsexemplaar. Verder sturen de bureaus onder andere spookfacturen, dubieuze vorderingen en aanmeldformulieren voor merkenregisters.

Het medium internet wordt in toenemende mate ingezet om ondernemers te misleiden. Bedrijven wordt bijvoorbeeld een bedrijfspresentatie of voordelige kennismaking met het medium aangeboden. Aan dergelijke 'aanbiedingen' hangt echter een duur prijskaartje.

Elektrische kachel oorzaak brand Kaprun

Een oververhitte elektrische ventilatorkachel heeft in november de ramp met de skitrein in het Oostenrijkse Kaprun veroorzaakt. Dat heeft een rechtbank in Salzburg donderdag vastgesteld op grond van een onderzoeksrapport.

Door de brand van de skitrein in de tunnel kwamen 155 mensen om, onder wie twee Nederlanders.

Op de kachel druppelde vloeistof uit het hydraulische systeem. Het daardoor ontstane vuur zette de houten bekleding op de bodem en isolatiemateriaal in brand. Door de schoorsteenwerking van de tunnel verspreidde het vuur zich bliksemsnel. Daardoor hadden de skiŽrs in de trein geen enkele kans.

Europarlement schort besluit 'junkmail' op

Voorlopig blijft onduidelijk of ongewenste e-mails of SMS'jes, kortweg ook wel junkmail genoemd, op den duur in de Europese Unie worden verboden. Het Europees Parlement schoof donderdag een besluit voor zich uit. Het parlement, dat hierover medebeslissingsrecht heeft, gaat nu eerst een nieuw rapport schrijven. Dat kan vier tot zes maanden duren.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wil de 'junkmail' verbieden. Bedrijven mogen dan alleen nog maar reclame-mailtjes en SMS-berichten sturen als de consument daar zelf om vraagt.

VVD-europarlementariŽr Plooij vindt het uitstel jammer. "Ik denk dat het voor de kerst niet lukt." Maar zij is toch niet ongelukkig met de vertraging. "Beter een goede richtlijn dan een slechte." Plooij was voor een verbod. Maar zij trok op het laatste moment een wijzigingsvoorstel in dat bedrijven, politieke partijen en liefdadigheidsclubs toeliet twee keer per jaar elektronische post te sturen.

Het parlement was sterk verdeeld: het voorstel van de Italiaanse radicaal Cappato was om de lidstaten zelf de keuze te geven om junkmail toe te staan, en dus geen algemeen verbod in te voeren. Er waren 129 stemmen voor, 204 tegen en maar liefst 155 onthoudingen.

Priester dreef duivel uit Moeder Theresa

Moeder Teresa heeft enkele maanden voordat ze overleed de duivel bij zichzelf laten uitdrijven. De ceremonie, waarbij een priester gebeden uitsprak, duurde een half uur en had plaats in een ziekenhuis in Calcutta. Dat heeft aartsbisschop Henry D'Souza van Calcutta donderdag gezegd.

Moeder Teresa, die in het ziekenhuis werd behandeld voor hartproblemen, kon op een avond de slaap niet vatten. Toen artsen zeiden dat ze geen medische reden voor de slapeloosheid konden vinden, dacht D'Souza dat ze misschien door de duivel was aangevallen.

De aartsbisschop wilde moeder Teresa kalmeren en vroeg vervolgens een priester om, in de naam van de kerk, een gebed voor duiveluitdrijvingen uit te spreken. De non stemde daar gelukkig mee in, aldus D'Souza. "Nadat de priester de gebeden had uitgesproken, sliep ze die nacht heel goed", zei hij. Bij exorcisme wordt een kwade geest door gebed uitgedreven.

Moeder Teresa, stichtster van de orde van de missionarissen van naastenliefde, overleed op 5 september 1997 op 87-jarige leeftijd. De eerste fase van de procedure die moet leiden tot de zaligverklaring van de 'heilige van de goot', werd half augustus afgerond. Het Vaticaan beschikt sindsdien over een rapport van 35.000 pagina's, dat is opgesteld door een onderzoekscommissie.

Inmiddels staat volgens de Vaticaanse congregatie voor de heiligverklaringen vast dat een 30-jarige vrouw uit India in 1998 op voorspraak van moeder Teresa is genezen van een tumor en zware tuberculose.

Yorin: Call-tv wijkt voor kinderprogramma

Yorin zendt vanaf 6 oktober elke dag een jeugdblok uit voor kijkers van zes tot twaalf jaar. Cindy Pielstroom presenteert het jeugdblok dat YorKiddin is gedoopt. De commerciŽle zender volgt het succesvolle Zappelin (Nederland 3), dat deze week een jaar bestaat.

Doordeweeks is YorKiddin tussen 12.15 en 16.45 uur te zien, zaterdag tussen 7.00 en 16.00 uur en op zondag tussen 7.00 en 15.10 uur. Tekenfilms, jeugd- en actieseries en -films moeten volgens Yorin de pijlers zijn. Onder meer Superman, Batman en Gargoyles zijn er te zien.

Een en ander betekent wel dat Call-tv, waarbij mensen tot treurens aan toe worden opgeroepen om naar een duur 06-nummer te bellen, in de middag zal verdwijnen.

Nooit meer:
Bellen hoor mensen, als er niemand belt bent u de enige die kans maakt op 10.000 gulden. Het is een bekende Nederlandse komiek: AN.R. V.N D.IN

Coins for Care haalt 90.000 euro op

De inzamelactie Coins for Care heeft in de eerste week van de actie naar schatting ruim 90.000 euro (ongeveer É200.000) binnengehaald. Bij de schatting is alleen gekeken naar de opbrengst bij de Grenswisselkantoren (GWK). De actie loopt tot 1 maart 2002.

De kokers, waarin buitenlandse munten kunnen worden gedeponeerd, staan sinds 1 september ook bij winkels, pompstations en hotels. Wat daar tot nu toe is ingezameld, is niet bekend. De opbrengst van de actie gaat naar meer dan honderd goede doelen.

Vanaf 15 oktober staan er ook kokers van Coins for Care bij 4200 bankfilialen. Een collecte aan de deur van 14 tot en met 26 januari maakt de actie compleet.

Racisten stemmen Marokkaan uit BB

snar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hij wilde "met het beste van twee culturen in zich een voorbeeld voor Vlaanderen zijn". Veel tijd daarvoor was de 21-jarige Bachir echter niet gegund. Al bij de tweede aflevering van de nieuwe Big-Brotherserie op de Vlaamse tv werd de Belg van Marokkaanse afkomst massaal weggestemd.

Volgens een medewerker van de commerciŽle omroep Kanaal 2, die de real-lifesoap in BelgiŽ uitzendt, ging het daarbij behoorlijk racistisch toe. Het programma moest tientallen mensen van zijn internetsite bannen omdat ze racistische opmerkingen maakten, zegt netmanager Yannic Beckers in de Belgische krant De Morgen.

De hetze tegen de Marokkaan wierp vruchten af: maar liefst zeventig procent van de kijkers stemde tegen de Marokkaan. Doorgaans wordt er volgens Kanaal 2 juist erg verdeeld gestemd over kandidaten en is de uitslag steeds kantje boord.

De nieuwe Vlaamse Big-Brotherserie is begonnen met een groep van elf mannen. Bij elk uitzending moet ťťn van hen worden weggestemd om plaats te maken voor een vrouwelijke kandidaat. De kijkers kunnen per telefoon of sms aangeven wie het Big-Brotherhuis in Vilvoorde (bij Brussel) moet verlaten.

Het programma is in BelgiŽ met dagelijks meer dan zeshonderdduizend kijkers zeer populair.

Betere informatie overheid?

De regering moet een speciale commissaris aanstellen die de ministeries, provincies en gemeenten meer via internet met de burger laat communiceren. De commissaris moet er ook voor zorgen dat overheden hun informatie minder versnipperd aanbieden.

Deze aanbeveling doet een commissie die onder voorzitterschap staat van voormalig procureur-generaal A. Docters van Leeuwen.

De commissie werd in februari ingesteld en kreeg als opdracht te onderzoeken hoe de overheid zich moet aanpassen aan de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT).

Volgens de onderzoekers moeten de burgers altijd toegang kunnen hebben tot de informatie van de overheid. De gegevens moeten helder en zonder ingewikkelde procedures worden aangeboden.

'Kwaliteitstoets voor HBO-opleidingen'

Alle opleidingen in het hoger onderwijs moeten eens in de vijf jaar een kwaliteitstoets ondergaan. Als een opleiding voldoet aan de bepaalde eisen, krijgt deze een keurmerk.

Een commissie onder leiding van J. Franssen wil dat een nieuw op te richten Nationaal Accreditatieorgaan (NAO) het keurmerk toekent. Het eindrapport van de commissie ,,Prikkelen, presteren en profileren'', is donderdag verschenen. Het keurmerk moet garanderen dat de betreffende opleiding de vergelijking met de internationale bachelor- of mastergraad kan doorstaan.

Twee jaar geleden spraken de Europese ministers van Onderwijs af het bachelor- mastersysteem in te voeren en een kwaliteitsbeoordeling op te zetten. Een betere vergelijkbaarheid van de opleidingen kan studenten helpen als ze in het buitenland verder willen studeren.

De commissie heeft aparte kwaliteitstoetsen voor universiteiten en HBO-opleidingen. De controles sluiten aan op het al bestaande visitatiesysteem en het NAO moet volgens Franssen geen sterren voor uitmuntende opleidingen uitreiken.

NOS wil Nederland 2 tot nieuwszender maken

De Raad van Bestuur van de NOS wil dat Nederland 2 vanaf 2003 van 06.00 tot 18.00 uur een echte nieuwszender wordt. De raad werkt aan een plan met die strekking, dat later deze maand aan de Raad van Toezicht van de NOS wordt voorgelegd.

Dat heeft een woordvoerder van de NOS woensdag gezegd. Eerdere plannen van de publieke omroepen om te komen tot een nieuwszender ketsten telkens af. Dat kwam met name omdat de omroepen in Hilversum niet tot overeenstemming konden komen met regionale omroepen. Geprobeerd werd om op hun zenders een 'raamwerk' vanuit Hilversum uit te zenden, waarop de regiozenders konden variŽren. De regionalen vreesden verlies van hun eigen identiteit, en daardoor ging het plan niet door.

Dit keer worden met hen geen plannen ontwikkeld. De NOS wil eerst dat de omroepen in Hilversum het met elkaar eens zijn, en bekijkt dan later of de regionalen willen meedoen. De eerste signalen uit de Raad van Toezicht (omroepvoorzitters en kroonleden) zijn volgens de NOS-zegsman positief. Over de kosten van het plan doet hij geen mededelingen.

Het NOS-Journaal en de omroepen gaan de inhoud van de nieuwszender verzorgen. In 2005 moet een 24-uurs-nieuwszender de lucht ingaan op een apart net. De Raad van Bestuur van de NOS kiest voor deze lange termijnplanning om in de tussentijd redactieleden te laten wennen aan het fenomeen nieuwszender en om kabeldistributeurs te kunnen overtuigen om de nieuwe zender per 2005 door te geven.

Het voornemen te komen tot een nieuwszender maakt deel uit van een omvangrijker strategie van de NOS in verband met de opkomst van nieuwe media.

Nederlander vast in Amerika door Chatten

pven had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 23-jarige man uit Utrecht is eind augustus - na een geheime operatie op internet - als eerste Nederlander in Amerika aangehouden omdat hij van plan zou zijn geweest seks te hebben met een minderjarig meisje uit Chicago.

Een Amerikaanse politie-agent deed zich voor als een 14-jarig meisje en lokte de Nederlander via een chatbox op internet voor seks naar Chicago. De inwoner van Utrecht werd enkele uren na zijn aankomst in Chicago aangehouden. Hoewel de verdachte het tijdens het verhoor ontkende, is de aanklager ervan overtuigd dat de Nederlander van plan was met 'Dena', de undercovernaam van de rechercheur, naar bed te gaan. Hierop staat in de VS een maximum celstraf van vijftien jaar.

Omdat de Nederlander vluchtgevaarlijk zou zijn, is vrijlating onder borgtocht afgewezen. Het is nog onduidelijk wanneer de verdachte voor de federale rechter moet verschijnen. Eind deze maand wordt de officiŽle aanklacht tijdens een zitting besproken. Dan zal ook blijken of een jury wordt opgeroepen.

Honderdste

De Nederlander is de honderdste verdachte die door internetspeurders van de politie in Cook County, waar Chicago onder valt, in een vergelijkbare zaak is opgepakt. De rechter heeft tot nog toe alle verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen variŽrend van 2,5 tot 9 jaar. Volgens de politie van Cook County kregen de chatsessies al snel een seksueel getint karakter. Na een reeks 'ontmoetingen' in de chatbox, zou de Nederlander ook via een webcamera compromitterende opnamen van zichzelf verstuurd hebben. De ouders van de Nederlander hebben topstrafpleiter E. Genson uit Chicago ingehuurd. Genson hanteert zulke hoge tarieven dat de ouders een tweede hypotheek op hun huis hebben moeten nemen. Volgens de politie in Chicago heeft de verdachte duizenden kilometers afgelegd en veel geld uitgegeven voor seks met een minderjarige. "Dat geeft aan hoe achterbaks en gevaarlijk dergelijke roofdieren zijn", aldus sheriff M. Sheahan van Cook County.

Bruiloft

De ouders van de Nederlanders en enkele vrienden ontkennen dat hij speciaal voor de seks naar Amerika is gevlogen. De man zou enkele dagen later doorvliegen naar CaliforniŽ voor een bruiloft van een vriend ťn een conferentie. "De zaak berust op een groot misverstand", aldus de vader. "We hebben vertrouwen in het Amerikaans rechtssysteem."

XTC tests geven valse veiligheid

TRiggA_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Oppervlakkige tests van XTC-pillen op feesten geven een vals gevoel van veiligheid. Dit stelt de Groningse toxicoloog R. de Zeeuw. De tests signaleren alleen de aanwezigheid van het stimulerende bestanddeel MDMA. "Maar over andere gevaarlijke stoffen geven zij geen enkel uitsluitsel", waarschuwt De Zeeuw.

Het Trimbos-instituut deelt de zorgen van De Zeeuw. "Er bestaan hoe dan ook geen veilige pillen", waarschuwt een woordvoerder. "Maar als een pil wordt getest bij een legitieme instantie als de GGD weet je in elk geval zeker wat er in zit."

Forensisch toxicoloog De Zeeuw heeft ook voetballers Frank de Boer en Edgar Davids geholpen. De professor stelde dat niet kon worden aangetoond dat er sporen van nandrolon in de urine van De Boer aanwezig waren.

Rammstein naar Nederland

De Duitse Rockband Rammstein zal op 3 en 4 December te bekijken, en te beluisteren zijn in de Heineken Music Hall in Amsterdam.
De voorverkoop van de kaarten begint op zaterdag.

De Duitse band, die bekend staat om een zeer eigen geluid heeft in vele landen al voor controverse gezorgd vanwege de (onterechte) associaties met rechts extremisme. De bandleden zelf, die niet vies zijn van wat shockeren, zijn hier echter fel tegen.

Hoe dan ook, het belooft een zeer heftige show te worden.

Argentinie wint van Brazilie

Clone had ons via de newssubmit het volgende te melden: Argentinie heeft gisteravond met 2-1 gewonnen van Brazilie.
Hierdoor staat Brazilie nog wel op de 4de plaats maar moet het blijven winnen om niet door Uruguay te worden ingehaald.

Mocht het zo zijn dat Brazilie zich niet plaatst dan zou dat voor het eerst in de geschiedenis van de Wereldbeker zijn dat ze er niet bij zijn. Die kans is aanzienlijk aangezien het niet echt botert op dit moment in Brazilie.

Gena Lee Nolin in Playboy

Actrice Gena Lee Nolin heeft eindelijk toegestemd om te poseren voor het mannenblad Playboy. Ze zal volledig naakt te zien zijn.

De rondborstige Baywatch-ster, die waarschijnlijk terug zal keren in Baywatch The Movie, heeft eerder zes keer een aanbod afgeslagen. Ze legt uit dat dat niets te maken had met het feit dat ze uit de kleren moest.

"Ik wilde een goede fotograaf, bij wie ik me op me gemak zou voelen. En ik mag mee beslissen over welke foto's gebruikt gaan worden", aldus Nolin. De 29-jarige moeder van een zoon zal 14 pagina's beslaan in het decembernummer.

Het licht gaat aan bij teletekst.nl

Meer dan twee jaar lang bleef het domein teletekst.nl onontgonnen. Maar tegen het eind van deze maand kan de surfer hier terecht voor een overzicht van de teletekstinformatie van de publieke omroep. Niet verzorgd door de omroep, maar door een andere partij.

Teletekst.nl is niet in handen van de publieke omroep. Het domein werd in mei 1999 geclaimd door de stichting SBOD uit Capelle aan den IJssel. Wie de teletekstpagina's van de publieke omroep wilde bekijken, moest maar weten dat hij omroep.nl of op teletekst.nos.nl moet intikken. Want op teletekst.nl stond helemaal niets.

Over een paar weken moet op de site een overzicht verschijnen van de teletekstpagina's van Nederlandse en buitenlandse omroepen. "We hebben te lang niets met domein gedaan. Daar komt dus binnenkort verandering in", zegt woordvoerder Reinier van der Drift namens de Stichting SBOD die het domein in bezit heeft.

"Op onze site gaan we in eerste instantie links aanbieden naar de teletekstpagina's van de omroepen. De bedoeling is om daar te zijner tijd diverse rubrieken aan toe te voegen waarmee de bezoeker snel de informatie kan vinden die hij wil hebben", zegt hij. "Later kunnen we daar eventueel nog zelfgemaakte teletekstpagina's van bedrijven aan toe voegen."

Domeinkaping
Dat het domein teletekst.nl niet in handen is van de Nederlandse publieke omroep maar van een andere partij, ziet Van der Drift niet als domeinkaping. "De NOS heeft helemaal geen interesse in dit domein", zegt hij. Hij heeft diverse malen met de omroep gesproken over het domein. "Op een gegeven moment hebben we teletekst.nl zelfs gratis aan de omroep aangeboden. Maar ze wilden het gewoon niet hebben."

De NOS bevestigt dat. "Het algemene beleid bij de NOS is dat we op dit soort aanbiedingen niet ingaan. Het wordt een gebed zonder eind als we op alle aanbiedingen moeten ingaan", zegt Marie-Claire Willemsen van de NOS. "Datzelfde geldt voor dit domein. Alle bezoekers komen toch binnen via de portal van de omroepen of de site van de NOS."

Het extra verkeer dat eventueel aangetrokken kan worden door bezoekers van teletekst.nl automatisch door te sluizen naar omroep.nl, is geen reden voor de NOS om toch in te gaan op het aanbod.

Nieuws.nl
Rond een ander 'nieuws'-domein is het ook al geruime tijd stil. Nieuws.nl moet binnenkort ook de 'lucht in gaan' als nieuwsportal. In een summiere verklaring aan WebWereld laat J. van Opzeeland van het Enschedese Prisma Media weten dat "Prisma Media bezig is het ontwikkelen van nieuws.nl. Binnenkort kunnen bezoekers op nieuws.nl ANP nieuws, opinies, achtergronden en columns vinden. De redactie wordt momenteel geformeerd en de site ontwikkeld." Meer wil Van Opzeeland niet kwijt.

Nieuws.nl is als domein lange tijd geblokkeerd geweest door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Als reden voerde de SIDN aan dit domein een van de namen was die te algemeen van aard zijn om door ťťn partij te mogen worden gebruikt.

De Stichting Samenwerkende Nieuwsorganisaties Nederland (SNN)/Prisma Media liet het daarbij niet zitten en spande begin dit jaar een zaak aan om het domein toch in handen te krijgen. Het onafhankelijke College van beroep van de SIDN bepaalde dat de SNN toch het recht op het domein had.

Provider schakelt website Goeree uit

Internetprovider Easyhosting heeft woensdagavond de website van de omstreden evangeliste Jenny Goeree uitgeschakeld. De provider wil niet dat bezoekers van internet haar discriminerende artikelen over joden en homoseksuelen kunnen lezen.

Easyhosting heeft www.jennygoeree.nl uit de lucht gehaald meteen nadat het bedrijf werd geattendeerd op de aanwezigheid van de beledigende artikelen, die al in september 1985 door de rechter zijn verboden.

"Hier hoefden we geen discussie over te voeren", zegt een woordvoerster: "Als de rechter het al verboden heeft, wie zijn wij dan om het toe te staan. Het is gedaan zonder overleg met de klant."

De woordvoerster wijst bovendien op de algemene voorwaarden van de provider, die bepalen dat de inhoud van teksten niet kwetsend of discriminerend mag zijn.

Wetenschappers: Aids-vaccin komt dichterbij

Wetenschappers op een internationale conferentie denken dat een vaccin tegen het HIV-virus mogelijk is. Dit meldt de BBC vandaag. Op de conferentie, georganiseerd door de Foundation for Aids Vaccine Research and Development, zijn meer dan 1.000 onderzoekers samen om te praten over een Aids vaccin.

Volgens een van de organisatoren van de conferentie zijn de wetenschappers nu 'veel positiever dan een paar jaar geleden'. Hij verwacht dat de vaccins die nu worden getest een mate van immuniteit kunnen bieden die voorheen niet mogelijk was.

Verschillende vaccins worden momenteel onderzocht, maar er is nog veel onderzoek naar effectiviteit en veiligheid van de medicijnen nodig.

Echtscheiding niet meer verzekerd

Big_M had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Scheiden kan nog wel, maar voortaan moet het ex-paar zelf voor de kosten opdraaien. Verzekeringsmaatschappij Ohra heeft dinsdag bekendgemaakt dat echtscheiding per 1 oktober verdwijnt uit de rechtsbijstandverzekering.

Ohra is de laatste Nederlandse maatschappij die mensen verzekert voor echtscheiding. De verzekeraar verwacht niet dat cliŽnten nog snel even scheiden omdat ze anders zelf moeten betalen. "Misschien dat een paar twijfelaars over de streep wordt getrokken, maar veel zullen het niet zijn", zegt een woordvoerder van Ohra.

Vanaf begin jaren tachtig konden klanten zich bij Ohra verzekeren tegen echtscheidingen, maar al snel bleek dat een enorme kostenpost. "Mensen verzekeren zich tegen onvoorziene omstandigheden. Omdat een op de drie huwelijken strandt, is dat niet onvoorzien meer te noemen", concludeert de woordvoerder.

Scheiden via internet

Ook echtscheidingadvocaat Mr. M. Bannenberg denkt niet dat mensen minder gaan scheiden nu het niet meer in de rechtsbijstandverzekering zit. Er maakten al weinigen gebruik van de verzekering. Maar een handjevol van de echtscheidingen in mijn praktijk waren verzekerd." Bannenberg verwacht wel dat mensen meer een prijsvergelijking gaan maken en de goedkoopste manier zoeken om te gaan scheiden. "Maar dat is niet meer dan logisch." Op internet zijn al aanbiedingen om te scheiden -all in- voor 1750 gulden.

Rechtszaak na online veilen nier

In het Duitse Homberg is woensdag het proces begonnen tegen een 19-jarige man die er van wordt verdacht dat hij een van zijn nieren voor minstens 100.000 mark te koop heeft aangeboden op internet.

Hoewel de man ontkent, zegt de officier van justitie te kunnen bewijzen dat de verdachte in februari twee keer op een website heeft gestaan met het aanbod een nier te verkopen aan de hoogste bieder. Omdat de Duitse transplantatiewet dergelijke orgaanhandel verbiedt kan de man een geldboete krijgen of een celstraf van ten hoogste vijf jaar.

In Duitsland bedraagt de wachttijd voor een donornier gemiddeld vierenhalf jaar. Uwe Heemann, een chirurg aan de universiteitskliniek van Essen die gespecialiseerd is in transplantaties, zei geregeld faxen uit Oost-Europese landen te krijgen van mensen die een nier aanbieden voor tussen de 10.000 en 25.000 mark.

Eerste valse eurobiljetten opgedoken

De politie in Frankrijk en Duitsland heeft de afgelopen zomer personen aangehouden die valse eurobiljetten aanboden in ruil voor Franse franken en Duitse marken. Dat zegt Alain Luyckx van de Belgische dienst die zich bezighoudt met het opsporen van vals geld donderdag in de zakenkrant De Financieel Economische Tijd.

De eurobiljetten, die op 1 januari in omloop komen, zijn vorige week officieel gepresenteerd door voorzitter Duisenberg van de Europese Centrale Bank. Maar volgens Luyckx waren voor die tijd al oplichters actief met valse biljetten.

"Verschillende goedgelovige personen hebben die biljetten ook aanvaard, zelfs toen de oplichters niet-bestaande biljetten van 1000 euro aanboden", aldus Luyckx. Er komen zeven eurobiljetten: van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro.

AVRO boycot Braakhekke

Joop Braakhekke mag van de AVRO niet als gast verschijnen in het AVRO-programma 'Een kwestie van smaak'. Angela Groothuizen had Joop uitgenodigd in haar programma, waarin bekende Nederlanders hun visie geven op het culturele gebeuren in ons land en hun voorkeuren geven.

Joop Braakhekke zei me: "Ik had me erop verheugd hieraan mee te werken en Angela wilde dit ook graag. Maar nadat men mij telefonisch gevraagd had hoofdgast te zijn in deze productie, kreeg ik nu een telefoontje dat men daar helaas van af moest zien. Men zei woorden in de trant van dat de AVRO-leiding het verboden had dat ik nog aan AVRO-programma's als gast zou mogen meewerken."

Kritisch
"Ik had mij immers in het verleden kritisch uitgelaten over de AVRO en men wilde mij nu niet meer op het scherm halen...", aldus een verontwaardigde en vooral verbijsterde Braakhekke, die eraan toevoegde: "Men zei me ook dat deze regel ook gold voor GERT-JAN DR÷GE, die met zijn programma GLAMOURLAND vanwege een meningsverschil over Hfl.50.000 in gage overstapte naar Net 5, en PATTY BRARD, die zich ook ongunstig zou hebben uitgelaten over de AVRO."

Joop Braakhekke vindt dit een merkwaardige gang van zaken. Hij geeft toe dat nadat de AVRO onlangs zijn toch heel populaire kookprogramma stopte, hij zich her en der in zijn teleurstelling negatief heeft uitgelaten over deze beslissing. "Je zegt allemaal wel eens wat, vooral als je geŽmotioneerd bent", aldus Joop. "En ik ben nu eenmaal een emotioneel mens, maar dat men mij daarvoor nu straft met een regelrechte boycot, getuigt toch van een soort dictatuur die je in het Nederland van 2001 voor onmogelijk houdt."

Joop vindt het daarbij hypocriet "dat de programmadirecteur van de AVRO, Ad 's Gravesande, mij als ik hem ergens op een party tegenkom, wel altijd heel hartelijk groet. Maar daarna steekt hij dus een mes in je rug", aldus de populaire keukenprins, die op tv een echt character was en daarmee hoge kijkcijfers haalde.

Het programma 'Een kwestie van smaak' komt tot stand door steun van de VandenEnde Foundation, die het financiert. Joop Braakhekke heeft gistermiddag meteen een brief geschreven aan Ad 's Gravesande, die wij hier laten volgen en die voor zichzelf spreekt.

Geachte Ad 's Gravesande,

Heden bereikte me het bericht, dat de AVRO mij niet als hoofdgast accepteert in het programma 'Een kwestie van smaak', dit omdat ik me in de pers in mijn uitlatingen naar de AVRO toe niet 'keurig' zou hebben gedragen.

Wat is dit voor kinderachtig gedoe? Bijna puberaal. Is dit een beleid voor een lichaam als de AVRO, dat met gigantische overheidsbedragen werkt en met die van derden? Is dit niet de arrogantie ten top?

Bijna acht jaar heb ik met enorm succes, de kijkcijfers en het marktaandeel spreken hier voor zich, voor de club gewerkt, maar omdat mijn karakter, artiesten zijn meestal lastig, een paar lieden niet aanstond, werd ik de laan uitgestuurd met als reden dat de AVRO een andere weg in wilde slaan, nl. die van de gezondheid.

Jammer dat dat niet zo lukt. Misschien moet die gezondheidstherapie eerst intern eens worden toegepast. Bij grote leiders hoort gezond denken en dat is groot denken. Helaas schijnt deze beker gezonde jus aan u voorbij te gaan.

Een kwestie van smaak misschien?

Brit steekt in kano Atlantische Oceaan over

Een voormalige Britse soldaat is er als eerste in geslaagd al peddelend in een kano de Atlantische Oceaan over te steken. De 40-jarige Peter Bray deed 75 dagen over zijn tocht van 4800 kilometer.

Het voormalig lid van het Britse elitekorps SAS kwam woensdag aan in het graafschap Mayo in Ierland. Daar nam hij in een pub eerst een biertje om te proosten op zijn wereldrecord.

In het dagelijkse leven is Bray instructeur van outdoorsporten.

Wellink: dip in economie dit najaar al voorbij

De Nederlandse economie kruipt, ondanks sombere voorspellingen, al dit najaar uit de dip waarin ze begin dit jaar is geraakt. Dat zegt president N. Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) in een vraaggesprek met de Volkskrant. 'Mits de Verenigde Staten niet verder wegglijden, zet het herstel zowel voor Europa als voor Nederland in de tweede helft van dit jaar in. Het gaat nu, of binnenkort, gebeuren.'

In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de Nederlandse economie nog met 0,2 procent, in vergelijking met een kwartaal eerder. Van een recessie - gedefinieerd als twee kwartalen krimp achtereen - kwam het niet, doordat de economie in het tweede kwartaal weer voorzichtig met 0,4 procent groeide.

Er zijn voorlopig ook geen tekenen die in de richting wijzen van een recessie, betoogt Wellink. Hij wijst erop dat Nederlanders weer meer geld uitgeven. De bestedingen van consumenten in juni stegen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met 2,7 procent ten opzichte van juni 2000.

Voor het eerst dit jaar stegen de uitgaven in alle consumptiegroepen.

Wellink verwacht dat die consumptie verder zal aantrekken. Dalende inflatie (dankzij lagere olieprijzen) en de belastingverlaging van begin dit jaar leiden ertoe dat mensen meer besteedbaar inkomen overhouden. Voorwaarde voor het herstel is wel dat de burger dat extra geld ook daadwerkelijk gaat uitgegeven. Volgens Wellink is dat 'uiteraard een onzekere factor'.

Eveneens onzeker is of de neergang op de beurs tot een eind is gekomen en of beleggers en consumenten nog verder zullen reageren op de beursmalaise, door minder geld uit te geven. De koers/winstverhoudingen op de beurs staan, ondanks de koers dalingen, nog altijd boven het lang jarig gemiddelde.

Aandelen zijn relatief dus nog duur. Dit zou erop kunnen duiden dat de koersen verder kunnen duikelen.

Dat de huizenprijzen licht blijven stijgen, valt volgens de president van De Nederlandsche Bank goed te rijmen met de verwachting dat de inflatie omlaag gaat. 'De woningmarkt reageert altijd laat op ontwikkelingen in de rest van de economie.'

Het optimistische geluid van Wellink is opmerkelijk. Vorige week toonde president Duisenberg van de Europese Centrale Bank zich nog uitermate somber. Duisenberg verklaarde dat de ECB 'de diepte en de duur van de economische teruggang in de Verenigde Staten heeft onderschat'. De ECB-president verwacht dat de Europese economische vooruitzichten zullen verslechteren, in het kielzog van de malaise in de VS.

Ook tonnen voor Michel S.

De beruchte drievoudige kindermoordenaar Michel S. (58) heeft net als Ferdi E., de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn, tijdens zijn detentie voor honderdduizenden guldens aan uitkeringsgelden ontvangen.

Dit blijkt uit een brief van de Bedrijfsvereniging voor het Vervoer uit 's-Gravenhage van 22 februari 1996, waarop deze krant beslag heeft weten te leggen.

Deze onthulling over Michel S. volgt op de enorme commotie die in Nederland is ontstaan over de 700.000 gulden aan uitkeringsgelden, die Ferdi E. van de Staat der Nederlanden op zijn bankrekening kreeg.

Bizar is het feit dat Michel S., net als Ferdi E., zijn forse uitkering juist te danken heeft aan het psychiatrische rapport van het Pieter Baancentrum in Utrecht, dat in opdracht van de rechtbank werd gemaakt. De psychiaters concludeerden dat de kindermoordenaar leed "aan zodanige gebrekkige ontwikkeling en ziekelijke stoornis zijner geestvermogens, dat deze delicten hem slechts in sterk verminderde mate kunnen worden toegerekend."

Het kwam er eigenlijk op neer dat verdachten er juist baat bij hadden, indien zij door psychiaters geestelijk ziek werden verklaard en zo uitkeringsgerechtigd werden.

Een opmerkelijk verschil in de zaak van Ferdi E. en Michel S. is, dat de moordenaar van Gerrit Jan Heijn op het moment van zijn arrestatie al een wao-uitkering had. Michel S. daarentegen werkte nog als vrachtwagenchauffeur toen hij aangehouden werd. Hij ontving daarna een jaar lang ziekengeld.

Het ongelofelijke van de wetgeving was dat S. honderd procent arbeidsongeschikt werd verklaard en recht had op een hoge uitkering, terwijl bekend was dat hij tot twintig jaar en tbs was veroordeeld en in elk geval in die periode nooit meer aan het arbeidsproces zou kunnen deelnemen.

Van Gaal schrijft fans brief

Met een royale zege op Estland en een open brief van Louis van Gaal heeft Oranje gisteravond geprobeerd het respect van de supporters terug te winnen. Na de afgang in Ierland (1-0), die zaterdag uitschakeling voor het WK van 2002 betekende, won Nederland met 5-0. De doelpunten kwamen van Van Bommel (2), Zenden, Van Nistelrooy en Cocu.

Portugal won de uitwedstrijd tegen Cyprus met 3-1. Het ontnam Nederland daarmee de theoretische kans zich alsnog te plaatsen voor het WK.

Van Gaal richtte zich via een open brief tot de supporters. "De teleurstelling is groot bij u. Maar neem van mij aan dat de kater het grootst was in de Nederlandse kleedkamer in Dublin. De spelers waren kapot. Maar we moeten verder. Daarom beginnen we tegen Estland met het vizier op het EK. Gun de spelers een faire kans", zo vroeg hij de fans.

Zweden en Spanje plaatsten zich gisteren voor het WK. Frankrijk en Polen waren van de Europese landen al zeker van deelname.

Nederlander opent coffeeshop in Engeland

Nog deze maand opent in Stockport, nabij Manchester, de eerste Britse coffeeshop haar deuren. In de zaak, zo is de bedoeling, zal naar Nederlands voorbeeld openlijk hasj en wiet worden verhandeld. PatiŽnten die de cannabis als medicijn gebruiken, krijgen korting, mogelijk gemaakt door gewone gebruikers die iets extra's betalen.

De Dutch Experience, zoals de coffeeshop heet, is een Nederlands-Britse joint venture. De eigenaars zijn drugsactivisten van het eerste uur, de Haarlemmer Nol van Schaik en de Brit Colin Davies. Davies maakte in het verleden al naam door koningin Elizabeth een bosje cannabis te overhandigen. Beiden denken dat de tijd rijp is om de discussie aan te gaan over het legaliseren van softdrugs in Engeland.

"Als ik zeker zou weten dat ik de bak in zou draaien, zou ik niet gaan", zegt Van Schaik, die in Frankrijk nog vijf jaar moet uitzitten wegens drugshandel. Hij participeert voor 50 procent in de onderneming en levert onder meer meubilair, Davies zorgt voor de beschilderingen, 'compleet met tulpen en windmolens'.

Weinig schot in Belgische plannen
Ook Davies ziet de zaak zonnig in. Hij werd al twee keer gepakt, en vrijgesproken, voor het handelen in wiet voor patiŽnten. "Toen ik mijn plannen gisteren officieel presenteerde bij de politie van Manchester, waarschuwden ze me dat het verboden was. Maar ik weet zeker dat ze niet durven ingrijpen als voor de deur, onder het toeziend oog van de hele Europese pers, straks tientallen patiŽnten in rolstoelen staan te wachten om geholpen te worden."
Van Schaik, in Nederland al eigenaar van drie hasjzaken, ontvouwde begin dit jaar al een plan om een coffeeshop te openen in Brussel, maar voorlopig lijkt daar weinig schot in te zitten. "Het schijnt dat koning Albert zijn handtekening nog moet zetten onder een wetsvoorstel om dat mogelijk te maken, maar volgens mijn informatie kan dat nog wel even duren." De situatie in Engeland is wezenlijk anders, zegt Van Schaik. In de Londense wijk Brixton loopt sinds enkele weken een experiment, waar de politie oogluikend handel in softdrugs toestaat, en volgens officiŽle VN-cijfers is het softdrugsgebruik in het Verenigd Koninkrijk hoger dan in Nederland.

Van Schaik: "Ik heb al prima kwaliteit Engelse wiet gerookt. Het is hoog tijd dat de verkoop daar uit het illegale circuit komt en dat er naar Nederlands voorbeeld coffeeshops worden geopend. Als ik daar mijn nek voor moet uitsteken, heb ik daar geen problemen mee."

Davies heeft vooral een sociaal doel met de oprichting van de coffeeshop. Hij ziet een alternatief soort ziekenfonds voor zich. "Ik wil de 200 patiŽnten aan wie ik lever zo goedkoop mogelijk van wiet voorzien. Mijn idee is dat de gewone gebruikers de patiŽnten sponsoren, door een iets hogere prijs te betalen."

Ook Van Schaik heeft er zin in. "We zitten in een ontzettend leuk winkelcentrumpje in Stockport. In Manchester en omgeving wonen 6 miljoen mensen, en dus heel wat gebruikers. Wie weet hoeveel coffeeshops er binnenkort zijn."

NATO maakt milieuvriendelijke wapens

Biff had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De NATO is bezig met het ontwikkelen van explosieven die het milieu ontzien. Hedendaags wapentuig bevat schadelijke stoffen die o.a. gebaseerd zijn op chloor. Bij ontploffing komen er stoffen vrij die slecht zijn voor het milieu. Zo zouden ze bijdragen aan zure regen.

Het onderzoek richt zich nu op stik- en zuurstof als vervanging van deze componenten in kogels, granaten en raketten. Wapentuig wat is samengesteld met behulp van deze nieuwe technieken laat geen schadelijke reststoffen achter. Het enige wat er vrijkomt is een hoop warmte.

De techniek is voorlopig nog erg duur, maar zou een verantwoorde investering zijn omdat 99% van alle explosieven gebruikt worden tijdens trainingen. Overigens is het nog wel de bedoeling dat deze wapens dodelijk zijn voor de mens.

Vooronderzoek naar Jomanda?

cos-micV had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het openbaar ministerie (OM) dient zo snel mogelijk in actie te komen tegen de paranormaal genezeres Jomanda Joke Damman voor de burgerlijke stand. "Haar kwalijke rol in de medische advisering van actrice Sylvia Millecam vraagt minimaal om een vooronderzoek."

Dat vinden enkele vooraanstaande medisch gespecialiseerde advocaten. Ook het gedrag van andere alternatieve therapeuten die, volgens hen, Sylvia Millecam tijdens het laatste jaar van haar leven aantoonbaar hebben misleid, zou door het OM aan de kaak moeten worden gesteld en uiteindelijk strafrechtelijk dienen te worden vervolgd.

Als het OM Jomanda en haar 'collega's uit het alternatieve circuit' zou vervolgen, dan dienen zij rekening te houden met een gevangenisstraf van maximaal tot zes maanden.

"Iedereen dacht aanvankelijk dat Jomanda een onschuldig soort kermisattractie was", zegt advocaat dr. mr. W.G. Verkruisen uit Assen. "Maar de nar is zichzelf gaandeweg te serieus gaan nemen en is op de troon geklommen. Het recht moet haar nu weer van die troon afhalen. Zij en haar adviezen zijn gevaarlijk geworden."

Sylvia Millecam stierf onlangs op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van een volledig ontspoorde tumor in de rechterborst. De ziekte openbaarde zich bij haar voor het eerst na de zomer van 1999. Millecam probeerde de reguliere geneeskunst te ontlopen, ging op zoek naar alternatieven en kwam onder meer terecht bij 'het medium Jomanda'. Ook onderging zij bij andere therapeuten magneetveldbehandeling en nam zij, op advies, ampullen met keukenzout in.

Het afgelopen weekeinde gaf 'de vrouw in het blauw' toe dat zij tegen de in nood verkerende comťdienne gezegd zou hebben: "Volgens mij is dit gťťn kanker." In het tv-programma Nova zei Jomanda: "Sylvia reageerde daar heel positief op. Ook volgens haar eigen gevoel was het geen kanker." Millecam leek in de ban van de gebedsgenezeres die tot voor enkele jaren haar zogenaamd helende gaven vanuit Tiel rondstraalde. Jomanda blijft voor commentaar inmiddels in nevelen gehuld.

Ook volgens de Amsterdamse advocaat mr. J.M. Beer is 'Jomanda' te ver gegaan in haar gesprek met Sylvia Millecam. "Zij heeft zich schuldig gemaakt aan misleiding, vind ik", zei hij ons gisteren desgevraagd vanuit Noorwegen. "Het is heel kwalijk dat zij datgene heeft tegengesproken wat met onderzoek door de patholoog-anatoom reeds was vastgesteld: namelijk dat er onomstotelijk sprake was van kanker." Ook een homeopaat uit Haarzuilens hield Sylvia Millecam voor dat bij haar gťťn sprake was van borstkanker, maar van een infectie die hij binnen zes tot acht weken zou kunnen genezen. De actrice geloofde in die belofte.

Advocaat Verkruisen: "Met haar uitlating dat het geen kanker was, heeft Jomanda, en hebben ook enkele andere therapeuten, strikt genomen medische behandelingen verricht."

Sinds 1 januari 1995 is in Nederland de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG) van kracht. Eenieder mag volgens die wet een bord op zijn deur spijkeren en, zonder enige medische scholing, zichzelf alternatief therapeut noemen. Zodoende hebben hordes natuurgenezers, handopleggers, magnetiseurs, piskijkers, voetzoolreflexbehandelaars, iriscopisten zich massaal op de Nederlandse bevolking gestort. Met helende beloften.

Advocaat John Beer: "Professionele artsen worden streng getoetst, zij dienen zich aan strikte regels te houden. Overtreding wordt zwaar gestraft. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat 'de alternatieven' maar ongestraft hun gang kunnen gaan. Dat kan nooit de bedoeling van de wetgever zijn geweest. Ik vind dat het openbaar ministerie serieus moet onderzoeken of mevrouw Jomanda een strafbaar feit heeft gepleegd. En daarvoor bestaat een strafmaat."

Medisch advocaat mr. P.A.M.M. Dingemans uit Ulvenhout: "Als kan worden aangetoond dat Sylvia Millecam doelbewust is afgehouden van een voor haar genezing noodzakelijke medische behandeling, dan zullen hieraan schuldige therapeuten, de juridische consequenties daarvan moeten aanvaarden."

Onderzoek naar kinderporno Amstelhotel

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam is een onderzoek begonnen naar een dubieuze pornoband die in het gerenommeerde Amstel Hotel in Amsterdam is opgenomen. Op de opnamen staan waarschijnlijk minderjarigen.

De band toont onder meer hoe twee jongens vanaf het station in Amsterdam naar de woning van K.M. aan de Insulindeweg lopen. M. is vorig jaar door het gerechtshof in Amsterdam tot twee jaar cel veroordeeld wegens ontucht met minderjarigen en het maken en verspreiden van grote hoeveelheden kinderporno. Het Amstel Hotel reageerde in juni "zeer geschokt" op het opduiken van deze videoband.

M. runde vanaf 1989 een escortservice met minderjarige jongens. Op de nu opgedoken videobeelden verrichten twee jongens in zijn woning aan de Insulindeweg seksuele handelingen met elkaar. Ook zijn beelden te zien van een ongeveer 14-jarige jongen die het Amstelhotel binnengaat en zichzelf in een hotelkamer bevredigt. De beelden zijn in 1993 gemaakt door Alex Privť, een pseudoniem van M.

De band is toen verspreid door het Amsterdamse seksbedrijf Dusedo. De eigenaren hiervan zijn vorig jaar veroordeeld wegens het verspreiden van kinderporno. GroenLinks-senator B. van Schijndel kwam in 1999 in opspraak omdat hij met deze personen in het bestuur van de stichting World Gay Centre zat.

Algemeen directeur C. Beek van het Amstel Hotel liet in juni weten met de opnamen in zijn maag te zitten. Hij ontvangt in februari hoge gasten in verband met het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander. "Ik wist niet van het bestaan af. Toen ik de opnamen zag, was ik zeer geschokt. Er is geen twijfel dat er opnamen in ons hotel zijn gemaakt." Beek heeft aangegeven mee te werken aan het onderzoek van justitie
Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.