Euro-primeur bij België-Schotland

KELDER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Europese Centrale Bank heeft de afgelopen week de munten en biljetten van de euro gepresenteerd en in Nederland is de distributie van het nieuwe Europese betaalmiddel begonnen. Maar pas vanaf 1 januari kunnen de biljetten en munten ook werkelijk gebruikt worden.

Als betaalmiddel, want voor het duel België-Schotland in het Koning Boudewijn-stadion wordt de euro-munt gebruikt voor de toss. 'Het gaat om een symbolische actie om de Belgen te zeggen dat de euro er aankomt, maar ook voor alle Europeanen die vanaf 1 januari overschakelen op de euro, en de Britten, waarvan de toetreding tot de euro niet te lang op zich moet laten wachten', aldus de Belgische minister Didier Reynders.

Scheidsrechter Mejuto-Gonzales heeft de primeur om de Schotse aanvoerder te vragen op welke kant de euro-munt zal gaan vallen. De Spaanse arbiter krijgt geen gelegenheid de munt aan een nadere inspectie te onderwerpen. Direct na afloop moet hij het kleinood weer afstaan aan Reynders. De Belgische minister van Financiën staat namelijk persoonlijk borg voor dat de munt terugkeert bij de eigenaar: de Belgische Centrale Bank.