Soldaten leren vechten met computerspel

Amerikaanse soldaten gaan voortaan met behulp van een computerspelletje leren vechten. Spellenfabrikant Ubisoft heeft daarover een overeenkomst met het leger gesloten. Het bedrijf heeft dat woensdag meegedeeld. Volgens het leger is het spel Rainbow Six, Rogue Spear zo realistisch, dat soldaten er mee kunnen leren vechten in stedelijke gebieden.

Rainbow Six is een zogenoemde first person shooter (fps) waarbij de speler, al kijkend over de loop van zijn geweer, door een (stedelijk) landschap dwaalt. Daarbij wordt de speler, net als op een schietbaan, verrast door allerlei tegenstanders en onverwachte omstandigheden. Rainbow Six is vervaardigd op basis van een boek van schrijver Tom Clancy, die regelmatig schrijft over Amerikaanse legeraangelegenheden.

Ubisoft gaat het spel in een speciale versie met realistische digitale kaarten en scenario's aan het leger leveren. Met Rainbow Six leren de soldaten dan vooral hoe ze kunnen samenwerken in een team, of hoe ze bepaalde objecten zoals huizen kunnen benaderen zonder te worden gezien. Het schieten zelf gaat niet via de computer, dat blijft gereserveerd vor de schietbaan.