Thuisbranders en piraten schaden cd-markt

PCD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

'Huisvlijtpiraterij' en de georganiseerde misdaad laten diepe sporen na op de Nederlandse cd-markt. Dat blijkt uit gegevens die de NVPI, de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie, woensdag bekend heeft gemaakt.

Het eerste halfjaar besteedden consumenten 10 procent minder aan legale cd's en cd-singles dan in dezelfde periode 2000. ,,Het aantal illegale cd's loopt inmiddels in de miljoenen.'' In totaal werden in de eerste zes maanden van dit jaar 2,7 miljoen cd-singles verkocht (tegen 3,4 miljoen in 2000) en 19,6 miljoen cd-albums (tegen 20,8 miljoen vorig jaar). De verkoop van muziekcassettes en lp's daalde licht, beide van 100.000 naar 70.000 stuks. De consumentenwaarde van de totale verkoop van geluidsdragers bedroeg 237,5 miljoen euro (f 523 miljoen). Vorig jaar was dit nog 265 miljoen euro.

De Stichting Brein bracht eerder dit jaar naar buiten dat de 'huisvlijtpiraterij' in Nederland de georganiseerde illegale cd-handel overtreft. Vorig jaar werden ruim 12,5 miljoen cd's gebrand. Daar kwamen nog eens 2,5 miljoen illegaal geperste cd's bij. Bovendien circuleren er miljoenen songs op internet, die - voor het merendeel illegaal - gedownload worden.

Volgens de NVPI is de hoop gevestigd op het vierde kwartaal. De cadeaumaand december en de vele nieuwe releases in de laatste maanden moeten de cd-markt enigszins uit het slop halen.