Russisch ruimtehotel opent in 2004

Big_M had ons via de newssubmit het volgende te melden: Russisch ruimtehotel opent in 2004

De Russische ruimtevaartindustrie hoopt in 2004 de eerste gasten te ontvangen in een ruimtestation, speciaal voor toeristen en onderzoekers. Het in Amsterdam gevestigde MirCorp en het Russische staatsbedrijf Energija hebben daartoe een overeenkomst gesloten. In totaal is voor de bouw van het ruimtehotel 100 miljoen dollar nodig.

Volgens MirCorp-topman Manber is het station niet bedoeld als concurrent van het International Space Station (ISS). Het "Mini Station 1" zal elke twintig dagen zijn sluizen openen voor drie kosmonauten per keer. Die worden per Sojoez-raket naar het ruimtestation vervoerd. Rusland hoopt dat het ruimtehotel vijftien jaar in een baan om de aarde kan blijven.

Met commerciële projecten wil Rusland zijn ruimtevaartprogramma bekostigen. In mei ging de Amerikaanse zakenman Dennis Tito al met een Russisch arrangement mee naar het ISS. Hij zou voor de acht dagen in de ruimte 20 miljoen dollar hebben betaald. Zijn reis zorgde toen voor grote spanningen tussen Rusland en de andere deelnemers in het ISS.