HP neemt Compaq over voor 60 miljard

De Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard neemt zijn rivaal Compaq over via een aandelenruil ter waarde van 25 miljard dollar (60 miljard gulden). Als de fusie niet vastloopt op de anti-monopoliewetten, wordt het nieuwe concern bijna even groot als computergigant IBM.

Met de overname proberen de twee bedrijven, die vooral sterk zijn in de productie van personal computers, het hoofd te bieden aan het inzakken van de markt voor computers. Beide bedrijven hebben de winst de afgelopen maanden flink zien dalen.

Hewlett-Packard haalde vorig jaar een omzet van 47 miljard dollar, terwijl de jaaromzet van Compaq 40 miljard bedroeg. Daarmee eindigden zij samen net achter IBM, dat vorig jaar een omzet van 90 miljard dollar had.

De afgelopen negen maanden is de omzet van Hewlett-Packard met 5 procent gedaald, terwijl de winst met liefst 82 procent kelderde. Compaq, ooit een van de succesverhalen in de computerindustrie, heeft het nog moeilijker. Het bedrijf heeft 201 miljoen dollar verlies geleden over de eerste zes maanden van dit jaar.

De nieuwe combinatie wil het accent verleggen van de markt voor pc's, waar de winstmarges zeer gering zijn, naar de veel lucratievere markt voor computerdienstverlening. Op die markt hebben vooral IBM en Sun Microsystems een sterke positie.

Zowel Hewlett-Packard als Compaq hebben de afgelopen tijd geprobeerd hun activiteiten in die sector uit te breiden, maar dat verliep niet altijd even succesvol. Zo nam Compaq in 1998 Digital Equipment over, maar besloot het uiteindelijk de technologie van dat bedrijf niet te gebruiken voor zijn nieuwste generatie servers.

De topvrouw van Hewlett-Packard, Carly Fiorina, die de leiding krijgt over de combinatie, zei gisteren dat haar bedrijf serieus had overwogen helemaal uit de pc-markt te stappen, maar toch had besloten dat samengaan met Compaq de beste oplossing was.

De twee bedrijven voorspellen dat de fusie het nieuwe concern op den duur 2,5 miljard dollar per jaar aan besparingen zal opleveren. Waarschijnlijk zullen ongeveer 15 duizend banen bij het nieuwe bedrijf verdwijnen, ruim 10 procent van het totale personeel. Deze nieuwe afslankingsoperatie komt bovenop de personeelsverminderingen die de twee bedrijven eerder dit jaar al afzonderlijk hadden afgekondigd.