Het rommelt binnen de KNVB

Louis van Gaal is kwaad op Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, die zonder de coach in te lichten de voor 17 april volgend jaar geplande oefenwedstrijd Nederland-Brazilië uit financiële overwegingen heeft geschrapt.

"Ik lees en hoor vaak dat ik een alleenheerser ben, maar gebleken is dat dat niet zo is", foeterde Van Gaal.

Geagiteerd en met ingehouden woede reageerde de coach op het nieuws van de geschrapte wedstrijd. Het is voor het eerst sinds de aanstelling van Van Gaal ruim een jaar geleden dat er een akkefietje tussen de coach en de directeur naar buiten komt.

"Gezien de organisatiestructuur binnen de KNVB weet je dat je dit kunt verwachten", schamperde Van Gaal. "De directeur staat hoger in de hiërarchie, maar of dit goed management is, dat is een tweede. Hij had met mij moeten overleggen. Ik ben er niet blij mee. Juist een wedstrijd tegen dit soort landen is voor spelers een groot leermoment."

Kesler vindt dat Brazilië een te fors prijskaartje heeft. Zo moet de bond de vliegtickets voor de Braziliaanse spelers betalen. De directeur vreest een schadepost nu Nederland niet naar het WK gaat. De belangstelling van de supporters zal drastisch afnemen.

Daarom wil Kesler ook de duels met Spanje en Frankrijk omzetten in uitwedstrijden. Van Gaal wil daar nog niet op vooruitlopen. Bits: "Je moet bij de heer Kesler zijn. Ik vind het in elk geval niet professioneel dat dit naar buiten is gekomen."

Kesler reageerde kortaf op de kritiek van de bondscoach. "Op dit moment geef ik hier natuurlijk geen commentaar op. Dit bespreek ik met Louis zelf."

Het lijkt erop dat een van de twee kemphanen het veld zal moeten ruimen, een mogelijke oplossing is dat Louis van Gaal de technische kant op zich zal moeten nemen, en het bondscoachschap zal worden overgenomen door een nieuwe bondscoach.

In het geruchtencircuit gaat de naam Wim Jansen al de rondte, en ook enkele "jonge" honden zoals Ronald Koeman, en Neeskens zijn genoemd, al is het niet waarschijnlijk dat een van beiden de klus zal willen.