Bloedonderzoek na fout ziekenhuis

Een ziekenhuis in Eindhoven heeft een aantal patiënten opgeroepen om een extra bloedonderzoek te ondergaan. Door een fout van het ziekenhuis is het namelijk mogelijk dat ze besmet zijn met hepatitis B, ook wel bekend als geelzucht. Het ziekenhuis heeft dit woensdag bekendgemaakt.

Het gaat om 124 patiënten die tussen 15 en 28 augustus in het ziekenhuis een inwendig onderzoek hebben ondergaan aan de urineblaas, de maag/darm of de longen. Bij het desinfecteren van de apparatuur is per ongeluk geen desinfectiemiddel gebruikt, maar een reinigingsmiddel. Hoewel de kans op een besmetting uiterst gering is, zijn uit voorzorg toch alle patiënten opgeroepen om het bloedonderzoek te ondergaan, aldus een mededeling van het ziekenhuis.

Het ziekenhuis denkt dat de kans op besmetting kleiner is dan 1 procent. Als uit het eerste onderzoek blijkt dat geen van de betrokkenen is besmet, is daarmee de kous af. Is er wel sprake van besmetting, dan volgt later eventueel nieuw onderzoek. Op dat moment wordt ook bekeken of het nodig is medicijnen voor te schrijven.

De verwisseling van de gebruikte vloeibare middelen is volgens het ziekenhuis vermoedelijk veroorzaakt doordat de fabrikant onlangs de etiketten op de flessen heeft veranderd. Daardoor lijken ze erg op elkaar. Bovendien is de kleur van een van de middelen niet lang geleden gewijzigd waardoor er, in tegenstelling tot vroeger, geen zichtbaar verschil meer is. Het ziekenhuis heeft de producent inmiddels gevraagd daar wat aan te doen.