Jong Oranje kan het wel

Een dag voor het hoogstwaarschijnlijk nietszeggende duel tussen het Nederlands elftal en het nationale elftal van Estland leken de jeugdelftallen van beide landen dinsdag in Almelo ook een wedstrijd te spelen waarin helemaal niets op het spel stond. Jong Oranje gaf de grote broer het goede voorbeeld door met een 6-0 overwinning van het kletsnatte veld te stappen. Aardig was dat na afloop bleek dat de zege misschien toch nog waarde heeft. Jong Portugal verloor namelijk op dezelfde avond verrassend met 1-0 bij de leeftijdgenoten van Cyprus.

Daardoor heeft Jong Oranje nog een kleine kans op de groepszege. Jong Portugal moet dan echter nog wel de slotwedstrijd tegen Jong Estland verliezen. Dit scenario is op basis van het slappe verweer van de Esten in Almelo hoogst ondenkbaar. Bondscoach Mark Wotte gaat er dan ook voor het gemak vanuit dat zijn ploeg de poule afsluit met een tweede eindklassering. Daarmee had hij zich zaterdag na het gelijke spel bij Jong Ierland al verzoend.

Als Jong Portugal geen fout maakt tegen Jong Estland weet Jong Oranje pas op 5 oktober of de tweede plaats toereikend is voor kans op deelname aan het EK volgend jaar zomer in een vooralsnog onbekend land. De beste zeven nummers twee van de negen groepen strijden met de poulewinnaars in twee wedstrijden om acht te vergeven tickets voor het EK.

Voor Jong Oranje zou deelname aan het EK een leerzame ervaring zijn. Na het vertrek van Van Bommel, Bouma, Vennegoor of Hesselink, Bruggink en Hofland bouwt Wotte op dit moment aan een nieuw team. De grootste talenten van de lichting kenmerken zich door de jonge leeftijd. Van der Vaart (18), onlangs verkozen tot grootste belofte van Europa, kwam net als Hersi (19) nog met de nationale onder de negentien jaar op het WK in Atgentinië uit.

De wegens een blessure afwezige Robben mag zelfs nog bij Oranje onder de zeventien jaar voetballen. Robben was overigens niet de enige jeugdinternational die ontbrak. Wotte kon ook geen beroep doen op de gekwetste Van der Meyde, Van der Gun, Redan, Ax, Boussaboun en reservedoelman De Vries.

De overvolle ziekenboeg stond geen grote overwinning op Jong Estland in de weg. De door Ajax bij Haarlem gestalde Douglas vrolijkte al na vijftien minuten voetballen zijn debuut op met de openingstreffer. Janssen verdubbelde de marge in de 23e minuut waarna Kuyt met een fraaie omhaal de ruststand bepaalde: 3-0. De spits van FC Utrecht was in de 58e minuut opnieuw succesvol. Kuyt verdubbelde met de treffers zijn totaal in de vorige twaalf wedstrijden met Jong Oranje. Invallers Houwing (67e minuut) en Hersi (80e minuut) besloten het doelpuntenfestijn met een vijfde en zesde treffer.