Consumentenbond wil afschaffing simlock

De Consumentenbond vindt dat de aanbieders van mobiele telefonie moeten stoppen met het plaatsen van simlocks in mobiele telefoons.

Dat schrijft de bond in een brief aan de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa). Nu de telecombedrijven hun subsidies op mobiele telefoons verminderen, verdwijnt volgens de Consumentenbond ook de noodzaak om de telefoons met een simlock op slot te doen.

De simlock-beveiliging werd ooit ingevoerd zodat consumenten niet met hun door de telecombedrijven gesubsidieerde telefoons kunnen overstappen naar een andere aanbieder. Maar ook nu de subsidies op mobiele telefoons omlaag gaan, houden de telecombedrijven vast aan de simlocks.

"Dat is oneerlijk ten opzichte van consumenten", meent de Consumentenbond. "Nu de subsidie vervalt moet de consument de volle mep betalen voor het telefoontoestel, maar kan hij nog steeds een jaar lang niet naar een andere aanbieder overstappen."

Volgens de Consumentenbond belemmeren de telecombedrijven daarmee 'de vrije concurrentie op de telecommunicatiemarkt'. De bond vindt dat de NMa daarom moet ingrijpen.