Pesten harder aanpakken

Pesten van kinderen in Nederland moet harder worden aangepakt. Daarom moeten scholen worden verplicht maatregelen tegen pesten te nemen. Dat schrijft de organisatie voor kinderhulp Save the children in een rapport.

Dit rapport over de rechten van kinderen over de hele wereld komt woensdag uit. De organisatie constateert dat pesten nog steeds veel voorkomt in Nederland. Maatregelen om deze vorm van kinderdiscriminatie tegen te gaan hebben te weinig zoden aan de de dijk gezet. Daarom is volgens de organisatie een strengere aanpak nodig. Scholen zouden op hun antipestbeleid moeten worden afgerekend.

Save the Children noemt Nederland een goed land om op te groeien, maar vindt wel dat de inspraak van kinderen nog te ad hoc is geregeld: veel scholen laten zich aan de participatie van leerlingen te weinig gelegen liggen. De instelling van een nationale Jeugdraad brengt slechts bestaande organisaties bij elkaar. Initiatieven voor de instelling van een speciale ombudsman voor kinderen noemt de organisatie onduidelijk.

Verder hekelt Save the children wachtlijsten in de zorg, waardoor misbruikte kinderen, naar schatting van de organisatie 50.000 per jaar, niet goed kunnen worden geholpen. De organisatie maakt zich zorgen over de steeds strengere straffen voor jeugdcriminaliteit en over de verminderde aandacht voor deze vorm van misdaad op politie- en justitieopleidingen.

Het rapport Children's Rights: A Second Chance verschijnt aan de vooravond van de Kindertop van de Verenigde Naties, van 19 tot en met 21 september in New York. In 1990 was de eerste wereldconferentie over kinderrechten.