Evangeliste Goeree zet verboden stuk online

De evangeliste Jenny Goeree-Manschot heeft een door joden als beledigend ervaren artikel op haar internetpagina gezet. De rechtbank in Zwolle had haar in september 1985 verboden door te gaan met de verspreiding van het verhaal.

Goeree (63) stelt in het artikel dat joden zelf schuldig zijn aan de jodenvervolging, omdat zij Jezus niet als Messias hebben aanvaard. De rechter bepaalde destijds ook dat de evangeliste en haar man zich in de toekomst niet meer beledigend, kwetsend, denigrerend of onverdraagzaam mochten uitlaten tegenover joden.

"Er mag zoveel niet"

"Het zal wel niet mogen. Maar ja, er mag zoveel niet'', zei Goeree woensdag in een reactie op haar besluit de gewraakte tekst alsnog op haar website te zetten. Ze heeft dat gedaan, omdat volgens haar uit het hele land verzoeken kwamen om het artikel te kunnen lezen. "De inhoud is nog steeds van kracht. Joden zijn zelf de oorzaak van hun lijden, niet God. Dat zegt de Bijbel, ik zuig het niet uit mijn duim'', benadrukte ze.

Uiteindelijk werd Goeree in maart 1989 veroordeeld tot 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf , onder meer voor de beledigende opmerkingen aan het adres van joden. Het artikel 'Wat moet ik met Auschwitz?' is "regelrecht uit mijn hart gekomen. Er was geen sprake van leedvermaak. Ik was diep bewogen en dat ben ik nog'', schrijft de evangeliste in een toelichting.

update

Zo te zien heeft de provider de site van Goeree afgesloten