Droomstart Máxima

Weer of geen weer, voor Brabant kan Máxima niet meer stuk. Tienduizenden enthousiaste Brabanders, waaronder opvallend veel jongeren, sloten de aanstaande van prins Willem-Alexander in hun harten.

Het eerste van de zestien kennismakingsbezoeken door Nederland verliep gisteren succesvol. De bijtijds striemende regen deed daar niet aan af. De belangstelling was er niet minder om en ook het prinselijk paar liet zich er niet door uit het veld slaan.

De dag begon mooi in Breda. Vlak voor de komst van de Prins van Oranje en zijn droomprinses brak het wolkendek open en scheen er een bleek zonnetje. Ondanks het relatief vroege tijdstip en de dreigende regen stonden volgens schattingen van de politie toch al vijftienduizend in oranje uitgedoste mensen langs de route van het paar, hard juichend als het stel in de open auto stapvoets voorbijreed. Bijkans in extase als ze een moment uitstapten om handen te schudden.

Zin
"We hebben er ontzettend veel zin in", lieten Máxima en de prins weten vlak nadat ze door de Brabantse commissaris van de koningin mr. F. Houben in het gebouw van de KMA in Breda waren verwelkomd en een lezing over stedelijke samenwerking kregen.

Een door de belangstelling wat beduusde Máxima, die soms nog wat moeilijk liep als gevolg van haar beenbreuk twee maanden geleden, zei tegen een van mensen langs de route: "Wat aardig dat u zo vroeg voor mij bent opgestaan."

In Breda grepen enkele actiegroepen het koninklijke bezoek aan om te demonstreren. Sommigen voor de Dwaze Moeders in Argentinië en anderen voor de situatie op de Molukken. Beide demonstraties verliepen rustig. De politie in Den Bosch pakte vijf actievoerders op toen deze vlak voordat de stoet langskwam een verdacht pakje te voorschijn haalden. Hierin bleek uiteindelijk een pamflet tegen het asielbeleid te zitten. De vijf zijn inmiddels weer vrij.

Tilburg
In Tilburg, waar het paar ruim een uur later arriveerde, was inmiddels de zon gaan schijnen. En dat wilden de Tilburgers weten. Voor het paar een swingende presentatie kreeg over de jongerencultuur in popcentrum 013 bouwde de plaatselijke bevolking zelf een feestje op straat. Soms zes rijen dik verdrong de menigte zich om een glimp van het paar op te vangen. Dat dat soms niet lukte, mocht de pret niet drukken. Men bleef opgetogen en enthousiast.

In het popcentrum zong en klapte het paar hartstochtelijk mee met het optreden. Ook bleek daar hoezeer Willem-Alexander de regie in handen had. Toen zijn aanstaande haar boeket leek te vergeten, greep hij hoogst persoonlijk in en liet een adjudant het snel halen.

Veel moeilijker om enthousiast te blijven was het in Den Bosch. Daar was niets meer van het oranjezonnetje te bekennen. Het water stroomde met bakken uit de lucht. Maar ook hier lieten de prins en zijn aanstaande zich niet uit het veld slaan. Beschermd door een paraplu lieten de twee zich geduldig langs de menigte rijden. Het werd ook hier een ware triomftocht.

Het paar werd overstelpt met cadeaus. Zo gaf de gemeente Den Bosch een diadeem en overhandigde burgemeester Stekelenburg van Tilburg een set speciaal gemaakte tafellinnen. "Niet voor achter de rododendrons", grapte Stekelenburg. Uit de reactie van Máxima en Alexander bleek dat het een goede plek in hun nieuwe huis zal krijgen.

Ook in Eindhoven regende het pijpenstelen. Desalniettemin sloeg prins Willem-Alexander een aanbod om in een gesloten auto te worden rondgereden persoonlijk af. Het paar hees zich in de superzuinige auto van de Technische Universiteit Eindhoven en trotseerde het hemelwater alvorens een kort gesprek te hebben met Frits Philips.

Volgende week maandag wacht de kennismaking met Amsterdam.