Cannabisspray

Lekkertje24 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Cannabis in de vorm van een spray blijkt in Groot-Brittannië prima te werken als pijnstiller voor chronisch zieken. Van de 21 proefpersonen in het James Paget Hospital in Norfolk hebben er 17 duidelijk baat bij het middel.

In de Daily Telegraph van gisteren maakte dr. W. Norcutt melding van de eerste resultaten van zijn proef. Het experimentele medicijn wordt als spray onder de tong toegediend. De cannabis komt via het speeksel snel in het bloed en is na 30 minuten werkzaam. Het verlicht de pijn bij ms-patiënten en mensen met zenuwaandoeningen of ernstige rugklachten.

Bij een juiste dosering zijn er geen bijwerkingen. Patiënten worden niet high en kunnen gewoon weer werken en autorijden. Dr. Norcutt publiceert volgend jaar de volledige resultaten van zijn experiment.

Hoewel het middel hier nog niet verkrijgbaar is, reageert de Stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana verheugd op het nieuws uit Groot-Brittannië. "Zo'n spray is beter dan roken", zegt Ger de Zwaan, voorzitter van de stichting. "Het is iets heel nieuws en het voordeel is dat het geen bijwerkingen heeft."

"Dit klinkt fantastisch", reageert ook Els Buiting van de Multiple Sclerose Vereniging Nederland. Toch zijn beiden sceptisch over de termijn waarop cannabis als legaal medicijn in Nederland verkrijgbaar is. "Dat zal zeker nog twee tot vijf jaar duren", denkt De Zwaan.

Minister Borst (Volksgezondheid) heeft dit jaar het Bureau Medicinale Cannabis opgericht, dat de teelt, distributie en export van marihuana moet regelen. Pas na gedegen wetenschappelijk onderzoek kan cannabis als medicijn worden toegelaten. Zo ver is het voorlopig niet, zegt het ministerie van Volksgezondheid. "De effectieve werking van cannabis als geneesmiddel is nog steeds niet wetenschappelijk bewezen." Van het onderzoek in Groot-Brittannië was het ministerie nog niet op de hoogte.

Chronisch zieken die marihuana willen gebruiken om pijn te verlichten, zoeken nu hun toevlucht tot coffeehops en apotheken, die het min of meer stiekem verkopen. De cannabis kan dan worden gerookt, verdampt of verwerkt in thee of koek.