Gezochte grafschenner aangehouden

Een 22-jarige inwoner van Zaltbommel is zondag aangehouden op verdenking van herhaalde grafschennerij. De man heeft bekend in mei verschillende malen grafstenen met nazistische en racistische kreten en tekens te hebben beklad.

Hij was zowel op de Joodse als op de Algemene Begraafplaats actief. In totaal heeft hij vijftien graven besmeurd. De gemeente Zaltbommel organiseerde een speciale bijeenkomst om afschuw over de grafschennis te laten blijken. De verdachte heeft volgens de politie niets te maken met de grafschennis in het Brabantse Dorst, die tegelijkertijd plaatshad.

Aanhouding

De man viel eind juli op toen hij na een aanhouding voor een poging tot diefstal van lege kratten racistische taal uitsloeg. Hij bekende toen dat hij wel eens graffiti had gespoten, maar weigerde daar verder over te praten. De politie moest hem met een boete voor de poging tot diefstal laten gaan.

Op 14 augustus meldde dezelfde man zich bij de politie omdat hij zou zijn mishandeld. Bij die gelegenheid spraken agenten opnieuw met hem over zijn racistische denkbeelden. Zij drongen aan op een bekentenis van de grafschennis, maar de man ontkende weer elke betrokkenheid.

Zondag betrapte de politie de man voor de derde maal toen hij probeerde kratten te stelen bij een bedrijf in Zaltbommel. Ditmaal bekende hij de schending van de graven. Hij vertelde ook waar de gebruikte spuitbus lag. Uit forensisch onderzoek is gebleken dat de kleur verf in deze bus overeenkomt met de verf op de besmeurde graven.

"Ik wilde de krant halen"

De inwoner van Zaltbommel heeft verklaard dat hij tot zijn daden is gekomen omdat hij de krant wilde halen. Hij is zondag voorgeleid aan de officier van justitie in Arnhem. Die heeft hem met dagvaardingen voor de verschillende strafbare feiten heengezonden.

De politie en de gemeente zijn blij dat de zaak is opgelost. Zij betreuren dat het voorval onder betrokken groeperingen in de samenleving zoveel onrust teweeg heeft gebracht.