FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 december 2013

[PL] Arsenal en Chelsea spelen doelpuntloos gelijk

Arsenal is er niet in geslaagd de koppositie in de Premier League te heroveren. Door een 0-0 gelijkspel maandag in de Londense derby tegen Chelsea moeten de Gunners in de stand Liverpool op doelsaldo boven zich dulden. Chelsea bezet na zeventien speelronden de vierde plaats.

José Mourinho houdt door het gelijkspel van maandag in het Emirates Stadium een opmerkelijke serie in stand. De trainer van Chelsea kwam in tien ontmoetingen met zijn collega van Arsenal Arsène Wenger nog nooit als verliezer uit de bus.

De wedstrijd tussen Arsenal en Chelsea bracht niet het spektakel waar vooraf op was gehoopt. In een tactisch steekspel met nauwelijks gevaar voor beide doelen waren de bezoekers nog het dichtst bij drie punten. Frank Lampard raakte na iets meer dan een halfuur spelen de onderkant van de lat.

Liverpool kwam zaterdag al in actie en won met 3-1 van Cardiff City. De ploeg van topscorer Luis Suárez heeft net als Arsenal 36 punten, maar beschikt over een veel beter doelsaldo. Manchester City heeft één punt minder, op de voet gevolg door Chelsea en Everton met 34 punten.

Locadia: "Kan veel leren van Van Nistelrooij"

Zowel Tim Matavz als Jürgen Locadia slaagde er dit seizoen nog niet in om zich aan te dienen als de onbetwiste nummer 9. PSV heeft echter een geheim wapen. De Eindhovenaren hebben momenteel een stagiair in dienst, die alles weet van scoren.

Ruud van Nistelrooij staat aan het begin van zijn trainersloopbaan en probeert de aanvallers van PSV iets bij te brengen. Naar eigen zeggen heeft Locadia veel profijt van de tips van de voormalig Oranje-international. "Van Nistelrooij praat veel met me en is op de training vaak met me bezig", liet hij het Brabants Dagblad weten. "Natuurlijk is dat goed voor mijn vertrouwen, ik kan zoveel van hem leren."

Afgelopen weekend liet Locadia zich van zijn sterkste kant zien. De talentvolle aanvaller maakte met twee doelpunten het verschil tijdens het Eredivisie-duel met ADO Den Haag (2-0). De speelwijze van PSV is niet ideaal voor een spits als Locadia. De vleugelaanvallers gaan vaak voor eigen succes, en brengen de centrumspits niet vaak in stelling.

Ook daarvoor heeft Van Nistelrooij een tip, vertelt Locadia. "Ik moet zorgen dat ik scherp ben zodra de bal komt en mijn eigen kansen kunnen creëren. De afgelopen tijd heb ik kritiek gehad, maar dat hoort bij het voetbal, daar word ik uiteindelijk sterker van."

Iniesta dolgelukkig met nieuw contract

Het nieuws was al even bekend, maar inmiddels is ook het papierwerk afgerond. Andrés Iniesta blijft tot medio 2018 aan FC Barcelona verbonden. Tegen die tijd is de behendige middenvelder 34 jaar oud.

Aangezien hij reeds op twaalfjarige leeftijd bij de Catalaanse grootmacht kwam binnenwandelen, heeft Iniesta er ruim twee decennia bij Barcelona opzitten wanneer hij zijn contract uitdient. "Ik ben zo blij dat ik hier kan blijven", zo reageerde hij op zijn contractverlenging via de officiële kanalen. "Het was mijn oude droom om zoveel mogelijk jaren voor Barcelona te spelen. Die droom kan ik nu voortzetten."

Iniesta verwacht nog jarenlang van waarde te kunnen zijn voor zijn geliefde club. "Ik voel me fit genoeg om het niveau dat ik al jaren haal vast te houden. Ik geloof ook dat ik mijn niveau hier nog kan verbeteren. Dat maakt me gelukkig."

Hoe zijn toekomst er na 2018 uit zal zien, laat Iniesta voorlopig in het midden. "Ik ben op dit moment 29 jaar oud, en moet nog een flinke poos op het niveau blijven dat gevraagd wordt bij deze club. Dat is mijn grootste motivatie. We zullen wel zien hoe ik me voel als ik 34 ben."

In het voorbije decennium sleepten Iniesta en Barcelona de ene na de andere hoofdprijs in de wacht. Ook de huidige jaargang gaan de Catalanen aan kop in de Primera División. Met zeventien speelronden achter de rug bedraagt de voorsprong op naaste belager Atlético Madrid drie punten. Real Madrid volgt op vijf punten.

Pellè: "Immers is goud waard voor Feyenoord"

Hij kreeg veel kritiek te verduren, maar was afgelopen weekend de grote man aan de zijde van Feyenoord: Lex Immers. De Haagse middenvelder voldoet niet aan het profiel van een klassieke nummer 10, maar pikte in dienst van Feyenoord al de nodige doelpunten mee.

Afgelopen zaterdag hielp hij de Rotterdammers met twee treffers aan een 3-0 zege op PEC Zwolle. Graziano Pellè is fan van zijn ploeggenoot. "Als we Lex slim gebruiken, is hij goud waard voor Feyenoord", zo liet de Italiaanse clubtopscorer De Telegraaf optekenen. "Iedere speler moet Lex op een slimme manier zijn werk laten doen."

Dat ook Ronald Koeman het in Immers ziet zitten mag geen geheim heten. Ook toen het Legioen schreeuwde om een andere aanvallende middenvelder, opteerde de ervaren oefenmeester voor het jeugdexponent van ADO Den Haag.

"Aan het eind van het seizoen staat hij straks zomaar op vijftien treffers", voorspelt Koeman. "Als ik dan ook nog zie wat voor arbeid hij verricht voor de ploeg, hoeveel meters hij aflegt en hoeveel druk hij zet op de tegenpartij, is hij voor Feyenoord echt fantastisch."

Volgens Pellè heeft hij veel baat bij de steun van Immers. "Ik heb veel aan hem te danken. Daarom ben ik blij dat hij twee doelpunten maakte", vertelde hij eerder aan het ANP. "Verdedigers letten nu extra op mij, prima als Lex daardoor wat meer ruimte krijgt en kan scoren. Alleen het belang van Feyenoord telt tenslotte."

Christenmilitie slacht VN-soldaat af

Een VN-soldaat uit de Republiek Congo (Brazzaville) is afgelopen weekeinde in de Centraal-Afrikaanse Republiek door leden van een christelijke militie omgebracht. Dat heeft een legerfunctionaris die het stoffelijk overschot naar Congo terug moest sturen maandag gezegd.

De soldaat deed dienst in de afgelegen stad Bossangoa. Volgens de legerfunctionaris hakte de zogenoemde antibalakamilitie 'met ongekende barbaarsheid' op hem in.

Het incident onderstreept hoe gevaarlijk de omstandigheden zijn voor de internationale troepenmacht die de orde in de chaotische CAR moet herstellen. Ook de Franse militairen in het land worden dikwijls aangevallen.

Ooggetuigen in Bangui meldden maandag dat een moslimman en zijn zoon in de omgeving van de luchthaven werden gelyncht. Ze kwamen terecht in een menigte christenen, die demonstreerde tegen de islamitische president Michel Djotodia.

De man trok een wapen en begon in de lucht te schieten, maar werd overweldigd en omgebracht, net als zijn zoon. Alleen de moeder van het gezin wist te ontkomen, zei Tony Ferrera, een van de veertigduizend vluchtelingen die op het vliegveld hun toevlucht hebben gezocht.

Tottenham kiest voor Sherwood als nieuwe trainer

Tim Sherwood is de nieuwe hoofdtrainer van Tottenham Hotspur. De Londense club heeft hem een contract gegeven tot en met het eind van volgend seizoen. De komst van Sherwood lijkt een streep te zetten door de komst van Louis van Gaal. De bondscoach was in beeld om na het WK deze zomer in de Premier League aan de slag te gaan.

Afgelopen week werd Sherwood al aangesteld als interim-trainer bij de Londense club, nadat trainer Andre Villas-Boas gedwongen moest vertrekken bij de club. Tottenham Hotspur had eerst Frank de Boer op het oog, maar liet vorige week weten niet geinteresseerd te zijn.

Lotus: meeste teams hebben geldzorgen

Volgens Gerard Lopez, mede-eigenaar van het Lotus F1 Team, hebben de meeste Formule 1-teams problemen om de eindjes in financieel opzicht aan elkaar te knopen. Ze willen er alleen niet mee naar buiten treden.

Lotus is een van hen. Het team uit Enstone bouwde een competitieve wagen, maar heeft veel problemen om de coureurs, medewerkers en leveranciers te betalen. Lopez sprak met f1news.ru. "Voor tachtig procent van de teams is de financiële situatie niet beter dan de onze. Als de helft ervan zou zeggen de Formule 1 te verlaten dan zou het kampioenschap in gaan storten."

Volgens Lopez is het lastig om op de traditionele manier aan sponsoren te geraken. "Ik kan naar potentiële investeerders stappen en zeggen 'ik wil miljoenen auto's verkopen die op groene energie en hybride technologie rijden' en zij zeggen 'wauw, we gaan kijken of we dat voor elkaar kunnen krijgen.' Maar als ik ze vraag om geld voor de Formule 1 om te participeren in een van de grootste sportevenementen ter wereld, dan krijg je niet vaak hetzelfde antwoord."

Trainer Brandts ontslagen in Tanzania

Ernie Brandts is ontslagen als trainer van Young Africans. Dat maakte de club uit Tanzania maandag op de website bekend. Afgelopen seizoen loodste Brandts Young Africans, dat speelt in de stad Dar es Salaam, nog naar de landstitel.

De 57-jarige Brandts moest in 2008 ondanks een historische derde plaats in de Eredivisie vertrekken als trainer van NAC Breda. Vervolgens vond hij onderdak bij achtereenvolgens het Iranese Rah Ahan en APR uit Rwanda. Met die laatste club werd hij twee keer kampioen.

Geen hoofddoekje vrijwilligers Franse scholen

Het blijft vrouwen die als vrijwilliger op Franse scholen actief zijn, verboden een hoofddoekje te dragen. Minister van Onderwijs Vincent Peillon is niet van plan een advies van de Raad van State over te nemen. Het adviesorgaan stelde maandag in een stuk van 32 pagina's dat de scheiding van kerk en staat niet van toepassing zou moeten zijn op de vrijwilligers die de kinderen bijvoorbeeld bij uitstapjes begeleiden.

Het verbod blijft geldig, reageerde Peillon, nadat de raad het advies had uitgebracht. Het werd vorig jaar van kracht en is een van de stappen waarmee de regering de scheiding van kerk en staat bij publieke instellingen wil aanscherpen. 10 jaar geleden werd het leerlingen verboden een hoofddoekje te dragen. 2 jaar geleden werd de gezichtssluier in de openbare ruimte verboden.

Moslimorganisaties zien de maatregelen als een vorm van discriminatie. De 5 miljoen moslims in Frankrijk vormen de grootste islamitische gemeenschap in Europa.

'Verzet tegen beperking bonussen'

Er is groeiend verzet tegen de plannen van het kabinet om de bonussen van bankiers te beperken. RTL Z meldt dat dit blijkt uit brieven die verscheidene organisaties maandag hebben gestuurd aan het ministerie van Financiën.

RTL Z publiceert op haar website de brieven van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de werkgeversvereniging VNO-NCW en van beleggersvereniging Eumedion. Het schrijven is telkens gericht aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem of aan de Directie Financiële Markten van het ministerie. Dijsselbloem kondigde in november aan dat de bonussen van bankiers moeten worden beperkt tot 20 procent van het vast salaris.

De NVB herhaalt onder meer het standpunt dat Nederland met zijn beloningsbeleid niet moet afwijken van het Europees beleid. VNO-NCW vindt het bonusbeleid een zaak van werkgever en werknemer en Eumedion plaatst vraagtekens bij de onderbouwing van het wetsvoorstel.

'Verzet tegen beperking bankiersbonussen'
'Verzet tegen beperking bankiersbonussen' (Foto: ANP)

Derde storm van het jaar

Op zowel IJmuiden als Texel is maandagavond windkracht 9 gemeten en dus stormt het aan de Nederlandse kust. Het is de derde storm van dit jaar, zo meldde weeronline.nl.

Vanaf windkracht 9 kan er gesproken worden van storm. De hardste windstoot tot nu toe is ook gemeten in IJmuiden; daar haalde de wind 104 kilometer per uur tijdens een vlaag. In de nacht naar dinsdag kunnen de windstoten nog iets steviger uitpakken en trekt ook de wind nog wat aan.

De zwaarste storm van dit jaar passeerde op 28 oktober. Toen werd op Vlieland korte tijd windkracht 12 gemeten. Ook op 5 december stormde het.

Franse wagon met kernafval ontspoord

Een Franse treinwagon met kernafval is maandag op een rangeerterrein in Drancy bij Parijs ontspoord. De trein reed langzaam en de wagon bleef overeind. Er is geen radioactiviteit vrijgekomen en er zijn geen gewonden of andere problemen gemeld, meldt de nationale brandweerdienst.

Onderzocht wordt hoe de wagon bij het rangeren uit de rails kon lopen. Jean-Michel Genestier, plaatsvervangend directeur van spoorbedrijf SNCF Geodis, sprak op televisie van 'een klein incident'.

De burgemeester van Drancy, Jean-Christophe Lagarde, toonde zich bezorgd over de veiligheid van de treinen met nucleaire en chemische stoffen die met regelmaat door zijn stad rijden.

'Kimi mag als eerste nieuwe Ferrari besturen'

Kimi Räikkönen zal volgens La Gazetto dello Sport de eer hebben om in januari als eerste de 2014-bolide van Ferrari te mogen besturen. Fernando Alonso zal in Jerez de laatste twee testdagen voor zijn rekening gaan nemen.

Räikkönen is bij Ferrari de vervanger van Felipe Massa en hij moet er mede voor zorgen dat komend jaar de constructeurstitel in de Formule 1 weer naar Maranello gaat. De Fin was afgelopen seizoen in dienst van Lotus en miste de laatste twee races vanwege een operatie aan zijn rug.

Ferrari-president Luca di Montezemolo sprak met Die Welt over de terugkeer van de wereldkampioen van 2007. "Hij keert terug vanwege de nieuwe technische reglementen en omdat we een ervaren rijder naast Alonso wilden hebben. Ik ben ervan overtuigd dat Kimi meer aan onze verwachtingen zal gaan voldoen dan Felipe Massa. Sommige mensen noemen het een groot risico, maar ik loop al sinds de jaren 70 mee en risico nemen hoort nu eenmaal bij de Formule 1."

Meer nieuws uit Maranello is dat de fans mogen bepalen welke naam de nieuwe Formule 1-bolide van Ferrari zal gaan krijgen. In welke vorm dat gegoten wordt is nog niet bekend.

Telltale maakt Borderlands en Game of Thrones

Na het grote succes van The Walking Dead konden meer vergelijkbare games van TellTale Games niet uitblijven. Volgend jaar komen onder andere games uit op basis van Borderlands en Game of Thrones. Steve Allison, senior vice president of publishing van TellTale Games, legt uit hoe de ontwikkelaar de rechten kreeg om een eigen game rond Borderlands te maken.

“We were backstage at the [2012] Spike VGAs and Gearbox was sitting at table one and we were sitting at table two — we were there for The Walking Dead. We got to talking a little bit, and I don’t remember when it became, ‘we should do this thing,’ but it happened over a few cocktails.”

“We could have easily left it and chalked it up to too much tequila, but we followed up when we got home, and they remembered the conversation. The Borderlands universe has so much story potential, all those great characters. There’s a narrative there in Borderlands 2 but it serves a certain purpose, and we can serve a difference purpose with it for fans of the franchise.”

Tales of Borderlands zal geen shooter zijn, maar een adventure game, vergelijkbaar met The Walking Dead. Allison wist verder nog te vertellen dat de studio zelf met het plan kwam om een game rond Game of Thrones te maken. Telltale benaderde HBO om het idee te pitchen.

Tijdens een vergadering bij TellTale bekeken Allison en zijn team wat ze zelf graag wilden maken. “We looked at things we wanted to work on and the most important things are what are we passionate about. After that we ask, is there enough of an audience at the end of day that would play this thing?"

“We want franchises that are really difficult to translate into traditional gaming, we don’t want to make another Walking Dead first-person shooter. What works with the franchises we have it the characters, the story and drama and the relationships. We look for franchises that are huge and have all those elements.”

Na een jaar onderhandelen werd er een deal gemaakt: TellTale en HBO gaan samenwerken om meerdere Game of Thrones-games te maken.

The Walking Dead

AH rectificeert recept om kans op steekvlam

Door een fout in een recept in het kerstnummer van Allerhande van Albert Heijn kan een steekvlam ontstaan als de aanwijzingen netjes worden opgevolgd.

Bij een recept voor geflambeerde crêpes stond dat consumenten een fles Grand Marnier van 0,75 liter in de pan moesten leeggieten. Dat had 75 milliliter moeten zijn, zegt een woordvoerder van Albert Heijn.

Omdat de combinatie gasfornuis, afzuigkap en flamberen met te veel alcohol in sommige gevallen kan leiden tot een steekvlam, besloot Albert Heijn een rectificatie te plaatsen. Die staat dinsdag in de landelijke dagbladen. In de digitale versie van het tijdschrift en op de website van Albert Heijn is de fout inmiddels aangepast.

Kim Jong-un dronken: 2 executies

Kim Jong-un, het corpulente dictatortje van Noord Korea, heeft in een dronken bui twee voormalige medewerkers van zijn oom laten executeren. De reden hiervan zou zijn dat ze niet erg snel waren met het overdragen van bepaalde zaken aan het leger.

Daarmee komt de teller op acht. Eerder werden al zes voormalige kameraden van Jang Son-thaek, een oom van de dikkerd, tegen de muur gezet. Jang zelf was als eerste in een serie die een reeks kogels mocht verwelkomen. Het excuus was 'hoogverraad'.

Honderden vriendjes en familie van de voormalige raadgever zijn waarschijnlijk gedeporteerd naar werkkampen. Neefje Kim Jong-un maakte voor zichzelf uiteraard wel een uitzondering. In Noord Korea is het vrij normaal dat familieleden van een verrader ook gestraft worden.

De werkelijke reden van de voltrokken doodstraffen is volgens ingewijden een lucratieve kolendeal, die oomlief en zijn directe omgeving zichzelf wilden toedelen. Volgens goed gebruik in het communistische land had het regime een waslijst aan beschuldigingen opgemaakt en zijn de beschuldigden op elk punt schuldig bevonden.

NAC onder verscherpt toezicht van KNVB

NAC Breda komt onder verscherpt toezicht te staan van de KNVB. De Brabantse club is als gevolg van de slechte financiële situatie door de voetbalbond teruggezet van de 'veilige' categorie 2 naar categorie 1. Dat maakte de eredivisionist maandag zelf bekend. NAC had een jaar geleden juist de omgekeerde weg bewandeld.

De indeling wordt gemaakt op basis van de resultaten van het afgelopen boekjaar en de ingediende prognose voor het huidige seizoen. Door de plaatsing in categorie 1 moet NAC een plan van aanpak indienen en verantwoording over de boekhouding afleggen.

Voor NAC komt het terugzetten in de slechtste categorie niet als een verrassing. "Wij hebben al een tijdje op deze situatie geanticipeerd", zegt interim-directeur Justin Goetzee, die vindt dat er geen reden is voor bezorgdheid. "Met de stappen die door de gemeente Breda en de financiers zijn gezet, heb ik er alle vertrouwen in dat we deze situatie kunnen ombuigen."

NAC werd eerder deze maand gered van een faillissement dankzij de steun van de gemeente en een groep financiers. De bedoeling is om binnen drie jaar naar een structureel sluitende begroting te groeien.

ADO dient officiële klacht in tegen arbiter

ADO Den Haag dient bij de KNVB een officiële klacht in tegen scheidsrechter Tom van Sichem. Dat heeft trainer Maurice Steijn maandag laten weten aan Omroep West. De club heeft problemen met de 'gedragingen, uitlatingen en handelingen' van Van Sichem tijdens en na de wedstrijd van zondag tegen PSV.

Doelman Gino Coutinho, assistent-trainer Henk Fräser en keeperstrainer Joop Hiele werden zondag door Van Sichem weggestuurd met een rode kaart. De scheidsrechter zei na afloop dat ADO handelde in strijd met het manifest dat door alle clubs werd ondertekend na de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen vorig jaar.

Steijn vindt dat Van Sichem met zijn uitspraken in de pers een duidelijke grens heeft overschreden. "Met name de vergelijking met het verschrikkelijke incident rondom grensrechter Nieuwenhuizen vind ik respectloos naar onze mensen toe." Volgens hem hebben diverse spelers en mensen van de technische staf hun onvrede kenbaar gemaakt.

Steijn hoopt dat de KNVB actie zal ondernemen. "Ze zijn altijd bijzonder goed in vooronderzoeken doen naar spelers en trainers, misschien moeten ze dat nu ook eens doen naar de handelingen van hun eigen scheidsrechter." De trainer benadrukt dat het vooral gaat om de uitlatingen na afloop en niet zozeer om de beslissingen in het veld. "Fouten maken kan gebeuren in het voetbal. Die maken scheidsrechters en die maken wij."

ADO liet eerder maandag al weten niet akkoord te gaan met de schikkingsvoorstellen van de KNVB, van respectievelijk een en twee wedstrijden, tegen Coutinho en Fräser. Volgens de nummer zestien van de Eredivisie waren de rode kaarten onterecht. De tuchtcommissie zal zich nu over beide zaken moeten buigen.

Kamp Zeist wordt asielzoekersopvang

Kamp Zeist wordt de komende jaren waarschijnlijk een opvanglocatie voor driehonderd asielzoekers. De gemeenten Zeist en Soest hebben 'in beginsel' geen problemen met een verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), meldt Zeist maandag op zijn website.

Het COA kampt met een dringend tekort aan opvanglocaties en wil daarom vluchtelingen die nog in de asielprocedure zitten in een voormalig detentiecentrum op het militair terrein opvangen. Het aantal asielzoekers kan oplopen tot vierhonderd. De opvang duurt in principe twee jaar en kan worden opgerekt tot vijf jaar.

Een helft van het kamp ligt in Zeist, de andere helft in Soest. Daarom is toestemming van beide gemeenten nodig. De gemeenten zeggen de humanitaire noodzaak om vluchtelingen op te vangen te erkennen. Daarom willen ze de komende weken afspraken over de opvang maken.

Het voormalig detentiecentrum moet nog wel geschikt worden gemaakt voor opvang. De eerste asielzoekers kunnen er naar verwachting in februari terecht.

Dennis Storm opgepakt na knokpartij

Dennis Storm is zondagavond op de vuist gegaan. De presentator ging met zijn collega Valerio Zeno langs bij het Glazen Huis in Leeuwarden, waarna hij in een café bij een opstootje betrokken raakte. Volgens RTL Boulevard werd hij meegenomen door de politie.

"Wie geschoren wordt, moet stilzitten", twittert Storm. "Maar feit is dat ik gisteravond ongelooflijk stom ben geweest. In plaats van als een sukkel op de vuist gaan, had ik simpelweg de andere kant op moeten lopen. Maar dat heb ik dus niet gedaan en daar heb ik verschrikkelijk veel spijt van."

De 28-jarige presentator vindt het vervelend dat het incident wordt gelinkt aan Serious Request. "Daar heeft het natuurlijk niets mee te maken. Duizendmaal excuses."

VN-chef vraagt meer troepen voor Zuid-Sudan

De internationale vredesmissie in Zuid-Sudan moet worden uitgebreid om de burgerbevolking beter te beschermen tegen het opgelaaide geweld. Die aanbeveling stuurt VN-chef Ban Ki-moon maandag naar de Veiligheidsraad. Diverse landen zijn al benaderd voor een bijdrage.

De missie Unmiss moet worden voorzien van meer troepen, politiemensen en materieel, aldus Ban. Momenteel telt de vredesmacht ongeveer 6800 'blauwhelmen' en 700 agenten. Dat is niet genoeg gebleken om de geweldsuitbarsting van de afgelopen weken tegen te gaan.

Het Afrikaanse land wordt geteisterd door hevige gevechten tussen rebellen en het leger. Op de achtergrond speelt een machtsstrijd tussen rivaliserende stammen.

VN-chef vraagt meer troepen voor Zuid-Sudan
VN-chef vraagt meer troepen voor Zuid-Sudan (Foto: ANP)

McDonald's moet moslim 50.000 dollar betalen

McDonalds moet voormalig werknemer Shaheed Khan het lieve sommetje van 50.000 dollar betalen. De man zou namelijk gediscrimineerd zijn door de burgerflipper in het filiaal van Fresno in de Amerikaanse staat Californië.

Shaheed werkte al een tijdje bij de Mickey D’s, waar hij verantwoordelijk was voor het opleiden van nieuw personeel. Keurige moslim zijnde leek het hem wel een aardig idee om zijn gezichtshaar te laten groeien. Het laten staan van een baard is namelijk waadjib (verplicht) voor iemand die zich een oprechte moslim noemt en meneer Khan kon niet achterblijven. Er zat alleen een (niet religieus) addertje onder het gras: zijn werkgever liep niet bepaald over van enthousiasme en vond het geen goed idee. Het beleid bij McDonalds is namelijk dat personeel het liefst glad geschoren achter de bakplaat staat. Het bedrijf neemt in principe geen mensen aan die een baard hebben.

De Mohammed-wannabee was woedend, voelde zich gediscrimineerd en zegde meteen zijn baan op. Hij stapte naar de Amerikaanse Commissie voor Gelijke Kansen op de Arbeidsmarkt, die oordeelde dat de baardloze moslim inderdaad een punt had.

Voordat het tot een rechtszaak kon komen kwamen de commissie en de hamburgergigant tot een schikking. McDonalds moet financieel over de brug komen en bovendien is het managementpersoneel verplicht een cursusje antidiscriminatie volgen.

Van der Hoorn steekt hand in eigen boezem

In zijn jacht op een basisplek bij Ajax zag Mike van der Hoorn talenten Joël Veltman en Stefano Denswil voorbijschieten. De 21-jarige verdediger steekt de hand in eigen boezem. Sinds zijn transfer van FC Utrecht naar Amsterdam moest Van der Hoorn vooral genoegen nemen met minuten in de Jupiler League, voor Jong Ajax.

Wel bracht Frank de Boer hem tijdens Champions League-duels meermaals binnen de lijnen. Naar eigen zeggen had Van der Hoorn meer kunnen halen uit zijn eerste halfjaar in dienst van de regerend landskampioen. "Mijn motivatie liet soms te wensen over. Dat neem ik mezelf kwalijk", zo liet hij De Stentor weten.

De in Almere geboren mandekker is niet van plan om bij de pakken neer te zitten. Hij wil zich in de tweede seizoenshelft revancheren voor zijn matige start. "Bij de beloften moet ik iedere wedstrijd laten zien dat ik er ben. Ik mag niet te teleurgesteld zijn."

"Ik moet gewoon wedstrijden spelen in het eerste, en daar ritme opdoen. Dat duurt even, maar als het eenmaal loopt, ben je niet meer af te stoppen. Zo ging dat bij FC Utrecht ook. Ik hoop dat bij Ajax ook te bereiken."

Netanyahu: spionage VS onacceptabel

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt de vermeende Amerikaanse spionageactiviteiten in Israël "onacceptabel". Hij reageerde daarmee op berichten dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA Israëlische leiders in de gaten heeft gehouden.

"Ik heb gevraagd om een onderzoek naar de zaak", liet Netanyahu maandag weten. Het is niet duidelijk of hij Washington om opheldering heeft gevraagd. Volgens Netanyahu is in de nauwe relatie tussen Israël en de VS geen plaats voor spionage.

Uit documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden bleek vorige week dat de Amerikaanse NSA en Britse GCHQ in 2009 een e-mailadres van de toenmalige Israëlisch premier Ehud Olmert in de gaten hielden. Ook belangrijke defensiefunctionarissen stonden op de lijst.

Apen met andermans veren

Mijn bloedmooie collega en ik hebben behoorlijk verschillende interesses en daarmee ook heel verschillende perspectieven. Da’s in de kroeg een flink voordeel, want van stiltes is daardoor zelden sprake. Combineer dat met een ruime hoeveelheid bier of wijn en je hebt het recept voor een eindeloze tweevoudige spraakwaterval. Bovendien (ja, heel slecht, ik weet het) geniet ik nogal van de jaloerse blikken van andere mannen.

Horrordominee Pandy overleden

De Belgisch-Hongaarse 'horrordominee' Andras Pandy is in de nacht van zondag op maandag in de gevangenis in de Belgische stad Brugge overleden. Dat heeft de Belgische justitie laten weten. Pandy is 86 jaar geworden.

De dominee werd in maart 2002 tot levenslang veroordeeld voor de moord op zes gezinsleden. Ook werd hij schuldig bevonden aan één poging tot moord en de verkrachting van drie van zijn geadopteerde dochters. Hij liet de lichamen van de slachtoffers in een sterk zuur oplossen.

'Horrordominee' Pandy in gevangenis overleden
'Horrordominee' Pandy in gevangenis overleden (Foto: ANP)

'Moslims mogen weigeren alcohol te verkopen'

In het rijtje van consciëntieuze werkweigeraars kunnen we weer een groepje bijschrijven. Na de dienstplichtontduikers en de weigerambtenaren heb je nu ook moslims die weigeren om alcohol en varkensvlees te verkopen. Eén warenhuis steunt hen daarin, tot grote woede van hun klanten.

Een islamitische verkoopster van het Britse warenhuis Marks & Spencer weigerde afgelopen week een fles champagne te verkopen. De klant was 'geschokt' en legde een klacht neer bij het warenhuis. Die gaven hun verkoopster echter gelijk: "M&S wil een discriminatievrije omgeving promoten en daarom, als er specifieke verzoeken gedaan worden, zullen we altijd redelijke aanpassingen doen om de persoon tegemoet te komen."

De beslissing leidde tot grote woede, onder meer bij de bekende atheïst Richard Dawkins. Hij tweette: "Dus, mogen aanhangers van het Vliegend Spaghettimonster weigeren om pasta te verkopen?" Een andere celeb vroeg zich hardop af of Marks & Spencer probeerde Saudische investeerders aan te trekken.

Door de ophef krabbelde Marks & Spencer al snel terug: "Als een seculier bedrijf hebben we een allesomvattend beleid dat alle religieuze overtuigingen verwelkomt, zowel onder onze klanten als onder onze werknemers. We verontschuldigen ons omdat dat beleid niet gevolgd is in de zaak in kwestie."

Desgevraagd geven sommige andere supermarktketens aan dat ze zulke werkweigeraars gewoonlijk een functie proberen te geven die hen niet in gewetensnood brengt. Alleen Sainsbury's stelt dat mensen die geen varkensvlees of alcohol mogen nuttigen, geen reden hebben om die niet te verkopen.

Nick & Simon zingen voor treinreizigers

Nick & Simon hebben treinreizigers op de stations van Amersfoort, Zwolle en Leeuwarden maandag 'getrakteerd' op een verrassingsoptreden. Met de miniconcerten haalde het zangduo een bedrag op dat ze afrondden naar vijfduizend euro voor de 3FM-actie Serious Request. "Het briefgeld bleef maar komen", zei Simon Keizer tegen 3FM. "Ik stond er versteld van."

Ook de NS was te spreken over de actie. "Met de flitsoptredens willen wij reizigers zo vlak voor de feestdagen trakteren op een leuke verrassing", zegt een NS-woordvoerder in een verklaring. "Het past natuurlijk heel goed bij de kerstgedachte dat Nick & Simon deze gelegenheid aangrijpen om aandacht te vragen voor het goede doel."

De Volendammers, die geregeld voorbijkomen in reclamespotjes van de NS, hielden hun fans via Twitter op de hoogte van de locaties waar ze naartoe reisden. Op het Wilhelminaplein in Leeuwarden zongen ze ook nog een paar nummers.

Spaanse tennisser geschorst voor matchfixing

De Spaanse tennisser Guillermo Olaso is vijf jaar geschorst voor matchfixing. De Spanjaard heeft volgens de Tennis Integrity Unit wedstrijden hebben beïnvloed. Ook is hij benaderd om dat te doen en liet hij na dat aan de tennisautoriteiten te melden. De 25-jarige Olaso zou zijn zonden hebben begaan in 2010.

De laatste anderhalf jaar van de straf kan de huidige nummer 238 van de wereldranglijst nog ontlopen. Olaso moet dan hebben deelgenomen aan anticorruptie- en rehabilitatieprogramma's en hij moet de boete volledig hebben betaald.

Olasa is niet de eerste tennisser die geschorst wordt voor matchfixing. De Nederlander Yannick Ebbinghaus werd in juni een halfjaar uitgesloten. De Oostenrijker Daniel Köllerer en de Serviër David Savic werden eerder levenslang gestraft.

De TIU is een initiatief van de grand slams, de internationale tennisbond ITF, de mannentennisbond ATP en de vrouwentennisbond WTA. De TIU treedt op tegen corruptie binnen de tenniswereld.

Petkovic nieuwe bondscoach Zwitserland

Vladimir Petkovic wordt na het WK bondscoach van Zwitserland. Dat heeft de Zwitserse voetbalbond maandag bekendgemaakt. De 50-jarige Zwitser van Bosnische-Kroatische afkomst volgt Ottmar Hitzfeld op die al eerder zijn pensioen aankondigde. Petkovic is nu nog trainer van de Italiaanse topclub Lazio.

Petkovic speelde als middenvelder een groot deel van zijn carrière in Zwitserland en begon daar ook zijn trainerscarrière. De laatste jaren werkte hij ook in Turkije bij Samsunspor voor hij in 2012 trainer werd van Lazio. met de Romeinse club won hij vorig seizoen de Coppa Italia.

Hitzfeld was sinds 2008 keuzeheer van Zwitserland. De 64-jarige Duitser plaatste zich met het Alpenland voor het WK in Brazilië. Daar neemt Zwitserland het op tegen Ecuador, Frankrijk en Honduras.

Aanslag op televisiestation Irak

Zes medewerkers van een Iraaks televisiestation zijn maandag bij een aanslag om het leven gekomen. De kantoren van het televisiestation in de stad Tikrit werden door vijf man aangevallen: een blies zichzelf op in een bomauto om de poort open te krijgen, twee anderen brachten in het pand explosievengordels tot ontploffing. Nog twee anderen werden door bewakers gedood. Bij de aanslag raakten ook zes medewerkers van het televisiestation gewond, melden bronnen bij de politie en de gezondheidsdiensten.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. Het aangevallen televisiestation is eigendom van het bestuur van de provincie Salaheddin.

Bij verspreide aanslagen elders in Irak kwamen nog zeker achttien mensen om het leven. Het geweld in Irak is in de afgelopen maanden toegenomen tot een niveau dat sinds 2008 niet meer was gekend. Dit jaar vielen volgens schattingen van de Verenigde Naties in Irak al achtduizend doden, van wie vierhonderd in deze maand.

Iraakse regeringstroepen zijn een offensief begonnen tegen militanten in de woestijn in het westen van Irak. Premier Nouri al-Maliki zei maandag dat de operatie doorgaat tot de provincie Anbar 'met de hulp van het Iraakse volk is gezuiverd van terroristen'.

Het aan Syrië en Jordanië grenzende gebied wordt uitgekamd met behulp van helikopters. Door de burgeroorlog en chaos in Syrië steken Al-Qaida-strijders makkelijk de grens over. Op de hoofdweg naar Jordanië werden maandag volgens de politie drie autotransportwagens met een stuk of twintig terreinwagens er op door gewapende mannen gekaapt.

Kings of Leon verandert liedje voor film

Kings of Leon heeft een nieuwe versie van het nummer Last Mile Home opgenomen voor de film August: Osage County. De nieuwe variant is akoestisch en staat op de soundtrack van de film die in januari uitkomt, schrijft het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone.

De band schreef het nummer speciaal voor de film, maar plaatste op de speciale editie van zijn in september verschenen plaat Mechanical Bull een meer bombastische versie. "Het was belangrijk voor ons dat het een nummer werd dat bij zo'n mooie film paste", zegt de 31-jarige zanger Caleb Followill.

De film, waarin Meryl Streep en Julia Roberts de hoofdrol spelen, vertelt het verhaal van de worstelingen van een familie uit Oklahoma. "Het is een verhaal waar we ons mee konden identificeren", zegt de zanger die samen met zijn broers Nathan en Jared en neef Matthew de band vormt. "We zijn niet alleen familie, maar we voelen ons ook sterk verbonden met Oklahoma."

Burgemeester Steenbergen met verlof gestuurd

De omstreden burgemeester van Steenbergen, Saskia Bolten, is voor onbepaalde tijd met verlof gegaan. Dat doet ze op verzoek van commissaris van de koning van Noord-Brabant Wim van de Donk, meldt de provincie maandag. Een waarnemer moet de ambtelijke en bestuurlijke cultuur iin de gemeente onderzoeken.

De gemeenteraad nam donderdagavond een motie van wantrouwen tegen Bolten (GroenLinks) aan. Die legde ze naast zich neer. Volgens Bolten werd er met haar gesold, maar ze wilde toch aanblijven omdat Steenbergen haar 'zo aan het hart gaat'. Nu is ze alsnog met verlof gegaan. Voormalig dijkgraaf Joseph Vos is aangesteld als waarnemend burgemeester.

Vos moet alle taken van Bolten overnemen. Ook moet hij op basis van zijn eigen ervaring een oordeel vormen over de ambtelijke en bestuurlijke cultuur in de gemeente. Indien nodig kan hij hiervoor ook extra onderzoek doen.

Uiteindelijk moet hij ervoor zorgen dat een burgemeester normaal in de gemeente kan functioneren. Verder moet hij samen met de gemeenteraad en Van de Donk nagaan of Bolten kan terugkeren als burgemeester.

Vos was eerder raadslid en wethouder in Roosendaal en burgemeester van Someren en Uden. Sinds 2004 was hij dijkgraaf van het Waterschap Brabantse Delta. In mei ging hij met pensioen.

Amsterdam is nog 4 miljoen kwijt

Van de 188 miljoen euro aan onterecht uitgekeerde woonkostenbijdrage, moet de gemeente Amsterdam nog 4 miljoen terugkrijgen. Dat liet wethouder Pieter Hilhorst maandag weten aan de gemeenteraad.

De gemeente maakte op 12 december een fout bij de uitbetaling van de bijdrage, waardoor mensen honderdmaal het bedrag kregen waar ze recht op hadden. Inmiddels is 184 miljoen euro teruggevorderd. Voor de overige 4 miljoen heeft de gemeente bij 861 Amsterdammers een vordering uitstaan.

Deze groep mensen wordt thuis bezocht door de gemeente; in totaal 441 huisbezoeken en 1842 telefoontjes zijn gepleegd door de gemeente.

Amsterdam moet nog 4 miljoen terugkrijgen
Amsterdam moet nog 4 miljoen terugkrijgen (Foto: ANP)

Van der Haar loopt gekneusde ribben op

Veldrijder Lars van der Haar heeft aan zijn valpartij gisteren tijdens de wereldbekerwedstrijd in Namen twee gekneusde ribben overgehouden. De Nederlander kwam ondanks de maleur toch nog als vijfde over de streep, waardoor hij de leiding in de wereldbeker behield.

De valpartij gebeurde in het begin van de wedstrijd op een van de gladde hellingen. Van der Haar vocht zich hierna nog knap naar voren. Vandaag liet hij via Twitter weten: "Vandaag nog het meest last van twee gekneusde ribben. Hopelijk herstelt het snel." Op Tweede Kerstdag staat in Zolder de volgende wedstrijd op het programma.

In Nederland gezochte crimineel gepakt in Berlijn

Een in Nederland gezochte crimineel is zondag in de vroege ochtend in Berlijn opgepakt. De 34-jarige man wordt ook in Polen gezocht, meldt de Duitse politie.

De politie was hem al een tijd op het spoor. Agenten herkenden hem zondag rond 03.45 uur op straat toen hij een woning wilde binnengaan. De crimineel bleek zich al langere tijd met een valse identiteit in Berlijn op te houden om strafvervolging te ontlopen.

De man wordt verdacht van een poging tot moord op twee mensen. Hij zou in Nederland met een auto op hen zijn ingereden, waardoor zij zwaargewond raakten. Verder wordt hij verdacht van deelname aan een criminele organisatie die handelde in wiet, cocaïne of amfetaminen.

De Duitse autoriteiten besluiten later of hij aan Nederland of aan Polen wordt overgeleverd.

Negen appartementen Deventer onbewoonbaar na brand

De bewoners van negen appartementen in Deventer kunnen de feestdagen niet thuis doorbrengen. Hun woningen zijn door de brand die vrijdag in de Overijsselse stad woedde onbewoonbaar geworden. "Ze kunnen de komende weken nog niet naar huis", zegt een woordvoerder van de gemeente.

De appartementen zitten in drie panden. Ook de winkels in die panden kunnen voorlopig niet open.

De gemeente hoopt een woning maandagavond al te kunnen vrijgeven, zodat de bewoners van dat pand dan al naar huis kunnen. De bewoners en ondernemers van twee andere panden konden zondag al terug. Zaterdag konden acht bewoners terug naar hun woningen aan de Kleine Overstraat, nadat die waren gestut. Drie andere panden zijn nog geblokkeerd omdat er een kraan voor staat die wordt ingezet bij opruimwerkzaamheden. Een shoarmazaak, een kapper en een kledingwinkel zijn hierdoor dicht. De kraan gaat naar verwachting dinsdagavond weg.

De brand brak vrijdagochtend vroeg uit in een woning boven een restaurant aan de Grote Overstraat. De brandweer kon niet voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen panden.

Stormloop op meldpunt vuurwerkoverlast

Mensen die klachten hebben over vuurwerkoverlast, zoals te vroeg afgestoken vuurwerk of hele harde knallen, weten het meldpunt vuurwerkoverlast.nl goed te vinden. Maandagmiddag rond vier uur waren er ruim 3700 meldingen gedaan. Vorig jaar, het eerste jaar dat het meldpunt bestond was dat de helft. Dat meldde Arno Bonte, GroenLinks-fractievoorzitter in Rotterdam en een van de initiatiefnemers van het meldpuntvuurwerkoverlast.

Het is het tweede jaar dat het meldpunt open is; het is ingesteld door 15 lokale GroenLinksfracties. De website 'opende' zondag om 12.00 uur. Tegen acht uur 's avonds stond de teller op 1053. Vorig jaar kwamen in een paar weken tijd ruim 82.000 meldingen binnen. Particulieren mogen vuurwerk alleen afsteken tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Wie betrapt wordt op het te vroeg afsteken kan een boete van 100 euro tegemoet zien.

Grolsch gaat waarschuwen voor alcohol

Grolsch gaat naar eigen zeggen met ingang van 1 januari als eerste Nederlandse bierbrouwer op al zijn bierverpakkingen drie doelgroepen waarschuwen voor het gebruik van alcohol. Dat maakte de brouwer maandag bekend.

De zogenoemde "educatieve logo's" zijn: geen alcohol onder minderjarigen, geen alcohol tijdens zwangerschap en geen alcohol in het verkeer. De logo's gaan vergezeld van een verwijzing naar de website www.talkingalcohol.com, waarop ook in het Nederlands informatie staat over de effecten van alcohol op het lichaam.

De logo's volgen uit afspraken die moederconcern SABMiller Europe heeft gemaakt met de EU-organisatie European Alcohol and Health Forum en komen ook te staan op verschillende andere biermerken van het concern.

Grolsch gaat waarschuwen voor alcohol
Grolsch gaat waarschuwen voor alcohol (Foto: ANP)

Ben Stiller lijkt het vreselijk vrijgezel te zijn

Ben Stiller moet er niet aan denken geen relatie te hebben. "Het lijkt me vreselijk om op mijn leeftijd vrijgezel te zijn", zegt de 48-jarige acteur, die sinds 2000 getrouwd is met actrice Christine Taylor, maandag in de Britse editie van Metro.

Het lijkt Stiller vooral afschuwelijk om via social media en datingsites een nieuwe liefde te vinden. "Je moet jezelf echt verkopen. Dat is wat mensen verwachten", legt de acteur uit. "Ik ben daar niet goed in. Ik heb geen idee hoe ik mezelf moet verkopen en dat wil ik ook niet."

Stiller en zijn vrouw hebben samen twee kinderen. De acteur vindt het erg belangrijk dat zijn kinderen, de 11-jarige Ella en de 8-jarige Quinlin, het fijn hebben tijdens de feestdagen. "Dat is voor mij het allerbelangrijkst."

Smeekens na buikgriep weer op het ijs

Jan Smeekens kent geen ideale aanloop richting het olympisch kwalificatietoernooi dat donderdag in Thialf begint. De schaatser is dit weekeinde geveld door een buikgriep en had flinke koorts. Smeekens stond maandag weer voor het eerst op het ijs en hoopt vrijdag fit aan de start te verschijnen op de 500 meter, zo zei hij maandag.

Een plaats bij de eerste drie is normaal gesproken voldoende om kwalificatie voor de Olympische Spelen af te dwingen. In de door de KNSB opgestelde prestatiematrix, die als doel heeft om de grootste Nederlandse medaillekanshebbers naar Sochi te sturen, wordt de 500 meter in vergelijking met 4 jaar geleden redelijk hoog gewaardeerd.

Smeekens na buikgriep weer op het ijs
Smeekens na buikgriep weer op het ijs (Foto: ANP)

Celstraf voor Veenendaalse pedofiel

Een 63-jarige man uit Veenendaal moet vier maanden de cel in voor het misbruiken van een 8-jarig buurmeisje en het bezit van kinderporno. De 63-jarige man kreeg zes maanden voorwaardelijke celstraf. Dat heeft de rechtbank in Utrecht maandag bepaald. Het OM had een halfjaar cel geëist.

De man mag niet meer in het deel van de straat komen waar het meisje woont. Hij moet haar familie bovendien een schadevergoeding van duizend euro betalen.

De man heeft zich sinds december vorig jaar vijf of zes keer aan het meisje vergrepen. Ook werd veel kinderporno op zijn computer gevonden.

De zaak zorgde voor veel ophef in de wijk in Veenendaal. In mei bepaalde de rechtbank dat de man in afwachting van zijn strafzaak niet in Veenendaal mocht komen, maar bij zijn zwager moest blijven. In oktober werd de voorwaarde gewijzigd dat hij wel naar zijn woning mocht, maar uit de buurt van het meisje moest blijven.

Italië belooft beterschap bij asielzoekerscentra

De Italiaanse premier Enrico Letta heeft maandag beloofd de omstandigheden in asielzoekerscentra te verbeteren. De belofte van Letta volgde op de onthulling van een schokkende video waarop te zien is hoe migranten zich moeten uitkleden om vervolgens met een desinfecterend middel te worden 'afgespoten'.

Op een persconferentie zei Letta dat de regering ook andere aspecten van de Italiaanse immigratiewetgeving onder de loep gaat nemen als de Italiaanse regering in januari de prioriteiten voor het nieuwe jaar gaat opstellen.

De belofte van de regering is niet nieuw. Al eerder is beterschap beloofd. Italië kreeg dertig miljoen euro van de Europese Unie om de problemen in de overvolle opvangcentra aan te pakken, nadat 360 asielzoekers voor de kust van het eiland Lampedusa waren verdronken.

'IKEA buit buitenlandse chauffeurs uit'

IKEA maakt bij het bevoorraden van zijn winkels in België en Nederland gebruik van onderbetaalde buitenlandse chauffeurs. Dat stellen FNV Bondgenoten en de Belgische vakbond BTV-ABVV maandag. IKEA zou voor binnenlandse transporten Slowaken en Bulgaren inzetten die worden betaald volgens de regels van hun eigen land.

"Deze chauffeurs verdienen een kwart van wat een chauffeur in lokale loondienst zou moeten verdienen", stellen de bonden. "Veel van de chauffeurs zijn weken of zelfs maanden onderweg. Zij leven als nomaden in en om hun vrachtauto's."

De vakbonden willen dat de Zweedse meubelgigant 'stopt met de verdringing van gezonde werkgelegenheid' en gaat zorgen voor een stabiel inkomen en normale werkomstandigheden. Volgens de bonden kijkt IKEA echter gewoon weg.

Het bedrijf was maandagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Vleesbedrijf fraudeerde bewust met biologische ham

Vleesbedrijf Encebe heeft vorig jaar bewust reguliere ham verkocht als biologisch vlees. Moederbedrijf Vion is er niet in geslaagd om bewijs te leveren van het tegendeel. Dat blijkt maandag uit een rapport van oud-minister Hans Alders, die werd aangesteld om de problemen bij de vleesverwerker te onderzoeken. De zaak werd aan de kaak gesteld door klokkenluiders.

Uit het rapport blijkt dat de fraude 'bewust en in opdracht of tenminste met medeweten van leidinggevende functionarissen' is uitgevoerd. Er zijn te veel verschillende handelingen verricht om te spreken van een menselijke fout. Zo moesten in het vrieshuis partijen vlees van andere codes worden voorzien. In de centrale administratie van Encebe moesten bovendien codes worden gewijzigd.

Alders stelt verder in zijn rapportage dat het aanbeveling zou verdienen als Vion nu schoon schip maakt. Daarvoor moet het bedrijf medewerkers aanmoedigen om onregelmatigheden te melden bij toezichthouder op de biologische sector Skal. Indien hun melding juist blijkt, moeten de medewerkers daarvoor 'ruimhartig' worden beloond, aldus Alders.

Ook moet Vion zich beraden op de wijze waarop dergelijke misstanden in de toekomst kunnen worden voorkomen. Alders benadrukt dat het onderzoek losstaat van een eerdere doorlichting bij Vion. Toen ging het om het opwaarderen van regulier vlees naar vlees met een ster van de Dierenbescherming.

Begin deze maand kwam aan het licht dat Encebe in de zomer van vorig jaar onterecht zo'n elfduizend kilo ham als biologisch heeft verkocht. Het vlees ging onder meer naar supermarkten. Verder onderzoek in de zaak laat Alders aan Skal en de afnemers van Vion over. Skal heeft het vleesbedrijf al onder verscherpt toezicht gesteld.

MS Mode tekent veiligheidsakkoord Bangladesh

MS Mode heeft het veiligheidsakkoord over de werkomstandigheden in Bangladesh alsnog ondertekend. Dat heeft het Nederlandse kledingwinkelbedrijf maandag laten weten.

Inmiddels hebben elf Nederlandse winkelketens hun krabbel gezet, waaronder C&A, V&D en WE. CoolCat tekende eerder deze maand. De Schone Kleren Campagne hoopt dat ook de Nederlandse bedrijven Mexx en Scapino iets van zich laten horen. Wibra onderzoekt de afspraken momenteel.

MS heeft sinds september met de initiatiefnemers onderhandeld over de inhoud van het akkoord. Toen in november duidelijkheid kwam over de financiële bijdrage en de controle op de naleving, kreeg het winkelbedrijf 'voldoende vertrouwen om zich aan te sluiten'.

Wereldwijd zijn 120 bedrijven aangesloten bij het akkoord over de werkomstandigheden in Bangladesh, zoals Benetton, H&M, Mango en Esprit. In het akkoord is dit voorjaar afgesproken dat er onafhankelijke controle komt op de veiligheid van de vele textielfabrieken in het land, en dat daar openbaar verslag van wordt gedaan. Deelnemende kledingbedrijven zeggen bovendien toe eventueel benodigde verbeteringen aan gebouwen te betalen.

[Upd] KNVB: twee wedstrijden schorsing voor Fräser

Assistent-trainer van ADO Den Haag, Henk Fräser, heeft voor zijn rode kaart van afgelopen zondag een schikkingsvoorstel van twee wedstrijden gekregen. Dat maakte de KNVB maandag bekend. Fräser werd in de uitwedstrijd tegen PSV na aanmerkingen op de leiding naar de tribune verwezen.

Fräser zou scheidsrechter Tom van Sichem herhaaldelijk beledigd hebben na de rode kaart van ADO-keeper Gino Coutinho. Die kreeg een schikkingsvoorstel van een wedstrijd. Coutinho haalde in de 31ste minuut de doorgebroken PSV'er Memphis Depay neer. De trainersstaf van ADO zag net voor die actie echter een overtreding van PSV'er Adam Maher die onbestraft bleef.

Update 16.19 uur

ADO Den Haag heeft via een woordvoerder van de club laten weten niet akkoord te gaan met de schikkingsvoorstellen.

Get Even is een nieuwe next-gen shooter

Game-ontwikkelaar The Farm 51, bekend van Painkiller: Hell & Damnation, heeft vandaag hun nieuwe next-gen shooter, Get Even, aangekondigd. Om een eerste indruk van de game te krijgen heeft de ontwikkelaar alvast een paar screenshots vrijgegeven.

Met Get Even wil The Farm 51: "De kunstmatige muur tussen singleplayer en multiplayer verwijderen." en voegde hier vervolgens aan toe dat online spelers altijd een singleplayer-sessie kunnen joinen. De singleplayer zal twee verschillende verhalen bevatten om het perspectief van twee soldaten te kunnen laten zien.

Get Even zal verschijnen op pc, Xbox One en PlayStation 4. Een releasedatum is helaas nog niet bekend.

Get Even

Get Even 2

Get Even 3

'Apple werkt aan grotere iPad'

Na de iPad Mini werkt Apple nu ook aan een grotere versie van de reguliere iPad. Volgens Digitimes krijgt de tablet een scherm van 12,9 inch, oftewel 32,8 centimeter. Dit formaat tablets is volgens de techwebsite interessant voor educatieve doeleinden en gaat wellicht ten koste van de vraag naar laptops.

Op dit moment beschikt Apple over tablets in twee formaten. De iPad Air heeft een scherm van 9,7 inch ofwel 24,6 centimeter. De iPad Mini beschikt over een scherm van 7,9 inch (twintig centimeter).

Behalve Apple zou ook Samsung werken aan grotere tablets. Het Koreaanse bedrijf zou in het eerste kwartaal van volgend jaar drie versies van de zogeheten Galaxy Note Pro op de markt willen brengen, waarbij de grootste versie een scherm heeft van 12,2 inch.

Apple wordt ook al enige tijd in verband gebracht met een grotere versie van de iPhone. Volgens bronnen van Digitimes moet deze telefoon in mei op de markt komen. Eerdere berichten gingen uit van eind volgend jaar, zoals dat in de afgelopen jaren ook bij de komst van de iPhone 4S, iPhone 5, 5S en 5C het geval was.

Slayer op Fortarock

De Amerikaanse metalband Slayer komt naar het eendaagse rockfestival Fortarock. De band beklimt op 31 mei het podium van het Goffertpark in Nijmegen, maakte concertorganisator Mojo maandag bekend.

Dimmu Borgir en Blood Ceremony zijn ook toegevoegd aan de line-up van de zesde editie van het festival. Eerder werd bekend dat onder meer Iron Maiden, Alter Bridge, Carcass en Behemoth het podium beklimmen. Kaarten voor Fortarock zijn reeds te koop.

Meer inschrijvers voor Nieuwsjaarsduik

Het aantal mensen dat van plan is op 1 januari het koude water te trotseren voor de Nieuwjaarsduik is gegroeid ten opzichte van de vorige editie. In totaal hebben 44.000 mensen zich ingeschreven voor een duik, vierduizend meer dan het aantal deelnemers van dit jaar. Dat laat een woordvoerder van de organisatie maandag weten.

De grootste Nieuwjaarsduik vindt net als ieder jaar plaats in Scheveningen. Daar springen jaarlijks tienduizend mensen het ijskoude water in. In totaal springen op 125 plaatsen mensen in het water, vorig jaar waren er nog ruim honderd locaties. Ook over de grens wordt gedoken. Zo zijn voorbereidingen getroffen in Gambia, Noorwegen en Abu Dhabi.

In 2011 kende het aantal deelnemers een dip, omdat velen vreesden voor ijskoud water. Ditmaal verwacht de organisatie een zeewatertemperatuur van rond de acht graden. De harde wind maakt dat de gevoelstemperatuur lager ligt dan de vijf graden die verwacht wordt.

Iniesta ondertekent nieuw contract

De verlenging van Andrés Iniesta bij FC Barcelona is definitief rond. De club maakte eerder al bekend de middenvelder tot 2018 te willen vastleggen, waarna maandag de handtekeningen werden gezet. Iniesta doorliep de jeugdopleiding van de Catalanen en maakt sinds het seizoen 2002-2003 deel uit van de eerste selectie.

Iniesta won 21 prijzen met de club. Hij leidde Barcelona onder meer naar drie Champions League-titels en zes Spaanse kampioenschappen. De 29-jarige spelmaker speelde tot dusver 480 wedstrijden in het shirt van Barcelona, waarin hij 48 keer scoorde. In 2012 werd hij door de UEFA uitgeroepen tot voetballer van het jaar in Europa.

[Upd] Slib zorgde voor hinder op A4

Weggebruikers moeten maandag op de A4 tussen Amsterdam en Delft rekening houden met vertraging wegens een lading rivierslib die op de weg is terechtgekomen. Het duurt nog uren voor de troep is opgeruimd, denken de ANWB en de Verkeersinformatiedienst. Er staat ongeveer tien kilometer file.

Voor de schoonmaakwerkzaamheden worden de rijstroken een voor een gesloten. Verkeer richting Delft kan beter omrijden via de A44, verkeer richting Rotterdam via de A9, de A2 en de A12.

Update 14.40 uur:
De weg is maandag aan het begin van de middag vrijgegeven. De weg moest korte tijd helemaal dicht, waardoor de file snel langer werd. Rond 13.00 uur was de weg schoon en alle rijstroken weer vrij.

'Nokia werkt aan buigbare smartwatch'

Nokia komt in de zomer met een buigbare smartwatch. Volgens techweblog NPU wordt het horloge ontwikkeld door een afdeling buiten de telefoontak van het bedrijf, waardoor het niet onder Microsoft valt. De buigzaamheid van het hightech horloge is gebaseerd op een technologie die het Finse bedrijf twee jaar geleden toonde voor tablets.

De buigbaarheid van het beeldscherm werd door Nokia de Kinetic-technologie genoemd. Hierbij kan er door een fotoalbum gebladerd worden door een scherm te buigen. Ook was het mogelijk om zo in te zoomen op een afbeelding.

Microsoft maakte in september bekend dat het de telefoontak van Nokia zou overnemen. Inmiddels hebben de Europese Unie en de investeerders van Microsoft en Nokia toestemming gegeven voor de overname. In januari wordt de telefoonfabrikant officieel ingelijfd.

Het Finse techbedrijf Nokia blijft gewoon bestaan. Het bedrijf richt zijn op het aanbieden van telecommunicatiediensten, de locatie- en kaartendienst Here en het afsluiten van licentieovereenkomsten voor patenten.

Push-off verrast Van Calker

Yannick Greiner is reserve in de viermansbob van Edwin van Calker bij de Olympische Spelen komend jaar in Sochi. Tijdens de push-off vandaag presteerde Greiner beter dan Jeroen Piek.

Van Calker was verrast met de uitslag. "Zeker vergeleken met het eerste testmoment toen Jeroen sneller was. Die zal verschrikkelijk balen. Sport is keihard. Yannick heeft het heel goed gedaan en daar ben ik heel blij mee."

Orie is boos op de KNSB

Een selectieprocedure in het schaatsen zonder openlijke kritiek kan natuurlijk niet. Ditmaal is het Jac Orie die boos is op de KNSB. De trainer van de Activia- en Brand Loyalty-ploeg heeft zijn vraagtekens geplaatst bij de prestatiematrix zoals gehanteerd gaat worden om de startbewijzen voor de Olympische Spelen in Sochi te verdelen. 

In die matrix staat aangegeven welke afstanden er prioriteit hebben. In de matrix zijn alle resultaten van het vorig seizoen en de wereldbekerwedstrijden van dit seizoen meegenomen. De afgelopen maanden heeft Orie diverse malen zijn beklag gedaan bij de KNSB: "Dan wordt er telkens gezegd dat de trainers allemaal geïnformeerd worden. Dat is ook zo, maar er wordt niets gedaan met dat wat wij zeggen. Er worden geen notulen gemaakt over de afspraken die wij gemaakt hebben tijdens het voortraject".

Orie heeft ook meerdere malen gezegd dat er notulen gemaakt moesten worden: "Vervolgens sta je een beetje voor het blok. Als je wegloopt en er een of twee meedoen, blijft de rest zitten. Dat maakt het een beetje moeilijk". Orie zal in de toekomst alleen nog vergaderingen bijwonen als er notulen gemaakt worden. 

Opstelten noemt zorgen NS niet terecht

De politie heeft niet minder aandacht voor het openbaar vervoer nu de spoorwegpolitie is opgegaan in de Nationale Politie. Ook het aantal politieposten op stations is niet verminderd. Dat zegt een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie (VVD) Ivo Opstelten in reactie op een brandbrief van de NS en de vakbonden.

De vervoerder en de spoorwegvakbonden schrijven in een brief aan de minister dat ze zich zorgen maken om de toename van het aantal meldingen van agressie en geweld op het spoor. De briefschrijvers zijn bang dat er door de komst van de Nationale Politie minder aandacht is voor het spoor en er bijvoorbeeld minder surveillances op grote stations zijn.

Volgens Opstelten is die vrees niet terecht. "De bewaking en beveiliging is niet verminderd door de komst van de Nationale Politie", zegt zijn woordvoerder maandag. "Integendeel. De politie is juist flexibeler en de spoorwegen kunnen beter dan vroeger rekenen op de hele politie en niet alleen op één onderdeel."

De minister erkent dat de agressie in het openbaar vervoer toeneemt, maar die toename heeft volgens hem niets te maken met de inzet van de politie. "Dat is een veel groter probleem."

De briefschrijvers, onder wie directievoorzitter van NS Reizigers Ingrid Thijssen, nodigen de minister ook uit voor een werkbezoek. "Begin volgend jaar zijn er verschillende werkbezoeken gepland, en daar zal dit ook onderdeel van zijn", zegt zijn woordvoerder daarover.

Opstelten (Foto: Novum)
Volgens Opstelten moet de NS niet zeuren (Foto: Novum)

Kim Feenstra wil over twee jaar gezin stichten

Kim Feenstra acht zich over twee jaar klaar om te beginnen aan kinderen. Het nu 28-jarige model volgt daarmee de wijze raad op van haar moeder. "Mijn moeder heeft altijd gezegd: als je 30 bent, ben je echt een vrouw."

"Dan heb je de grootste zoektocht naar je levenspad achter de rug en kun je daadwerkelijk gaan bouwen aan je toekomst", vervolgt ze maandag in De Telegraaf. "Ik geloof dat ze daar gelijk in heeft. Rond de 30 zou in mijn beleving een mooi moment zijn om aan kindertjes te beginnen."

Het model, dat heen en weer pendelt tussen Nederland en New York, trouwde in 2010 met dj Michael Mendoza. "Als het zover komt dat ik een gezin sticht met mijn man dan zou ik ons kind zoveel mogelijk meenemen op reis", zegt ze. "Maar ik denk dat ik uiteindelijk zou kiezen voor een school in Nederland."

Sneijder wil dat speculaties stoppen

Wesley Sneijder kan niet wachten op het einde van de winterse transfermarkt. De Galatasaray-middenvelder is alle geruchten nu al zat, terwijl januari nog niet eens is aangebroken.

De Nederlander wordt in verband gebracht met een transfer naar Manchester United. "Je weet het beter dan ik als ik al een aanbod had gekregen", zegt Sneijder tegen Beyaz TV. "Er zijn nog geen voorstellen gedaan."

"Elke transferperiode zijn er geruchten over mijn toekomst. Ik kijk uit naar het einde van de transfermarkt zodat mensen stoppen met over mij speculeren. Ik ben erg gelukkig bij dit team en bij deze fans en ik heb geen reden om te vertrekken."

Sneijder verliet Internazionale een jaar geleden voor de Turkse club. Met Galatasaray staat hij in februari in de achtste finale van de Champions League tegenover Chelsea. "Dat worden twee goede wedstrijden."

"We hebben verdiend om te staan waar we nu staan in Europa. Het succes is erg belangrijk voor de club, de supporters en het team. Nu willen we verder. We moeten geloven dat we de kwartfinale kunnen halen. Als we gefocust zijn, hebben we een kans", aldus Sneijder.

Froome langer bij Sky

Team Sky heeft de contracten van Tourwinnaar Chris Froome en negen andere renners verlengd. Dat maakte de Britse ploeg maandag bekend.

De verbintenis van de Britse renner liep nog een jaar door. De ploeg meldde niets over de tijdsduur van de nieuwe contracten met onder anderen ook Peter Kennaugh, David López en Ian Stannard. Eerder werden de Australiër Richie Porte en Welshman Geraint Thomas al langer vastgelegd.

"Het is een geweldig jaar voor me geweest en ik ben blij dat ik dat kan afsluiten met contractverlenging. Ik ben vanaf het begin bij dit team. Het is de beste plaats voor mij om mijn successen voort te zetten", liet Froome optekenen op de website van zijn ploeg.

Froome langer bij Sky
Froome langer bij Sky (Foto: ANP)

Vingerbewegingen voor besturing televisies

Consumenten kunnen volgend jaar de nieuwste televisies van Samsung bedienen met vingerbewegingen. De sensoren van de televisies zijn daar volgens Samsung eindelijk nauwkeurig genoeg voor. De Koreaanse fabrikant vindt deze vingerbesturing zelf een 'significante verbetering' ten opzichte van de huidige besturing met handgebaren.

Met vingerbewegingen kunnen kijkers zappen, de tv harder of zachter zetten of naar informatie te zoeken. De oudere sensoren in Samsungs televisies herkenden alleen bewegingen met de hele hand, het zogenoemde telefisten. Dit beperkte de mogelijkheden tot zappen en het selecteren van applicaties.

Hoe de nieuwe vingerbewegingen precies werken, maakt Samsung volgende maand bekend. Het bedrijf legde maandag wel uit dat consumenten 'met een draaiende vingerbeweging tegen de klok in' een video op pauze kunnen zetten of terug kunnen bladeren naar het vorige scherm.

Daarnaast is Samsung van plan de software voor de stembesturing te verbeteren. Waar voorheen met twee stemcommando's gezapt werd naar een andere zender, kan dat bij de nieuwe televisies door alleen het kanaalnummer te noemen.

De stemcommando's zijn momenteel beschikbaar in elf landen in de talen Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans en Nederlands. Volgend jaar wordt de beschikbaarheid van de stembediening uitgebreid naar twaalf nieuwe landen, waarmee het totaal op 23 komt.

Meer moorden gepleegd in 2013

Het aantal moorden in Nederland is dit jaar gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Een week voor het einde van het jaar staat de teller op 150, blijkt maandag uit de jaarlijkse moordlijst van Elsevier. Vorig jaar werden 142 moorden gepleegd, het laagste aantal sinds het weekblad de lijst opstelt.

Amsterdam en Rotterdam voeren de lijst ook dit jaar weer aan. In Amsterdam vielen tot nu toe 21 slachtoffers en in de Maasstad twintig. Vorig jaar werden in beide steden samen veertien mensen om het leven gebracht. In Den Haag vielen drie slachtoffers, tegenover twaalf een jaar eerder. De Utrechtse teller staat op een slachtoffer, twee minder dan in 2012.

Het weekblad noemt het aantal liquidaties opvallend. Het zijn er zeker dertien. De meeste slachtoffers zijn van Marokkaanse, Turkse of Antilliaanse komaf en het motief lag meestal in het drugsmilieu.

Achttien slachtoffers vielen bij meervoudige moorden, van wie zeven bij familiemoorden. Onder hen ook de broertjes Julian en Ruben uit Zeist, die in mei door hun vader om het leven werden gebracht.

Het aantal moorden schommelt de laatste jaren rond de 150. In de periode tussen 1992 en 2001 werden gemiddeld 253 moorden per jaar gepleegd. Recordjaar was 1995 met 281 slachtoffers.

Rodekool met plexiglas teruggeroepen

Leverancier van diepvriesgroenten Ardo roept een partij diepvriesrodekool terug omdat er stukjes plexiglas in zitten. Het gaat om rodekool met appeltjes in groothandelsverpakkingen van 750 gram en van tweeënhalve kilo, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maandag.

De verpakkingen waar stukjes plexiglas in kunnen zitten zijn verkocht tussen 18 oktober en 18 december en zijn houdbaar tot oktober of november 2015. Klanten die zo'n verpakking hebben gekocht, wordt aangeraden het product ongeopend terug te brengen naar de groothandel.

Miljard pinbetalingen in supers

In supermarkten is voor het eerst een miljard keer gepind in één jaar. De grens werd maandag doorbroken door een klant van een DEEN-supermarkt in Amsterdam. Dat heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bekendgemaakt.

Afgelopen weekend zijn er ruim zes miljoen pintransacties geregistreerd. Dat is ruim dertig procent meer dan tijdens een normaal weekend. Vorig jaar werd in totaal 993 miljoen keer gepind in supermarkten. In 2005 was dat de helft. Voor volgend jaar verwacht het CBL een groei van tien procent van het aantal betalingen.

De supermarktbranche voerde de afgelopen tijd actie om klanten te verleiden minder met contant geld te betalen. "Dat is veel makkelijker en sneller aan de kassa", legt Jules van Well van het CBL uit. "Bovendien is pinnen veiliger dan contant geld, zowel voor de klant als voor de winkelier."

Drie kwart van de transacties in de supermarkt wordt inmiddels met de pinpas betaald. In 2009 was dat twee op de vijf betalingen. "Honderd procent zal het zeker niet worden. Maar wel zoveel mogelijk."

Agent vrijgesproken van doodslag Rishi

De agent die in november vorig jaar de 17-jarige Rishi Chandrikasing neerschoot op station Hollands Spoor is vrijgesproken van moord en doodslag. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald, meldt Omroep West. Het OM eiste ontslag van rechtsvervolging, omdat de agent terecht aanhoudingsvuur gebruikte nadat Rishi zich onttrok van zijn aanhouding.

De agent zegt te hebben gericht op het been van de jongen. Volgens de officier van justitie kan de agent strafrechtelijk niets kan worden verweten. Het OM stelde het 'zeer te betreuren' dat Rishi om het leven kwam bij het incident.

De nabestaanden van Rishi vreesden een lichte straf en eisten begin van de maand verzwaring van de aanklacht tegen de agent. Het OM voegde daarop moord toe aan de tenlastelegging, zodat de rechter daar ook naar zou moeten kijken. Justitie eiste vrijspraak van moord omdat voorbedachte rade in de zaak niet is bewezen.

De politie kreeg in de ochtend van 24 november 2012 een melding dat een man met een vuurwapen zou dreigen op het station Hollands Spoor. Drie agenten benaderden Rishi met getrokken pistolen en sommeerden hem te blijven staan. Hij rende echter weg en werd na een korte achtervolging neergeschoten.

Uit onderzoek van het OM bleek dat de politie kort na het incident de jongen onterecht had doodverklaard. Ambulancepersoneel constateerde negen minuten na het schot, dat de jongen nog in leven was. Het OM besloot de agent die Rishi te vroeg doodverklaarde niet strafrechtelijk te vervolgen, omdat geen sprake was van opzet.

Dodental in Aleppo gestegen naar 65

Het dodental van de luchtaanvallen van zondag op de noordelijke Syrische stad Aleppo is opgelopen tot 65. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maandag gezegd. De meeste slachtoffers waren burgers.

Zondag werd een gebied rond een markt in Aleppo gebombardeerd. Volgens activisten werden de bombardementen uitgevoerd door helikopters, die vaten gevuld met explosieven en olie lieten vallen, rudimentaire bommen die niet erg nauwkeurig zijn en een zeer verwoestende uitwerking hebben. Het was een van de zwaarste bombardementen van het inmiddels negen dagen durende offensief tegen de rebellen in Aleppo.

Het Aleppo Media Center kwam maandag met een hoger dodental en zei dat 83 mensen zijn omgekomen.

Vitesse-target Dost: "Emotioneel doelpunt"

Bas Dost had een heerlijk gevoel na zijn belangrijke doelpunt tijdens de wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach. De spits van VfL Wolfsburg maakte de 2-2 en redde een punt.

"Het was een lastige tijd voor mij om zo lang geblesseerd te zijn", zegt de oud-speler van sc Heerenveen. "Mijn doelpunt was een hele belangrijke en emotionele treffer voor het team. En nu wil ik verder komen en nog beter worden."

Dost kampte lange tijd met een enkelblessure. Hij hoopt de komende tijd trainer Dieter Hecking zo van zijn kunnen te overtuigen, dat hij weer de eerste spits wordt bij Wolfsburg. "Ik wil geen invaller meer zijn", aldus Dost tegen het ANP.

"Ik ben natuurlijk blij dat ik gescoord heb, maar ook geïrriteerd over het feit dat ik vandaag maar weer twaalf minuten heb gespeeld. Als je met 2-1 achter staat, moet je mij in mijn ogen direct brengen", vult de spits aan in het Algemeen Dagblad, dat maandag meldt dat Vitesse in hem geïnteresseerd is.

De Arnhemmers zouden al geïnformeerd hebben bij Wolfsburg. Of het ook daadwerkelijk tot een transfer komt is nog lang onzeker. De financiën zullen een rol spelen, als Wolfsburg al bereid is om afstand te doen van Dost.

[NFL] Recordaantal touchdownpasses voor Manning

American-footballspeler Peyton Manning heeft zondag het record van het aantal touchdownpasses in één seizoen van de NFL heroverd. Met vier touchdowns bracht de 37-jarige quarterback van de Denver Broncos zijn seizoenstotaal op 51 in vijftien wedstrijden. Van 2004 tot 2007 was Manning ook al de recordhouder.

Manning gooide in 2004 49 passes die eindigden in een touchdown. Tom Brady nam in 2007 als speler van de New England Patriots het record over. Hij stond aan de basis van vijftig touchdowns.

Manning werd twee jaar geleden geopereerd aan zijn nek, waarbij zijn triceps verzwakt raakte. Vorig seizoen won hij de prijs voor Comeback Player of the Year na zijn herstel.

[NFL] Eagles houden Bears van divisietitel af

De Philadelphia Eagles hebben vannacht de Chicago Bears van de NFC North titel afgehouden. In Philadelphia wonnen de Eagles met duidelijke cijfers: 54 - 11. De Eagles zullen volgende week in een rechtstreeks duel  met de Dallas Cowboys gaan strijden om de NFC East titel.

De thuisploeg ging flitsend van start. Na een touchdown van Riley Cooper werd bij de punt-return de bal heroverd door de Eagles door een fumble te forceren en de bal op te pikken. Van het herwonnen balbezit maakten de Eagles het beste en scoorden opnieuw een touchdown, ditmaal via LeSean McCoy. Brent Celek maakte er vervolgens nog 21 - 0 van.

Het tweede kwart ging wat meer gelijk op. Beide teams scoorden een field goal. De Eagles gingen zo met een voorsprong van 21 punten de rust in.

Het derde kwart opende scorenderwijs na vijf minuten met een safety van Cedric Thornton. Dit verhoogde de voorsprong van de Eagles naar 23 - 3. McCoy scoorde vervolgens zijn tweede touchdown van de avond. De Bears bleven nog eeen beetje in het spoor door een late touchdown van Brandon Marshall en de two-point conversion die daarop volgde.

Het laatste kwart was echter identiek aan het eerste kwart. De ploeg uit Philadelphia scoorde er lustig op los en de Bears waren defensief dramatisch. In een tijdsbestek van negen minuten scoorden de Eagles opnieuw drie touchdowns. Chris Polk, Brandon Boykin en Bryce Brown waren de scorende mannen. Boykin converteerde een interception in een touchdown.

Zo hadden de Eagles een goede generale voor hun beslissende wedstrijd en moeten de Bears nog eens goed achter hun oren krabben voor ze volgende week het veld op gaan tegen de Green Bay Packers.

Overige uitslagen:

Thuis Uit Score
St. Louis Rams Tampa Bay Buccaneers 23 - 13
Buffalo Bills Miami Dolphins 19 - 0
Cincinnati Bengals Minnesota Vikings 42 - 14
Houston Texans Denver Broncos 13 - 37
Jacksonville Jaguars Tennessee Titans 16 - 20
Kansas City Chiefs Indianapolis Colts 7 - 23
New York Jets Cleveland Browns 24 - 13
Carolina Panthers New Orleans Saints 17 - 13
Washington Redskins Dallas Cowboys 23 - 24
Detroit Lions New York Giants 20 - 23 (na overtime)
Seattle Seahawks Arizona Cardinals 10 - 17
Baltimore Ravens New England Patriots 7 - 41
Green Bay Packers Pitssburgh Steelers 31 - 38
San Diego Chargers Oakland Raiders 26 - 13
San Francisco 49ers Atlanta Falcons (wordt vannacht gespeeld)

Van Hanegem snapt Koeman niet: "Geweldige functie"

Willem van Hanegem begrijpt niet dat Feyenoord-trainer Ronald Koeman heeft bedankt voor een rol als assistent-trainer van Guus Hiddink bij het Nederlands elftal.

Dat zegt de oud-international in het Algemeen Dagblad. Van Hanegem denkt dat Koeman zich beledigd voelde omdat hij zelf hoopte op het bondscoachschap. "Hij zal er zijn redenen voor hebben om het niet te doen, maar ik snap het niet", zegt Van Hanegem.

"Zo'n functie is toch geweldig? Wat geeft het nou om even een andere functie dan hoofdtrainer te hebben? Je werkt met de beste voetballers van Nederland, dat is één groot feest om te doen", vindt de voormalig assistent-trainer van Dick Advocaat bij Oranje. Tijdens het EK 2004 was Van Hanegem de rechterhand.

Zelf zou hij het meteen hebben gedaan. "Geen probleem. Het is de liefde voor het voetbal die je moet drijven, reputaties ben ik nooit zo van onder de indruk. Ook niet van die van mezelf. Bij mij telt dat niet. ls je jezelf te serieus neemt, zeg ik het algemene dus los van Koeman, maak je jezelf en je omgeving niet gemakkelijk." De KNVB hoopte dat Koeman twee jaar als assistent van Hiddink wilde werken, om vervolgens zelf het stokje over te nemen bij het Nederlands elftal.

Tour hoofddoel voor Betancur

De Colombiaanse wielrenner Carlos Betancur aast op een hoofdrol in de Ronde van Frankrijk van komend jaar. Dit jaar won de 24-jarige renner van het Franse AG2R het jongerenklassement in de Ronde van Italië. "Maar de Tour is de wedstrijd waar je als wielrenner afstudeert", sprak hij maandag vol ambitie.

Betancur was de afgelopen dagen met zijn ploeg op trainingskamp in Spanje en keek tevreden terug op 2013 waarin hij definitief doorbrak met de vijfde plaats in het eindklassement van de Giro en ereplaatsen in de Waalse Pijl (3e) en Luik-Bastenaken-Luik (4e). "Ik hou van de Ardenner klassiekers en de Amstel Gold Race. De ploeg wil dat ik daar goed ben. Ik zal sowieso nog meer in Europa verblijven. Vooral om me voor te bereiden op de Tour."

Gescheurd trommelvlies voor Xabi Alonso

Real Madrid-speler Xabi Alonso heeft een gescheurd trommelvlies overgehouden aan de wedstrijd tegen Valencia. Hoe lang het herstel gaat duren is nog niet bekend. De volgende wedstrijd van Real Madrid vindt na de winterstop plaats op 6 januari tegen Celta de Vigo. Afgelopen zondag wonnen de Koninklijke met 3-2 in Valencia.

Real staat momenteel op een derde plaats in de Primera Division. Barcelona en Atletico Madrid gaan samen aan de leiding met 46 punten. Real Madrid volgt met vijf punten achterstand. De voorsprong op nummer vier Real Sociedad bedraagt acht punten.

Mourinho: "Nog twaalf jaar hier werken"

José Mourinho keerde afgelopen zomer terug bij zijn liefde Chelsea. De Portugees hoopt nog twaalf jaar bij de Londense club te werken. Mourinho heeft het al allemaal uitgedacht.

"Ik wil het liefst hier 12 jaar blijven. Komende maand word ik 51. Na die 12 seizoenen bij Chelsea zie ik het wel zitten om met een nationale ploeg naar het WK te gaan. Ik zou dat het liefst willen met Portugal of anders met Engeland", zegt de oefenmeester, die met Chelsea twee keer kampioen werd in zijn eerste periode.

Afgelopen zomer verliet hij Real Madrid voor de Londense club. "Ik was trainer van Real Madrid. Ik vertrok omdat ik dat wilde, niet omdat ik weg moest. Ik had aanbiedingen van andere clubs uit andere landen waar hij het makkelijker zou zijn om aan de slag te gaan en een makkelijke baan te krijgen. Bij Real Madrid had ik bovendien een goed contract, een contract voor drie seizoenen."

"Ik ben niet naar Chelsea gekomen omdat dit een makkelijke baan was, of omdat ik reeds een team heb dat zich in de titelstrijd kan mengen. En dit is ook niet het contract van mijn leven. Dit is het slechtste contract wat ik de laatste zes jaar heb gehad. Maar dat maakt mij niet uit. Ik ben hier omdat ik houd van deze club en ik houd van dit project. Dit is een ander project."

Maandagavond speelt Mourinho met Chelsea tegen Arsenal in de strijd om de koppositie in de Premier League. De aftrap is om 21.00 uur Nederlandse tijd.

Rob Wijnberg is Journalist van het Jaar

Rob Wijnberg, hoofdredacteur van De Correspondent, is uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2013. Volgens vakblad Villamedia is het hem als eerste ter wereld gelukt een succesvol online journalistiek platform op te zetten waarvoor mensen betalen. "De journalist die dit bedacht en uitgevoerd heeft, verdient een prijs", zo liet Villamedia maandag weten.

"Hij laat zien dat met onafhankelijke journalistiek online geld is te verdienen." Inmiddels telt De Correspondent 25.000 lezers die 60 euro per jaar betalen. "Het is een duidelijk en journalistiek onafhankelijk format, alleen online te volgen, advertentievrij met een betaalde redactie en vanaf de eerste dag met voldoende lezers", vervolgt de jury.

Vorig jaar ging Hans Jaap Melissen er met de eer vandoor. In de jaren daarvoor wonnen onder anderen Brenno de Winter (2011), Antoinette Hertsenberg (2009) en Joris Luyendijk (2006) de vakprijs al eens.

Rob Wijnberg is Journalist van het Jaar
Rob Wijnberg is Journalist van het Jaar (Foto: ANP)

Cruijff: "Technische hart gaat alle jonge spelers inschalen"

De taak van zaakwaarnemers van spelers van Ajax gaat veranderen. Dat stelt Johan Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "De club gaat ook in dit opzicht rugdekking aan de speler geven", zegt Cruijff.

"De komende tijd zal het technische hart alle jonge spelers gaan inschalen. Iedereen krijgt een soort ranking, waar een vaste financiële vergoeding tegenover staat. Zodra ze een hogere status afdwingen, zoals Veltman, Klaassen en Denswil hebben gedaan, dan volgt automatisch een financiële bijstelling."

"Uitgangspunt is een talent de best denkbare opleiding op voetbalgebied te geven", vervolgt Cruijjf. "Normaal gesproken moet je voor een opleiding betalen, in dit geval niet. Intussen krijg je van de club een optimale technische, tactische, mentale en medische begeleiding en wordt er extra op voeding gelet."

"Ik wil er vooral mee zeggen, dat er op jonge leeftijd sprake is van een fantastische opleiding die hopelijk een mooie carrière op gaat leveren. Pas tijdens het laatste traject van de opleiding komt het geld aan de orde. De verdiensten en de zaakwaarnemer. Ook de laatste moet iemand zijn die het talent verder wilt helpen en meedenkt hoe de laatste stap van de opleiding het beste kan worden gezet."

In dit proces moet de zaakwaarnemer volgens Cruijff niet gaan dwarsliggen. "Doet hij dat wel, dan kan de speler op zoek naar een andere club en komt die manager er bij Ajax niet meer in", is Cruijff stellig. "Komt een ander talent met diezelfde zaakwaarnemer aanzetten, dan heeft hij pech, want de club gaan niet in zee met mensen die uiteindelijk het opleidingsproces verstoren. Zo wordt de filosofie aangescherpt."

Spelers die hun opleiding bij Ajax volbrengen dienen volgens Cruijff tot hun 22e of 23e bij de club te blijven. "Dan krijgt hij van Ajax ook alle medewerking om door de voordeur te vertrekken. Als een zaakwaarnemer namens de speler van dit traject af wil stappen, dan geeft hij aan geen vertrouwen te hebben in de mensen die de voetballer opleiden. Als je dat vertrouwen niet hebt, dan hoef je ook niet te komen."

Britse jihadisten raken paspoort kwijt

De Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May heeft dit jaar van twintig mensen het Britse paspoort afgenomen. Dat heeft de Britse krant The Independent maandag gemeld. In de tweeënhalf jaar daarvoor werden slechts zeventien paspoorten afgenomen. May wil voorkomen dat Britse jihadisten uit Syrië  terugkeren naar Groot-Brittannië, maar critici vrezen dat mensen wier paspoort is afgepakt het risico lopen gemarteld te worden of anderzins slecht worden behandeld.

Volgens een bron bij het Britse ministerie van buitenlandse zaken is het een publiek geheim dat steeds vaker Britse Syrië-strijders hun Britse paspoort kwijtraken. "Dit gebeurt. Er zijn tussen de veertig en 240 Britten in Syrië en we zijn vermoedelijk niet zo snel met het afnemen van hun staatsburgerschap als zou moeten."

May heeft het recht om Britten hun paspoort af te nemen, maar alleen als diegene ook nog een ander paspoort heeft. Mensen die stateloos zouden worden kan het Britse staatsburgerschap niet worden afgenomen. Een rechter komt er niet aan te pas, het is aan de minister om te bepalen of iemand 'bijdraagt aan het algemeen welzijn'. "Staatsburgerschap is een privilege, geen recht", aldus het ministerie.

Het ministerie van binnenlandse zaken weigerde te zeggen waarom het aantal mensen van wie het paspoort is afgenomen is gestegen. In bijna alle gevallen werd het paspoort ingetrokken toen de betreffende persoon in het buitenland verbleef. Daardoor kwamen ze vast te zitten.

Benjamin Ward van Human Rights Watch maakt zich zorgen over het afnemen van het staatsburgerschap. "Het is uiteraard van groot belang dat de regering bij deze kwesties de mensenrechten nauwlettend in de gaten houdt."

Nu ook 130 op A16 en A73

De maximumsnelheid op de snelwegen A16 en A73 is vanaf dinsdag 130 kilometer per uur. Dat heeft Rijkswaterstaat maandag gemeld. Op de A16 mag tussen de Moerdijkbrug en de Belgische grens harder worden gereden. Op de A73 wordt de maximumsnelheid aangepast tussen Venray en Overloon. Op beide trajecten geldt nu nog een limiet van 120 kilometer per uur.

Met de aanpassing op de A73 mag tussen Nijmegen en Venlo vanaf dinsdag in zijn geheel 130 kilometer per uur worden gereden. De verhoging van de snelheid op de trajecten is onderdeel van de landelijke snelheidsverhoging die sinds september vorig jaar wordt doorgevoerd.

Nog niet op alle snelwegen mag 130 kilometer per uur worden gereden. Op sommige plekken zijn bijvoorbeeld de bochten te scherp of de afritten te kort. Op een aantal trajecten wordt de snelheid pas verhoogd wanneer er veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

Raket uit Gaza treft Israël

Een raket, afgevuurd vanaf de Gazastrook, is maandagochtend neergekomen in een open gebied in een dorp in het zuiden van Israël, melden bronnen bij het Israëlische leger. Volgens een legerwoordvoerster is de raketaanval het werk van Palestijnse militanten. De verantwoordelijkheid voor de aanval is nog niet opgeëist.

De aanval komt een dag na een bomaanslag vermoedelijk gepleegd door Palestijnse militanten op een bus bij Tel Aviv. Volgens een politiewoordvoerder werd het explosief op tijd ontdekt, waardoor de chauffeur van de bus iedereen op tijd kon laten uitstappen en niemand gewond raakte. Deze aanslag was de ernstigste in Israël sinds ruim een jaar.

Megavergoeding voor Swatch

De Amerikaanse juweliersketen Tiffany & Co moet een schadevergoeding van 402 miljoen Zwitserse frank (bijna 328 miljoen euro) betalen aan de Zwitserse horlogemaker Swatch. Dat heeft het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) geoordeeld in een zaak over een contractbreuk bij een samenwerkingsverband tussen beide partijen.

Het bedrag dat Tiffany moet neertellen is meer dan het bedrijf afgelopen jaar aan winst heeft binnengehaald.

Tiffany en Swatch gingen in 2007 een samenwerking aan om de productie en verkoop van horloges van Tiffany te stimuleren, maar hiervan kwam uiteindelijk niets terecht. In 2011 beschuldigde Swatch Tiffany ervan de ontwikkeling van het bedrijf te blokkeren. Tiffany diende vervolgens een tegenclaim in voor het niet nakomen van een aantal afspraken. Die tegenclaim is door het NAI afgewezen.

Nu alle leden Pussy Riot vrij

Ook Nadezjda Tolokonnikova, lid van de Russische punkband Pussy Riot, is vrijgelaten uit de gevangenis. Eerder kwam Maria Alechina al vrij, ze hebben gratie gekregen. Alechina en Tolokonnikova werden in maart 2012 veroordeeld tot twee jaar celstraf, voor een protestactie tegen de Russische president Vladimir Poetin in een kathedraal in Moskou.

Alechina werd maandagochtend vrijgelaten uit een strafkamp buiten de de stad Nizjny Novgorod, aldus haar advocaat Irina Chroenova. Alechina zal haar haar leven gaan wijden aan de verdediging van mensenrechten, zei ze in een telefoongesprek met de Russische tv-zender Dozhd. Na haar vrijlating was ze naar eigen zeggen 'te geschokt' om te bevatten wat er was gebeurd. Ze is van plan om snel naar Moskou te gaan om daar in gesprek te gaan met mensenrechtenactivisten.

Het Russische parlement nam vorige week een amnestiewet aan die van toepassing is op duizenden Russen, voornamelijk minderjarigen, invaliden, veteranen, zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen. Alechina en Tolokonnikova kregen gratie omdat ze beiden kinderen hebben. De amnestie wordt door critici gezien als een poging van het Kremlin om, met het oog op de Olympische Winterspelen in Sotsji in februari, kritiek op de Russische mensenrechtensituatie te smoren.

Eerder werd ook voormalig olietycoon Michail Chodorkovski vrijgelaten. Hij zat tien jaar vast. Chodorkovski vloog na zijn vrijlating naar Duitsland en zei dat hij niet weer de politiek in zal gaan. Wel bezwoor hij te zullen vechten voor de vrijlating van politieke gevangen in Rusland.

Beatle sloeg koninklijke onderscheiding af

George Harrison heeft in 2000 een koninklijke onderscheiding afgeslagen. De inmiddels overleden ex-Beatle zou beledigd zijn geweest door het aanbod voor een onderscheiding in de Orde van het Britse Rijk omdat Paul McCartney drie jaar daarvoor al tot ridder was geslagen, een veel grotere eer.

De motivatie om Harrison te eren was dat hij deel uitmaakte van de Beatles, niet zijn creatieve bijdrage. "Hij was lid van een band die volgens veel mensen het beste is wat Groot-Brittannië ooit heeft voortgebracht, mogelijk het beste ter wereld: de Beatles", staat in opgedoken overheidsdocumenten in handen van Britse krant The Daily Mail.

Harrison stond in zijn periode bij de band in de schaduw van McCartney en John Lennon, maar was wel verantwoordelijk voor Beatles-klassiekers als Here Comes the Sun en Something. Hij overleed in 2001 aan de gevolgen van kanker.

Van Gaal over Tottenham: "De kans is groot"

Louis van Gaal gaat naar alle waarschijnlijkheid na het WK aan de slag als manager van Tottenham Hotspur. Hij moet in Londen de ontslagen Andre Villas-Boas opvolgen.

Tottenham Hotspur wil Van Gaal per direct aanstellen, maar een duobaan tot aan het WK in Brazilië ziet de bondscoach van het Nederlands elftal niet zitten. "Iedereen die mij kent weet, dat ik dat niet doe", zegt Van Gaal in gesprek met de NOS.

Volgens De Telegraaf bracht voorzitter Daniel Levy al een bezoek aan Van Gaal. De voorzitter wil graag met Tottenham de Premier League winnen en de Champions League in. Van Gaal wordt door hem gezien als ideale kandidaat.

Over contacten met Tottenham Hotspur laat de kandidaat zich niet uit. "Ik heb gezegd dat ik in de Premier League wil gaan werken, dus de kans is groot. Er is een tijd dat het bekend wordt en er is een tijd dat dat moeten worden voorbereid. Dan is er geen plaats voor de media", aldus Van Gaal.

In eerste instantie was Frank de Boer de grootste kandidaat om Villas-Boas op te volgen. De succesvolle trainer van Ajax gaf al snel aan gevleid te zijn door de interesse, maar niet in te gaan op de belangstelling. Ook Guus Hiddink was in beeld, maar hij heeft al een akkoord met de KNVB om Louis van Gaal op te volgen als bondscoach.

Eerder dit jaar gaf Van Gaal al aan na het WK in Brazilië te stoppen met het bondscoachschap omdat hij dagelijks op het veld wil staan. Hij wil graag aan de slag in de Premier League en krijgt die kans nu bij Tottenham Hotpsur. Van Gaal was eerder hoofdtrainer bij Ajax, Barcelona, AZ en FC Barcelona.

Bewoners voelen niets voor straatnaam Paul Walker

De fans van Paul Walker die een straat naar de verongelukte acteur willen laten vernoemen vangen waarschijnlijk bot. De bewoners van Hercules Street, waar Walker vorige maand op 40-jarige leeftijd omkwam, voelen niets voor een naamswijziging.

Fans van Paul Walker willen de plek des onheils in de buurt van Los Angeles laten omdopen tot Walker Rodas Memorial Parkway. Volgens entertainmentwebsite TMZ zijn al ruim tweeduizend handtekeningen opgehaald.

Een straatnaamwijziging is alleen mogelijk als bewoners het voorstel steunen, legt een lokale politicus uit aan TMZ. De bewoners van Hercules Street willen echter helemaal geen nieuw adres. Voornaamste tegenargument zou zijn dat Walker niet actief was in de lokale gemeenschap.

Walker en zijn zakelijk adviseur Roger Rodas kwamen op 30 november om bij een auto-ongeluk. De Porsche waarin het duo zat knalde tegen een lantaarnpaal en boom en vloog daarop in brand.

Aantal biologische bedrijven blijft op peil

In tegenstelling tot reguliere landbouwbedrijven is het aantal biologische boerenbedrijven het afgelopen jaar wel stabiel gebleven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Per 1 april waren er in Nederland 1440 biologische landbouwbedrijven. Dat is vrijwel evenveel als in dezelfde maand een jaar eerder. Het totale aantal landbouwbedrijven bedroeg dit voorjaar 67.481. Dat is bijna twee procent minder dan in 2012.

Vooral het aantal biologisch gehouden geiten is met zeventien procent sterk gegroeid. Bij de varkens en runderen bedroeg de toename vijf procent. Het aantal biologische schapen daalde echter met een procent.

Het afgelopen jaar werd daarnaast flink meer grond aan biologische akkerbouw gewijd. Vooral meer biologische akkerbouwgroenten gingen de grond in. Ook het areaal voor biologische tuinbouw nam toen, en ook hierbij ging dat voornamelijk naar het verbouwen van groente.

Verbeek scheert zich niet tot hij wint

Gertjan Verbeek zit met zijn handen in zijn haar. De trainer krijgt 1. FC Nürnberg maar niet aan het winnen. Sinds zijn komst bij de Bundesliga-club wist Verbeek nog geen een keer de drie punten te pakken.

De complimenten ontvangt zijn ploeg wel, ook weer na het 0-0-gelijkspel tegen Schalke 04. Maar daar koop je niets voor, beseft de oud-trainer van AZ. "Ik heb ook een keer als speler een seizoen meegemaakt dat we steeds alle complimenten kregen, maar we aan het einde van de rit wel zijn gedegradeerd", daarmee doelend op het seizoen waarin hij met Heerenveen degradeerde. Om het tij te keren heeft Verbeek iets bijzonders verzonnen.

"Zolang we niet winnen blijft de baard staan", aldus de coach, die pas op 25 januari weer in actie komt met Nürnberg. Tot die tijd is het winterstop in Duitsland. Tegen Hoffenheim hoopt de bebaarde Verbeek dan eindelijk zijn eerste driepunter te pakken. "Anders speel ik volgend jaar kerstman."

"Winnen door 17-jarige moet niet nodig zijn"

Willem van Hanegem vindt het niet terecht dat Ajax als winterkampioen de winterstop ingaat. De columnist van het Algemeen Dagblad vindt Vitesse de betere ploeg.

"Vitesse is op dit moment de enige ploeg die het niet van toeval heeft. Het is de meest constante ploeg in de top. Dat doet me deugd omdat daar drie echte voetballers op het middenveld lopen. Vejinovic met de punt naar achter, Pröpper en Piazón. En dan hebben ze ook nog twee, steengoede, vooruitspelende backs in Leerdam en Van Aanholt. Veel trainers durven niet met zo veel aanvallend ingestelde types te spelen op die posities."

Ajax had zondag twee late goals van debutant Jaïro Riedewald nodig om met 1-2 van Roda JC te winnen. "Twee goals bij je debuut. Je moet Ajacied zijn om zoiets te overkomen, het zit gewoon in die club, dit soort dingen. Ik vind het erg mooi hoe ze dat flikken. Maar aan de andere kant is het jammer dat je uit pas kan winnen door een jongen van zeventien erin te gooien. Dat is fantastisch mooi, maar het moet niet nodig zijn."

"Ajax staat terecht bovenaan, maar is nog niet constant genoeg om eerste klas kampioenskandidaat te zijn, ook zij moeten het hebben van toevalligheden. Frank de Boer is een professional, die bijna nooit echt tevreden is, maar voor het overige zijn ze daar te vaak blij met zichzelf", vindt Van Hanegem.

"Ze hebben van een gemankeerd Barcelona gewonnen en sindsdien zijn ze een beetje de weg kwijt. Ik hoop dat De Boer zijn ploeg wat meer naar zijn eigen niveau optrekt. Ik zou het hem gunnen."

Martin: 'sorry' na racistische grap

Steve Martin heeft zijn excuses aangeboden voor een grap die hij maakte via Twitter. De acteur en komiek zegt achteraf in te zien dat zijn antwoord op de vraag hoe je lasagne spelt 'beledigend' was.

"Is dit hoe je lasonia spelt?", vroeg iemand aan Martin. "Hangt er vanaf: bevind je je in een zwarte wijk of in een Italiaans restaurant?", luidde zijn reactie. Veel twitteraars reageerden afkeurend op de grap waarop Martin zijn tweet verwijderde, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Een excuus volgde snel. "Een seconde later realiseerde ik me wat een beledigend iets ik had gedaan", aldus de acteur. "Ik maak een diepe knieval."

Meer daklozen in Nederland

Het aantal daklozen in Nederland is de afgelopen jaren toegenomen. In totaal waren er begin vorig jaar ruim 27 duizend daklozen, drieduizend meer dan het jaar daarvoor. In 2010 werden ruim 23 duizend daklozen geteld en in 2011 iets meer dan 24 duizend. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Nederland telde begin 2012 ruim 16,7 miljoen inwoners.

De helft van de daklozen in 2012 is allochtoon, veertig procent is van niet-westerse afkomst. Tachtig procent van de daklozen is man. Dakloze vrouwen zijn relatief jong, blijkt uit de cijfers. Dertig procent van de zwervende vrouwen is tussen de 18 en 30 jaar oud.

Het CBS rekent onder daklozen mensen zonder vaste verblijfplaats die slapen in de opvang, op straat of in openbare gebouwen. Ook mensen die tijdelijk bij familie of vrienden verblijven worden meegerekend als dakloos.

Het aantal mensen dat gebruikt maakt van daklozenopvang bleek eerder deze week ook flink gegroeid. Daarbij zijn mensen die op de wachtlijst staan niet meegerekend. Gemeenten bezuinigen op daklozenopvang.

Kate Winslet noemt zoontje Bear

Kate Winslet heeft haar zoontje Bear genoemd. Dat heeft haar woordvoerder volgens verschillende Britse media bevestigd aan The Sun. Winslet en haar man Ned Rocknroll kregen de zoon eerder deze maand.

Het is het eerste kind voor de 38-jarige actrice en haar man. Winslet heeft al een zoon met haar eerste man Jim Threapleton en een zoon met haar tweede echtgenoot, Sam Mendes. Winslet en Rocknroll trouwden vorig jaar december. Het jongetje krijgt de achternaam van zijn moeder.

Politie verijdelt mogelijke liquidatie

Met de aanhouding van drie mannen heeft de politie vorige maand mogelijk een liquidatie weten te voorkomen. Ze hadden bij hun aanhouding in Arnhem onder meer automatische vuurwapens bij zich. Agenten vonden in hun auto ook breekijzers, vuurwapens en lege tassen, dus het kan ook zijn dat de mannen een gewapende overval wilden plegen.

De politie hield de auto van de verdachten, die in Amsterdam stond geparkeerd, al een tijdje in de gaten omdat er vermoedens waren dat het gestolen voertuig bij een liquidatie zou worden gebruikt. Toen de auto op 14 november met vier mannen wegreed, zetten agenten de achtervolging in. Later sloot een arrestatieteam aan.

Toen op de A50 bij Arnhem werd besloten tot aanhouding over te gaan, wisten drie verdachten de auto te ontvluchten. De bestuurder werd meteen aangehouden. Twee anderen werden niet veel later opgepakt. De vierde inzittende is nog voortvluchtig. De drie zitten vast.

Kerst: 111 miljoen extra onlineomzet

Nederlandse webwinkels verwachten in aanloop naar Kerstmis een extra omzet van 111 miljoen euro. Dat is 39 procent bovenop de reguliere omzet. Vorig jaar was dit nog 32 procent extra omzet. Dat blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van Thuiswinkel.org, PostNL en Blauw Research.

Kerstbomen, cd's (vooral van Michael Bublé en Glennis Grace), kookspullen, lingerie en parfums zijn favoriete cadeaus, evenals e-readers en tablets. Ook smartphones en spelcomputers doen het goed.

De totale onlineomzet komt dit jaar naar verwachting uit op ongeveer 10,5 miljard euro, 8 procent meer vergeleken met vorig jaar, aldus de onderzoekers.

Kerst goed voor 111 miljoen extra onlineomzet
Kerst goed voor 111 miljoen extra onlineomzet (Foto: ANP)

President Hollande bezoekt Nederland

De Franse president François Hollande brengt op 20 januari een bezoek aan Nederland. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst maandag weten. Bij het eendaagse bezoek van Hollande staan met name de economische betrekkingen tussen Nederland en Frankrijk centraal.

Hollande, president sinds mei 2012, wordt ontvangen door koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte (VVD). Hoe het bezoek er precies uit komt te zien, is nog niet bekendgemaakt.

[NBA] Oklahoma City lijdt eerste thuisnederlaag

Oklahoma City Thunder verloor zondag voor de eerste keer in dit NBA-seizoen een thuiswedstrijd. Na twaalf thuispartijen winst op rij was Toronto Raptors met 104-98 te sterk. Door de nederlaag verliezen de basketballers uit Oklahoma City de koppositie in de Western Conference aan Portland Trail Blazers, dat wel een wedstrijd meer heeft gespeeld.

Bij de Raptors scoorde Kyle Lowry 22 punten. Russell Westbrook maakte 27 punten voor Oklahoma City. In de laatste anderhalve minuut maakte Toronto met zes punten het verschil in de wedstrijd. De laatste vier schoten van Oklahoma City gingen allemaal mis.

Toronto eindigde zondag niet alleen de ongeslagen thuisreeks van de ploeg uit Oklahoma, ook een serie van negen zeges op rij kwam tot een einde. Oklahoma City Thunder staat nu tweede met 22 overwinningen en vijf nederlagen. De Raptors staan vierde in de Eastern Conference met elf zeges en veertien verliespartijen.

De koploper van de Eastern Conference, Indiana Pacers, wist wel te winnen. De ploeg was thuis met 106-79 te sterk voor Boston Celtics. Paul George scoorde 24 punten voor de Pacers. Het team uit Indianapolis heeft 22 overwinningen en vijf nederlagen. De Celtics staan achtste met twaalf zeges en zeventien verliespartijen. De LA Clippers wonnen na verlenging met 120-116 van de Minnesota Timberwolves.

Fast & Furious 7 krijgt nieuwe premièredatum

Fast & Furious 7 verschijnt op 10 april 2015 in de Amerikaanse bioscoop. Dat liet hoofdrolspeler Vin Diesel maandag weten via Facebook. De actiefilm werd voor onbepaalde tijd uitgesteld nadat acteur Paul Walker vorige maand tijdens een auto-ongeluk om het leven kwam. De film zou eerst op 11 juli volgend jaar uitkomen.

'De laatste scène die we samen opnamen', schrijft Diesel onder een door hem geplaatste foto van hem en Walker. Volgens de spierbundel heerste er op dat moment 'een gevoel van volbrenging en gedeelde trots' over de filmreeks en hoe ver ze als acteurs gekomen waren.

Wrang detail is dat de 40-jarige Walker, die overigens slechts bijrijder was, omkwam in een auto die veel te hard reed. Het autowrak zat om een boom gevouwen nadat deze uit de bocht was gevlogen. Dat riep direct vragen op over de rode draad van de Fast & Furious-films, waarin stoere coureurs elkaar aftroeven tijdens illegale races met opgevoerde auto's, meestal tussen het gewone verkeer door.


Fast & Furious 7 krijgt nieuwe premièredatum (Foto: Novum)

Speel Doom met Resident Evil-personages

Een creatieve modder, genaamd DooMero. Heeft een bijzondere mix weten te maken tussen Doom en Resident Evil. Je kunt het resultaat waarschijnlijk het beste omschrijven met de titel, Doom: The Mercenaries.

De mod laat je Doom spelen in third-person, waarbij je de controle krijgt over één van de vijf Resident Evil 4-personages: Leon Kennedy, Albert Wesker, Jack Krauser, Ada Wong of HUNK.

De mod is al volledig speelbaar op dit moment en je kunt hem hier downloaden. Wel moet je in het bezit zijn van de game Doom en Zandronum of Skulltag.

Trailer: Transcendence

De trailer van de nieuwe Nolan film Interstellar is nog maar net uit, maar hier is al de eerste trailer van een van zijn nieuwe projecten: Transcendence.

Deze nieuwe film van Wally Pfister (Oscarwinnaar voor ''Best Achievement in Cinematography" voor de film Inception) vertelt het verhaal van de geniale computerwetenschapper Will Caster (Johnny Depp) die streeft naar een computersysteem met zelfbewustzijn en collectieve kennis, ook wel Technological Singularity. Dit streven wekt echter ook veel tegenstand op...

De film is geschreven door Jack Paglen, die het script voor Prometheus 2 zal gaan schrijven, en herschreven door Jordan Goldberg (bekend als co-producer van The Dark Knight-films). Christopher Nolan zal dus fungeren als executive-producer.

Het script werd in 2012 al op de Black List gezet, de lijst met ongeproduceerde scripts met de hoogste verwachtingen.

Transcendence, met onder meer Johnny Depp, Morgan Freeman en Cillian Murphy, wordt op 17 april 2014 in de Nederlandse bioscopen verwacht.

Apple sluit deal met Chinese telecomreus

Apple heeft een langverwachte overeenkomst gesloten met China Mobile, 's werelds grootste telefoonaanbieder met meer dan 750 miljoen klanten. De iPhone 5S en 5C zijn vanaf 17 januari verkrijgbaar via de aanbieder. Dit moet Apples telefoonverkoop in China een duw in de rug geven gezien de goedkopere concurrentie van lokale fabrikanten en Samsung.

De deal hing al langer in de lucht. Apple kampt in China met een krimpend marktaandeel. In het derde kwartaal had het bedrijf in China een marktaandeel van 6,2 procent, terwijl dat een jaar eerder nog 7,9 procent was. Ondertussen zag Samsung, vooral dankzij goedkopere telefoons, zijn aandeel groeien van 14,1 naar 21,2 procent. Ook telefoons van Chinese fabrikanten Yulong, Huawei en Lenovo verkopen beter dan die van Apple.

Door de deal met China Mobile hoopt Apple meer klanten te bereiken. Volgens analist James Wang van marktonderzoeksbureau Canalys is Apple met deze deal niet van succes verzekerd. "We denken dat dit voordeel slechts drie maanden aanhoudt. Bovendien komt Samsung binnenkort met een nieuwe telefoon", aldus Wang.

Apple en China Mobile hebben geen financiële details naar buiten gebracht over de samenwerking. Waar het Apple om de verkoop gaat, grijpt de telefoonaanbieder de samenwerking aan om zijn 4G-netwerk in de schijnwerpers te zetten. Het 4G-netwerk is dit jaar in zestien steden beschikbaar, waaronder Beijing, Shanghai en Guangzhou. Volgend jaar moeten dat 340 steden zijn.

Begin dit jaar zei topman Tim Cook van Apple dat China de Verenigde Staten voorbij kan gaan als grootste markt ter wereld. Het Amerikaanse techbedrijf is sinds 2009 actief in China via telefoonaanbieders China Telecom en China Unicom.

Verbrand alles met je Harley in Marvel Heroes

Marvel heeft een trailer online gezet waarin we een hete indruk kunnen krijgen van een nieuw speelbaar personage in de game, Marvel Heroes. Vanaf heden kunnen we namelijk met Ghost Rider alles in lichterlaaie zetten.

Marvel Heroes is een gratis MMO actie RPG die veel weg heeft van Diablo (waarin trouwens het personage Ghost Rider ook niet zou misstaan). De game laat je in de huid van je favoriete superheld kruipen om de strijd aan te gaan met andere superhelden tegen een reeks aan superschurken.

Sneaken als Snake in Republique

Er is een interssante trailer van de nieuwe iOS-game, Republique, online verschenen. De game lijkt qua gameplay heel erg op Metal Gear Solid. Als dan ook nog David Hayter meedoet, is het snel duidelijk waar de inspiratie vandaan is gekomen.

De trailer hieronder laat duidelijk zien waar de inspiratie van Republique vandaan is gekomen, maar hoewel Republique veel weg heeft van Metal Gear Solid is er één duidelijk verschil: je kunt in Republique  naast steath-gameplay ook gebruik maken van (paranormale)krachten, zoals we die kennen uit Beyond two Souls en Remember Me

Vakbond: meer capaciteit voor ontmantelen drugslabs

Politievakbond ACP vindt dat er meer capaciteit moet komen voor het ontmantelen van drugslaboratoria en het opruimen van gedumpte chemicaliën. Volgens de bond zijn er te weinig agenten en is er te weinig deskundigheid om altijd adequaat te kunnen optreden en risico's te beperken.

Volgens de bond zijn er bij de politie slechts vier deskundigen die met 'kennis van zaken, beschermende kleding en detectie' assistentie verlenen bij de ontmantelingen en het opruimen van materiaal. "Gevolg voor dit kleine aantal collega's: een enorm aantal overuren en een grote administratieve achterstand."

Het aantal drugslabs dat wordt aangetroffen en het aantal dumpingen van chemicaliën die bij de productie van drugs worden gebruikt, stijgt elk jaar. Bij de ontmanteling van drugslabs en het opruimen van chemicaliën spelen grote risico's voor veiligheid en milieu, zegt ACP. Volgens de vakbond is de veiligheid van politiemensen, hulpverleners en omwonenden in het geding door gebrek aan kennis en capaciteit.

ACP wil met de top van de politie in gesprek over de aanpak van drugslabs. "Wanneer er geen of te weinig actie wordt ondernomen zullen we aandringen op een onderzoek van de Inspectie SZW", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. "Het gaat hier om de veiligheid van onze mensen en die van de samenleving. Die mag niet in het geding zijn."

Rodman stil over Kim Jong Un

Het is niet duidelijk of Dennis Rodman de afgelopen dagen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft ontmoet. De voormalige Amerikaanse basketballer wilde zich daar niet over uitlaten bij zijn vertrek uit het land, waar hij was om het nationale basketbalteam te trainen.

Rodman en de omstreden Kim Jong Un zijn bevriend sinds hij eerder dit jaar ook al afreisde naar Noord-Korea. Hij arriveerde donderdag, een week nadat bekend werd dat de leider zijn oom had laten executeren.

De oud-basketballer gaat een vriendschappelijke wedstrijd organiseren tussen het Noord-Koreaanse team en oud-spelers uit de Amerikaanse basketbalcompetitie. De wedstrijd moet plaatsvinden op 8 januari, de 31e verjaardag van Kim Jong Un. Rodman zegt onder meer de relatie tussen Noord-Korea en de Verenigde staten te willen verbeteren.

EA-bobo stapt over naar Oculus Rift

Oculus Rift, de VR-bril die de gameswereld moet gaan veranderen, heeft een nieuwe, zij het onbekendere, naam uit de industrie aan haar team toegevoegd. Nadat eerder Doom-goeroe John Carmack Chief Technical Officer werd, is nu David DeMartini Head of Worldwide Publishing geworden bij Oculus VR.

DeMartini was eerder het hoofd van Origin en Senior Vice President voor het e-commerceprogramma bij gamestudio Electronic Arts. Volgens DeMartini zelf is wat hij nu bij Oculus VR gaat doen niet heel anders dan wat hij de laatste zeven jaar bij EA heeft gedaan.

"I'm figuring out how to partner effectively with big developers, small developers, all the way down to the individual who just wants to make something great for the Rift. It’s not particularly different from what I did for seven years with the EA Partners program", aldus DeMartini.

De Oculus Rift is op dit moment enkel nog beschikbaar als ontwikkelaarsmodel. Er wordt hard gewerkt aan een consumentenvariant, welke in in 2014 wordt verwacht. Oculus VR heeft recent nog een geldinjectie van 75 miljoen dollar ontvangen voor de ontwikkeling van het consumentenmodel.

Next-Gen Kingdom Come: Deliverance laat zich zien

Warhorse Studios heeft een nieuwe screenshot onthuld van hun next-gen role-playing-game die wordt gecreëerd met behulp van de nieuwe CryEngine, Kingdom Come: Deliverance.

Kingdom Come: Deliverance wordt beschreven als een open wereld, actie-avontuur met RPG-elementen en zonder lineairverhaal. Het zou daarbij ook een realistische, middeleeuwse next-gen RPG moeten gaan worden. Er zullen dus geen draken of andere fantasy-elementen in de game aanwezig zijn.

Het spel staat gepland om in 2015 uit te komen op pc, Xbox One en PlayStation 4

 Kingdom Come: Deliverance

Meer geweld tegen NS-personeel

Treinpersoneel van de NS en reizigers hebben steeds vaker te maken met fysiek en verbaal geweld. De vakbonden en de NS eisen dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maatregelen neemt, schrijft het AD maandag.

In de eerste elf maanden van dit jaar werden zevenhonderd gevallen van fysiek geweld in en rond het openbaar vervoer gemeld. Over heel vorig jaar lag dat aantal op 635. Ook het aantal lichtere incidenten is gestegen, van 4880 in 2012 naar 5159 in de eerste elf maanden van 2013.

Volgens FNV-bestuurder Roel Berghuis is het belangrijk dat Opstelten blijft investeren in agenten op de grotere stations. "Ik begrijp dat boeven vangen op de weg ook belangrijk is, maar het is echt cruciaal dat de veiligheid van miljoenen reizigers in het ov wordt gegarandeerd", aldus Berghuis in de krant.

De NS en de vakbonden vinden dat de overheid het steeds vaker laat afweten. Ze willen van Opstelten horen dat de politie het personeel 'onverminderd zal steunen en hoge prioriteit geeft aan agressie', schrijven ze in een brief aan de bewindsman.

Star Citizen-teller op ruim 35 miljoen

Het ruimtesimulatiespel Star Citizen, dat zijn eigen crowdfunding heeft opgezet, heeft zich inmiddels verzekerd van ruim 35 miljoen dollar aan toezeggingen. Hiermee is ook de 37e stretch goal voor het spel een feit, een klein schip met de naam Drake Herald dat informatie kan overbrengen.

Los van de hoeveelheid geld die het spel tot nu toe heeft opgehaald, is ook het aantal mensen dat het spel ondersteunt bijzonder. Deze teller staat namelijk op ruim 330.000. Hiermee komt de gemiddelde toezegging per persoon op grofweg honderd dollar.

"You’re not just re-writing the rules of how games are made and funded but you’re showing the power that a committed community has to achieve a vision that so many people said was no longer relevant," zegt Star Citizen-baas Chris Roberts in een blogpost op de website. 

Mocht Star Citizen zijn volgende stretch goal halen met 36 miljoen dollar, dan komt er een compleet nieuw sterrenstelsel in het spel. Het Tamsa System dat dan wordt ontwikkeld wordt een stelsel dat is gevormd door een gigantisch zwart gat, waarbij er, naar men nu weet, nog maar twee planeten over zijn gebleven.

Star Citizen staat gepland voor een release op pc in 2015.

Star Citizen (Foto: Roberts Space Industries)

Lid Pussy Riot vrijgelaten uit gevangenis

Maria Alechina, lid van de Russische punkband Pussy Riot, is vrijgelaten uit de gevangenis. Ze heeft gratie gekregen. Alechina werd in maart 2012 samen met Nadezjda Tolokonnikova veroordeeld tot twee jaar celstraf, voor een protestactie tegen de Russische president Vladimir Poetin in een kathedraal in Moskou.

Pjotr Verzilov, de man van Tolokonnikova, maakte de vrijlating van Alechina maandag bekend. De verwachting is dat Tolokonnikova deze week ook vrijkomt.

Het Russische parlement nam vorige week een amnestiewet aan die van toepassing is op duizenden Russen, voornamelijk minderjarigen, invaliden, veteranen, zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen. Alechina en Tolokonnikova kregen gratie omdat ze beiden kinderen hebben.

AC/DC in top 10 Britse hitlijst

AC/DC heeft zijn eerste Britse top 10-hit te pakken. De Australische hardrockband, die al actief is sinds 1973, komt deze week op plaats vier binnen in de Singles Top 100 met het in 1979 verschenen Highway To Hell. De hoogste notering van de rockers was tot nu toe nummer twaalf in 1988 met Heatseeker.

De opmerkelijke binnenkomst heeft AC/DC te danken aan een social media actie, om de winnares van X Factor van de eerste plek te houden. Er werd opgeroepen om Highway To Hell massaal aan te schaffen, wat resulteerde in 43 duizend verkochte exemplaren in een week tijd.

De actie slaagde echter niet. X Factor-winnares Sam Bailey komt deze week bovenaan de singlelijst binnen met haar Skyscraper.

Blusdekens vaak niet goed genoeg

Een deel van de blusdekens die in Nederland worden verkocht zijn niet geschikt voor het blussen van olie- en vetbranden. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Vier van de twaalf onderzochte dekens vatten vlam.

Bij aantal dekens komt bovendien veel rook vrij. Dat kan gevaarlijk zijn bij inademing en omdat de rook het zicht op een vluchtweg ontneemt. De meeste dekens hebben bovendien tekortkomingen in de gebruiksaanwijzingen.

De NVWA raadt mensen die een blusdeken willen kopen aan goed op te letten of de deken wel geschikt is voor het blussen van olie- en vetbranden. Ze moeten niet uitsluitend afgaan op de verpakking, maar ook de verkoper, leverancier of fabrikant raadplegen.

Het onderzoek werd gehouden nadat de Brandwonden Stichting in september aan de bel had getrokken over bepaalde blusdekens die niet zouden werken. De stichting adviseert geen blusdeken te gebruiken voor het blussen van olie- en vetbranden in de keuken. Andere kleine brandjes kunnen wel volgens de stichting wel met een blusdeken worden gedoofd.

De NVWA heeft de branche op de hoogte gebracht van de testresultaten en ziet erop toe dat de dekens worden verbeterd zodat ze wel aan de wettelijke eisen voldoen.

We gaan weer meer verdienen!

Werkgevers pleiten niet langer voor de nullijn. De looneis van drie procent van de FNV wijzen ze van de hand, blijkt volgens de Volkskrant uit een vertrouwelijk advies van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN).

De werkgeversorganisatie pleit voor maatwerk bij loonsverhogingen. "In bedrijven waar het goed gaat is meer ruimte voor een structurele loonstijging dan in bedrijven waar het slecht gaat", schrijft de vereniging aan haar cao-onderhandelaars.

Bij bedrijven waar weinig ruimte voor loonsverhoging is, moeten 'creatieve oplossingen' gezocht worden. Zo zouden de openingstijden van fabrieken of winkels kunnen worden verruimd, zonder toeslagen voor de werknemers. Extra vrije dagen voor ouderen, atv-dagen of bovenwettelijke vakantiedagen kunnen worden afgeschaft in ruil voor extra loon.

De AWVN, het grootste lid van VNO-NCW, zag vorig jaar al heel beperkt mogelijkheden voor loonsverhoging. De vereniging lijkt nu afstand te nemen van het betoog van VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes, die zich vorige maand tegen collectieve, 'generieke' loonsverhogingen keerde.

Amersfoortse ziekenhuispatiënten verhuizen

In Amersfoort verhuizen maandag 128 patiënten van het Meander Medisch Centrum naar een nieuw pand. In de loop van de middag moeten alle patiënten zijn verhuisd, laat het ziekenhuis maandagochtend weten.

Het nieuwe pand aan de Maatweg wordt om 08.00 uur in gebruik genomen. De twee oude locaties, Lichtenberg en Elisabeth, gaan dicht en worden op termijn gesloopt.

De patiënten, 101 van locatie Lichtenberg en 27 van locatie Elisabeth, worden per ambulance en onder politiebegeleiding naar het nieuwe pand gebracht. De rit duurt ongeveer een halfuur.

FOK! wat een weer... Af en toe zon

De wekker is weer gegaan voor een korte werkweek, en als we geluk hebben verlopen beide kerstdagen overwegend droog. De modellen wisselen nogal de laatste dagen, maar het lijkt erop dat het positiever uitvalt dan dat het in eerste instantie leek. De meeste regen valt nu op dinsdag.

Gisteren vielen er dus mijn beloofde buien en plaatselijk viel daar flink wat neerslag uit. Ook kwam er onweer voor. Pas later in de avond verdween alle neerslag en klaarde het overal op. De afgelopen nacht was het dan vrij helder en nam de zuidwestenwind wat in kracht af. Vandaag hebben we  meest droog weer met af en toe zon. Pas later op de dag neemt de bewolking weer toe op nadering van een actieve storing, die ons ook morgen lang parten blijft spelen. De neerslag hiervan bereikt ons pas in de avond. De temperatuur loopt steeds verder op en haalt in de avond de 10 graden. Daar blijft het niet bij, want ook de zuidenwind laat van zich horen en wakkert aan naar hard tot stormachtig. Ook in het binnenland komt er een (vrij) krachtige wind te staan. Uiteraard moet men rekening houden met zware windstoten.

Kerst 2013 lijkt dus toch nog onverwacht mee te gaan vallen. Beide dagen lijken, zoals het er nu naar uitziet, op een enkele bui na, overwegend droog te gaan verlopen. Alle neerslag lijkt op dinsdag en vrijdag te vallen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Bessen
Bij KlapMongeaul staat er nog wat in bloei...

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Energiebedrijven melden misstanden steenkoolmijnen

Energiebedrijven gaan misstanden in mijnen waar ze steenkool betrekken vanaf volgend jaar melden. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) heeft met vijf energiebedrijven afspraken gemaakt over maatschappelijk verantwoord ondernemen in de steenkoolketen.

De energiebedrijven werken ook aan een meldpunt, waar maatschappelijke organisaties, terechtkunnen als ze signalen hebben dat er problemen zijn. De aanpak moet ertoe leiden dat de arbeidsomstandigheden in steenkoolmijnen verbeteren. De bereidheid van mijneigenaren om verbeteringen door te voeren wordt een belangrijke factor in de afweging om er wel of niet kolen in te kopen.

Vanaf komend jaar worden audits bij mijnen uitgevoerd, waarbij onder meer de arbeids- en leefomstandigheden en de vrijheid van vakbonden worden onderzocht. De energiebedrijven beloven zo transparant mogelijk te zijn over hoe ze met de resultaten daarvan omgaan.

Ploumen en de bestuursvoorzitters van EON Benelux, EPZ, Essent, GDF Suez Energie Nederland en Nuon vertrouwen erop dat de afspraken voor de zomer definitief zijn. "Dit is een belangrijke volgende stap in de goede richting", zegt de minister zondagavond in een verklaring.

De energiebedrijven hebben de handen ineengeslagen in de Europese organisatie Bettercoal, samen met vijf andere Europese energiebedrijven. Ongeveer veertig procent van de Europese steenkoolmarkt is bij het initiatief betrokken. Bettercoal gaat volgend jaar grondig onderzoek doen en streeft naar audits bij zeker acht steenkolenmijnen in landen als Colombia, Zuid-Afrika en Rusland.

"Het is belangrijk dat de energiebedrijven hun verantwoordelijkheid nemen, door gezamenlijk hun invloed uit te oefenen om problemen bij mijnen aan te pakken", vindt Ploumen, die benadrukt dat de bedrijven zo transparant mogelijk zijn over de maatregelen die ze naar aanleiding van de audits treffen.

Ploumen heeft de vijf bestuursvoorzitters uitgenodigd om in de tweede helft van 2014 mijnen in Colombia te bezoeken, waar de omstandigheden erg zorgwekkend is. Essent-topman Erwin van Laethem zegt namens de energiebedrijven blij te zijn met de uitnodiging. "Door de dialoog kunnen we mogelijkheden onderzoeken die effectief bijdragen aan verbeterde omstandigheden in en om de mijnen. Tijdens een bezoek aan een mijn in Zuid-Afrika heb ik zelf ervaren wat lokale behoeften kunnen zijn en heb ik gemerkt hoe samenwerking tussen lokale gemeenschap, NGO's, overheid en bedrijfsleven kan leiden tot goede resultaten."

Veel Canadezen zonder stroom na storm

Zo'n 500.000 mensen in het zuidoosten van Canada zitten zonder stroom sinds een ijsstorm zondag over het gebied trok. Vooral de stad Toronto is zwaar getroffen, meldden media in het land. De stroomuitval duurt mogelijk een paar dagen.

"Dit is één van de zwaarste stormen in de geschiedenis van Toronto", zei burgemeester Rob Ford op een persconferentie. "Verwacht wordt dat het ergste weer nog moet komen." De burgemeester heeft de noodtoestand nog niet uitgeroepen, maar zei wel dat hij dat overweegt als het slechte weer aanhoudt.

Door de storm hebben elektriciteitsdraden het begeven, zijn bomen omgewaaid en wegen onbegaanbaar geworden. Dankzij een oordeel dat het Canadese hooggerechtshof vrijdag nam, hebben alle Canadezen evenwel een andere manier om warm te blijven.

Toestel ramt gebouw op vliegveld Johannesburg

Een Brits passagiersvliegtuig heeft zondagavond een gebouw geraakt op een luchthaven bij Johannesburg. Het toestel van British Airways reed op de taxibaan toen het misging. Dat heeft een woordvoerder van het Zuid-Afrikaanse vliegveld bevestigd tegenover de Britse krant The Telegraph.

Op een foto die een passagier op Twitter plaatste, is te zien dat een vleugel van het vliegtuig deels in het gebouw is verdwenen. Het pand staat nog wel overeind. Gewonden zijn er niet gemeld.

British Airways heeft laten weten dat alle 189 inzittenden het toestel veilig hebben verlaten. Ze moeten de nacht doorbrengen in een hotel. De gestrande reizigers waren onderweg naar Londen.

Toestel ramt gebouw op vliegveld Johannesburg
Toestel ramt gebouw op vliegveld Johannesburg (Foto: ANP)

Mijn hamster heeft een SOA

Het beestje ging direct op mijn hand zitten, wandelde eroverheen, ging weer zitten. Ik aaide d'r wat achter d'r koppie en meteen ging ze rustig liggen met de staart in de lucht. “Hé, dat is vreemd, meestal rent ze weg als je d'r te lang aait.” Toen ze richting pols liep zag ik plots iets glinsteren. Had ze geplast? Nee, dat merk je direct en het komt met gutsen tegelijk. Daarnaast sloeg me vrijwel meteen een penetrante geur om de oren.

[Serie A] Palacio beslist stadsderby in voordeel Inter

Rodrigo Palacio heeft Internazionale zondag op de valreep een overwinning op rivaal AC Milan bezorgd. De Argentijnse spits maakte drie minuten voor tijd het enige doelpunt in de stadsderby die in Giuseppe Meazza werd gespeeld. Bij Milan speelde Nigel de Jong de gehele wedstrijd mee en viel Urby Emanuelson direct na rust in.

Inter steeg door de zege naar de vijfde plek, vijftien punten achter koploper Juventus. Milan volgt op slechts de dertiende plek, met twaalf punten minder dan de stadsgenoot.

Het treffen tussen de stadsgenoten wordt nog altijd een topper gezien, al wijst de stand op de ranglijst momenteel anders uit. Voetballend was de derby onder de maat, maar fysiek werd er op het scherpst van de snede gespeeld. Illustratief was een snoeiharde tackle van Milan-middenvelder Sulley Muntari op Jonathan. De actie van de Ghanees werd niet met een kaart bestraft. In blessuretijd van de wedstrijd zou Muntari alsnog van het veld worden gestuurd.

De hoogtepunten waren op een hand te tellen. Andrea Poli kreeg namens Milan de grootste kans van de eerste helft, maar de middenvelder schoot over. Ook in het tweede bedrijf viel er aanvankelijk weinig te genieten. Tien minuten voor tijd liet Palacio het publiek opveren met een grote kans. De spits vond toen nog doelman Christian Abbiati op zijn weg, maar even later zou dat anders zijn. In de 85e minuut maakte Palacio met een schitterende hakbal de winnende goal.

In blessuretijd was Milan nog dicht bij de gelijkmaker. De Jong kwam een fractie tekort om een voorzet binnen te knikken. Bij ploeggenoot Muntari waren de stoppen toen al doorgeslagen. Hij mocht met een rode kaart vroegtijdig gaan douchen.

[PDC WK] Van Gerwen eenvoudig verder op WK

Michael van Gerwen heeft zondag de derde ronde bereikt op het WK darts van de PDC. De 24-jarige Brabander was met 4-1 (3-0, 2-3, 3-0, 3-0 en 3-2) te sterk voor de Engelsman Kevin McDine. Van Gerwen stuit nu op de Schot Gary Anderson.

Van Gerwen begon sterk en sleepte met 3-0 de eerste set binnen. In het tweede bedrijf kwam McDine sterk terug en ging hij brutaal met de setwinst aan de haal.

Na de pauze liet Van Gerwen direct zien dat er met hem niet te spotten valt. Door zes opeenvolgende legs te winnen, bracht hij de stand op 3-1. In de vijfde set nam McDine een 0-2 voorsprong, maar Van Gerwen kwam terug en besliste met een finish van 64 de wedstrijd.

Overige uitslagen avondsessie: 

Wes Newton 4-0 John Part (3-0, 3-1, 3-2 en 3-1)
John Henderson 3-4 Mark Webster (3-1, 2-3, 3-0, 1-3, 1-3, 3-2 en 5-3)

[PD] Real boekt moeizame zege bij Valencia

Real Madrid heeft in een heftige voetbalavond in Valencia drie punten uit het vuur gesleept. De Madrilenen kwamen twee keer op voorsprong, maar los che kwamen evenzoveel keer op gelijke hoogte. Jesé bepaalde de eindstand uiteindelijk toch in het voordeel van de Koninklijke; 2-3.

Met de drie punten houdt Real de druk op Atlético Madrid en Barcelona hoog. Ook die ploegen behaalden moeizame overwinningen op respectievelijk Levante en Getafe, en beide moesten ze terugkomen van een achterstand. Real Madrid staat nu met 41 punten vijf punten achter op de gedeelde koplopers.

Cristiano Ronaldo bracht zijn ploeg vijf minuten voor rust op een 1-2 voorsprong en houdt met zijn doelpunt de topscorerspositie in de Primera División in het oog. Zijn naaste rivaal, Diego Costa van Atlético Madrid, scoorde gisteren tweemaal voor zijn club en bracht zijn totaal op negentien doelpunten dit seizoen, twee meer dan de Portugees.

[KPV] 23 december, dag 1

HO! HO! HO! De kerstprijsvraag is van start gegaan met deze eerste dag! Vanaf vandaag tot en met 5 januari zijn er verschillende prijzen te winnen. Dagelijks zal er een nieuwe prijsvraag online komen.

Vandaag, 23 december, is er een heus EA-pakket te winnen met daarin;

- simcity mousepad
- ea drinkbeker
- soundtrack van dante's inferno
- sleutelhanger van battlefield: bad company
- medal of honor warfighter t-shirt, zwart, maat medium.  

Wil je hier kans op maken, ga dan snel naar deze pagina en beantwoord de prijsvraag! Meedoen kan alleen vandaag!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.