'Moslims mogen weigeren alcohol te verkopen'

In het rijtje van consciëntieuze werkweigeraars kunnen we weer een groepje bijschrijven. Na de dienstplichtontduikers en de weigerambtenaren heb je nu ook moslims die weigeren om alcohol en varkensvlees te verkopen. Eén warenhuis steunt hen daarin, tot grote woede van hun klanten.

Een islamitische verkoopster van het Britse warenhuis Marks & Spencer weigerde afgelopen week een fles champagne te verkopen. De klant was 'geschokt' en legde een klacht neer bij het warenhuis. Die gaven hun verkoopster echter gelijk: "M&S wil een discriminatievrije omgeving promoten en daarom, als er specifieke verzoeken gedaan worden, zullen we altijd redelijke aanpassingen doen om de persoon tegemoet te komen."

De beslissing leidde tot grote woede, onder meer bij de bekende atheïst Richard Dawkins. Hij tweette: "Dus, mogen aanhangers van het Vliegend Spaghettimonster weigeren om pasta te verkopen?" Een andere celeb vroeg zich hardop af of Marks & Spencer probeerde Saudische investeerders aan te trekken.

Door de ophef krabbelde Marks & Spencer al snel terug: "Als een seculier bedrijf hebben we een allesomvattend beleid dat alle religieuze overtuigingen verwelkomt, zowel onder onze klanten als onder onze werknemers. We verontschuldigen ons omdat dat beleid niet gevolgd is in de zaak in kwestie."

Desgevraagd geven sommige andere supermarktketens aan dat ze zulke werkweigeraars gewoonlijk een functie proberen te geven die hen niet in gewetensnood brengt. Alleen Sainsbury's stelt dat mensen die geen varkensvlees of alcohol mogen nuttigen, geen reden hebben om die niet te verkopen.